Monday, August 25, 2008

Sebelum Tidur

Anwar Perlu Angkat Sumpah Bukannya Bersumpah!

KEENGGANAN Penasihat Umum PKR, Anwar Ibrahim bersumpah laknat (mubahalah) telah dijadikan isu dan bahan kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh sampai ke saat-saat akhir. Pihak Umno nampaknya menggunakan isu berkenaan dan mengira ia akan memberi tuah kepada calonnya.

Tidak cukup dengan pemimpin di semua peringkat menekan Anwar agar bersumpah, beberapa orang agamawan yang makan gaji dengan kerajaan juga turut mengulas dan mempertikaikan sikap Anwar itu.

Bekas kawan Anwar, Mohamad Ezam Mohd Noor juga turut sama memaksa Anwar bersumpah. Ezam membuat kesimpulan mudah keengganan Anwar bersumpah menggambarkan bekas kawannya itu bersalah.

Dalam wawancara dengan Tv Ezam memetik pepatah Melayu berbunyi berani kerana benar, takut kerana salah! Bagi Ezam keengganan Anwar itu kerana (Anwar) takut dan dia bersalah!

Bapa si pembacuh kopi juga turut sama merayu Anwar tampil melakukan sumpah laknat itu. Serentah itu bapa pemacuh kopi, (Azlan) meminta (mengejek) supaya ulama politik Nik Abdul Aziz Nik Mat, Dr Haron Din, Abdul Hadi Awang membimbing anaknya untuk melakukan sumpah mengikut lunas dan prinsip Islam. Beliau juga meminta ulamak muktabar termasuk Yusuf al-Qardhawi ikut sama memberi pandangan berhubung kes anaknya itu.

Isu dipolitikkan

Dalam pada itu Azlan juga kesal kerana sumpah anaknya dipolitiknya di Permatang Pauh. Kesian... tetapi siapakah yang silap kalau isu itu dipolitikkan? Mengapa anaknya melakukan sumpah itu menjelang pilihan raya itu dan tidak tunggu sampai ianya selesai bagi mengelakkan ianya dieksploitasi? Ataupun ia disengajakan untuk kepentingan pihak tertentu dalam pilihan pilihan raya berkenaan? Masakan Azlan tidak tahu dan menyedari hakikat itu?

Anih kenapa isu itu diperbesarkan begitu rupa. Ada semacam pihak tertekan dengan isu ini dan mengupah pihak lain agar menekan dan menggoncangkan (dengan memaksa) Anwar melakukan sumpah laknat menurut rentak pembacuh kopi.

Memang sepatutnya isu itu tidak diheret begitu rupa dan menghiasai skin tv setiap malam kerana ia memalukan umat Islam seluruhnya. Apabila si pembacuh kopi itu selesai melapazkan sumpah seharusnya ia selesai dan tamat. Tidak payah memaksa Anwar berbuat benda yang sama. Lagipun tidak ada siapa yang menyuruh pembacuh kopi itu bersumpah laknat dan hak Anwar secara total samada beliau hendak ikut bersumpah atau pun tidak.

Bagi pembacuh kopi ia telah berbuat sesuatu yang tidak sepatutnya dia lakukan. Semua pihak kena faham tidak ada siapa yang mendesak dan mengasak dia bersumpah. Dia dibuat atas kehendaknya sendiri. Jadi apabila orang lain tidak bersumpah; melawan sumpahnnya dia harus diamkan sahaja dan tidak perlu membangkitkan apa-apa.

Mempermainkan sumpah

Seperti mana Anwar jelasnya mengapa beliau tidak mahu bersumpah kerana cara itu tidak menyelesaikan masalah. Samada dia bersumpah atau tidak, isu yang timbul sekarang bukan selesai. Kalau beliau bersumpah ia tidak boleh membersihkan dirinya. Bahkan dengan sumpah itu menyebabkan beliau akan dikatakan sanggup mempermainkan sumpah kerana kepentingan politik.

Jadi lebih baik beliau tidak bersumpah. Tidak ada sesiapa pun boleh memaksa beliau untuk berbuatdemikian. Soal sumpah itu soal agama. Soal agama adalah soal personal Anwar dengan Tuhannya. "Agamamu untukmu, agamaku untukku."

Anwar ada hujan dan pegangan sendiri kenapa beliau tidak bersedia bersumpah. Tindakannya itu bukan saja-saja melainkan setelah mendapat pandangan berbagai pihak termasuk ulamak.

Bukan ulama politik semata-mata tetapi ulama antarabangsa juga termasuk Yusuf al-Qardhawi dan juga bekas Mutfi dan seorang Mufti turut sama menasihat dan memberi nasihat kepada Anwar.

Apakah orang-orang yang menasihati Anwar, yang memberi pandangan tidak berautoriti dan lebih rendah outoritinya daripada Mufti Wilayah Persekutuan, Wan Zahidi Wan Teh?

Mungkin kalau Nik Aziz Nik Mat atau Abdul Hadi Awang dan Haron Din yang menasihati Anwar ia boleh dianggap bermotif politik. Tetapi yang menasihati Anwar ini ialah ulamak luar yang tidak ada kena mengena dengan hal ehwal Malaysia.

Dan apabila Wan Zahidi dalam tv sekejap tadi mempertikaikan tindakan Imam Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Porigi mendedahkan peristiwa di sebalik majllis sumpah laknat pembacuh kopi tempoh hari menyebabkan orang ramai makin keliru tentang peranan dan tugas beliau sebagai Mufti.

Dalam tv sekejap tadi beliau menyatakan kesangisan kepada Imam berkenaan dan mempertikaikan ketinggi ilmu imam berkenaan dengan bertanya kelulusan dan sijil yang dimilki oleh Ramlang dan secara terang menyebut beliau sangsi Ramlang boleh baca kitab. Jelas sikap ini menunjukkan sikap tidak bijaksana sebagai seorang ilmuan bertaraf Mufti dan ada unsur riak.

Penuh tertib

Sebagai ketua jabatan beliau tidak seharusnya merendah dan mempertikaikan anak buahnya secara terbuka. Cara beliau itu telah mengaibkan Imam berkenaan. Islam melarang mendedahkan keaiban orang! Apa yang patut beliau lakukan ialah memanggil imam berkenaan dan semua mereka yang mempersoalkan tentang sumpah laknat itu dan jelaskan dalam majlis tertutup dengan penuh tertib bukannya melalui di skin tv.

Biarlah ada takmaninah sedikit dan bezanya peribadi seorang ulama dengan peribadi seorang ahli politik yang asyik mencari publisiti. Kalau Mufti juga bersikap macam orang politik, mahu menjadi populis dan lebih kepada menjaga perik nasi, maka akan rosakklah dunia ini. Sebab itulah para wali dan alim ulam terdahulu tidak mudah dan tidak sanggup menerima jawatan Mufti kerana mereka sudah tahu akan ditunggang oleh orang melantiknya, penguasa/kerajaan.

Berbalik kepada soal sumpah laknat tadi, kalau si pembacuh kopi itu sudah bersumpah, maka ia seharusnya selesai dan diamkan sahaja. Tunggu sajalah apa yang berlaku selepas ini. Sekiranya dia tidak dilaknat dalam tempoh terdekat, Allhamdulilah. Tetapi itu bukan semestinya dia berada di pihak benar. Sebab laknat atau nikmat yang Allah berikan berbagai-bagai dan ada kalanya sukar untuk difahami.

Perlu diingat sumpah itu berlaku bukan saja kepada si pembacuh kopi itu saja, tetapi kepada seluruh keluarga dan keturunan. Skop bahana dan celaka sumpah itu diperluaskan begitu sekali untuk menyakinkan pembacuh kopi itu berada di pihak benar. Tidak sepatutnya pembacuh kopi membawa keluarga dan ketrunannya dalam situasi itu. Dan bagi mereka yang yakin dengan sumpah itu nah terimalah apa yang dilakukan pembacuh kopi itu satu kebenaran.

Kesimpulan samada Anwar perlu atau tidak untuk bersumpah terserah kepada dirinya sendiri. Sesiapa pun tidak boleh pertikaikan sebab itu adalah haknya. Untuk mengatakan dia penakut, bersalah kerana tidak bersumpah tidak boleh kerana beliau ada alasan dan pegangan kukuh menurut pandangan dan keyakinannya. Mungkin juga beliau tidak berbuat begitu kerana tidak mahu mencabar kekuasaan Allah!

Kepada saya kalau Anwar hendak menyahut cabaran itu bersumpah laknat, lebih baik beliau buat setelah beliau terlebih dahulu mengangkat sumpah sebagai ahli Parlimen pada 27 Ogos depan. Afdalnya sesudah melapaz ikrar sebagai ahli Parlimen beliau terus melapazkan sumpah muhabalah itu. Amin ya rabil alamin. [d'pauh 12:30 am 26/08/08]

1 comment:

luaskanmata said...

Assalamualaikum semua.

Apa yang jelas kini sumpah telah diapungkan di bursa kejahilan. Di mana-mana sahaja ruang untuk sumpah dipermainkan begitu meluas.

"Kalau demo beto, supo!"

Itulah kata-kata di merata tempat.

Tiadanya penerangan yang muktamat terutamanya di media massa menyebabkan rakyat terus keliru peranan sumpah.

Terlalu sedih bilamana nama Allah diperingankan sendiri oleh oarang yang menyaksikan keesaan Nya dan kerasulan Muhammad S.A.W.

Tidakkah mereka yang arif tentang Islam itu sedar laknat mungkin saja berlaku sekelip mata atau ditangguhkan.
Hilang ketenangan hidup pun terjerumus kepada bahana laknat.

Salam jihad.