Tuesday, February 7, 2012

Celoteh Murai 04/012

Wah Mat Shaid Nak Jadi DJ Pula....

Murai ada terbaca berita kerajaan Terengganu dibawah pimpinan Ahmad Said (baca ikut suara Said dalam wayang kulit -- Mat Shaid) beli setesen radio Manis FM kepunyaan Hussein Serama. Murai dengar ada rakyat Terengganu yang mempertikaikan pembelian itu. Untuk apa kerajaan Mat Shaid membeli setesen radio berkenaan.

Bukankah kerajaan Terengganu diperintah oleh UBN mereka sudah ada pun setesen radio dan tv. Balik Mat Shaid pula yang Murai dengar beliau kata setesen radio itu boleh menjana ekonomi untuk Terengganu menerusi iklan. Ia boleh dijadikan media untuk menghebahkan apa-apa agenda kerajaan.

Murai tidak mahu mempertikai tindakan kerajaan Terengganu dengan alasan yang Mat Shaid katakan itu. Mungkin setesen radio dan tv yang sedia ada tidak begitu luas memberi liputan kepadanya.

Al maklumlah radio atau tv (media massa) akan memberi liputan kepada perkara-perkara berfaedah dan ada nilai berita dari kaca mata mereka sahaja. Mungkin dan boleh jadi selama ini apa yang dilakukan Mat Shaid itu tidak mempunyai nilai berita langsung. Penasihat media masanya tidak kreatif atau cuba meletakkan Mat Shaid di front page.

Apa yang ada di Terengganu? Di zaman Mat Shaid memerintah yang sering berlaku ialah keruntuhan demi keruntuhan. Macam-macam yang dah runtuh di Terengganu, dari stadium hingga kepada bas stop semua runtuh.

Radio dan tv (rtm) tidak akan membuat liputan kepada berita-berita sebegitu kerana boleh menjatuhkan air muka Mat Shaid dan juga UBN negeri itu. Sebab itulah Terengganu senyap tipas tak ada apa-apa berita.

Mengenai pembelian Manis Fm ini apa yang Murai nak persoalkan tentang harganya sebanyak RM7 juta. Kenapa mahal sanga? Sebelum ini Murai ada dengar yang stesen radio itu ditawarkan kepada kerajaan Kelantan. Harganya jauh lebih rendah dari itu sekitar RM4 atau RM5 juta sahaja. Tetapi kerajaan Kelantan tidak berminat kerana bimbang timbul implikasi disebabkan lesen setesen itu perlu diperbaharui dari masa kesemasa.

Kenapa RM7 juta? Apakah peralatan digunakan setesen itu canggih benar? Setahu Murai ia masih menggunakan peralatan lama menyebabkan radio Manis Fm itu kalau sesekali terdengar macam kumbang lilin dalam botol sahaja dan berapakah aset yang dimiliki Manis FM termasuk pendengarnya?

Murai mengsyaki sesuatu mengenai pembelian setesen radio itu dengan harga sebanyak itu? Murai rasa elok kalau cari siapa yang menjadi konsultannya. Rasanya Murai dapat menganggak dari H sampai L mengenai sesiapa yang terlibat menjadi konsultan. Rasa-rasa dapat cam dan hidu baunya.

Kalau perlu SPRM juga boleh jenguk-jenguk dan cuba intai kemunasabahan pembelian setesen radio itu dengan harga RM7 juta. Jangan sampai wang rakyat dibazirkan begitu saja. Masakan setakat nak suruh suara keluar dalam radio kena bayar RM7 juta?

Murai: Lepas ini Mat Shaid akan ke udara di radio Manis FM, berkata; salang sejahtre ini radio Manis Ang....

No comments: