Friday, September 9, 2011

Marah Petang

Zainal Keling
Sejarahwan Ular Campur Belut

PROF Ibnu Keling, maaf Zainal Keling (foto) kata menurut fakta sejarah Tanah Melayu (Malaya) tidak pernah dijajah tetapi hanya dinaungi oleh British saja. Perjanjian Pangkor 1847 tidak mencatat dalam perjanjian British akan menjajah Tanah Melayu, sebaliknya ditulis sebagai melindungi.

Saya ingin tanya profesor yang mahir sejarah dan bukan keturunan Melayu asli itu, apakah yang dilakukan oleh British semasa mereka melindungi Tanah Melayu dalam tempoh itu mereka tidak melaksanakan kerja-kerja menjajah Tanah Melayu. Siapa yang mengawal kewangan, hasil bumi serta menjaga keselamatan? Bukankah pihak British. Apakah pengertian dilindingi berbanding dengan dijajah?

Bukankah British melantik suruhanjayanya di negeri-negeri yang bertindak menjadi Pegawai Daerah yang mempunyai kuasa eksekutif? Apakah hanya kerana tidak ada catatan itu maka ia diterima sebagai Malaya tidak kena dijajah atau digoreng oleh British.

Semudah itukah penerimaan dan pentafsiran kita. Bukankah selama 'melindungi' itu penjajah membunuh ramai pahlawan Melayu, seperti Tok Janggut, Tok Sago dan lain-lain. Atau sejarah baru akan ditulis oleh Zainal dan sekutunya akan membuangkan pengikhtiraf mereka dibunuh penjajah itu sebagai penderhaka atau dalam semangat sehari dua ini komunis? Penderhaka dalam konotasi dimaksudkan Zainal Keling itu sebagai komunis?

Apakah tidak timbul di sini British hanya berdiplomasi mencatatkan perkataan 'melindungi' bukan 'menjajah' untuk megabui Melayu dan cendekiwan Melayu bukan asli seperti Zainal? Orang kita mudah mati dan tersimpul dalam sihir bangsa lain apa lagi kalau orang Inggeris. Kita perlu sedar British adalah bangsa yang lebih awal tamadun dan cerdik daripada kita. Tahap diplomasi mereka juga tinggi manakala tahap IQ kita cukup rendah jadi mudah ditipu dan merasa kagum dengan perbuatan mereka.

Bagaimana pula hakikat negara menyambut hari kemerdekaan 31 Ogos setiap tahun. Kenapa tidak disebut atau Prof Keling maaf Zainal Keling mencadangkan kepada kerajaan ditukar menjadi sambutan hari ditidak dilindungi? Seharusnya beliau menerusi sekutunya sudah lama membuat cadangan dan bantahan apa dilakukan kerajaan itu? Selama Malaysia menyambut hari Merdeka maka selama itulah pemerintah UBN mengikhtiraf bahawa negara ini dijajah oleh British.

Anihnya profeseor ini syok arif mengenai sejarah tetapi kenapa baru bercakap dan mendesak kita tidak perlu merasakan kita dijajah selama 400 tahun. Sepatutnya sebagai ahli akademi, ahli sejarahwan terkenal dan dirujuk menimbulkan ini sejak lama dulu. Tetapi apabila ia disenyapkan ini bermakna nilai atau mutu sejarah yang ada kepada profesor Ibnu Keling ini boleh dipertikaikan. Nilai sejarahnya double standard.

Saya nak ingatkan kalau kita hendak meneruni dan menjadi jaguh dalam satu-satu bidang kita jangan masuk sebelah kaki. Kedua belah kaki kita hendak berada atas tapak atau dasar sama. Jangan siang jadi belut malam jadi ular. Kalau sebelah kaki Zainal dalam Umno dan sebelah lagi dalam sejarah, maka apa-apa juga pendapat dan pandangan anda akan tetap pincang selamanya. Sejarah yang bertentangan dengan partinya akan disembunyikan. Sejarahwan demikian adalah sejarahwan munafik! Sejarahwan belut campur ular.

Mengenali anda dari kesempatan yang pernah ada, saya yakin kalau negara ini berubah anda, cara cakap anda juga akan berubah. Nescaya sebelah kaki anda akan terletak di dasar sebelah sini. Satu masa dulu anda kecam kerajaan pimpinan Abdullah tetapi hari ini anda sanjung kerajaan sama dipimpin Najib. Apakah kerana anda sudah mendapat habuan sebagai guru di UPSI? Begitulah dasar orang menggali sejarah dan politik dari lubang perut sendiri. [wm.kl 4:56 pm 09/08/11]

19 comments:

mohamad said...

Nama pun dah keling. aku cukup phobia dengan nama yang ada bersangkut dengan mamak dan keling. Dari dulu dalam sejarah puak-puak nilah yang menghancurkan melayu, opportunis, lalang dan ada udang disebalik batu. Buat jahat tuduh orang lain. Berbalik kepada sejarah. Siapa yang membuat pengkelasan puak kiri dan puak kanan? Semua pengistilahan itu di pelajari dari imperealis barat. Setiap pejuang rang radikal menentang british selain di cop oleh british sebagai pemberontak di cop pula ahli sejarah cap ayam ( spt Zainal KELING ) sebagai haluan kiri. Mempengaruhi istana mengistiharkan sebagai pemberontak dan penderhaka. Ini semua sebagai satu justifikasi untuk memberi gambaran buruk dan menghancurkan pejuang sebenar. Bukan setakat pada masa zaman penjajah sahaja tapi berusaha pula menanam gambaran jahat ini kepada anak cucu cicit bangsa melayu bahawa pejuang kemerdekaan ini adalah jahat, pemberontak, penderhaka dan kominis. Usaha ini diteruskan oleh waris-waris sundal British seperti UMNO , Pro-prof cap ayam spt Zainal Keling dan dua ekor lagi keling di Universiti Utara dan UiTM, Khoo Kay Kim dan orang politik spr Karpal Singh dan Soi Lek. Tapi ingat tuhan maha kaya. Kalu dulu Firaun amat hebat sehingga tidak ada yang berani mendedahkan kejahatan mereka tapi akhirnya Allah sendiri yang mendedahkan kebenaran pada manusia. Sekarang orang dah sedar selama ini ditipu oleh UMNO dan oleh balacinya spt Zainal keling. Melayu tidak berpecah, mereka bersatu dan ingin bersatu dalam erti kemerdekaan sebenaranya dibawah Parti PAS. Hanya UMNO saja yang me war-warkan melayu berpecah bila mereka sedar orang melayu mula lari. yang tinggal dengan mereka hanya lah jenis makan ditangan, kontraktor dan keluarganya. Melayu yang bijak dan akalnya waras tak terliur pun nak jeling pada UMNO. Marilah sama-sama kita melihat sejarah perjuangan sebenar tok nenek kita. Perjuangan tok nenek kita suci. belum ada UMNO dan belum pun ada kominis mereka telah berjuang untuk mempertahankan daulah wilayah dan islam. Bila British merasakan semakin hari perjuangan orang islam semakin kuat, mereka mencipta parti UMNO untuk menjadi proksi mereka. Nama saja diberi kemerdekaan, hakikatnya semua mereka adalah anak didik mereka. Bacalah siapakah tokoh UMNO masa itu. Adakah mereka pejuang. Mereka hanyalah pengsabotaj pejuang-pejuang kemerdekaan, pembelot. Hasil tipu daya dan pakatan dengan British, pejuang sebenar diinanya dan pembelot diberi kuasa. Samalh yang berlaku diafghanistan, siapa berkuasa setelah Russia tinggalkan bumi syuhada tersebut? itu lah perancangan puak-puak kuffar. Banyakkan membaca supaya professor upahan ini tidak akan dapat meneruskan penipuan nya atas pangkat sebagai proffessor dan premis university tempat dia mentakedarah sebelum mampus.

Jiwa Kacau said...

Melindungi daripada siapa?

marauhirang said...

Mudah nya sifir..kalau macam macam tu semua yang lawan british adalah pengkhianat bangsa melayu...hehehehe

Abu Muhammad Haikal said...

Tak Semua Keling Gila.

GulaiTerung said...

malu malu malu...saya rasa dia ni tak paham maksud penjajahan. nama jer PROF tapi bangap...

http://gulaiterung.blogspot.com

Che Li said...

Memang betul zainal ni anak keling.. buat malu akademia jer.. hujah cam budak tak sekolah..

Nor Azman bin Sukerman said...

Assalamu alaikum tuan. Maaflah tuan. Saya pun gatal tangan nak menaip bila baca posting tuan dan mengetahui kenyataan pra sekolah suami guruku masa tingkatan enam dulu.

Betullah, umat Islam di akhir zaman macam buih. Nampak ramai tapi tak bermaya.

U Malays No Otak (UMNO) pernah mendakwa mereka adalah parti Islam terbesar di dunia dan ia mungkin benar kerana jumlah keahliannya mencecah 3.8 juta.

Keahliannya pula terdiri dari mereka yang mempunyai pelbagai gelaran di depan nama masing-masing. Atas kehebatan pemikiran ada yang bergelar prof., dr., drs. dan ir. Ada pula gelaran datang selepas nama mereka sepaerti llb, b.a hons., m.a dan macam-macam lagi. Ada juga mereka yang mempunyai gelaran di depan namanya kerana anugerah.

dari segi jawatan dalam pelbagai bidang, ahli-ahli Umno terdiri dari CEO, Pengerusi Syarikat, golongan teknokrat, pakar itu dan ihni dan berbagai-bagai lagi.

Namun ibarat bukh, kini ahli-ahli UMNO tak punya kekuatan diri langsung. Kalau buih di laut boleh berkecai walau hanya disentuh oleh daun kering, ahli-ahli UMNO kelihatan cukup lemah sehingga mereka menjadi begitu tak bermaya untuk berhujah dengan lawan mereka. Malah mereka sanggup mempertaruhkan kehebatan mereka dengan harga yang begitu murah sehingga mereka hilang daya interlek, hilang kebolehan kepercayaan hujah dan fakta, hilang kredibeliti dan langsung tiada nilai akademik miski pun bergelar Professor.

Menariknya, hanya dengan seorang yang tak punya kehebatan akademik, bukan tokoh profesional apa lagi tokoh koperat, berceramah dengan bahasa kampung dan rock, Mad Sabu (pujaanku sejak tahun lapan puluhan) telah benar-benar membunuh nilai akademik pengampu-pengampu UMNO.

RUMPUT HIJAU said...

Buang masa.Adalah lebih baik kita banyakkan menggali dan mengkaji serta dedahkan sejarah sebenar bangsa sendiri supaya anak cucu tidak ditipu lagi di lain kali.

GulaiTerung said...

Tu yang aku malas jadi Profesor. Aku tahu diri tak berapa cerdik. Kalau tebeng belajar dapatlah Phd, jadi pensyarah ke... kemudian suka bodek sikit macam Zainal Keling Dapatlah jadi Profesor - Profesor Kangkung. Berfikir dengan kepala lutut, melindungi hotak dia, jika segala peraturan orang putih terpaksa pakai, segala hasil bumi dia punggah, anak watan hina papa kedana, apa yang dilindungi british itu.Patut benar jika institusi pengajian tinggi di Malaysia kian corot kerana cendikiawannya selalu keliru. Yang tidak keliru bukan kaki bodek, mana Umno nak kepada orang yang cerdik. Orang Umno ada 2 kategori sahaj, Perama bodoh dan kedua jika tidak bodoh jahat.

rekoder said...

Banyak benda yang aku heran :
1. Sambut merdeka 54 tahun dah utk apa ye? bapa kemerdekaan yg di bagi utk T.Abd Rahman kena tarik balik.
2. istilah "dilindungi" sama aje macam istilah Riba diganti dgn faedah, utk menunjukkan kehallalan sesuatu benda.
3. aku pun heran yg kita dah lama pakai Lord Reid punya undang2 nak buat apa....undang yg tak selari dengan Islam
4. Ini yg paling aku heran...Prof Zainal macam mana dpt title prof jika tahap pemikiran cam nie..betul2 sejarahwan siang belut, malam ular

whusnan said...

british yg kononnya melindungilah yang melucut jawatan dan membuang Raja Abdullah ke Pulau Seychelles dan digantikan dengan Raja Yusuf. Kalau raja melayu pun british boleh buang daerah apa lagi namanya kalau bukan penjajah.

rozman said...

Salam Tuan MSO

Negara-Negara Komanwel atau Komanwel sahaja merupakan satu persatuan secara sukarela yang melibatkan negara-negara berdaulat yang ditubuhkan atau pernah dijajah oleh pihak British kecuali Mozambique (bekas jajahan Portugis) dan Rwanda (bekas jajahan Belgium).

Bukan semua ahlinya mengiktiraf ratu British, Ratu Elizabeth II sebagai ketua negara. Negara-negara yang mengambilnya sebagai ketua negara dikenali sebagai Kerajaan Komanwel atau "Commonwealth Realm". Bagaimanapun, majoriti ahlinya adalah republik, dan sebahagian yang lain mempunyai raja tersendiri. Contohnya seperti Malaysia, Brunei, Tonga, yang mempunyai Raja/Monarki yang sendiri. Namun demikian, semua ahlinya menganggap Ratu Elizabeth II sebagai Ketua Komanwel.(Baca seterusnya di Wikipedia Melayu : Negara negara Komanwel)

- Kalau itulah pendapat Prof ni...wikipedia pun tipu la....

juan montoya said...

asal kan boleh mengampu umno...kene bodoh dek rakyat pun sanggup.....
ni lah jenama Prof. ameno

anakzaman said...

Tuan MSO,

Inilah salah seorang yang menganggap cerdik pandai sejarah akan mengubah sejarah mengikut masa,anutan politik dan upah.

Dalam berita media parti politik siang tadi sudah kedengaran bahawa teks sejarah politik akan dikaji semula.

Mungkin dimasukkan empat kaum bertungkus lumus terlibat berperang melawan bangsa yang menaung (menurut Zainal Keling) Malaya ketika itu.

Kita akan lihat sejarah 1 Malaysia akan ditulis oleh Profesor-Profesor seperti ini dan di jadikan teks sejarah di sekolah.

Saya tak taulah tuan - melayu hari ini sudah terdesak hendak terus berkuasa sanggup melakukan apa sahaja asalkan bangsa lain menyokongnya.

Sedih saya sampai ke ulu hati, menjengok bangsa melayu menjual sejarah dan mengenepikan agama demi mengejar kepentingan diri dan kumpulannya.

Apakah yang hendak dicari oleh bangsa kita sekarang tuan ?.

Jashamsulnizam said...

Apa yg sy nk katakn ialah :-

1)Prof. Zainal Kling bkn pakar ilmu sejarah, die hanya pakar dlm ilmu antropologi(kajian budaya).
2)Kalau benar British tidak menjajah bumi Malaya apa sebenarnya yg British buat?, melancong ka?...
3)Teringat kata2 Isham Rais dlm forum Mat Indera baru2 ni, "Gila ni ader mcm2 tau tapi gila yg paling dahsyat sekali ialah gila pembohong mcm puak2 Umnited Malay National Organization..."
4)Jelaslah sekarang yg negara kita masih belum merdeka dan kita masih diperintah oleh proksi penjajah itu sendiri.

zul said...

Tak perlu pening2 kepala. Sifirnya mudah. SEBELUM MERDEKA : Rakyat yg menentang penjajah dilabel pemberontak / penderhaka. SELEPAS MERDEKA : Rakyat yg menentang Umporno dianggap pengkhianat... Fahammmm ?

Fahariman said...

SUSAH APANYA...

ISU INI SAMA MCM 'ISU TAULIAH' KT SELANGOR, ITU AJER...

USTAZ KE MUFTI KE KALAU ILMU SETINGGI LANGIT PON, KALU DIA BERCERAMAH DI SELANGOR ATAU MANA2 NEGERI YG KENA ADA TAULIAH... MAKA DIA BERSALAH.

TAPI KALAU DIA ITU, ORG UMNO... DIBERI TAULIAH..WALAUPON DIA BOLEH CKP APA SAJA...

JADI, TAFSIRAN SEJARAH/TAFSIRAN UNDANG2 DI WUJUDKAN OLEH BRITISH. UNDANG2 PERMAINAN DI TENTUKAN BRITISH... PROFESOOR IKUT JER..

JADI, IKUT SUKA BRITISHLAH NK LETAK SAPA2 BELAH KIRI KANAN,KOMUNIS, MERDEKA, TAK MERDEKA, DI JAJAH, PROTEKTOR DEPAN BELAKANG... SAMA MCM KES SAIFOOL, TAK ADA ISO PUNYA MAKMAL KIMIA... KITA IKUT TU TANPA MENGKAJI TU SIAPA SURUH, SALAH KITALAH, SEJAK 1954... ITU ISLAM SURUH CARI ILMU.

1Crony said...

Salam Hormat Tn Hj MSO. Nampaknya perang besar MSO pada kali ini dengan menyiarkan semua pendapat atau posting di blog tuan. Saya rasa begini lebih baik kerana para peminat Merah Tinta MSO dah tak boleh tahan-tahan lagi dengan kemarahan mereka terhadap media pengampu dan pembodek, maka mereka akan lepaskan geram kat media baru terutama yang mempunyai ramai peminat (pelayar) seperti blog Merah Tinta ini. Tuan MSO tak perlu risau kerana "ular yang menyusur akar tak akan hilang bisanya". Maksudnya...zaman sekarang ini tak perlu nak bersopan sangat dengan pendapat dan kata-kata, kerana berbanding tindakan kerajaan yang bebal dan tengging yang sering menindas rakyat dengan segala macam dasar dan cukai barangan adalah lebih teruk dari perbuatan maki hamun rakyat terhadap kerajaan yang korupsi itu. Siarkanlah sahaja pendapat mereka itu, ini adalah media baru (yang dikenakan bayaran), tak perlu nak jadi seperti TV3 atau Utusan atau kalau manusia seperti Rais anak Yatim. Wassalam

ANAFAKIR said...

Sib baik dia tak cakap British tu kita yg bui merdeka.Kalau tak lagi haru.kita dah join KOMANWEL tu utk apa?Dan apa maksud KOMANWEL tu?...mana2 negara yang pernah dijajah British mesti bernaung dlm KOMANWEL.Kalau kita tidak dijajah apa barang kita join KOMANWEL?.Oooo jadi Portugis,British, Jepun tu dtg nak bergilir2 jalan negara kita la?.Sampai habis semua hasil perut bumi dipunggah balik ke negara baik.Baik perangai org2 yg dikata melindungi negara kita tu?.Baik punya keling...sesapo yg pernah menuntut di bawah profesor tu perlu belajar semula,kertas sejarah@ilmu yg dituntut tu failed.Kena ambil semula...