Monday, June 23, 2008

Coretan Dari Parlimen

Unsul Kenaikan Harga Minyak Dibentang di Parlimen Petang ini

SEKALI lagi Parlimen menjadi tumpuan ramai pagi ini. Sejak jam 9:30 pagi lagi suasana di lobi Parlimen sudah mulai sibuk. Ia dipenuhi oleh pemerhati, wartawan dan juga penyokong parti pembangkang dan kerajaan. Ini semua gara-gara desas desus kononnya satu usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi akan dikemukakan oleh pihak pembangkang.

Desas desus ini timbul ekoran kenyataan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Yong Teck Lee yang telah mengumumkan dua orang ahli Parlimenya hilang kepercayaan kepada Abdullah Ahmad Badawi.

Kata Teck Lee kedua ahli Parlimennya itu bersedia menyokong usul undi tidak percaya kepada Abdullah.

Bertolak dari itu para pemerhati, wartawan dan 'peminat' Parlimen telah membuat andaian satu usul undi tidak percaya terhadap Abdullah akan dibentangkan di Parlimen hari ini sebaik Parlimen memulakan sidangnya.

Ramai yang mengira pihak pembangkang akan membawa usul berkenaan. Bagaimana apa yang jelas tidak ada notis dari mana-mana ahli Parlimen yang mengemukakan usul berkenaan.

Sebalik apa yang berlaku hari ini ialah satu usul dari pihak Kerajaan berhubung dengan kenaikan harga minyak dan juga tindakan Kerajaan berhubung langkah-langkah bagi menjamin sumber makanan mencukupi untuk mendapat sokongan Parlimen apabila isu kenaikan minyak telah menimbulkan kemarahan rakyat.

Usul itu akan dibawa oloh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Shahrir Abdul Samad. Ia dijangka akan dibentangkan lewat petang ini.

Satu perbahasan mengenai usul berkenaan akan dibincang hingga ke malam apabila sidang hari ini disambung hingga ke malam untuk membolehkan usul berkenaan dibahas panjang lebar.

Selepa itu satu undi belah bahagi akan dibuat untuk menentukan sama usul berkenana diterima atau ditolak.

Pembangkang dikatakan sekali lagi akan sepakat untuk menolak usul berkenaan. Penolakan itu sebagai mesej kepada Abdullah Ahmad Badawi bahawa beliau ditolak oleh Parlimen. Bagaimana pun disebabakn pihak kerajaan telah membuat persediaan rapi untuk menghadapi usul ini diyakini usul berkenaan akan diterima dengan undi majoriti dari kalangan ahli Parlimen BN.

Sesuatu yang menarik dan ditunggu apabila usul ini diundi secara belah bagi nanti apakah calon bebas dari Pasir Mas dan dua daripada Sabah itu akan bersama pembangkang atau berkecuali? [parlimen. 3:34 pm 23/06/08]

No comments: