Wednesday, November 2, 2011

Dalam Perjalanan

Menanti Haji Najib Dan Mak Haji Mah Balik!

PERDANA Menteri Najib Razak bersama isterinya kini sudah pun dilaporkan berada di Makkah. Beliau sudah pun melakukan tawaf hijrah. Beliau juga telah mengadakan pertemuan dengan jemaah Malaysia. Laporan sebuah saluran tv; seramai 1,000 orang jemaah beramah mesra dengan Najib.

Jemaah yang sempat berjumpa dengan Najib melahirkan rasa bangga dan bertuah kerana dapat berjumpa dan bersalaman dengan PM di tanah suci. Ada yang berair mata kerana terlalu gembira. Mungkin kalau tidak kerana berada di Makkah mereka tidak akan berjumpa dengan Najib dari dekat.

Al maklumlah perdana menteri sibuk. Najib sendiri baru setahun dua ini mulai turun pandang melakukan perangai arwah ayahnya - Tun Razak Hussein. Sebelum ini beliau agak jarang turun padang. Anak bangsawan senang di awan, bukan di sawah ladang.

Pemergian Najib ke Makkah dipandang serong oleh sesetengah orang. Berbagai kecaman dan ejekan dilakukan kepada Najib. Ada yang mengatakan Najib sengaja naik haji kerana ingin menjadi populis menjelang pilihan raya. Saya rasa bidasan itu sangat nakal.

Begitu juga dengan aksi Rosmah yang tidak menutup kepala semasa menaiki jet untuk ke Makkah. Cara berpakaian Rosmah itu menjadi cemuhan. Cara dia berpakaian ini menjadi kemarahan dan sendaan.

Saya tidak fikir ulama yang berderu dalam Umno tidak memberi pandangan. Atau Toh Puan Rahah ada apakah dia tak tegur. Atau cara Rosmah berpakaian itu tidak memberi apa-apa kesan kepada iman Rosmah dan politik Najib. Mungkin tidak menutup kepala tidak menjadi kesalahan kerana Rosmah ada hadith mengenainya, tetapi sebagai isteri politician dia sepatutnya memahami kesan yang akan diterima suaminya.

Saya tidak mahu tumpang 'mengatakan' di sini. Cuma saya berharap kita semua berdoa agar Tuhan memberi taufik dan hidayah kepada mereka dan semua yang ke tanah suci. Biarlah tempiasnya juga mengalir kepada kita dan negara ini.

Itu lebih baik daripada kita dok mengata. Sama-samalah kita menanti kepulangan Haji Najib dan Mak Haji Rosmah. Mana tahu, Tuhan itu maha pengasih lagi penyanyang dan pembuka pintu hati. Salam dari kejauhan... [**** 9:00 pm 03/11/11]
Post a Comment