Thursday, January 15, 2009

Dari Kuala Ke Kuala 6

BN Dibayangi Dosanya Kepada Razali Ismail

BN seperti dibayangi fobia yang amat sangat kepada dosanya terhadap bekas ahli Parlimen Kuala Terengganu, Razali Ismail bila mana BN seperti sudah kehabisan bahasa memuji dan memuja Razali. Tiak habis-habis BN terus memuji Razali di sepanjang kempen pilihan raya kecil Kuala Terengganu.

Umno selama ini terlupa untuk memberi pujian dan sanjungan kepada Razali dan ia barus sedar setelah Razali kembali ke alam baqa.

Semalam kata Timbalan Presiden Umno, Mohd Najib Razak, Razali mungkin akan dilantik sebagai Pengarah Pelajaran Malaysia kalau beliau tidak menceburi diri dalam politik.

Perkara itu menurut Najib pernah dinyatakan oleh Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi. Sukar untuk dipercayai kerana percakapan itu berlaku dalam otak Najib dan Abdullah saja. Najib boleh mengatakan lebih dari itu termasuk nak melantik Razali sebagai Timbalan Perdana Menteri kerana tidak ada sesiapa menjadi saksi dan orang mendengar perbicaraan otaknya.

Cerita Najib itu adalah serangkain cerita Umno memuji Razali selepas bekas Timbalan Menteri Pelajaran itu meninggal dunia. Pengikhtirafan atau pujian itu sebelum ini tidak pernah diberikan kepada Razali semasa hayatnya.

Malahan Umno Kuala Terengganu dikatakan telah mengenepikannya dari hirerki kepimpinannya Umno bahagian itu sehingga Razali bertanding Naib Ketua pun kalah. Kalau Umno mengenang kehebatannya dan tahu berterima kasih dan tahu memilih pemimpin berkualiti Razali akan menang. Tetapi kenapa beliau kalah, kerana Razali tidak tahu menggunakan wang untuk membeli jawatan dalam Umno.

Sekiranya Najib atau Abdulah jujur melihat ketokohan dan kebaikan Razali mereka tidak menyatakan kehebatan Razali sesudah ketiadaanya sebaliknya ketika Allahyaraham masih hidup. Sudah pasti kalau Najib memuji Razali seperti hari ini, beliau tidak akan mudah disishihkan oleh Umno Kuala Terengganu.

Apakah pujian itu sebagai qadha atas keterlupaan dan ketidakpedulian Umno terhadap Razali selama ini? Atau niat pujian dan sanjungan itu untuk mengambil hati warga guru dan kaum keluarga Razali disaat-saat pilihan raya kecil Kuala Terengganu berlangsung?

Jika itulah niatnya ini sudah terlewat seperti mana pemberian basikal dan beg sekolah kepada penduduk Kampung Anak Ikan malam tadi. Setelah sekolah dibuka, beg sekolah dibeli Najib baru hendak menghulurkan 'derma ikhlas', beg sekolah dan basikal kepada penduduk kampung itu.

Katanya derma beg dan basikal itu ditolak mentah-mentah oleh penduduk kampung itu yang menganggap ianya 'derma ikhlas' yang sudah basi dan tersalah musim.

Sekiranya Najib dan Umno ikhlas hendak membantu rakyat dan memertabatkan nama Razali sebagai tokoh pendidik lakukan selepas selesai pilihan raya kecil Kuala Terengganu itu. Jangan dilakukan pada masa ini kerana ia akan disalah tafsirkan sebagai rasuah politik!

Dan apakah tindakan Umno memuji Razali itu kerana mereka tidak dapat untuk berbuat demikian kepada calon BN Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang dikata eltis dan keturunan bangsawan laksana Najib itu? [wm.kl 11:00 am 15/01/09]

No comments: