Tuesday, July 7, 2015

Malam lailatu qadar sudah tidak bererti lagi bagi Najib

POJOK PETANG - Qublaikhan (3)

Nampaknya sepuluh malam terakhir Ramdhan ini bukan merupakan saat-saat dinanti dan membahagiakan perdana menteri Malaysia Najib Razak. Pengumuman oleh jawatankuasa khas, mengenai pembekuan enam akaun yang dipercayai terlibat dalam menarik masuk wang 1MDB, benar-benar menganggu kosentrasi Najib untuk beribadat.

Mungkin bagi Najib soal mengejar "lailatu qadar" tidak menjadi kepentingan utama lagi. Doa-doa panjang beliau selepas solat mungkin meminta agar dirinya terbabas dari malapetaka yang berlaku sekarang ini.

Desahan kata dan persepsi bahawa dia telah melakukan jenayah mungkin terngia-ngia di telinganya. Mungkin serentak itu juga mata Najib telah ternampak jejak besi dan tembok batu. Atau pun dia "terkelih kelih" dan ternampak nampak yang Anwar Ibrahim sedang memanggilnya.

Cuma Qublaikhan hendak minta pihak keselamatan negara perlu perketatkan pintu keluar dari negara ini. Semua sempadan dan laluan tikus juga hendaklah ditutup serapi mungkin. Begitu juga kawalan di pelabuhan dan lapangan terbang serta pengkalan haram seperti di sungai Golok dan Munduk juga diawasi dengan penuh siaga.

Jangan ada mana-mana halekopter terbang malam atau jet peribadi dibenar berada dilandasan untuk take off. Kepentingan rakyat dan negara perlu diutamakan.

Terfikir dalam kepala Qublaikhan, kalaulah formula persaraan Najib yang dikemukakan sebelum April lalu seperti mana MSO tulis dalam blognya diikuti, mungkin Najib dan Rosmah masih boleh sambut Aidifitri seperti biasa dan sempat mengayakan dengan fesyen baju raja 2015.

Qublaikhan - sudah cari daun palas untuk buat ketupat.
Post a Comment