Monday, November 23, 2009

Banjir Politik Kelantan

Utusan Terperangkap, Tok Guru Terjerat!

MACAM-MACAM tanggapan dilemparkan kepada berita utama muka depan yang dikarang dan dikarai oleh Mingguan Malaysia semalam. Ceritanya mengenai Husam bin Musa nak letak jawatan? Ada yang kata ia sepekulasi dan ada juga yang kata ia sebuah gimik murahan. Ada yang kata ia permainan Umno, dan ada yang kata berita itu hasil ditulis oleh wartawan yang tidak cukup latihan (ajar).

Apapun berita itu menggemparkan. Ia menjadi perhatian banyak pihak di seluruh pelusuk negara. Dua tiga orang rakan termasuk dua wakil rakyat Pas yang mengerjakan haji yang berada di Makkah turut menghubungi saya bertanyakan perkembangan mengenai berita berkenaan.

Kalau Mingguan bercadang untuk meningkatkan salenya semalam dengan tajuk itu, ia berjaya. Al maklumlah berita mengenai orang paling kontroversi dan Exco paling cerdik di Kelantan, Husam bin Musa. Sapa-sapa pun nak baca berita berkenaan. Saya rasalah, kalau lembu dan kambing tahu mengeja dan membaca mereka juga akan turut membacanya. Apa tidaknya, Husam adalah seorang Exco yang dilahirkan Allah bukan saja untuk Kelantan tetapi untuk Malaysia.

Sudah semestinya bukan saja lembu-lembu dan kambing di Kelantan, tetapi lembu-lembu di Perak, Kedah, Selangor juga akan turut teringin untuk membaca berita itu. Mereka mungkin kesal dengan apa yang berlaku sekiranya berita itu benar. Mereka juga tentu kesal kalau seorang Exco yang berpandangan jauh ke depan itu berhenti. Bagi Kelantan pula kalau Husam berhenti mungkin bulan purnama pun akan menjadi gerhana dengan tiba-tiba!

Apapun kalau berita itu yang didasarkan kepada 'sumber dalaman' itu satu rekaan dan merupakan startegi untuk mencapai sesuatu maksud dan tujuannya, saya kira ia sudah mencapai maksdunya. Dalam penelitian saya berita itu merangkap dua pihak, pertama Mingguan Malaysia, dan kedua Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar dan Pesuruhjaya Pas Kelantan. Sumber dalam yang memberi maklumat itu tentu bergembira apa lagi esok atau lusa akan tiba pula hari raya korban.

Mengapa saya berkata begitu, kerana disebabkan berita itu memaksa Nik Aziz bangkit membuat kenyataan menafikan apa yang dilaporkan itu. Dan paling menyeronok dan mengembirakan sumber dalaman yang memberi maklumat itu ialah apabila Nik Aziz mempertahankan Husam secukup-cukupnya.

Apa kata Nik Aziz ketika mempertahankan Husam. Ayat-ayat 'cinta' yang dileraikan samalah yang diucapkan semasa Husam pernah dilaporkan akan meletakkan jawatan pada tahun 2005 dulu. Ketika mengulas berita Husam nak letak jawatan masa itu, Nik Aziz hanya kata dia minat dan suka dengan Husam kerana banyak persamaan antara mereka berdua. Antaranya Husam suka baca buku, dia juga suka baca buku. Begitulah puji Nik Aziz kepada Husam di samping menafi dan mempertahankan Husam berhubung laporan itu.

Tetapi kali ini pujian lebih hebat dan melangit lagi. Ketika membuat kenyataan akhbar semalam, Nik Aziz kata Husam budak bijak. Berpandangan jauh ke depan. Banyak dia beri buah fikiran kepada rakyat Kelantan misalnya skim kifalah, punggut wang premium tanah dari Felcra dan sebagainya. [Barangkali Nik Aziz lupa ada lagi pojek Husam, depu, kambing jamnapari, padi organik, tv internet di Kelantan, dinar emas, dan terbaru khabarnya ternakan burung merpati].

Tegas Nik Aziz dalam sidang akhbar itu, cerita Husam nak letak jawatan tidak berlaku langsung, dan kalau pun ada, dia (Nik Aziz) tidak akan beri langsung Husam letak jawatan.

Penegasan dan pujian-pujian rahmat itu sudah cukup untuk melegakan sumber dalaman yang memberi laporan berkenaan. Pujian dan kenyataan Nik Aziz itu akan melegakan setiap mereka yang bimbang dan walang takut berlaku apa-apa ke atas Husam ekoran pergolakan yang berlaku di Kelantan sehari dua ini. Apa yang dihajati itu sudah tercapai.

Persoalannya kini siapakah sumber dalaman itu? Dia tentulah orang yang bergantung hidup dan bersimpati atau pun mendokong perjuangan Husam.

Sebagai rekod saya telah mendapat makluman siapakah yang dikatakan sumber dalaman yang disebut akhbar berkenaan. Dia ialah seorang wakil rakyat di Kelantan. Orang inilah yang menghubungi wartawan akhbar berkenaan dan membawa cerita Husam nak letak semua jawatan. Di sini mengesahkan bahawa berita itu tidak pun bersumberkan dari tuan tubuh sendiri.

Bagi mereka yang tidak berfikiran sejalur (analitis) mudah saja memahaminya kenapa berita itu perlu disiarkan. Sebaliknya kalau berfikiran sejalur ia akan menampakkan penyiaran itu merupakan kerja jahat akhbar berkenaan yang memang terkenal dengan jahatnya. Bila cerita itu disiarkan ia hendak tak hendak memaksa Nik Aziz menjawab dan mengulasnya. Dan inilah yang ditunggu oleh orang bernama 'sumber dalaman' itu.

Nik Aziz tidak tahu menahu mengenangi peranan dan ada sumber dalaman serta strateginya. Baginya mudah saja, apa-apa yang Utusan siarkan adalah berita untuk menjahamkan Pas. Beliau lupa bahawa akhbar berkenaan ada menyebut sumber dalaman. Sumber dalaman bermakna orang-orang Pas sendiri. Jadi di sini orang yang hendak menyusahkan beliau dan menjahamkan Pas dengan berita itu ialah orang Pas sendiri. Adalah tidak adil kalau Nik Aziz hanya menyerang akhbar berkenaan dan tidak sumber dalaman yang disebut itu.

Apakah Nik Aziz perlu menyiasat sumber dalaman itu? Barangkali tidak perlu dan saya tidak pun mengira minda politik Nik Aziz akan terhimbau hingga kes itu.

Apa yang dikehendaki sumber dalaman dengan tujuan tertentu itu kini sudah pun berhasil. Tok Guru telah membuat kenyataan seperti mana diharapkan. Untuk seketika sumber itu perlu merasa lega bahawa orang yang disokongnya tidak terusik, malahan mendapat pujian. Pujian itu diharap akan mendapat markah yang tinggi untuk personaliti berkenaan.

Memerhati bagaimana mudahnya Nik Aziz terjerat dalam perangkap media ini timbul juga rasa kesian. Sepatutnya Nik Aziz bertindak macam Husam, tidak mengulas sesuatu yang tidak ada atau yang hanya menjadi ilusi. Husam ketika diminta mengulas mengenai desas desus beliau akan letak jawatan tidak menjawab dan mengelak. Apakah Husam tidak mengajar kebijaksanaan ini kepada Tok Guru?

Kenyataan Nik Aziz itu ada baiknya bagi meredakan dalam Pas. Tetapi ada sesuatu yang kurang manis dan agak berlebihan bagi saya. Apabila Nik Aziz membesarkan sangat Husam dan seolah lupa kepada Exco lain, nampak sangat Nik Aziz tidak bersikap adil dan bijaksana. Kalaupun dia nak pertahankan Husam tidak ada masalah itu haknya, tapi bukan dengan memuji kelebihan Husam sehingga nampak memperkecilkan Exco lain. Apa bila beliau berkata, "lama dah saya nak sebut (puji} Husam tetapi takut Exco lain kecil hati," ini membawa konotasi dia hanya sayang Husam saja.

Saya yakin Exco lain itu sudah faham dengan cara dan tindakan dan khilas politik Nik Aziz. Tetapi bagi pemerhati luar yang selama ini melihat dan menanti keadilan, kebenaran akan tersinggung dengan kenyataan itu. Kesian Tok Guru, sudahlah tidak dapat menunaikan haji tetapi terpaksa pula menafikan laporan palsu! [wm.kl. 10:00 am 23/11/09]

2 comments:

lapuria said...

Ada yang kata Nik Abduh bukan anak kesayangan Nik Aziz, tapi Husam.

Nor Azman bin Sukerman said...

Assalamu alaikum, Tuan, Bila nak habis kemelot dalam PAS dan PAS Kelantan ni. Apa pun seronok juga tengok orang main catur tak macam catur ni. Moga semua ini akan dapat mematangkan politik orang Melayu yang selama ini terikat dengan cara yang tak mencabar minda. Macam ni punya cerita barulah ada emmm.