Monday, August 11, 2008

Susupan Petang

Apa Peranan Zaid Ibrahim Sebagai Menteri JPM

APAKAH Zaid Ibrahim telah berhenti menjadi menteri di Jabtan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal undang-undang? Ke mana beliau kini? Kenapa sunyi sepi tidak kerdengaran apa-apa atau memberi sebarang ulasan berhubung tindakan Majlis Peguam yang menimbulkan kontroversi dan masalah waktu ini?

Apakah Zaid bersetuju dan memberi restu secara diam-diam kepada Majlis Perguam mengadakan forum berkenaan?

Yang banyak bercakap dan lantang menentang tindakan Majlis Peguam itu ialah Ahmad Zahid Hamidi. Sepatutnya menteri yang ditugaskan menjaga undang-undang Zaid harus melakukan sesuatu dan bergerak serangkai dengan Ahmad Zahid Hamidi. Apabila beliau tidak memberi apa-apa komentar ia seolah-olah merestui tindakan Majlis Peguam itu. Beliau harus bangkit memberi pandangan mengenai hal itu dari sudut kepentingan negara dan bangsa.

Sebelum ini pun apabila Abdullah Ahmad Badawi lantik ahli Parlimen Kota Bharu itu jadi menteri ramai yang mempertikaikannya. Zaid yang dilihat sebagai seorang liberal dan anti Islam dikira akan menimbulkan masalah. Sebab itu bila namanya diumumkan sebagai salah seorang jemaah menteri ramai yang mempersoalkan kredbiliti beliau dan integriti orang yang melantiknya. Mulanya orang ingata Abdullah bergurau saja.

Orang semua bingung apakah keperluan Abdullah melantik Zaid apa lagi jika dilihat kepada beberapa sikap Zaid mengenai Islam yang sungguh mengelirukan. Malahan peribadi Zaid sendiri tidak mencerminkan dirinya sebagai seorang penganut aliran Islam Hadhari yang dipelopori Abdullah sendiri.

Sebelum ini Zahid telah membuat berbagai kenyataan dan tindakan melambangkan kebenciannya dan kejahilannya kepada Islam. Misalnya ketika kerajaan Kelantan bercadang untuk melaksanakan Hukum Hudud tidak lama dulu beliaulah yang tampil menentangnya di mahkamah meminta mahkamah menngistyharkan usaha kerajaan Kelantan itu bercanggah dengan Perlembagaan negara.

Apakah Zaid bersetuju dengan tindakan Majlis Peguam berkenaan yang ada kecenderongan untuk membincangkan Artikel 121(1A) yang dianggap sebagai satu usaha mencetuskan ketegangan itu dan mempertikaikan keistimewaan yang diberikan kepada Mahkamah Syariah.

Sebagai menteri Zaid sepatutnya mendokong semangat perlembagaan negara dan bukannya mendokong tindakan yang sejalur dengan pemikiran dan fahamannya.

Apakah usaha dan tindakn tanduk Majlis Peguam itu sebahagian daripada rancangan Zaid yang hendak melakukan reform terhadap sistem kehakiman yang diumumkan baru-baru ini? Nampaknya Abdullah kena fikir semula perlantiakn Zaid yang ditugaskan untuk menjaga perundangan negara ini. Jangan biarkan undang-undangan negara ini rosak dan ianya diperhatikan saja oleh Zaid. [wm.kl 6:30 pm 11/08/08]

1 comment:

Berita dari gunung said...

Semua orang sedar bagaimana Zaid terjun dalam kabinet dengan gah. Beliau sangat pantas mengadakan persidangan akhbar, dari satu isu ke satu isu yang lain.

Hinggakan ada menteri lain yang merasakan wajar memberi teguran dengan mengatakan "itu adalah pandangan peribadi Zaid, kabinet belum bincang lagi..."

Saya cuma menjangka bahawa misi beliau ialah untuk mengusik Tun Dr Mahathir. Mungkin itu saja mandat yang diberikan kepada beliau dari Abdullah.