Tuesday, October 9, 2007

Ulasan Isu

Wanita Umno Yang Lebih Geger Daripada Pemuda

MSO

KETIKA Pemuda Umno senyap tupas, tiba-tiba politik Wanita Umno beralun dan berombak dalam cawan. Sebabnya sikit saja, kerana Ketua Umno Bahagian Cheras menyatakan sokongan kepada bekas Puteri Umno Azalina Othman Said sekiranya Azalina berhasrat nak tanding Ketua Wanita.

Syed Ali Alhabshee hanya menyatakan pandangan dan pendiriannya. Menurut pengamatannya , Azalina seorang ahli politik berani dan berprinsip. Atas kepercayaan itulah merurut Syed Ahli Alhabshee Azalina mampu untuk ditonjol ke atas.


Bagi beliau mungkin sudah wajar Rafidah yang sudah berumur 61 tahun berundur dan tempatnya ditukar dengan wanita yang lebih sihat dan cergas seperti Azalina.

Walaupun umum tahu Syed Ali Alhabshee berada dalam keadaan tidak senang dengan Rafidah ekoran pergaduhan dengan orang kuat Rafidah, Faridah Abu Hassan (Penolong Setuasaha Pergerakan Wanita), namun rasanya Syed Ali tidak melontaran pandangan itu kerana dendam, melainkan beliau melihat kewibawaan Azalina untuk memimpin wanita Umno di masa hadapan.

Kejayaan Azalina yang mewujudkan Puteri Umno yang kemudian menjadi wangian memancing semangat orang untuk berjihad dalam Umno mungkin dijadikan sandaran dan hujah unuk Syed Ali juga memberi pandangan demikian.

Membuat persiapan

Nampaknya cadangan Syed Ali itu menyebabkan wanita Umno bergelombang dan Rafidah sudah jadi tidak senang duduk. Walaupun beliau menganggap isu itu sebagai remeh, namun yang jelas kata-kata Syed Ali itu menganggui tidurnya menyebabkan beliau akan mula membuat persiapan selepas ini.

Sekurang-kurangnya kalau sebelum ini Rafidah boleh senang lenang bermain dengan cucu dan cicitnya, tetapi kini beliau terpaksa mengorbankan masanya untuk bermesra dengan keluarga kerana kena memerhati gerak langkah Azalina sekiranya beliau masih berhajat untuk memegang jawatan itu.

Dalam politik idea seperti dilemparkan Syed Ali itulah paling tidak digemari. Kerana apabila sudah ada yang memulakan tentu adalah yang akan mengikut dan memberi komen mengenai hal itu.

Rafidah mulanya enggan melayan isu itu, beliau bermaksud Azalina remeh dan kecil di birai matanya. Namun apabila beliau bercakap dan mengomennya hal yang remeh tidak akan menjadi remeh lagi sebaliknya mauduk itu tidak akan lekang dari mulut wanita.

Apabila beliau mengatakan tidak sempat baca berita itu dan tidak pun tahu mengenainya, itu menunjukkan beliau sudah mula memberi fokus kepada isu itu. Adalah mustahil beliau tidak mengetahui mengenai hal itu. Nampaknya Rafidah cuba menipu dirinya sendiri.

Sebaik Syed memberi pandangan itu kepada media, malam itu juga berita itu sampai ke telinga Rafidah. Sudah pasti intelegent dan SBnya sudah memaklumkan kepadanya saat itu juga.

Rafidah tidak boleh melindungi akan kegelisahannya. Beliau harus merasa mencabar dengan apa yang bakal berlaku. Sekiranya Azalina benar-benar ingin mencabarnya, Rafidah perlu menyiapkan diri selengkap mungkin. Berhadapan dengan Azalina mungkin tidak sama semasa berhadapan dengan Siti Zaharah Othman tahun 1996. Azalina bukan sembarangan orang dia pernah sampai ke Base Camp di di Everest.

Meninggalkan wanita

Hakikat yang Rafidah kena terima ialah, beliau sudah terlalu tua dan terlalu lama memimpin wanita. Eloklah kalau beliau meningalkan wanita dan serahkan kepada muka baru yang mempunyai idea dan wawasan. Lagipun tidak elok kalau beliau menongkat diri dengan Wanita.

Kalau ditanya apa yang beliau lakukan kepada wanita, mungkin beliau mempunyai seribu jawaban dan buktinya. Tetapi kalau dilihat dari segi realitinya, tidak ada apa perjuangan dan yang diperjuangkan Rafidah untuk wanita Malaysia.

Kedudukan beliau di situ tidak lebih daripada menggunakan pergerkan itu bagi mengekalkan pengaruh dan mengukuhkan hegemoni politiknya sahaja.

Bagaimana pun sesuatu yang Menteri Belia dan Sukan itu kena ingat, Rafidah adalah bagaikan tunggul keramat dalam Wanita. Beliau mempunyai ramai teman dan cukup penglaman dalam berhadapan dengan wanita dan ini tidak ada kepada Azalina. Yang tentunya para Exconya hari ini adalah penyokong kuatnya.

Beliau harus hati-hati sebelum rasa terpanggil dengan pandangan dan cadangan ketua Umno Bahagian Cheras itu. Kalau beliau tidak berhati-hati beliau boleh menangis di tengah jalan.
Kecuali Azalina sudah ada green light daripada Presiden Umno, Abdullah Ahmad Badawi maka beliau boleh mencuba nasib untuk memahkotakan dirinya daripada pernah menjadi puteri kepada permaisuri Wanita Umno Malaysia pula selepas ini.

Kesimpulannya apa yang menarik dalam Wanita Umno hari ini menggambarkan pergerakan itu jauh ke hadapan berbanding pegerakan Pemuda Umno. Jelas wanita Umno lebih berani daripada pegerakan yang semuanya sudah jadi pondan dan bakut, tidak berani untuk bersuara bagi mencabar Niab Ketuanya, hanya kerana Naib Ketuanya Khairy Jamaluddin menantu kepada seorang Perdana Menteri. [wm.kl 8:35 am 09/10/07]

No comments: