Tuesday, November 25, 2008

Celoteh Murai 18

Kalau Tededah Malulah

Murai jadi terkicit.... (terberak) apabila membaca gesaan Ketua Wanita Johor, Halimah Mohamed Sadique yang berbadan langsing dan lawa itu agar wanita Umno tidak menelanjangkan pergerakan itu dengan mendedahkan keburukan danmelakukan fitnah terhadap Rafidah Aziz dan Shahrizat Jalil yang akan 'bertarik' rambut Mac depan.

Aik....lain sikit bunyinya gesakan Halimah ini. Kenapa ya? Apakah Halimah sudah dapat menghidu ada orang akan mendedahkan rahsia atau hal-hal peribadi Ketua dan Naib Ketua Wanita itu? Kata orang kalau tidak ada mengadakan masakan tempua bersarang rendah. Selaunya bila ada kilat akan adalah guruhnya walaupun hujan belum tentu turun.

Kalau nak burukan antara satu sama lain siapa yang akan memulakannya? Siapakah yang hendak mendedahkan keburukan dan membuat fitnah? Untuk pengetahuan Halimah biasalah kalau ada pertandingan hal-hal titik bengkit pun dijadikan isu. Takkan Halimah tidak tahu, calon akan melakukan apa saja untuk memastikan kemenangan masing-masing.

Tapi Murai rasa Halimah tidak perlu bimbang sangat, rasanya masih ada wanita Umno yang beriman dan kelihatan solehah dalam pergerakan itu. Yang tutup rambut itu... tentu lebih nampak sopan daripada yang membuka rambut. Orang-orang macam dua anak Ibrahim, Kamilia dan Mashitah itu adalah wanita yang bukan saja cantik, bersopan tetapi mereka juga kelihatan solehah dan beriman.

Orang-orang seperti Kamilia, Mashitah itu tidak mungkin sanggup melakukan apa yang lebih daripada sepatutnya. Mereka tahu halal haram baik dari sisi agama dan juga sisi undang-undang. Apa lagi Kamilia sudah mnang tidak bertanding, tidak ada sebab dia akan mendedahkan keaiban orang lain. Manakala Mashitah pula tidak terlibat dengan pertandingan. Mereka bolehlah menasihati wanita Umno daripada terlajak seperti dibimbangi Halimah itu.

Apabila Halimah membuat gesaan itu tentu Halimah sendirti tahu siapa yang ada rahsia dan siapa yang tidak ada rahsia! Halimah tentu juga tahu wanita mana yang main dengan laki orang ataupun berfoya-foya di luar negara? Halimah juga tahu bagaimana seorang ketua wanita dibelasah oleh madunya di sebuah kompleks membeli belah tidak lama dulu.

Begitu juga Murai rasa Halimah ada simpan SMS seorang ahli politik yang miang dan mencuba...cuba... dan mencuba... cuba itu. Tentu! Dan tak ingat ke...?

Kalau Halimah tidak mengetahui rahsia-rahsia dan hal peribadi itu pasti beliau tidak berkata demikian. Bab kata pepatah hanya jauhari mengenali maknikam. Apapun Murai harap kalaupun berlaku perang Salib dalam wanita Umno nanti janganlah sampai tarik dan senjah kelubung merah atau melodeh kain. Jagalah. Ah... malulah kalau hal-hal dalam kain terdedah kepada umum. Wanita Umno juga kena ingat mereka bukan lagi puteri.... kalau puteri tu.... (tak boleh juga).

Apabila sudah ada yang hendak lawan dan yang hendak kena lawan maka berlawanlah dengan cara berkawan-kawan. Ingat-ingatlah pesanan Halimah Sidique itu... jangan sampai terlanjang, jangan!

Murai: Ada simpan gambar seorang wanita Umno dengan jantan bukan muhrim dalam suasana romantik!

No comments: