Friday, July 18, 2008

Berita Letih

Wajar Kalau Anwar Cepat Tanding Pilihan Raya

SEKIRANYA petisyen pilihan raya untuk kerusi Parlimen Bandar Baru - Kulim yang mulai didengari Ahnad ini diterima bermakna kerusi berkenaan kosong. Dalam tempoh 60 hari satu pilihan raya kecil perlu diadakan.

Kalau takdir itu berlaku ia berkebetulan dengan apa yang disebut Anwar Ibrahim sewaktu berdebat isu minyak dengan Ahmad Shabery Chik beberapa hari lalu. Katanya beliau akan menyertai pilihan raya dalam masa terekat.

Apakah Anwar sudah dapat menghidu kerusi Parlimen Bandar Baru - Kulim itu akan terlepas?

Adalah elok kalau Penasihat PKR segera menyertai mana-mana pilihan raya kecil bagi membolehkan beliau berada di Parlimen. Lebih cepat beliau menjadi ahli Parlimen ia akan membantu proses untuk menggulingkan kerajaan BN menerusi undi tidak percaya seperti mana dirancangkan.

Sekiranya dakwaan Anwar benar terdapat 30 ahli Parlimen BN akan menyertai Pakatan Rakyat, kemenangan Anwar dalam pilihan raya itu nanti akan membawa perkembangan baru. Ia akan menambahkan semangat keyakinan umum bahawa ura-ura untuk mengambil alih kerajaan dalam tempoh terdekat akan jadi lebih diyakini lagi.
Hari ini dengan beliau berada di luar Parlimen menyebabkan ada orang tidak percaya dengan rancangan berkenaan. Ini menyebabkan orang mengira apa yang dihebohkan itu sebagai gimik saja.

Sesungguhnya lagi cepat kerajaan yang ada kini digulingkan ia lebih baik. Sudah pastiAnwar sendiri tidak mahu berpening kepala dengan apa yang dihadapinya pada masa kini. Beliau harus selesaikan isu hari ini dengan apa saja.

Sekiranya kerajaan hari ini tumbang beliau sudah pasti akan dipilih menjadi Perdana Menteri. Dengan kedudukan itu segala fitnah, tuduhan dan serangan kini akan berakhir. Kerana begitulah apa yang berlaku dan diamalkan di negara ini bila seseorang sudah menjadi orang besar apa lagi nombor satu segala mengenai dirinya diselesai dengan mudah dan akan dilihat semua elok. [wm.kl 5:20 pm 18/07/08]

No comments: