Sunday, October 28, 2007

Berita Lewat

Santai di Rumah Kamal Amir dan Cerita Wakil Rakyat Sembunyi Bini

Malam tadi bertempat di Lorong Sulamain off Jalan Sulaiman di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur beberapa orang bloger dan juga rakan politik Sdr Kamal Amir Kamal Hijar (Datuk) berhimpun di rumahnya pada majlis santai-santai perjumpaan hari raya.

Majlis itu terkhusus kepada bloger sahaja, dan tidak begitu terbuka. Ini kerana antara mereka yang hadir semuanya bloger dan beberapa orang saja rakan politik Kamal. Antara bloger yang hadir Raja Putra Kamarudin, Rohanie Ahmad (Ron), Zaharin Yassin, Darmala NS, Eman Jr dan lain-lain.

Sementara rakan politiknya pula Suhaimi Yaacob (Datuk) bekas Setiausah Akhbar Annuar Musa, Mustafa Yaacob, bekas Pegawai Khas Nazri Aziz, Alias Noor bekas Setiasuaha Politik Najib Razak, Zakaria Puteh bekas Ketua Umno Bahagian Bukit Bintang, Rahman Othman bekas Bendhari PKR dan lain-lain. Mereka ini saya kira diundang khusus oleh Kamal Amir untuk bertukar maklumat dengan blogers.

Walaupun tetamu malam tadi tidak ramai namun ia memberi kesan apabila mereka yang hadir itu antara orang yang dewasa ini dikenali dalam dunia bolog.

Khabarnya Yahaya Ismail juga turut dijemput tapi tidak hadir.

Baisanya kalau penulis berjumpa sesama mereka macam-macamlah isu yang dibincangkan. Perbincangan penulis ini kadang kala mengalah ahli Parlimen. Apa lagi kalau ada dua grop, satu yang menyokong Pak Lah dan satu lagi yang anti Pak Lah. Kebetulan malam tadi semuanya mereka yang anti Pak Lah. Jadi tidak berlaku tepukan meja dan cawan terbalik!

Namun walaupun penulis berbahas dan cabar menyabar antara satu lain mereka akhirnya boleh duduk semeja. Inilah uniknya penulis. Penulis macam tebuan, kalau seorang rakan mereka dilanyak mereka akan ramai-ramai pakat menyerang pengacau itu. Sebab itu jangan usik penulis!

Topik yang dibincang malam tadi ialah mengenai perhimpunan 100 ribu pada 11 November hadapan. Raja Petra Kamarudin orang utama di belakang projek raksasa itu tidak habis bercerita mengenai perhimpunan itu dan siap mengedarkan t-shirt "Daulat Tuanku" sehelai seorang. Nampak bersemangat sungguh beliau tidak ubah semasa zaman reformasi Anwar Ibrahim dulu.

Selain itu, perbicaraan berkisar kepada pendedahan saya dalam blog berhubung seorang wakil rakyat yang menyembunyikan isteri mudanya di apartment di Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Beberapa orang yang hadir malam tadi yang tidak jelas mengenai pendedahan itu ingin mengetahui penjelasan selanjut mengenai isu berkenaan.

Nampaknya pendedahan itu menjadi minat rakan-rakan penulis. Mereka mahukan saya dedah wajah isteri muda wakil rakyat berkenaan, dan tidak kurang juga yang mahu saya tutup kes itu. Kenapa ianya menarik minat ialah kerana isteri wakil rakyat berkenaan Cina. Ini yang menjadi gempar, seolah-olah wakil rakyat berkenaan sama dengan Pak Lah yang kahwin dengan Jeanne orang bukan Melayu!

"Buat apa apa you tulis, Ti, aniaya wakil rakyat berkenaan!" begitulah kata salah seorang yang mulanya tidak percaya. Dia tidak sangka kalau wakil rakyat itu melakukan perbuatan itu. "Tidak salah tetapi tidak elok dia tidak gentlemen!" "Setahu aku dia seorang yang waruk, jumpa perempuan pun tak berapa nak salam, tetapi mengapa boleh tusuk bini pulak," celah yang lain seakan membantu saya buat penjelasan.

"Ah kisah wakil rakyat Kelantan itu kahwinkan Cina itu sudah lama, sudah tiga tahun! Aku sendiri pernah terserempak dengannya ketika di sebuah hotel di Pulau Pinang, mulanya aku terkejut juga. Tetapi bila aku ingatkan dia juga ada nafsu macam aku, aku buat tidak kisah saja," balas yang berada dalam gelap. Rupanya dia mengetahui lebih daripada apa yang saya tahu mengenai wakil rakyat berkenaan.

"Jadi maksud kau dia dah bawa perempuan Cina itu merata dah?" soal yang lain mahukan kepastian.

"Aku tak kata merata, tetapi terserempak dengan aku. Nasib baik dia tidak kenal aku, aku mengelakkan diri takut dia ternampak aku. Tapi aku tidak sangka, sungguh tidak sangka, sebab macam kau kata dia nampak waruk! Dan aku pasti perempuan itu bukan bininya hari ini sebab dia tidak pakai tudung!" tekannya lagi penuh yakin.

"Apa partinya tidak boleh ambil tindakan disiplin ke maca Hashim Gera dulu?" tambahya penulis perempuan yang tadi hanya diam membisu.Tetapi pertanyaan itu tidak dijawab oleh sesiapa pun.

"Saiapa dia Ti, wakil rakyat itu. Cakaplah!," rayu yang lain buat-buat tidak tahu. Saya tahu dia mahu saya menyebut nama itu secara terang di hadapan orang ramai. Dia mahu menagguk di air keruh.

"Takkan you tak tahu dia (saya) dah siarkan gambar wakil rakyatnya dalam blog dia, kau baca balik," unjur yang lain. "********** ke?" soal yang lain. "Tidak... ********** , dia kahwin dia tidak susut bini dia, dia tidak hipokrit, tapi kawan dialah," balas yang mengaku pernah terlihat wakil rakyat berkenaan dengan permepuan Cina itu di Penang.

Saya hanya mendiamkan diri saja. Tidak mahu memberi banyak komen. Tetapi apabila mengenangkan ramai yang tertanya-tanya sampai ada yang datang ke rumah, ada wartawan telefon bertanya terrasa ingin mendedahkan sejelas-jelasnya. Saya juga tidak mahu main susuk-susuk macam dia.

Nanti dan tunggulah saya akan dedah secara berperingkat-peringkat. Cuma khabarnya wakil rakyat berkenaan yang sebelum ini liat untuk bawa bini ke dalam majsli-majlis parti dan kerajaan akhir-akhirnya sudah mula bawa bini. Mungkin pendedahan tempoh hari sudah memberi semangat untuk dia pandai dan tahu membawa bini di khalayak ramai seperti orang lain.

Mudah-mudahan di dalam kempen pilihan raya akan datang nanti, isteri mudanya itu akan tampil berkempen di kawasan Cina di Kelantan, sebab di kawasan wakil rakyat berkenaan ada dua tiga puluh orang pengundi Cina. Dalam pada itu apa yang saya harapkan semoga mereka tidak akan bergaduh di hadapan Pasar Siti Khadijah sudah lah, malu! [p.jaya 7:30 28/10/07]

No comments: