Sunday, October 7, 2007

Susupan Pagi

Pemuda Wangsa Maju Bergolak:
Norza Dikenakan Memo!

BERITA yang lewat diterima malam tadi ialah mengenai pergolakan Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Wangsa Maju, di mana ketuanya Norza Zakaria sedang menghadapi api kemarahan ahli-ahlinya. Sebahagian besar ketua-ketua cawangan Pemuda dikatakan sedang menghala senjata ke arah Norza.

Berita ini sungguh mengejutkan. Bagaimana seorang ketua yang dikatakan cukup popular, baik, dermawan dan mempunyai hubungan intim dengan Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang bakal menjadi Ketua Pemuda Umno Malaysia boleh berhadapan dengan situasi sebegitu.

Menurut empunya cerita, keadaanya agak kritikal apabila 35 daripada 41 cawangan pemuda di Wangsa Maju sedang menyiapkan satu memorandum mengenai Norza untuk diserahkan kepada Ketua Pemuda Hishamuddin Hussein.

Apabila perkara itu sudah sampai ke peringkat Hishamuddin, ia bermakna isu berkenaan berat dan teruk.

Difahamkan ada tiga perkara besar yang menjadi intipati memorandum berkenaan.

Pertama, membantah dan menegur sikap Norza (foto) yang dikatakan tidak mempedulikan Pemuda Wangsa Maju. Norza tidak memanggil mesyuarat ahli jawatankuasa selama satu tahun setengah. Keadaan ini menyebabkan Pemuda Wangsa Maju tidak berbuat apa-apa aktiviti baik untuk kepentingan parti maupun masyarakat Wangsa Maju.

Kedua, membantah dan memeprsoalkan sikap Norza yang tidak menjadikan oragnisasi Pemuda Bahagian Wangsa Maju sebagai penting ataupun selaku wadah perjuangan orang Melayu di Wangsa Maju. Beliau juga tidak memberi reaksi dan mempedulikan teguran dan pandangan ketua-ketua cawangan Umno Wangsa Maju.

Ketiga, beliau juga dikatakan tidak meletakakan dirinya dan pemuda bahagian Wangsa Maju sebagai wadah membela rakyat. Di mana kehadiran Pemuda langsung seolah tidak disedari rakyat dan tidak boleh dijadikan payung tempat berteduh orang Melayu.

Selain itu memorandum itu juga mempersoalkan kredibiliti Norza selaku ketua dan tokoh gah di Wangsa Maju namun gagal atau tidak serius berusaha mengambil semula kerusi Parlimen Wangsa Maju yang diserahkan kepada MCA untuk ditandingi Umno pada pilihan raya akan datang.

Difahamkan draf memorandum itu telah pun disampaikan Khairy Jamluddin dua hari lepas mungkin untuk pemakluman dan juga mendapat pandangan Khairy, sebab Khairy adalah orang yang dikatakan bertanggungjawab meletakkan Norza di Kementerian Kewangan selaku Setiuasaha Politik kepada Menteri Kewangan Ke-2.

Bagaimana pun Kahiry dikatakan tergelak menerima draf itu dan seolah-olah bersetuju memorandum itu diserahkan kepada Hishamuddin Hussein.

Apakah makna dan erti ketawa Khairy itu? Apakah tanda beliau bersutuju sebagai isyarat kepada ketua-ketua cawangan yang tidak senang dengan Norza itu tidak meneruskan hasrat mereka menyerahkan memorandum itu kepada Hishamuddin atau pun isyarat terus menganggu kedudukan Norza?

Sama-samalah kita tunggu perkembangan di Wangsa Maju, apakah tindakan 31 cawangan Ketua Pemuda itu berterusan ataupun memorandum itu tersekat di kaki Khairy Jamaluddin saja dan selepas ini ia menjadi makanan tong berwarna hitam yang ada di sudut-sudut dapur atau di luar pagar di hadapan rumah! [wm.kl.6:45 07/10/07]

No comments: