Monday, June 30, 2008

Laporan Lewat

Teringatkan Anwar Pusing-Pusing Disekitar Jalan U-Thant

JAM 12:30 tengah malam tadi saya pusing-pusing di sekitar Jalan U-Thant di Ampang. Menijau apa yang berlaku dan ada di sekitar kedutaan Turki di situ. Anwar dikatakan berada di kedutaan itu. Berlindung atas alasan mejaga keselamatan dirinya. Kononnya keeselamatannya terancam. Anihnya kenapa tidak ada laporan polis? Apakah alasan polis tidak boleh dipercayai maka laporan polis tidak buat?

Bukankah laporan polis itu sebagai bukti bahawa ada laporan berhubung hal berkenaan. Samada polis nak siasat atau tidak itu soal lain. Seharusnya Anwar atau ada orang lain yang bertindak bagi pihaknya membuat laporan polis. Dakwaan yang dibuat itu serius!

Suasana di Jalan U-Thant lenggang sahaja ketika itu. Ada satu sekatan jalan raja dengan lima orang anggota polis di simpang ke kedutaan Turki. Orang ramai yang berhajat untuk menghampiri kedutaan Turki harus parking kereta di persimpangan berhampiran sekatan jalan berkenaan.

Menurut polis yang berkawal keadaan di kedutaan Turki ketika itu sudah lengang. Menurut anggota polis baru sekejap tadi Ahli Parlimen Padang Serai, Golbalkrishnan kelihatan keluar dari kawasan kedutaan itu. Manakala wartawan masih terus berkampung di perkarangan kedutaan berkenaan.

Saya tidak menghampiri dan berpatah balik. Dalam kepala berlambak beribu persoalan dan pertanyaan yang masih belum tidak dapat dihuraikan.

Itulah suasan tengah malam tadi sekitar jam 1:00 pagi.

Persoalannya apakah Anwar masih berlindung di kedutaan Turki? Atau beliau sudah tidak berada di situ. Rasa hairan juga timbul, kenapa beliau harus berlindung di kedukaan asing itu.

Kalau hanya dengan alasan keselamatannya terancam rasanya kurang munasabah. Masakan 1,000 orang para pemuda 'berani mati' Angkatan Muda Keadilan tidak boleh dan mampu mempertahankannya?

Apabila Anwar berlindung terus di situ dan tidak tampil memberi kenyataan akhbar menyebabkan berbagai persoalan timbul. Ada kekeliruan di sebalik itu. Keadaan itu menyebabkan orang membuat berbagai andaian dan persepsi.

Kini pun di kedai-kedai kopi sudah ada yang mempersoalkan kemunasabahan dakwaan mengenai keselamatannya. Ada juga yang bertanya kenapa Anwar kelihatan begitu takut dan gelabah kali ini? Kalau hanya kerana beliau tidak mempercayai polis dan kehakiman, tindakan seperti itu rasanya kurang tepat.

Anwar harus berani, tegas dan telus. Lagipun beliau masih belum disiasat. Laporan yang dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan itu masih belum disahkan betul atau tidak. Polis sedang menyiasat dari segala sudut. Jika Anwar tidak bersalah beliau tidak perlu takut dan mengambil tindakan yang boleh menyebabkan orang jadi keliru.

Anwar perlu tampil dalam kadar segera. Tidak ada kesudahan kalau beliau terus berlindung di kedutaan Turki. Masyarakat, para pengikut dan penyokongnya di luar sedang menunggu. Rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat juga setia menanti untuk menerima arahan bagi membuat persiapan untuk membentuk kerajaan baru!

Usah risau dan rungsing kalau kita tidak bersalah, penyokong dan rakan setia tidak akan melarikan diri. Lagipun fitnah itu harus ditentang oleh sesiapa sahaja. Anwar kena yakinkan dirinya sendiri.

Satu hal lagi beliau kena berhati-hati dalam tindak tanduk melawan fitnah kali ini. Walaupun modus operandinya sama, namun tindakan dari beliau harus berbeza. Seperti dikatakan tadi apa yang berlaku kini masih kelabu dan setakat ini kita menerimanya sebagai fitnah round kedua.

Round kedua ini round penentuan baik kepada Anwar sendiri dan juga kepada Kerajaan BN. Kalau Anwar menang dalam fitnah ini kerajaan BN para kospirator kena mengaku kalah. Sebaliknya kalau Anwar yang gagal, maka tamatlah riwayat beliau dalam kerier politiknya. Anwar seakan mengetahui apakah tujuan 'fitnah' berkenaan ditebarkan, ianya untuk mematikan kerier politiknya.

Keadaan ketika ini masih kelabu dan mengharu birukan! [wm.kl. 12:30 pm 30/06/08]

No comments: