Wednesday, July 8, 2015

Penyertaan empat anak muda beri suntikan kepada PKR

ULASAN                                                                                                            

Rafizi mengumumkan kemasukan empat anak muda ke PKR.
Pengumuman secara rasmi penyertaan seorang penceramah bebas dan tiga pimpinan mahasiswa ke dalam PKR hari ini memberi petanda jelas bahawa perkembangan dan pergolakan dalam Pas waktu ini tidak menjadi perhatian golongan muda.

Hari ini Wan Jin Wan Husin penceramah bebas dan bekas ahli jawatankuasa Dewan Ulama Pas Selangor bersama Ahmas Syukri Razab, Mohammad Zaki Abdul Shukor dan Muhammad Hasny Hasni diumumkan menyertai PKR.

Kemasukan rasmi mereka itu diumumkan Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli.

Penyertaan keempat mereka itu terutamanya tindakan Wan Ji meninggalkan Pas memberi kesan kepada Pas secara tidak langsung menggambarkan parti agama itu tidak diminati oleh golongan muda.

Paling merujakan beberapa hari lalu dua aktivis pemuda Pas, telah mengumumkan keluar dari parti itu dan menyertai DAP. Penyertaan Zulhazmi Sharif dan Sheikh Omar Ali ke dalam DAP itu satu pukulan buah Pas. Dipercayai tindakan mereka sebagai protes kepada perubahan kepimpinan dalam Pas yang kini dimonopoli seratus peratus golonagan agama, konsevertif yang dipilih secara "seraga ayam".

Pembawaan kepimpinan baharu Pas yang kuat berpegang kepada "fakeh politik" menjadikan anak-anak muda takut untuk menyertainya kerana berasakan mereka tidak layak untuk berada dalam parti agama kerana berpendidikan bukan Islam pure yakni tradisi dan keluar dari pengajian institusi Islam.

Mungkin mereka terfikir kalau pemimpin hebat seperti Mohamad Sabu, Salahuddin Ayub, Husam Musa dan lain-lain sanggup diketepikan kerana beranggapan mereka tidak Islamik apa lagi mereka, golongan muda yang mempunyai fikiran terbuka dan kontamporari, makin tidak mendapat tempat.

Paling ironis lagi dengan tindakan mereka itu, tidak ada mana-mana anak muda yang boleh dianggap pimpinan golongan muda menyertai parti agama itu sebagai mengalu-alukan kehadiran kepimpinan baharu Pas dan juga kejayaan Pas mengembalikan Pas kepada tapak asal yang penuh kosevertif dan menjadikan Pas sebagai elit agama.

Sehubungan dengan penyertaan empat anak muda ke dalam PKR itu ia memberi aset tambahan kepada PKR kerana penyertaan mereka itu akan menjadi ikutan anak-anak muda lain. Penyertaan mereka itu juga menafikan tuduhan bahawa PKR parti yang kian mengecil dan melukut di tepi gantang.

Sebaliknya sekiranya PKR berjaya menguruskan kekuatan parti itu ia boleh muncul sebagai parti pilihan anak-anak muda yang sudah cuak dan cemuh dengan parti penguasa khasnya Umno. [wm.kl.3:21 pm 08/07/15]
Post a Comment