Tuesday, February 28, 2012

Susupan Petang

Azizan, Lapan Exco Angkat Sumpah

Tahniah kepada Azizan Razak dan lapan orang anggota Exconya atas selamatnya upacara angkat sumpah untuk menyambung perkhidmatan sebagai MB dan pengerusi jawatankuasa kerja kerajaan negeri (Exco) masing-masing. Dengan selamatnya majlis hari ini maka berakhirlah spekulasi yang kurang enak didengar mengenai Pas Kedah sejak beberapa hari lalu.

Bagaimana pun dua orang Exco, Ir Pahkhorazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh tidak ikut sama mengangkat sumpah. Tanpa kehadiran mereka bukan bermakna spekulasi buruk yang sengaja dilontarkan oleh Umno untuk menjejaskan Pas itu benar.

Pahkhorazi dan Ismail ada alasan tersendiri kenapa mereka tidak ikut sama angkat sumpah hari ini. Mereka pasti akan menjelaskan kepada rakyat Kedah kenapa mereka tidak hadir pagi ini untuk angkat sumpah seperti rakannya yang lain bagi mengelakkan kekeliruan dan salah anggap rakyat serta menutup lubang musuh dari terus menganyang Pas Kedah.

Cuma sedikit pesanan dan pandangan dari jauh dari saya terhadap MB Kedah Azizan Razak. Beliau harus memulakan tugas untuk tahun ke empat ini dengan nawaitu yang baik dan azam yang lebih tinggi. Beliau perlu perbetulkan beberapa persepsi mengenai dirinya yang selalu dipertuturkan umum. Amalan kerja secara berpasukan dan membuat keputusan secara kolektif perlulah dipraktikan.

Insiden kecil yang berlaku sebelum ini sehinggakan sempat diulas umum hendaklah dihenti dan dijadikan iktibar. Seeloknya juga Azizan perlu membuang sikap cengeng dan perangai suka merendahkan orang lain secara terbuka. Sebagai MB beliau bukan saja perlu tegas, keras tetapi juga harus bijaksana dan pandai mengambil hati para Exco dan pimpinan Pas yang lain.

Molek juga kalau Azizan mengadakan kenduri kesyukuran menjamu rakyat Kedah dan pergunakan majlis itu untuk mengeratkan ukhwah Islamiyah sesama sendiri. Ini penting kerana pilihan raya umum yang akan tiba perlu dihadapi secara berjemaah.

Tidak terlupa tahniah dan syabas juga perlu diucapkan kepada Pas Pusat yang memainkan peranan penting memantau dan memerhati penuh tanggungjawab terhadap apa yang berlaku di Kedah. Dalam soal ini individu yang perlu merasa puas dengan penyelesaian kemelut Kedah itu ialah Naib Presiden Pas Salehhudin Ayub. Beliaulah khabarnya menjadi perantara penting mendekat, merapat dan menenangkan keadaan di Kedah.

Penyelesaian kemelut ini secara tidak langsung memberi kredit kepada Salehhuddin yang berjaya membuktikan bahawa beliau sudah mampu menjadi orang tua dalam Pas. Sepanjang kemelut di Kedah Presiden Abdul Hadi Awang tidak ada di dalam negeri juteru tugasnya diambil oleh para pembantunya.

Semoga Kedah dibawah Pakatan Rakyat terus aman dan makmur. [wm.kl.4:08 pm 28/02/12]

No comments: