Sunday, February 27, 2011

Susupan Petang

Memang Terasa Berlaku Kelesuan
Di Pihak Pakatan Rakyat

[kemaskini] SAHABAT saya Norizan Sharif telah post satu catatan kecil yang penting untuk direnungi oleh semua pihak khasnya parti Pakatan Rakyat. Catatan beliau di sini, menunjukkan sokongan atau pun kemeriahan di laman sosial Fb dan blog terhadap Pakatan Rakyat berkurangan. Norizan memberi runjukan khas kepada kedua pilihan raya kecil yang berlangsung kini.

Beliau membuat perbandingan dengan pilihan raya kecil Bukit Gantang, Perak dan Kuala Terengganu, Terengganu. Katanya ternyata kemeriahan dan sokongan menerusi laman sosial kini berpihak kepada UBN. Laman-laman sosial yang menyokong UBN lebih bersemangat dan sepakat dalam membuat kecaman dan serangan terhadap Pakatan Rakyat. Serangan mereka juga berangkaian seolah diolahkan begitu profesional sekali.

Tentu orang Pakatan Rakyat terutamanya para penagih blog Pas akan marah bila kenyataan ini didedahkan. Mereka tidak senang dengan fakta yang berlaku. Dalam pada itu mereka akan tuduh bahawa bloger UBN diupah dan sebagainya. Tidak dinafikan kalau itu berlaku? Tetapi pokoknya di sini itulah realiti bahawa bloger Pakatan Rakyat sudah malas untuk menulis dan dan tidak kreatif membuat laporan. Ada juga yang sudah hilang kerajinan dan keletihan manakala bloger UBN jadi lebih bersemangat. Tentunya kalau upah dan imbuhan yang dihulurkan besar, lagi bersemangatlah jadinya.

Saya setuju dengan apa yang berlaku kini seperti mana diselidiki Norizan itu. Saya rasa ada beberapa sebab kenapa kesungguhan dan kerajinan bloger Pakatan itu sudah hilang. Kalau perasaan saya sudah menulis dalam cacatan baru-baru ini dibawah tajuk, ah lupa... selaklah sendiri (saya juga ditimpa sindrom malas, tetapi ia tidak ada kena mengena dengan persoalan dikatakan itu). Dalam catatan itu saya sudah mendedahkan kenapa itu berlaku dan di mana kesilapannya.

Saya kira pemimpin Pakatan Rakyat gagal melayani para bloger yang menyokong mereka. Mereka tidak memberi satu layanan dan peraian yang bermakna kepada para bloger. Pakatan selamanya mengira bloger akan bekerja dengan penuh keikhlasan. Mengharap kepada keikhlasan rasanya tidak begitu tepat lagi apa lagi kalau bloger nampak yang pemimpin PR diri ada yang tidak ikhlas, dan hanya suka memerah susu dan perah kepala untuk dapat santan saja.

Apa lagi sesetengah pemimpin Pakatan Rakyat yang dibantu oleh bloger menerusi blog dan penulisannya usahkan menerima apa-apa imbalan, tetapi dibalas dan dihadiah surat saman dan sebagainya. Kalau pun ada peraiaan ataupun kepedulian hanya sebahagian saja terutamanya bloger yang berhimpun dalam satu-satu kumpulan yang dibiayai wang jutaan ringgit.

Kalau tidak silap saya, saya tidak pernah mendengar berita atau laporan mengatakan Anwar Ibrahim ataupun Guan Eng bersama Abdul Hadi Awang melayani dan bertemu para bloger dan juga penulis bebas yang menyokong mereka. Kalau pun berlaku dalam majlis-majlis yang kelihatan rasmi dan eksklusif sahaja yang melibatkan orang-orang tertentu saja.

Ada juga himpunan yang diraikan oleh Nik Aziz tetapi sayangnya kesempatan itu tidak digunakan untuk memikirkan bagaimana menggerakkan bloger menjadi agen dan propagandis Pakatan yang baik dan berkesan. Pertemuan setakat makan, bersalam dan bergambar dengan pemimpin itu, lepas balik masing-masing hanya pos dalam wall Fb saja tetapi tidak ada yang mengulas dan memperpanjangkan ke dalam blog. Apa lagi yang berusaha bagaimana untuk melakar strategi berkesan melawan pihak lawan yang lebih canggih dsan bersungguh.

Kelemahan bloger atau laman sosial menyokong Pakatan rakyat itu seperti mana kata Norizan ialah kerana ia tidak diurus ataupun dipandu secara sistemetik dan setengah menulis ikut perasaan dan henjahan jari di keyboard saja.

Inilah kelemahan Pakatan Rakyat menyebabkan apa yang disuarakan Norizan Sharif itu berlaku. Tititk di sini sebab saya juga agak malas untuk menyatakan sesuatu yang tidak mahu didengari! [wm.kl.6:20 pm 27/02/11]

3 comments:

Zul -14- said...

wujudkan satu persatuan...senang di urus dan di hubungi dan mungkin para blogger pro pakatan aku bersatu di dalam sesuatu isu.

Sudir said...

Keikhlasan dalam penyampaian itu lebih penting..

Detguaq2 said...

Salam MSO,

Hidup Ibarat Roda.

Kadang-kadang kita lupa bahawa apabila di serang kita akan menyerang. Lebih kuat kita di serang, lebih dahsyat kita akan menerima serangan.

Satu ketika dulu blogger-blogger PR sampai 'TAK HENGAT' bila menyerang dengan rakus parti BN termasuklah dengan kerja superimposed yang keterlaluan, tetapi apabila di serang dengan serangan yang serupa siap nak saman bro...N.ajis yang seperti dewa disebelah sana tak lebih dari manusia biasa yang lain di sisi blogger UMNO/BN.

Terima bayaran jutaan ringgit? Blogger di sebelah PR yang dedahkan sendiri stu ketika dulu. Kami masih juga seperti dulu....

What comes around go double arounds now?