Tuesday, April 7, 2009

Foto Sekitar Pengundian Bkt Gantang

Selang Minda Dengan Foto Pilihan

SEBOLEH-BOLEHNYA saya tidak sesekali akan mencuri gambar dari mana-mana blog atau protal berita lain untuk menjadi hiasan blog saya. Saya akan cuba mengambil gambar sendiri dan mengelakkan dari memaki gambar saduran. Sejak dari pagi tadi blog Merah Tinta seolah lesu kerana tidak memaparkan kemeriahan di pusat-pusat pembuangan undi di Bukit Gatang atau Bukit Selambau.

Terasa blog seperti hina bila tandus dengan foto. Apa lagi apabila membelek blog lain ada memaparkan pelbagai gambar di sekitar pusat-pusat pengundian terasa hiba dan sedih. Blog-blog yang lain juga yang menyambung terus dengan blog utama turut sama mencecuk gambar-gambar yang disiarkan. Maka jadilah gambar-gamabr itu sterotaip saja.

Menjadi prinsip saya akan memepertahankan kod etik selaku penulis. Mungkin ada penjenguk yang merasa sesuatu kekosongan bila catatan dan laporan tidak disertakan gambar walaupun gambar yang diakseskan dari blog atau laman-laman protal berita lain. Sorry le!

Tidak mengapa, saya lebih senang blog saya tanpa gambar daripada menyiarkan gambar yang sama. Dan dalam keadaan masa bergerak pantas, serba kekurangan adalah sukar bagi saya untuk bersaing dengan blog atau protal berita lain yang cukup segala peralatan dan tenaga manusianya. Hanya dengan sebatang kara apalah yang dapat dilakukan!

Pun begitu kerana ingin memaparkan dan mempersembahkan sesuatu yang memuaskan hati penjenguk, saya terus mencari dan memburu jurugambar Siasah, Zamzarina untuk mendapatkan gambar-gambar daripadanya. Zam pula keseorangan terpaksa bekerja ke sana kemari untuk merakamkan gambar dari beberapa lokasi yang termampu.

Dan apa yang menjadi masalah lagi di Bukit Gantang ini kemudahan internetnya tidak begitu memuaskan. Sama ada untuk download dan mengirimkan berita dan gambar memakan masa panjang kadang-kadang memboringkan.

Bagaimana pun dalam serba kepayahan dan kekurangan, di sini disertkan juga beberpa keping gambar yang dirakam Zamzarina di sekitar pusat pengundian di beberapa lokasi yang tidak disebutkan kepada saya. Ini menyebabkan keterangan gambar ini tanpa disertakan tempat dan semata-mata berpandukan kepada ilusi dan interpretasi saja. Terima kasih Zam walaupun lewat namun gambar-gambar ini masih mampu menceritakan segalanya kepada penjenguk blog Merah Tinta. Terima kasih! [bkt gantang 6:10 pm 07/05/09]

Mohd Nizar Jamaluddin melawat ke lokasi banjir di
saat-saat akhir sebelum hari mengundi.

Ahmad Awang mengangkat tangan gembira mungkin berpuas hati dengan perayu undi dan petugas Pas.

Inilah muslimah Pas tidak ketinggalan, terus
merayu dan merayu undi untuk kemenangan Pas.

Kaum muslimah India juga tidak segan silu untuk
bergambar dengan perayu undi Pas. Perkembangan ini
menceritakan realiti politik hari ini.

Ini dia Naib Presiden Pas yang paling aktif dan kuat bekerja membantu bagi memastikan kemenangan Pas.

Foto ini ada ceritanya tersendiri. Petugas Pas bergambar

dengan berlatar belakangkan bender BN.

Sesuatu yang senang dilihat, anak gadis menjadi petugas siarraya Pas.

Tercengang pertugas pemuda UBN apabila melihat gadis jelita mengibarkan bendera Hijau.

Ini pula lagak petugas 'pemuda' Pas!

Apakah wanita ini akan kekal selamanya dengan UBN?

No comments: