Wednesday, June 25, 2008

Pojok Pagi

Polis Pakai Tafsiran Sendiri

BETAPA dangkalnya alasan seorang konstabel polis bernama Che Sidek Omat Mat Hassan yang memberi alasan kenapa beliau saman seorang pelajar pondok di Pasir Puteh kerana kesalahan tidak pakai topi keledar walaupun pelajar berkenaan memakai serban ialah kerana pelajar berkenaan masih belum lebai.

Menurut kaedah motosikap (Topi Keledar) pengecualian diberikan kepada haji, sikh dan lebai daripada memakai topi keladar.

Berpandukan kaedah yang disenaraikan itu jelas pelajar pondok itu bukan haji, sikh... tetapi apakah ukuran Konstabel itu yang pelajar itu belum lebai itu tepat? Tahukan konstabel itu apakah ciri-ciri lebai?

Yang ingin ditanya di sini apakah kalau pelajar berkenaan pakai serban dan jika berlaku kemalangan kepalanya akan cedera disebabkan tahapnya belum lebai. Dan apakah kepala sikh dan haji walaupun pakai serban kalau belanggar kepalanya selamat?

Kadang-kadang tindakan polis lucu dan dangkal. Kerana berlaku hal-hal demikianlah menyebabkan kita merasakan ada kalangan anggota polis yang diberi tanggungjawab menjaga keselamatan, keamanan bertindak disebaliknya, menyusahkan orang ramai!

Tidak hairanlah kalau semalam juga dilaporkan seorang anggota polis diremen kerana merogol tahanan perempuan! [wm.kl 7:10 am 25/06/08]

No comments: