Friday, December 2, 2011

Perhimpunan Agung Umno 3

Tengku Razaleigh
Kalau Pun Benci Tetapi Jangan Dilupakan

SEMASA menyampaikan ucapaan dasarnya Haji Najib Razak memberi pujian dan sanjungan khas kepada para pejuang Umno terdahu baik yang masih hidup atau yang sudah mati. Beliau telah meminta para perwakilan bangkit untuk memberi penghormatan (standing owation) itu dengan tepukan bergemuruh. Tentunya tindakan Najib itu satu tindakan terpuji kerana mengenang jasa dan juga bakti para perjuang Umno terdahulu.

Satu persatu nama-nama tokoh disebut dengan iringin tepukan bergemuruh perwakilan sambil berdiri. Nama utama yang tersemak dalam barisan ucapan Najib ialah Mahathir Mohahmad kemudian Abdullah Badawi dan diikuti Musa Hitam serta tidak terlupa Sakaran Dandai. Mereka semua Najib gelarkan sebagai kesastria dan negarawan. (Tidak pula saya pastikan apakah Taib Mahmud hadir di perhimpunan itu tetapi jelas namanya tidak termasuk dalam hulubang balang negara. Kenapa?).

Selepas itu Najib juga membilang nama-nama lain yang sudah tidak ada - kembali ke ramlatullah bermula dengan Onn Jaaffar, Tunku Abdul Rahman, ayahnya Razak Hussein, bapa saudaranya Hussein Onn, Dr Ismail dan Tun Ghafar Baba.

Saya yakin seramai 2,500 perwakilan Umno berderau darah mereka dan dan meriding bulu mereka apabila nama-nama agung itu disebut. Tentu juga ada yang menitiskan air mata dan sebab dada. Begitulah yang kita mahu dari setiap orang pengikut kepada satu perjuangan, tidak mudah melupai dan tetap mengenangkan jasa pemimpin terdahulu dan orang yang berjasa kepada parti.

Cuma jahil sedikit bagi Najib para pejuang yang telah pergi itu hanya diberikan kalungan sanjungan dan tepukan tetapi tidak dihadiahkan al Fatihah. Walahl saat sesetengah pemimpin yang sudah pergi dan kini bersemadi di alam barzakh itu mereka perlu diberikan al Fatihah dan bukannya tepukan bergemuruh atau sanjungan melangit.

Namun dalam ketinggian daya kehormatan Najib itu saya merasakan ada sesuatu yang kurang lengkap dan mencatatkan standing owation yang dilakukan itu apabila nama seorang lagi yang sepatutnya juga dimasukan dalam barisan senarai orang berjasa dan bersifat negarawan tetapi tidak disebut sama. Orang yang saya maksudkan itu ialah Tengku Razaleigh Hamzah. Kenapa Najib mencicirkan Tengku Razaleigh? Kalaupun benci tetapi Najib tidak seharusnya melupai nama anak raja berjiwa rakyat itu yang jasa dan budinya kepada Umno lebih tinggi dari sesetengah nama yang disanjung itu.

Sekali lagi kenapa Najib lupa? Apakah Najib jahil mengenai jasa dan budi serta pengorbanan besar Tengku Razaleigh Hamzah terhadap Umno. Atau pun Najib sengaja tidak mahu menyebut kerana beliau dikejar bayang-bayang sendiri, bimbang takut Tengku Razaleigh akan mencabarnya tahun depan. Begitukah? Sebenarnya gelanggang perang belum bermula Najib tidak perlu mematahkan senjata lawan.

Apakah sejarah boleh menolak jasa dan pengorbanan Razaleigh kepada Umno. Siapa yang berusaha membina bangunan Umno tempat Najib dan sekalian orang berhimpun hari ini. Bukankah bangunan itu, jawatankuasa pembinaannya diketuai leh Tengku Razaleigh. Apakah ada orang tidak tahu bahawa sebahagian tanah tapak bangunan itu diberikan oleh Tengku Razaleigh. Dan apakah jasa dan budi memberi tanah dan membangun bangunan itu tidak wajar dikenang?

Begitu juga dengan syarikat GLC Petronas bukankah pengerusi eksekutifnya yang pertama dan bertindak sebagai pengasas bersama Tun Razak, Tengku Razaleigh. Entah sudah berapa banyak wang Petronas digunakan oleh Tengku Razaleigh untuk membangunkan negara dan tentu juga membangun dan mengukuhkan kedudukan Umno sehingga mampu beridir sampai ke hujung hayat seperti hari ini.

Banyak kalau hendak disebut pengorban dan jasa-jasa Tengku Razaleig kepada Umno. Pengorbanan paling besar dan dramatik, beliau ialah melawan pentadbiran kuku besi yang diamalkan oleh Mahathir Mohamad. Sejarah penentangan beliau terhadap Mahathir untuk jawatan presiden tahun 1987 menceritakan segala-galanya. Siapakah orang pertama yang berani melawan atau menghalang niat Mahathir untuk menguasai Umno selamanya. Menguasai kekayaan menerusi Umno, kalau bukan Tengku Razaleigh. Beliau menegur dan mengkritik Mahathir atas satu nawaitu untuk menyelamatkan negara dan menjaga maruah Melayu.

Tindakan Tengku Razaleigh semasa itu disokong lebih separuh pemimpin dan menteri ketika itu. Ia termasuk bekas PM Abdullah Badawi dan juga menteri radio tv sekarang ini Rais Yatim. Bagaimana pun sokongan kedua orang itu sekerat jalan saja mereka kembali kepada Umno apabila diberikan sedikit umpan bermatakan joran dan kekal hingga ke hari ini. Saya tidak mahu menamakan atau mengolongkan golongan apa mereka yang mula bersama tetapi berundur di sekerat jalan dalam perjuangan.

Kalau bukan kerana tindakan berani dan insaf Tengku Razaleigh mungkin institusi raja-raja yang menjadi payung dan tunggak Melayu di negara ini sudah lebur disebabkan sikap liberalisme dan anti feudal Mahathir. Sekali lagi peristiwa-peristiwa yang berlaku di sepanjang 22 tahun Mahathir menjadi PM menceritakan segala-galanya tetapi ada yang meupai kerana ralik mendengar retorik Mahathir atau kerana mendapat sekeping roti.

Selain itu kesetiaan dan pengorbanan besar Tengku Razaleigh ialah sanggup membubarkan Parti Semangat 45. Demi Melayu dan demi surival Umno beliau rela mematikan anaknya sendiri kerana sayang kepada Umno.

Apakah jasa, pengorbanan dan budi Tengku Razaleigh itu tidak layak untuk dikenang? Tidak layak untuk disanjung. Sepanjang sejarah perjuangan dan keberadaanya dalam Umno Tengku Razaeigh tidak pernah menggunakan sejanta haram untuk mencari kemenangan. Beliau tidak menggunakan polis, tentera ataupun melantik mana-mana konsultan dari luar negara menguruskan perlawanannya.

Tengku Razaleigh adalah seorang yang hormat dan mengikut lunas undang-undang. Beliau juga tidak korup dan pernah dibabitkan dalam sebarang skandal. Beliau lebih rela kecewa kerana gagal dalam sesuatu perebutan yang tidak dibantu dengan senjata-senjata haram dan agensi kerajaan. Sikap Tengku Razaleigh juga beliau sedia kecewa daripada melihat rakyat dan Umno itu sendiri kecewa. Itulah seorang yang mengorbankan dirinya untuk sebuah perjuangan dan bangsa.

Pada saya Najib kurang bijak dan kurang cermat apabila beliau tidak membariskan nama Tengku Razaeigh dalam senarai tokoh-tokoh yang perlu diberikan tepokan gemuruh. Najib tidak bijak dalam hal ini dan nampak dia sengaja mencicirkan nama Tengku Razaleigh. Kalau Najib tidak alpa pasti markahnya lebih tinggi di mata para penyokong dan pengkagum Tengku Razaleigh. Saya rasa Tengku Razaleigh tidak pun kecewa dengan keadaan itu, air matanya tidak pun menitis barang setengah titik.

Tetapi Najib harus ingat bahawa dalam dewan itu masih ada orang yang setia dengan Tengku Razaleigh. Dari 2,500 orang perwakilan itu masih ada para penyokong Tengku Razaleigh. Juga mereka yang mendengar ucapan itu disiarkan secara langsung termasuk juga orang dewasa golongan veteran yang menjadi pengkagum Tengku Razaleigh. Apabila mereka menanti nama hero mereka tidak dinobatkan, tentu mereka akan kecewa. Dan kekecewaan atau keterkilan orang lama menjadi doa yang boleh menyeksakan Najib.

Hendaknya didalam ucapan penggulungan nanti Najib akan meralat kealpaan beliau terhadap Tengku Razaleigh ini. Bukan untuk Tengku Razaleigh tetapi demi mengaman hati dan perasaan bekas Menteri Kewangan itu baik di dalam dewan Merdeka PWTC dan juga puluhan ribuan yang berada di luar termasuk juga anak-anak muda yang sudah mulai mengenali siapa Tengku Razaleigh dan mengkagumi integaritinya. [wm.kl.12:01 t/hari 02/11/11]

2 comments:

anakzaman said...

Tuan MSO,

Haji Najib bukan seorang ahli sejarah sama ada sejarah UMNO atau sejarah Malaysia.

Disebabkan buta sejarah UMNO maka tidak disebutnya orang yang telah mencipta sejarah UMNO.Teks ucapan pun mungkin di buat oleh isteri atau anaknya.Apa yang penting suara yang menjerit-jerit.

zeme said...

Salam Tuan Hj,

Haji Najib hanya nampak jasa arwah ayahnya melalui Felda saja tanpa menjenguk jasa YBM Tengku Razaleigh melalui Petronas, Pernas, Bank Bumiputera.

Biarpun Haji Najib buat-buat tidak nampak, kami anak muda yang celik sejarah negara masih menghargai jasa-jasa negarawan YBM Tengku Razaleigh.

Wasalam.