Sunday, May 30, 2010

Ulasan Kongres PKR

Kongres PKR Tetap Meriah Dan Bersemangat

BEBERAPA hari menjelang kongres tahunan PKR kali ke - 6 di Kota Bharu yang akan berakhir hari ini, Ezam Mohamamd Nor, alias Senator Boy telah turun ke Kota Bharu dalam rangka road shownya yang membawa apa yang dinamakan Kisah Benar. Beliau turun bersama boy-boy penjilat air ludah yang lainya.

Senator boy itu telah mengadakan ceramah sekurang-kurang di dua tempat, Kota Bharu dan Bachok. Ketika saya lewati jalan Merbau Kota Bharu petang semalam banner menghebahkan kehadiran Senator Boy berkenaan masih lagi belum diturunkan. Mungkin Bandaran Kota Baru memberu peluang untuk orang ramai mengetahui kegiatan senator boy berkenaan.

Dalam Kisah Benar, senator boy itu menceritakan seribu kebusukan bekas bosnya Anwar Ibrahim. Beliau menggunakan sepenuhnya jawatan senator yang diperolehnya itu untuk menjadi boy bagi menghentam Anwar semahu-mahunya. Ezam dari seorang hero merendah menjadi seorang kuli haprak demi survival politik dan popularitinya.

Seperti mana ulas seorang tokoh akademik, katanya kemasukan Ezam dalam dewan senat memberi peluang membolehkan Ezam terus menghentam dan mendedahkan keburukan Anwar. Pentafsiran yang menyalahi minda seorang pendita itu menjelaskan bahawa Ezam dijadikan perkakas menerusi jawatan berkenaan. Dan nampaknya beliau melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik setakat ini.

Pandangan tokoh akademik itu begitu dangkal sekali, tetapi itulah hakikat yang berlaku kepada sesetengah tokoh akademik dalam usaha menjamin keutuhan diri dalam profesyennya sanggup menjadi pengampu. Pandangan seperti itu langsung tidak mencerminkan kualiti dan nilai sebagai seorang akademik yang seharusnya matang dan berwibawa serta melampau sempadan kewarasan orang lain.

Mungkin dinafikan oleh pihak senator boy berkenaan, road show ke Kota Bharu itu ada kena mengena dengan kongres yang sedang berlangsung sekarang ini. Road show itu sengaja dirancangkan untuk mesebotaj kongres berkenaan. Mungkin apa diharapkan dengan pendedahan kisah benar yang kebenarannya boleh dipertikaikan senator boy mengharap kongres itu tidak mendapat sambutan.

Road show yang dibuat itu sedikit pun tidak memberi bekas dan menjejaskan kongres berkenaan. Mereka yang menanti untuk melihat dewan Kelantan Trade Centra (KTC) tempat berlangsungnya kongres berkenaan lenggang dan penuh dengan kerusi kosong ternyata hampa dan kecewa.

Semasa hari perasmian dewan KTC yang boleh memuatkan kira-kira 3,000 orang menjadi penuh sesak. Pemerhati pula melimpah sampai ke luar. Bukan itu saja ada pemerhati yang kesal dan marah-marah kerana tidak dapat masuk untuk mengikuti upacara perasmian.

Limpahan para pemerhati dan orang ramai ini menunjukkan minat orang ramai kepada PKR masih ada. Mereka sanggup datang dari jauh untuk memerhati kongres berkenaan. Rasanya sengaja kongres diadakan di Kota Bharu untuk menguji sejauh mana minat, kesetiaan dan pengorbanan ahli dan penyokong PKR kepada parti itu.

Dari pemerhatian saya apa yang berlaku, tindakan meninggalkan parti oleh beberapa orang ahli parti itu termasuk wakil rakyatnya tidak menjejaskan PKR sebalik membawa rahmat lain kepada PKR. Ia menimbulkan kemarahan kepada pencinta keadilan yang dibawa parti berkenaan dan menjadikan mereka murka kepada tindakan itu. Sebagai hukumannya mereka ramai-ramai datang memberi sokongan kepada kongres berkenaan dan ada juga yang terus menyertai PKR sebagai ahli.

Penambahan ahli parti secara mendadak menjelaskan betapa PKR sedang menuju ke arah pemulihan dan pengukuhan yang jitu. Hari ini kira-kira 5,000 permohonan keahlian diterima pada setiap bulan. Sementara keahlian sah pula sudah mencecah ke angka 300,000. Angka ini sekaligus mengecewakan mereka yang ingin melihat PKR rebah.

Pada saya kongrs ke enam PKR itu ada kelas dan ada rohnya. Ada semangat baru yang berkobar-kobar dicetus atau pun lahir darinya. Mungkin secara keseluruhannya ia boleh disifatkan sebagai sedarhana tetapi sangat mantap. Kongres berkenaan juga boleh disifatkan sebagai penyaringan keahlian untuk membuang mana-mana ahli yang tidak yakin dengan perjuangannya.

Seperti mana kata Setiuasaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, kejayaan kongres di Kota Bharu melambangkan kejayaan PKR. Ia menunjukkan PKR masih utuh, kental dan mampu meneruskan perjuangan membela rakyat. Paling mustahak dari kongres itu ia menyerlahkan bahwa parti itu masih bernyawa dan sedia untuk berhadapan dengan BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Seperti biasanya kehadiran pemerhatian dari beberapa buah kedutaan asing dan juga kepimpinan parti gabungan Pakatan menyerlahkan PKR masih hidup dan menjadi perhatian umum. Lebih bermakna lagi Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik juga hadir diberada di atas pentas utama yang diapi oleh Saifuddin dan Anwar Ibrahim. [wk.kl. 10:15 am 30/05/10]


Dr Wan Azizah sedang menyanpaikan ucapan dasar.

Sebahagian daripada perwakilan memenuhi dewan KTC.


Nik Aziz diapik Saifuddin dan Anwar di pentas utama


Dr Wan Azizah dalam skrin.


Beberapa wakil kedutaan asing yang turut hadir.

Kepimpinan Pakatan, kelihatan Mustapa Ali dan Husam Musa.

Salah satu kounter pendaftaran perwakilan.


No comments: