Wednesday, August 6, 2008

Belasungkawa

Saufi Ayahanda Kembali Kerahmatullah

SAUFI Othman, 65 atau lebih dikenali dengan Saufi Ayahanda telah kembali ke rahmatullah di rumah isteri keduanya di Bunut Payung Kota Bharu.

Menurut anak saudaranya Zakaria, Allahyarham terjatuh selepas makan dan meninggal kira-kira jam 3:30 oetang semalam (Selasa). Beliau yang menghidap strok sejak beberapa tahun lalu bagaimana dalam keadaan sihat dan tidak ada tanda-tanda mempunyai komplikasi lain.

Saufi merupakan seorang aktivis Pas Kelantan yang tidak asing lagi. Beliau mula bergerak aktif dalam Pas dengan menjadi pengerusi di ceramah-ceramah umum Pas sejak tahun 70-an. Selepas Pas Kelantan kehilangan kerajaan tahun 1978 beliau antara penceramah Pas yang terkemuka, bersama Allahyarham Cikgu Musa Salleh, Bunyamin Yaacob dan lain-lain.

Beliau juga merupakan bekas Pengerusi Pengulu-Penghulu Kelantan 1978 dan dipecat bersama lebih 400 Penghulu apabila BN mengambil alih kekuasaan Kelantan pada tahun itu. Lain-lain jawatan yang pernah dipegang ialah Pengerusi Pertubuhan Peladang (LPP) Kelantan.

Beliau menghidapi strok sejak dua tahun lepas dan menyebabkan beliau jarang tampil di majlis-majlis ceramah Pas.
Sewaktu sihat beliau adalah antara tetamu Muktamar Pas yang tidak asing. Beliau akan tampil dengan watak dan karektornya sendiri, sambil bertanya khabar, berjumpa kenalan dan menjual buku-buku dan kaset agama dan ceramah pemimpin Pas.

Sepanjang penglibatannya dalam Pas beliau tidak pernah berkesempatan menjadi calon. Allyarham juga seorang yang tidak mengejar kedudukan dan mengambil kesempatan atas kejayaan Pas membentuk kerajaan.

Hasil kejayaan Pas memerintah Kelantan selama 18 tahun (periode kedua) tidak ada apa-apa kemudahan berupa bantuan kewangan ataupun harta benda yang diterimanya seperti mana kebanyakan aktivis Pas lain.

Ketika terakhir kali penulis berjumpanya awal tahun lalu Allahyraham beberapa kali membisikkan walaupun beliau tidak dapat bergerak aktif namun cita-citanya untuk menghidupkan masjid yang dibina berhampiran rumahnya di Kokcelon, Bachok dengan pengajian agama.

"Sebelum ayahanda tutup mata, masjid ini ayahanda nak usahakan biar maju dan dimanfaatkan untuk kepentingan agama dan bangsa. Masjid ini ayahanda bina dengan wang sendiri dan tidak satu sen pun wang kerajaan. Inilah peninggalan ayahanda lain tidak ada apa-apa!" ujarnya dengan linangan air mata.

Allahyarham meninggalkan dua balu dan sembilan orang anak kesemuanya dengan isteri pertama.

Menteri Besar Kelantan antara mereka yang hadir menziarahi jenazah Allayarham. Lain-lain pemimpin ialah Takiyuddin Hassan, Mohd Amar Nik Abdullah, Fatah Mahmood, Omar Mohammad, Nik Mazian Mohammad dan lain-lain.

Semoga Allah mencucuri rohnya dengan wangian setanggi dari syurga! Al Fatihah. Esok catatan peristiwa Allahyarham ditepis tangan oleh pemimpin Pas Kelantan. [jln pahang 3:30 am 06/08/08]

2 comments:

Anonymous said...

Innaliliah.......

semuga allah mencucuri rahmat keatas ayahnda...amin

posting akan datang tu yg kami tunggu.!!!!

Anonymous said...

alfatihah..

pengorbanan nya untuk islam xkan pernah dilupakan.. semalam dia berjuang menegakkan kehebatan Pemiliknya.. hari ini dia kembali bertemu Pemilik yg sgt dirinduinya..

Semoga Allah letakkan dia bersama org2 bertaqwa.. aminnn

p/s:saudara xabis2 lg nk burukkan politik pas di kelantan..apepon, dipersilakan..