Sunday, February 24, 2008

Enekdot Politik

Tabik Untuk Amid
Kemuliaan Di Sebalik Saiz Kecil Seorang Pejuang
SUKADUKA, keperitan dan tribulasi dalam mengharungi gelombang politik yang berlaku dan diterima Abdul Hamid Abdul Aziz boleh dijadikan contoh dan iktibar oleh orang politik dan mereka yang gilakan politik.

Takdir politik yang menimpa atau ditimpakan ke atas dirinya dalam politik sungguh menyayukan. Mungkin kalau orang lain sudah lama bertindak meninggalkan parti ataupun merajuk dan menggulung bendera perjuangan kerana tidak sanggup mengesat air mata kedukacitaan apabila diri merasa dikecewakan. Tetapi kerenah itu tidak berlaku ke atas Abdul Hamid dan ia seolah tidak pernah dikenalinya.

Abdul Aziz Abdul Hamid sudah tiga kali gagal untuk menempatkan dirinya sebagai salah seorang calon Pas dalam pilihan raya. Namanya disebut-sebut sejak pilihan raya umum ke-10 lagi sebagai orang yang kemungkinan akan dicalonkan sebagai calon Pas di kerusi DUN Tendong.

Pada pilhan raya ke-11 namanya sekali lagi turut disebut akan disenaraikan untuk bertanding di DUN Tendong. Bagaimana pun apabila sampai saat hari penamaan calon namanya tiba-tiba hilang begitu saja dan seolah dirinya tidak pernah wujud dalam DUN Tendong.

Dalam pilihan raya ke-12 ini sekali lagi beliau seolah dipermainkkan. Kali ini apa yang dialami Abdul Hamid benar-benar mencabar wibawanya. Betapa tidak beliau yang menjadi Penyelia DUN Tendong sudah turun padang sejak tiga tahun lalu menyusun dan mengemaskan jentera parti tiba-tiba dialpakan begitu saja.

Wang ringgit dan tenaga yang dilaburkan tidak payah dicerita. Apa yang malangnya dikala namanya memuncak disebut-seut bakal diletakkan bertanding di Tendong, tiba-tiba sekali lagi namanya merudum dan nama lain yang melayang datang menggantinya. Nama Abdul Hamid yang sudah pun terdampar dihati rakyat tiba-tiba seperti dihilangkan begitu saja.

Bayangkan dalam keadaan beliau sudah bersiap sedia untuk menjadi calon, tiba-tiba namanya ternafi begitu saja. Paling menyedihkan lagi penggugurannya tidak diberi tahu awal-awal setidak-tidaknya untuk tidak mengejtukan para penyokongnya. Abdul Hamid tahu akan nasibnya menjelang 72 jam sebelum tiba hari penamaan calon.

Bagaimana pun kegagalan dan pengguran namanya itu tidak menjadi masalah kepadanya. Tangisan tidak akan pecah dihati orang bernama Abdul Hamid kerana semata-mata kerana tidak dicalonkan. Beliau lebih percaya dan menyerahkan diri kepada parti. Tidak ada niat untuk beliau mengkhianati perjuangan dan partinya.

Hakikat ini jelas apabila pada hari cukup memilukan Abdul Hamid iaitu hari pengumuman nama calon-calon Pas bagi kawasan Pasir Mas pada malam Sabtu lalu oleh Yang Dipertua Pas Pasir Mas, Ismail Nuh, Abdul Hamid hadir seperti orang yang tidak merasai apa-apa kelukaan dan seakan dia juga datang untuk mendengar namanya disebut sebagai calon.

Malam itu beliau selamba saja dan sedikitpun tidak menampakkan kemuraman. Duduk bersebelahan dan bersalam dengan 'orang-orang' yang mungkin mencandangkan agar namanya digugurkan. Lebih menakjukkan Abdul Hamid menerima baik calon yang mengganti tempatnya, Mohamad Daud Mohamad.

Ketika saya mengunjungi pejabatnya di Tendong tengah malam semalam, Abdul Hamid tanpa berbaju dan hanya berkain pelikat berseorangan masih menyiapkan kerja-kerja terakhir sebelum proses penamaan calon keesokkannya. Mulanya saya fikir beliau menyepikan diri kerana kecewa, tetapi apabila melihat borang pernamaan calon berselerakan atas mejanya baru saya mengerti dan mengenali siapa dia Abdul Hamid sebenarnya.
Rupanya belau sedang mengisi dan menyemak borang pencalonan Mohamad Daud Mohamamd orang yang menggambil tempatnya di Tendong. Beliau diberi tanggungjawab itu kerana pengalamannya cukup luas dalam hal itu. "Maaf saya tidak dapat nak ajak makan sebab nak semak borang Ustaz Mat," katanya tanpa mengangkat muka.

Saya terkaku melihat dan mengenang Abdul Hamid yang tidak sedikit pun ugah itu. Lama jadi termagu agak lama mengenangkan nasib yang dilalui Abdul Hamid. Saya tidak tahan untuk memandang wajahnya. Cuma jauh di sudut hati saya berbisik..." Mid tak mengapa sabarlah, mungkin Allah akan qodakan segala kesalahan anta (dalam politik) dengan ketulusan dan kesucian hati anta dalam perjuangan...! Semoga. [kb.kel 4:45 pm 24/02/08]

No comments: