Wednesday, October 3, 2007

Follow-up

Kerawanan Hati Ismail Terubat

RASA terkilan seorang penternak kambing Ismail Yusuf, 53 dari Wakaf Che Yeh Kelantan apabila kambing jenis jamnapari yang diberikan kepadanya atas kesian belas seorang Exco Kelantan ditarik balik gara-gara cakapnya memperli Exco berkenaan kini terubat apabila beliau sudah mendapat seekor kambing jantan jamnapari sebagai ganti kambing yang dirampas balik itu.

Atas kesian belas seorang penternak kambing dari Kuala Lumour yang mengetahui kisah dialami Ismail itu (yang ditulis dalam blog ini sebulan lepas), kini mendapat kambing berkenaan dengan dikenakan bayaran separuh harga. Harga biasa kambing jamnapari pure itu ialah RM2,500.

Pengusaha kambing berkenaan sedih mendengar nasib dialami Ismail bila mana kambing yang diserahkan kepadanya terpaksa diambil balik kerana gara-gara Ismail yang buta huruf itu tersalah cakap mengenai batang tubuh orang yang memberikan kambing itu kepadanya.

Ismail juga yang menjadi kuli (sambilan), mencerut rumput untuk kambing-kambing Exco berkenaan telah dianugerahkan kambing itu untuk membantu eknominya oleh Exco berkenaan.

Bagaimana pun tiga dari kambing itu telah diambil kembali gara-gara Ismail telah tersalah cakap mengenai peribadi Exco berkenaan berhubung dengan hutang kambing yang dipesannnya tidak dibayar.

Exco berkenaan dikatakan telah memesan 1,500 ekor kambing dari seorang pengusaha di Kuala Lumpur untuk tujuan pembiakan tetapi disebabkan kononnya kambing itu dijual dengan harga mahal pembayarannya dilambat-lambatkan dan menjadi sebutan ramai.

Ismail yang tidak tahu menahu kedudukan itu sebenarnya telah menyunggutkan mengenai hal itu kepada seorang kawannya yang juga bekerja di rumah Exco berkenaan. Adalah dipercayai setelah mendapat maklumat daripada kawan Ismail itu menyebabkan Exco berkenaan naik berang dan mengarahkan agar kambing yang diberikan kepada Islam itu ditarik balik serta merta (macam kereta tak bayar ansuran saja bunyinya -P).

Dua ekor kambing berkenaan dikatakan disembelih oleh Ismail kerana ianya dari baka yang tidak baik.

Berita mengenai nasib malang itu - kambing ditarik balik diketahui oleh oleh penternak kambing dari Kuala Lumpur dan bersimpati dengan kejadian itu lantas menawarkan kambing jenis jamnapari pure kepada Ismail dengan bayaran separuh harga.

Manakala Ismail ketika ditemui di rumahnya yang jaraknya tidak sampai setengah kilometer dengan rumah Exco berkenaan beberapa hari lalu sangat gembira mendapat kambing gantian itu dan berterima kasih kepada penternak kambing dari Kuala Lumpur berkenaan.

Beliau yang sangat minat dan sayang kepada kambing ketika ditemui didalam kandanag kambingnya menyatakan; "kini hati saya telah terubat. Biarlah dia (Exco) itu nak ambil, tak mengapa, saya dapat yang lebih baik lagi." ujarnya.

"Saya berdoa agar Exco berkenaan memelihara kambing yang diambil itu yang sedang bunting dengan sebaik mungkin, dan mudah-mudahan ia akan membiak dengan baik," kata Ismail.

Sambungnya dengan penuh pengharapan jangan selepas ini ada lagi orang endapat kambing daripada Exco berkenaan akan menerima nasib sepertinya, kambingnya akan ditarik balik kerana tersilap cakap! [kb. 7:45 02/10/07]

No comments: