Monday, February 25, 2008

Berita Lewat

Ke Mana Ahmad Awang?

MUNGKIN kerana terlalu ghairah menumpukan kepada pertarungan tokoh-tokoh hebat, nama seorang lagi Naib Presiden Pas, Ahmad Awang dilupai sehingga selepas selesai pencalonan baru orang tertanya-tanya di mana bekas Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia (PUM) itu bertanding.

Puas saya membelek senarai calon yang bertanding di dalam beberapa akhbar dan juga menelitinya dari beberapa protal berita termasuk di Harakahdaily, namun tidak terjumpa nama Ahmad Awang.

Selepas mencari dalam senarai salon Pas Perak, saya meneliti senarai calon Pas di Terengganu, Selangor atau Pahang. Namun nama Ahmad Awang tidak ada. Beliau juga merupakan Pesuruhjaya Pas Perak.

Apakah beliau memang tidak bertanding ataupun akhbar atau media massa sengaja tidak mahu mendedahkan nama Naib Presiden Pas itu? Kalau Ahmad tidak bertanding kenapa dan apa salah dan gerangannya.

Apakah beliau mengambil pendekatan sama dengan bekas Timbalan Presiden Pas, Hassan Shukeri, yang tidak bertanding dalam pilihan raya dan kemudian dilantik menjadi Senator? Apa Ahmad juga akan dilantik senator sekiranya Pas memenang mana-mana negeri dan membentuk kerajaan negeri dalam pilihan raya akan datang.

Apakah ketidakcukupan kerusi untuk diserahkan kepada beliau? Mungkin ada sesuatu yang tidak kenal maka tokoh di barisan ketiga dalam hiarerki Pas itu tidak diturunkan pada pilihan raya kali ini. Beliau juga merupakan Naib Presiden yang mewakili golongan ulama dalam Pas.

Keciciran ini sedikit sebanyak boleh menimbulkan persoalan di kalangan orang ramai. Wajar juga kalau Pas membuat penjelasan kenapa Ahmad Awang tidak diletakkan bertanding di mana-mana kerusi. MENYUSUL tinjuan di Kedah. [alor star 9:00 pm 25/02/08]

No comments: