Monday, February 20, 2012

Malam Celaka Di Sembrong

Politik Selat Di Johor Sudah Dipraktikan

Bagi orang yang cintakan kedamaian dan menghormati demokrasi tentu akan merasa sedih dan kesal bangat mengenangkan apa yang berlaku di Sembrong, Johor malam tadi. Setelah 54 tahun merdeka dan para pemimpin 'ketiak busuk' negara menguar-uarkan kepada dunia kononnya negara kita menjadi negara Islam contoh dunia, dirasakan apa yang berlaku itu kontradik dengan apa yang didakwa itu.

Bila terkenang dan mengintai kejadian semalam menyebabkan tercetus di kepala saya apakah itu hasil perjuangan Umno selama 54 tahun? Itukah generasi wawasan 2020, atau anak didik Islam Hadhari atau pun pemuda Wasatiyah di era Ha Najib Razak?

Kalau tidak menyaksi sendiri sebahagian dari episod malam tadi saya tidak akan percaya apa lagi ia berlaku di Johor Darul Takzim negeri kubu Umno yang masyarakatnya dianggap kelas nombor wahid. Tentu saya akan mengatakan masakan orang Johor khasnya orang Sembrong sanggup bertindak rakus begitu. Menjadi liar bagaikan binatang yang tidak bertuan atau kurang ajar?

Tetapi kerana sebahagiannya saya saksi dengan mata kepala sendiri saya tidak dapat menolak dan memaafinya perbuatan itu dari manusia serumpun dengan saya.

Kawan saya bekas seorang ahli Umno sebegitu melihat keadaan itu tidak percaya dengan apa yang berlaku. Dia tertegun sekejap tidak percaya. "Iya... itu ceramah Anwar.. yang mengibar bendera dan menyanyi lagu-lagu patriotik 'kepala lutut' itu adalah anak-anak muda liar Umno," kata saya geram tidak dapat menyembunyikan rasa jengkil.

"Tapi kenapa mereka mengibar bendera Umno? Bukanlah, ini ceramah BN," katanya lagi cuba menyakinkan saya yang sudah percaya dan arif benar yang berlaku itu gangguan ke atas ceramah Pakatan Rakyat.

Selepas itu apabila dia mendengar sendiri yang sedang berceramah itu Anwar baru dia percaya. "Oh jahat Umno," katanya spontan. "Oh baru tahu, begini rupanya perangai orang Umno Johor" tambahnya lagi yang kebetulan memandu kereta, memperlahankan kereta untuk melihat dengan puas hati.

Saya memang jengkil melihat anak-anak muda yang saya kira mereka rata-rata yang keciciran dalam pendidikan. Saya yakin kalau mereka bersekolah tinggi, peringkat IPTA atau pun pengajian pondok tradisi mereka tidak akan berkelakuan begitu. Lagak dan telatahnya lebih teruk macam kera berjumpa biawak. Paling memelikkan lagi kenapa mereka bersikap liar tidak tamadun begitu walhal sejak merdeka hingga ke hari ini orang Umno Johorlah yang paling ramai menjadi menteri pendidikan.

Hari ini menteri pengajian tinggi, Khalid Nordin asal Johor juga. Menteri pelajaran pula Udin anak Yassin juga orang Johor. Apakah untuk masa depan sudah sampai kementerian yang penting itu diberikan kepada orang negeri lain termasuk Kelantan, Kedah, Selangor atau Pulau Pinang. Dengan telatah di tunjuk anak-anak kurang azam dan biadab itu sudah cukup kalau soal pendidikan dan pengajian anak diserahkan kepada orang Johor.

Mereka sedikit pun tidak merasa malu dan segan mengejek dan melaungkan kata-kata kesat di sepanjang Anwar berucap. Semua gelagat sifat Abu Lahab dan Abu Jahal dizahirkan malam tadi. Peliknya polis yang ada hanya memerhati sahaja dan berdiri di depan mereka, seolah-olah mengawal kumpulan liar itu tidak diganggu bagi membolehkan mereka melakukan apa saja bentuk provokasi termasuk melontar air kencing dan telor busuk.

Melihat sikap polis itu menyebabkan saya tertanya dalam hati, apakah tujuan polis ke kawasan itu? Apakah sebenarnya yang dijaga dan dikawal? Apakah untuk keselamatan umum atau untuk melindungi kumpulan liar itu?

Kalau polis bersikap adil dan tegas mereka boleh menyuraikan kumpulan liar itu. Dengan kuasa yang ada kepada mereka, polis boleh menghalangnya. Ada sebuah trak yang siap dengan pasukan topi merah (FRU) cukup untuk menghuraikan kumpulan kira-kira 200 hingga 300 orang itu.

Sikap polis tidak ubah seperti tiang lampu sahaja, hanya memerhati. Melihat keadaan itu timbul juga perasaan prejudis apakah polis juga sudah menerima arahan melindungi kumpulan liar itu? Kalau benar begitu maka ia sangat tidak patut sekali.

Saya tenguk kebanyakan anak-anak muda yang berada dalam kumpulan itu berpakaian tidak senonoh, dan rupa mereka rupa orang yang tidak mempunyai pelajaran tinggi dan akhlak agama yang mampan. Kebanyakan mereka anak-anak peneroka atau orang kampung. Saya tidak fikir kalau mereka lulusan pengajian tinggi atau bersekolah agama bersikap begitu.

Saya fikir setengahnya memang diupah untuk membuat kacau itu. Ada yang memakai t-shirt hitam tertulis Sembrong 13 dengan gambar Hishamuddin terdampar di depannya.

"Buntuttttt baliklah, usah berbohong... binatang, babi...," itulah antara kata-kata kesat yang terluah malam tadi. Seorang anak muda gemuk macam lembu Sharizat duduk di tembok melaung-laung kata-kata kesat dan jijik itu bersendirian. "Wang Umno bagi RM500 ambil, muka tak malu, babiiii..." balas pula seorang lagi rakannya yang agak kurus. Roman tubuhnya macam penagih dadah.

"Muka tidak malu, hai Anwar...kamu kena tahu negara ini semua Umno yang buat....Pakatan Rakyat boleh bagi apa, bagi jubur tahi bolehlah...," kata kawannya yang seorang lagi selepas mereka ketawa berdekeh-dekeh. Saat itu Anwar sudah pun selesai ceramah dan dibawa keluar ikut jalan belakang. Kumpulan liar itu sedang menunggu kereta Anwar untuk terus membelasahnya.

Itu hanya kata-kata kesat yang dilontar tidak lagi fasal aksi mereka menunjuk lagak dengan motor. Hampir seluruh tepi jalan di sebelah kanan untuk keluar dari kawasan itu dipenuhi oleh kumpulan liar itu yang menaiki motor. Engin motorsikalnya di press keadaan menjadi seperti dalam medan perang bingit dan berasap.

Yang membonceng motosikal mengibar bendera Umno dan bendera dacing sampai memaki hamun Anwar. Manakala ada yang membawa kayu melewa-lewa kayu ke atas menunjukkan akan keberanian mereka.

Pendeknya aksi malam tadi cukup jahat, cukup samseng sekali. Ia memberi tanda-tanda ada elemen kejahatan melampau dalam pilihan raya nanti. Saya bimbang kalau anak muda liar itu dilindungi, tidak dikaunseling, mungkin keganasan akan berlaku di Johor.

Peristiwa-peristiwa seperti di Kelantan pada tahun 1969 di mana ahli dan penyokong Pas di belasah, dipukul macam lembu, ada yang digergaji paha malah ada yang di kapak sehingga syahid, akan meletus di Johor. Apakah budaya itu sedang diguna Umno kerana hendak mempertahankan kuasa politik.

Semua pihak harus kena sedar. Yang rugi dengan budaya itu ialah orang Melayu. Yang untungnya orang China. Dalam sejarah keganasan negara ini belum ada orang China yang terbunuh di medan pilihan raya (ceramah) secara percuma. Banyaknya Melayu.

Sebelum ini keadaan sama saya lihat berlaku di Felda Tenang semasa pilihan raya kecil dulu. Ceramah Pas diganggu dan dijuah dengan kata-kata keji. Tok Guru Nik Aziz menjadi mangsa cacian. Saya fikir kejadian di Tenang itu sebagai kes terpencil saja. Tetapi rupanya tidak, ia adalah realiti sengoti bahawa remaja Melayu Johor sudah diajar memakan anak tebuan dan menghirup darah sendiri untuk mencari kekuatan.

Saya yakin mereka diajar dan digalakkan. Kalau mereka tidak diajar mereka tidak akan dibekalkan dengan t shirt, bendera, mercun, telor tembelar dan segala macam alat untuk dilontar ke arah Anwar. Kalau mereka tidak disumbat dengan pil kuda, saya tidak fikir di negara Merdeka sesudah 54 tahun masih ada yang hilang akal sanggup menendang dan menyerang orang di atas kereta. Bahasa apa lagi untuk dikatakan kalau perbuatan itu ala Komunis?

Jelasnya mereka di ajar dan ada pengarahnya. Kerana kejadian itu berlaku di Sembrong kawasan parlimen Hihsmuddin Hsusein. Hishamuddin boleh dianggap pengarah dan tidak boleh menidakkan. Hendak tak hendak Hishamuddin kena bertanggungjawab.

Peristiwa semalam sungguh memalukan. Apa lagi ia berlaku dalam kawasan diwakili oleh Menteri Dalam Negeri yang menjaga polis dan pasukan keselamatan lain. Mungkin dengan hanya menyebabkan kereta Anwar remuk cermin dan kemek pintu ia dianggap perbuatan budak-budak nakal. Tetapi kejadian malam tadi ia boleh membawa kepada jenayah. Kalau tidak ada kawalan gila-gila oleh penyokong ahli PKR sudah tentu Anwar bukan setakat bengkak tetapi mungkin cedera parah yang boleh membawa maut.

Dalam otak orang dirasuk syaitan, emosi yang sudah mabuk atau diberi perlindungan akan melaku apa sahaja di luar batas-batas kesusilaan orang Melayu dan manusia. Bagi saya apa yang berlaku di Sembrong itu sudah tidak ada sedikitpun perasaan demokrasi. Pemikiran 'selat' ternyata menjadi anutan dan diterima pakai dengan sesungguhnya.

Setiap titis darah yang mengalir ke bumi semalam akibat dipukul pemuda liar itu, Hishamuddin kena bertanggungjawab. Sebagai menteri dia kena memberi tahu parlimen. Saya tidak mahu mempersoalkan di Mahsyar besok... untuk apa bercerita tentang hari akhirat kepada orang yang tidak yakin. Tetapi saya mahu tanya bagaimana Hishamuddin hendak menjawab kepada seluruh rakyat Malaysia dengan kejadian memalukan itu.

Hishamuddin tidak lagi boleh berdolak dalih dengan kejadian itu melainkan beliau harus berundur atau pun diundurkan dalam pilihan raya akan datang. Semoga orang Sembrong membaca catatan ini. [wm.kl.2:12 pm 20/02/12]

2 comments:

ayba said...

Polis hanya berdiri seperti tunggul kayu mati dan bila orang mengutuk polis...siapa yang hendak disalahkan? Polis atau orang yang mengutuk?

Bila dengan peristiwa ini Hishamuddin masih senyum dan anggap tiada apa-apa...tunggulah kejatuhannya dan parti yang didukungnya.

Nur zarith sofea bt. harun said...

salam . boleh saya mmberi komen sedikit. sya rasa inilah pembangunan tnpa keimanan . ank muda mula berahlak buruk .