Saturday, February 4, 2012

Simpang Malam

Jati, Kita Dan Amanah

[kemaskini] Dalam tempoh 73 jam lalu banyak perkara yang berlaku termasuk isu-isu yang boleh dikaitkan dengan politik. Sekurang-kurangnya ada tiga perkara atau kejadian yang menyendak dalam minda saya, di mana kalau saya tidak 'kehek' (melepaskannya) menyebabkan saya tak boleh melelapkan mata sampai ke pagi.

Lagipun di dalam PM (personal masej) dan kotak e-mail saya ada beberapa penjengok yang meminta saya memberi ulasan dan pandangan segera terhadap tiga perkara yang saya maksudkan. Selain dari tiga perkara itu saya juga menerima e-mail yang meminta saya memberi pandangan dan sorotan mengenai Majlis Agama Islam Kelantan (Maik), perihal khutbah di Kelantan yang dianggap tidak bertenaga dan tidak ketinggalkan juga fasal pilihan raya umum ke-13.

Ramai yang bertanya fasal pilihan raya umum apabila mereka dapat merasakan ia tidak mungkin diadakan pada Mac ini seperti mana diramalkan ramai.

Malam ini saya akan ulas mengenai perkara yang terngian-ngian di cuping telinga saya dulu, lagi pun saya sudah janji. Perkara itu ialah mengenai Jati, Kita dan Amanah. Jati adalah sebuah Ngo baru yang akan diumumkan penubuhannya (perlancaran) pada 21 Februari ini. Kita ialah parti Kesejahtraan Insan Tanah Air (betulkah sebutan tu?) dan ketiga mengenai Amanah. Adapun Perkasa(m) saya tidak sudi untuk mengulasnya kerana tersangat busuk kohong.

Jati adalah milik Hasan Akidah. Hasan Akidah membuat pengumuman dia akan menubuhkan sebuah Ngo bernama Jati. Dia akan jadikan Jati sebagai platformnya untuk mengerakkan kuasa politik ketiga seperti mana dimaksudkan itu. Katanya Jati tidak semestinya menyokong UBN. Katanyalah. Sebagai ahli motivasi yang masih menggunakan pendekatan lama menjual bual, Hasan boleh berkata apa yang disuaki kerana retorik adalah permainannya.

Apakah benda Jati ini? Saya tenguk di dalam wall Fb saya ada ditagkan gambar supik (guni) beras bernama Jati dengan gambar Hasan Akidah. Mulanya saya ingat syarikat pengeluar dan pengimport beras berjenama Jati telah menlantik Hasan sebagai duta iklannya. Tetapi tidak rupanya ia satu ejekan kepada Hasan. Ngo Jati itu sudah diperli dengan nama beras Jati. Diperlekeh-lekehkan oleh orang.

Ramai yang tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan Jati itu. Akroni Jati ialah Jalur Tiga (Jati). Apa dia jalur tiga. Jalur tiga ialah, 1. Islam, 2. Melayu 3. Raja. Ia juga disebut sebagai IMR - Islam, Malayu, Raja. Itu merupakan asas atau prinsip perjuangan Hasan Akidah selepas keluar Pas. IMR itu merupakan modal terbarunya untuk menjual bual.

Anihnya dalam jelajah yang dibuat atas nama Akidah yang dibelasah ialah Pas dan Anwar Ibrahim.

Rupa akidahnya terpesong sebelum ini diperbetulkan dengan memasukkan tiga elemen berkenaan. Sebenarnya website Jalur 3 ini sudah pun beroperasi beberapa hari lalu yang membuat posting di sekitar kegiatan Hasan Akidah menjelajah menghentam Pas. Website berkenaan bukan membawa maksud perjuangan IMR itu tetapi lebih mirip kepada website peribadi Hasan untuk membelas dendam. Serentak dengan pengumuman Jati website berkenaan telah bertukar logo dan nama dari Jalur 3 kepada Jati.

Tidak mengapa negara ini adil dan mengamalkan demokrasi tulen bukan jati? Hasan boleh buat apa sahaja selagi ia tidak bertentangan dengan undang-undang. Jalur 3 ke jalur lapan ke atau jalur 17 dia boleh lakukan apa saja. Malahan jalur 1000 pun bisa. Selagi ada orang sedia untuk memberi wang buatlah beberapa jalur pun. Jalur akan berjalur mengikut seberapa banyak wang yang di sedekahkan. Jangan persoalkan apakah wang itu halal atau haram yang penting ia berjalur.

Cuma yang dihairankan dia berpegang kepada tiga jalur - IMR itu tetapi kenapa dalam ceramah-ceramahnya yang dihentam Pas dan Anwar Ibrahim. Janji untuk mempertahankan akidah, mengawal kegiatan Kristinisasi, maksiat sudah tidak kedengaran lagi. Yang banyak mengutuk Pas dan Anwar. Rasanya elok kalau Hasan memasukkan dalam Jalur tiga itu dua jalur lagi, Pas dan Anwar Ibrahim, biar jadi IMRPA.

Mengenai Jalur 3 atau Jati ini hendak jadi kuasa ketiga, saya kira itu hanya ilusi dan mimpi Hasan Akidah sahaja. Dari mana ia hendak mendapat kekuatan untuk wujud sebagai kuasa ketiga. Kuasa ketiga tidak akan menjadi kenyataan kalau setakat dengan air liur. Zaman orang telan air liur dan terpesona dengan ucapan seseorang sudah berlalu. Zaman kini zaman realiti dan hakiki.

Kalau tidak silap Tengku Razaleigh Hamzah juga pernah menyebut soal kuasa ketiga. Bagi Tengku Razaleigh kuasa ketiga adalah dari kalangan orang muda. Orang muda akan menjadi kuasa ketiga yang akan bangkit untuk membahawa pembaharuan dan berjuang memenuhi aspirasi muda mereka. Sample kuasa ketiga yang diambil Tengku Razaleigh ialah dengan apa yang berlaku di Mesir. Kebangkitan semangat revolusi anak-anak mudalah menjatuhkan Hosni Mubarak.

Difahami dari apa yang disebut Tengku Razalegih itu anak muda akan bangkit apabila mereka mempunyai kepedulian kepada diri dan digerak. Untuk menggerak mereka disamping ia perlu mengenengahkan isu mereka ia memerlukan seorang idola. Dalam hal ini saya melihat Hasan Akidah tidak ada daya tarikan itu. Jiwanya untuk golongan remaja berbilang kaum kering. Nyanyian dondang sayang Hasan untuk memeprtahankan akidah, mencegah maksiat secara konversional, itu tidak disukai anak muda. Anak muda akan menjauhi dan menjebeh Hasan.

Saya melihat kuasa ketiga dari anak-anak muda ini akan terbangkit dengan apa diusahakan oleh Ustaz Azhar Idrus hari ini. Cara Azhar mendekati dan mengajak anak muda mendekati Islam ada satu pendekatan yang digemari oleh anak-anak muda. Anak muda tidak merasakan pelawaan Azhar itu sebagai kerahan tenaga seperti untuk berperang mempertahankan Islam di tengah padang pasir. Bayangkan apa akan jadi kalau puluhan ribu yang menjadi peminat Azhar hari ini diberikan suntikan pelali jihad, boleh tenguk macam mana mereka akan bangkit mengikut nafiri politik Azhar.

Justeru nyanyian dan semburan Hasan untuk mengolahkan kuasa ketiga menerusi motivasi basinya akan sia-sia sahaja. Kuasa ketiga tidak akan berlaku dengan cakap-cakap dan bual-bual sahaja. Kalau kuasa ketiga yang cuba dibawa oleh Raja Petra Kamarudin yang berlandaskan kepada konsep liberalisme dan demokrasi boleh hancur sebelum mantari senja jatuh, apa lagi dengan kuasa ketiga Hasan yang baru diangan-angankan itu. Ia akan lebur lebih cepat dari parti Kita.

Apapun selamat berjuang duhai si Hasan dengan Jati anda itu. Moga dia akan tidak menjadi jeti yang reput dan hanyut selepas ini ia akan menghanyutkan Hasan bersama beberapa kerat orang yang menjadi mengikut setianya yang tidak sampai 20 orang itu. Sekiranya niat dan nawaitu Hasan betul dan benar nescaya Allah akan memberi kejayaan kepadanya. Dan jika niatnya tidak betul dan busuk sama-sama kita mendoakan agar Tuhan menitik taufik dan hidayah kepadanya. Bersambung. Esok fasal Kita dan Amanah. [wm.kl.1:01 t/malam 04/02/12]

3 comments:

ayba said...

Itu sahaja caranya untuk menjadi ketua, tubuhkan NGO atau tubuhkan parti politik.

Yanaam said...

Jati ni kuasa ke-3 yang ke berapa ? Banyak sangat kuasa ke-3.

Paling best, MP Bebas, Zahrain Hashim berkata kumpulan yang menganggap diri sebagai kuasa ketiga sebenarnya tidak mempunyai banyak pengaruh. Malah, dikatakan, ada yang sekadar ‘syok’ sendiri, sedangkan mereka ini kumpulan kecil.

Kata Zahrain lagi, "Saya lihat mereka ini akan cenderung kepada parti asal masing-masing apabila tiba pilihan raya."

Macam nak rujuk semula je bunyinya. Nak rujuk ke PKR atau ke UMNO, tak tahulah.

A&A said...

Jika ditambahkan dengan dua (2) jalur lagi maka JATI akan menjadi JALI. Teringatkan saya kepada sebuah lagu yang sangat digemari sedikit waktu dahulu, yang berasal dari negara seberang.

Maaf dipinta, hanya sekadar senda gurauan.