Tuesday, November 4, 2008

Lapor Terus Parlimen

Giliran Pembangkang Pula Keluar Dewan

KESEMUA ahli Parlimen dari pembangkang bertindak keluar Dewan semasa Menteri Kewangan yang juga Timbalan Perdana Menteri, Mohd Najib Razak membentang pelan pemulihan ekonomi yang bernilai RM7 billion.

Pembangkang mengambil tindakan itu apabila Najib enggan memberi laluan kepada mana-mana ahli Parlimen untuk mencelah semasa beliau membentangkan pelan berkenaan. Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan beberapa ahli Parlimen lain cuba membantah dengan mengemukakan peraturan Dewan tetapi tidak dilayani oleh Speaker.

Satu ketika keadaan menjadi riuh randah sehingga Spekaer, Pandekar Amin Mulia mengancamkan untuk memerintahkan mana-mana ahli Parlimen yang terus membantah arahannya agar keluar dewan.

Menurut Anwar peraturan yang dikenakan Speaker tidak membenarkan ahli Parlimen mencelah semasa Najib membentangkan pelan itu adalah satu keganjilan dan tidak pernah berlaku dalam Parlimen sejak 50 tahun lalu.

"Sepanjang 50 tahun lalu tidak pernah Parlimen tidak membenarkan ahli Parlimen mencelah,"ujar Anwar dengan nada kecewa.

Walaupun Najib bersedia untuk menjawab sebarang persoalan dibangkitkan selepas beliau selesai membetangkan pelan berkenaan, namun ahli Parlimen tetap tidak berpuas hati kemudian bertindak keluar Dewan.

Semasa Najib membentangkan pelan berkenaan calon Bebas dari Pasir Mas mengikutinya dan turut membangkitkan persoalan sebaik Najib seesai membentang pelan berkenaan.

Kedengaran jeritan semasa ahli Parlimen Bebas itu mengemukakan pandangan itu meminta agar beliau kembali ke dalam Umno.... "balik jadi ketua bahagian..." Ahli Parlimen itu adalah bekas ahli Umno bahagian Pasir Mas. Keahliannya dipecat pada tahun 2004.

Pada pilihan raya lalu beliauy bertanding menggunakan lambang Pas bulan purnama penuh dan menang dengan majoriti yang mewah.

Tindakan pembangkang memulau ucapan Najib itu dikira adil dan sebagai membalas tindakan ahli Parlimen Kerajaan semasa Ketua Pembangkang itu bahas Bajet 2009 lalu di mana hampir kesemua menteri, timbalan menteri tidak berada di dewan termasuk Menteri Kewanagan, timbalannya.

Hanya beberapa ahli Parlimen BN saja yang berada di Dewan untuk menggangu dan mengacau perbahasan Anwar yang memakan masa selama lima jam. [parlimen. 6:50 pm 04/11/08]

No comments: