Tuesday, October 23, 2007

Intraksi

Cerita Wakil Rakyat Sembunyi Bini Paling Menarik


SEMACAM suatu ransangan pula akhir-akhir ini banyak komen-komen yang ditinggalkan dalam email saya oleh mereka yang menjenguk dan membaca blog saya. Ini sungguh membanggakan dan saya ucap terima kasih kerana pembaca bukan saja setakat membaca tetapi ada yang sudi bertukar fikiran, memberi input dan juga teguran ikhlas.

InsyAllah semua itu akan saya ambil kira dan semoga sumbangan anda sekali diberkati Allah s.a.w.


Paling ketara komen ditinggalkan ialah sejak keluarnya cerita wakil rakyat yang menyembunyikan isteri mudanya di sebuah apartement di Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Rata-rata terkejut dan hairan dengan kejadian itu dan masih ada yang tidak boleh mempercayainya. Seorang pembaca marah dengan kejadian itu dan sekiranya wakil rakyat itu orang yang dipujanya beliau minta wakil rakyat itu berundur dengan cara terhormat sebelum dia terus dimalukan.


Bukan saja saya disoal dan diminta mendedah identiti siapa gerangan wanita bertuah mendapat gelaran datin kedua itu, tetapi telefon saya juga tidak berhenti menerima sms.


Mana-mana yang tahu nombor telefon saya terus sms atau meghubungi sebaik pendedahan itu disiarkan. Tidak sangka pula saya pendedahan kecil dan belum lengkap itu menarik minat ramai!


Yang menariknya yang menghubungi saya bukan saja budak-budak kemacar yang mendapat upah menjadi broker atau tukang bimbit beg atau driver sambilan orang politik itu yang diupah sedinar dua, tetapi ada juga yang bertaraf pemimpin tertinggi.


Tidak terkecuali, bukan saja daripada Umno tetapi daripada Pas juga ada. Saya tidak tahu apakah Tokguru Nik Aziz turut membaca atau dimaklumkan sama mengenai pendedahan itu?


Di dalam banyak komen atau pandangan yang masuk ke dalam email saya, salah satunya daripada pengirim bernama Nor Hasin Shah Alam yang memberi reaksi pada Rencana Khas dua siri mengenai Kelantan yang dipostingkan dua hari lepas.


Untuk makluman saya tidak boleh lepaskan langsung komen-komen yang tiba sebab ia ditulis tanpa tanggungjawab dan bahasa yang keras dan kurang sopan menghentam tokoh-tokoh tertentu negara ini. Saya tidak mahu blog saya dijadikan gelanggang untuk mengaibkan dan memfitnahkan sesiapa. Bagaimana pun saya berikrar jika ada maklumat shahih walaupun buruk mengenai sesiapa saja akan saya pertimbangkan untuk disiar atau dibicarakan bersama.


Di sini saya siarkan komen dan ulasan sdr Nor Hasin untuk tatapan umum.


“Saya sungguh tertarik dengan ulasan dan kupasan yang saudara tulis dalam rencana ini.

Saya pun orang Kelantan berasal di Machang. Sewaktu saya balik raya tempohari sempat juga saya dok pusing ke Machang, Pasir Puteh, KB, Kubang Kerian, Pasir Mas & Rantau Panjang.


“Hati saya juga berkata sama macam yang saudara tulis. Hampir semua banner selamat hari raya dari wakil-wakil rakyat Pas meletakkan gambar TGA – (Tok Guru Nik Aziz –P). Tahun ni rekod PAS Kelantan meletakkan banner memang banyak.. kalah UMNO.


“Terdetik di hati saya, sampai bila PAS Kelantan nak mengharapkan pengaruh TGA. Ini berbeza dengan UMNO, mereka gentelman hanya gambar mereka saja yang terpampang di banner. Kalau ada pun dengan Pak Lah hanya satu dua sahaja.


“Yang paling nak tergelak ialah satu banner Dewan Pemuda PAS Kawasan Machang mengucapkan selamat hari raya tetapi yang diletak gambar TGA. Kenapa tak letak gambar Ketua Pemuda PAS dan EXCOnya? Kan itu lebih baik paling-paling tidak rakyat marhaen tahu rupanya ini orang muda yang nak menjadi pelapis kepada pemimpin PAS Kelantan.


“PAS Kelantan kena fikir baik-baik. Jangan terlalu nak advance tetapi rakyat melihat kita tak ada telor (penakut). Saya sendiri pun kadang-kadang naik meluat melihat semua ini. Saya pernah berhubung dengan orang baju petak merah, ceritakan hal-hal yang melibatkan perangai wakil-wakil rakyat PAS.(Saya tak pasti apa tindakan beliau).


“Tempat lain saya tak nak komen, yang saya nak cakap ialah kawasan saya Parlimen Machang, terdapat 3 DUN (Kemuning, Pulai Chondong & Temangan).


“Sebagai contoh DUN Kemuning PAS hanya menang dua undi aje, kalau saya dan isteri tak balik dari Shah Alam itu hari mungkin juga menjadi penyebab PAS akan jatuh. Jangan pertikaikan siapa yang menjadi juara penentu kepadadua2 undi tersebut. Mungkin orang lain juga sama macam saya, kalau tak balik mengundi tentu PAS akan kalah.


“Tetapi yang saya nak perjelaskan ialah apa gerak kerja PAS khususnya pimpinan PAS kawasan Machang untuk menambahkan jumlah kemenangan tersebut? Jangan dok lena sendiri, faktor pengundi luar menjadi penentu kepada kemenangan PAS Kelantan.


“Wakil rakyat DUN Kemuning selepas menang PRU-11 itu hari boleh bilang dengan jari berapa kali masuk kampung.


“Sehingga ke saat ini tidak nampak apa yang PAS Kelantan buat untuk menarik atau mengambil hati pengundi luar. Sesekali bila saya balik kampugg saya bertandang ke pejabat PAS Machang, adalah ‘sekor’ (seorang –P) dua punyalah sombong, nak senyum pun malas. Dalam hati saya berkata "kalau macam ni lah perangai jangan harap PAS nak menang".


“Saya rasa cukup dulu untuk coretan saya untuk saudara MSO. Saya akan menulis lagi tentang pergolakan dalam PAS kawasan Machang. Saya akan hantar kepada saudara dan minta saudara buat ulasan dalam blog. Jangan salah faham pulak, bukannya saya nak kenakan saudara tetapi saudara ada nama maksud saya nama glamour kalau nak banding dengan saya yang "kemacai" macam ni.


“Selain itu juga saya akan dedahkan bagaimana nasib beberapa keluarga di Kubang Kerian yang terkepung oleh projek Koprat Melayu. Laluan rumah mereka di block oleh projek Dato' ini. Walaupun aduan di buat kepada Pejabat Tanah Kota Baharu dan juga Pejabat Menteri Besar namun sehingga kini tida peneyelesaian. Kemana agaknya Salahuddin Ayub?”

Nor Hasin Shah Alam


Terima kasih sekali lagi untuk sdr Nor Hasin kerana ulasan dan perhatian anda terhadap tulisan dan ulasan saya. Sebenarnya banyak lagi ulasan dan komen namun rasanya cukup kalau saya menyiarkan komen menarik Nor Hasin sebagai membuktikan bahawa setiap apa yang disiar atau diperkatakan dalam blog ini mendapat perhatian. [Pengumuman: Disebabkan saya sedang menyiapkan penulisan sebuah buku politik semasa mungkin pengemaskian dan pengisian blog ini agak terlambat sedikit sehari dua, harap maaf – MSO] [wm.kl 23/10/07]

No comments: