Saturday, April 23, 2011

Laporan Malam

Bermesra Dengan Bloger Pertis

DUNIA siber bukan monopoli mereka yang celik mata dan sempurna fizikal saja tetapi ia juga turut menjadi sesuatu keperluan wajib dan ia juga merupakan media baru yang benar-benar memberi pelbagai maklumat kepada golongan yang cacat penglihatan. Bagi mereka yang jahil mengenai kebolehan dan daya upayadiri golongan ini mungkin akan merasa lucu kalau dikatakan orang buta juga mengikut perkembangan internet. Bagaimana ya?

Mereka yang pertama kali mendapat tahu hal ini mungkin sukar untuk mempercayai, dan akan menidakkan dengan rasa mustahil. Tetapi mereka yang hampir dan mesra dengan golongan ini tidak akan merasa ganjil dan hairan sedikipun. Penguasaan mereka ke atas ICT sama juga dengan penguasaan mereka yang sempurna fizikal.

Sebenarnya hanya mereka yang kolot dan berfikir usang saja menidak akan hak orang cacat penglihatan untuk ikut sama mengkuti internet, berblog ataupun berkomunikasi dengan pelbagai peranti ICT. Sebenarnya sudah lama revolusi kehidupan melanda orang kurang penglihatan cuma kita saja bersikap pesimis terhadap mereka kerana masih terkonkgong dengan fahaman dan anggapan lama.

Di negara kita banyak perkara yang masih belum terbuka dan agak canggung bila memperkatakan kehebatan orang kurang upaya ini yang boleh menguasai apa-apa peralatan yang dimonopoli oleh mereka yang sempurna fizikal. Mereka masih lagi kekal dengan tanggapan usang, bahawa orang yang kurang penglihatan hanya wajar diduduk di rumah, meritih nasib sendiri dan tidak perlu disediakan dengan sebarang peralatan moden. Atau paling-paling kalau ingin membantu mereka belikan tongkat atau spek mata hitam untuk mereka merayau mencari rezeki dengan meminta sedekah.

Sikap dan pandangan itu salah dan sudah lapok. Dalam hal ini orang yang celik ditinggalkan jauh oleh orang buta dalam merentasi gunung ganang kehidupan. Dunia sudah lama mengikhtiraf orang kurang penglihatan juga bangkit dan bagun membina diri sama dengan mereka yang sempurna segala-galanya.

Di negara-negara maju mereka menghormati semua golongan manusia dan orang OKU tanpa membezakan keupayaan orang buta dengan orang celik, malahan golongan ini diberikan berbagai anugerah dan sanjungan atas kehebatan dan kualiti mereka bukan kerana simpati terhadap kecacatan mereka.

Malahan dalam bidang-bidang tertentu golongan kurang upaya ini ternyata mengatasi kebolehan mereka yang celik dan sempurna. Bahkan ada yang lebih berjaya berbanding dengan mereka yang matanya celik luas sebesar telor ayam. Cuba buat carian dalam internet dan baca pelbagai kejayaan orang-orang buta ini di seluruh dunia. Di negara ini kita hanya merasa kagum dengan kebolehan orang buta menjadi hafiz, sedang kecemerlangan mereka merangkumi semua bidang.

Pagi tadi saya telah menghadiri satu majlis bicara siber anjuran Persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (Pritis), bertempat di Dewan Utama Persatuan Orang Buta Malaysia (MAB) di Brickfileds, Kuala Lumpur.

Walaupun hari ini saya diundang khas untuk menghadiri muktamar Pas Kawasan Batu, KL tetapi saya tinggalkan kerana ingin bersama rakan-rakan yang kurang bernasib baik ini. Jadi bila Yang Dipertua Pritis, Sdr Zakaria Yahaya mengatakan niat untuk mengundang saya sejak beberapa minggu lalu saya cepat-cepat menyanggupinya, bukan atas dasar simpati tetapi kerana menghormati akan penglibatan mereka dalam dunia siber. Pada saya sendiri usaha Printis itu adalah satu rekod dan mencerminkan akan kehebatan orang buta.

Sungguh mengejutkan saya terhadap apa yang ditunjukkan oleh Pertis ini. Begitu juga dengan Insp Mohd Faizal Zainal dari Jabatan Jenayah Komersial Polis Di Raja Malaysia Bukit Aman kagum dengan usaha berkenaan. Beliau sendiri sukar untuk mempercayai akan kemampuan Pertis mengadakan majlis berkenaan. Baginya itulah pertama kali dalam hidupnya menghadiri majlis anjuran orang cacat penglihatan.

Faizal yang diteman rakannya Insp Redhuan Ismail menyampaikan ceramah berhubung undang-undang dan juga jenayah sivil menerusi ICT. Saya sendiri terkejut dengan statistik ataupun pelbagai bentuk jenayah yang didedahkan oleh Faizal. Apa yang didedah Faizal sesuatu yang agak baru buat saya. Jadi apabila Pertis mengudang penceramah seumpama itu ia merujakan saya, bahawa Pertis sebuah pertubuhan yang bertanggungjawab membekalkan ahlinya dengan maklumat dan mengetahui serba sedikit mengenai undang-undang berkaitan ICT dan akta yang melingkungi penulis (bloger).

Saya rasa usaha seperti ini belum pernah dilakukan mana-kama kelompok bloger di negara ini untuk memberi ilmu dan input informatif mengenai hal ehwal jenayah siber ini. Tetapi ia didahului oleh Pertis. Disinilah saya kata ada sesetengah bidang atau sudut orang kurang penglihatan lebih peka dan terkehadapan daripada manusia sempurna lain yang tidak pernah mengurangkan egonya.

Majlis tadi dihadiri kira-kira 30 orang ahli Pertis yang kebanyakan mempunyai blog, atau merupakan peminat blog pelbagai gerne di negara ini. Saya rasa mereka juga antara pelayar internet (neter) dan blog yang tegar. Ini terbukti apabila diadakan soal jawab soalan-solan yang diajukan atau persoalan yang dilemparkan semuanya persoalan semasa dan ia mencabar minda untuk menjawabnya.

Kepada saya apa yang dilakukan Pertis itu dengan memanggil pihak Jabatan Jenayah Komersial itu adalah sesuatu yang perlu ditiru oleh kelompok lain memandangkan timbul berbagai bentuk penulisan yang tidak bermaruah dalam blog akhir-akhir ini. Selain itu apa yang penting juga syarah dibawah tajuk; Jenayah Siber, Kita Bukan Jenayah itu, (kalau tak silap) cukup bagus merangsang dan berbentuk informatif. Tidak syak lagi dengan adanya ceramah dan maklumat seperti itu ia akan menjadikan bloger kita beretika dan tidak 'babuk' dalam penulisan.

Syabas kepada Pertis kerana berjaya mengadakan majlis berkenaan. Semoga selepas ini kita akan dikejutkan dengan ledakan pandangan dan pendedahan maklumat-maklumat atau ulasan yang canggih dari para bloger Pertis. Semoga. [chrs.9:00 pm 23/04/11]

1 comment:

baduk said...

salam.,. wow, sudah lama saya tidak jumpa dengan ustaz zakaria sejak saya pindah ke terengganu..Saya juga ahli bersekutu pertis.Harap ada ramai pihak yang "celik" tentang pertubuhan ini..