Thursday, May 26, 2011

Sorotan Istimewa

Muslimat Perlu Menjadi Madu Yang Baik

[kemaskini] PAGI ini saya hendak beralih angin sedikit dengan memberi sorotan khas kepada politik muslimat Pas. Media massa atau pemerhati tampaknya tidak begitu terliuur untuk bercakap fasal politik muslimat alias wanita Pas ini. Apakah kerana kita masih terpengaruh dengan mind lama kita, bahawa wanita tetap wanita walaupun berusaha keras untuk menyamakan taraf dengan lelaki.

Atau pun kerana kita telah meletakkan wanita sebagai tulang rusuk kita maka ia tidak akan bertukar menjadi sebilah pedang selama-lamanya?

Ada benarnya juga. Kta tidak dapat membincangkan wanita jauh dari sempadan dan destinasi yang boleh dirungkai lelaki. Wanita tetap mempunyai batas dan sempadan yang konkrit. Ini bukan kerana sentimen gendar tetapi ini kerana hukum hakam dan hukum karma juga. Ia adalah ketetntuan azali.

Jadi usahlah muslimat Pas ingin bergerak melebhi dari mentara yang telah dipancang oleh Tuhan. Gunung yang tinggi hanya untuk lelaki saja, sementara kolam air mata milik wanita selamanya. Kalau ada seorang dunia melepasi punca itu ada keluarbiasaan. Ingatlah kita tidak boleh hidup dan lari dari norma-norma alam.

Apapun saya homati kepada perkembangan politik muslimat Pas mutakhir ini. Walaupun muslimat sudah terkalur dari serukup kejumudan akal dan faham, tetapi ia masih dapat bergerak mengikut ketentuannya. Manakala kemajuan baik dari segi besiasah, mengurus jemaah dan mengemudikan masyarakat jauh berbanding dengan dulu.

Mulsimat Pas masih dapat memainkan peranannya dengan wajar dan tidak menimbulkan subahat. Belum ada masalah dan kejadian direkodkan muslimat Pas membuat hal seperti mana wanita Umno, yang ada dirogol, bermain dengan suami orang hatta dibunuh atau terlibat dalam rasuah.

Tahniah kepada kepimpinan muslimat dan seluruh ahlinya kerana dapat mengawal politik muslimat dan mengekalkan muslimat sebagai wanita yang menyediakan makan minum dan merawat tentera yang cedera di bawah khemah di medan perang dengan baik dan prihatin. Iya walaupun di bawah khemah, tetapi muslimat Pas juga memasuki medan perang.

Politik muslimat Pas muasir ini dari juring (sudut) mata saya seperti air sungai yang tenang. Dari atas ia tidak nampak akan riak dan ombaknya. Tetapi di bawah ia berladum dan bergelora. Kalau kita tungging lihat ke dalam muslimat akan nampak pergolokan ini. Tetapi kenapa ia tidak menjadi rabak...?

Sekali lagi, kemampuan, ketenangan politik ini kerana muslimat berpegang kepada syariat. Mereka senantiasa insaf akan siapa mereka. Mereka tawaduk dengan hak diri terhadap oragnisasi yang mereka sertai. Inilah yang kita perlu dan patut dijadikan contoh kepada wanita di luar sana. Muslimat Pas secara tidak sedar menjadi modal kepada perjuangan kaum itu.

Kenapa dikatakan begitu, kerana kalau di Barat atau dalam Umno wanita mereka hanya memperjuang kebebasan wanita (woman lib), tetapi berlainan dengan Pas. Muslimat Pas memperjuang Islam setanding dan sebahu dengan lelaki. Mahu mengembalikan kedudukan wanita seperti mana dijamin oleh Islam. Mereka menuntut keadilan kepada wanita bukan untuk personal kaum itu tetapi keadilan untuk sejagat. Dalam muslimat Pas tidak ada kepentingan diri, dan desakan yang dibuat masih dalam lingkungan yang dizinkan.

Seperti dikatakan tadi walaupun di atas tenang, namun di bawah berombak dan bergerak. Tsunami kecil berlaku dalam politik muslimat Pas tetapi jarang diselami umum. Ini yang menyebabkan saya sedikit sukar untuk memahami kenapa dan mengapa ini berlaku?

Tetapi kerana saya menerima hakikat bahawa betapa baiknya wanita menerima madu-madunya tetapi dalam hati kecil perasaan semulajadi seorang manusia yang dicipta dengan nafsu tetap wujud dan memberontak, maka saya tidak merasa anih dengan apa yang berlaku.

Hanya wanita yang mempunyai ketahanan dan benar-benar faham akan hikmah dan takdir saja boleh menghadapinya. Begitu juga dengan muslimat Pas dalam soal berorganisasi. Mereka boleh duduk bersama tetapi rasa cemburu atas tujuan ingin membaiki keadaan atau merasa akulah lebih, aku boleh melakukan lebih dari kamu tetap ada.

Kenapa saya timbulkan ini, mengatakan politik muslimat berombak kerana jika diperhatikan setiap kali ada pemilihan mereka tidak terkecuali dari turun ke gelanggang ramai-ramai untuk merebut jawatan. Jawatan ketua muslimat Pas menjadi rebutan pada setiap kali ada pemilihan dua tahun sekali. Bermula di zaman Jamilah Ibrahim hinggalah ke era Noridah Salleh ia menajdi rebutan. Kenapa? Inilah yang saya selalu tanya dan inginkan jawaban.

Apa yang tidak kenanya. Apakah muslimat ingin menunjukkan kehebatan politik mereka dengan Umno secara bertanding? Atau ingin membuktikan bahawa demokrasi dalam muslimat lebih telus dan berani? Sebab walaupun berlaku pertandingan mereka tidak bercakaran, mengeluarkan kenyataan secara terbuka kepada media massa?

Kalau zaman dulu jawatan ini tidak dimianti. Saya ingat berapa lama Kak Chik Wan Asma Abdul Kadir (Allahyarham) dari Pasir Puteh menjadi ketua muslmat Pas Pusat. Selepas mengambil alih jawatan itu dari Sakinah Junid isteri Asri Muda (Allahyarham), jawatan itu dipegang hingga diambil oleh Jamilah Ibrahim.

Bermula selepas Jamilah jawatan itu dipertandingkan secara berturut-turut. Kalau tidak silap, Zainab Ibrahim isteri Harun Taib yang mencabar Kalsum atau Jamilah. Selepas itu Zainab pula dicabar oleh Azizah Khatib, kemudian Azizah Khatib pula dicabar oleh Noridah Salleh, dan hari ini Nordiah Salleh pula dicabar oleh Siti Zailah Yusuf.

Saya tidak tahu dan tidak juga faham kenapa ini berlaku? Bagi sesetengah orang dengan kerap berlakunya cabaran di kerusi nombor satu ia menggambarkan ketidak kemasan organisasi berkenaan. Kalau ini berlaku maka ia satu kerugian.

Melihat akan hal ini menyebabkan saya tertanya sendiri, adakah ia hobi muslimat atau memang ada yang tidak berpuas hati? Ataupun ada agenda lain bahawa muslimat sudah mula bergerak dan berkelompok seperti lelaki yang cuba memencilkan perpaduan kepada dua golongan mengikut aliran pendidikan dan fahaman serta teori politik? Atau sudah ada bayangan atau pun tanggapan di dalam wanita juga ada golongan Asiyah r.h dan golongan Hendon? Ada golongan yang hanya menjadi isteri yang pasit dan ada yang golongan yang menjadi isteri yang progresif?

Begitukah?

Dari satu segi dengan ada pertandingan ia boleh menyuburkan demokrasi. Tetapi kita juga perlu ingat kalau ia terlalu subur, umpama orang kalau subur sangat akhirnya ia tidak boleh melahirkan anak kerana peranakan (ovori) telah disaluti oleh lemak. Apapun paling saya harap muslimat Pas jangan mula capture di dalam oragnisasi mereka, ada dua kelompok dan golongan. Manakala kalau melihat kepada pertandingan sebelum ini ia bukan sangat menggambarkan keadaan itu.

Kerana ada kalanya ketua yang berlatar belakang agama ditentang oleh orang yang juga berlatar belakangkan agama. Di sini menyebabkan saya tidak faham kenapa tentangan itu perlu. Menjelang muktamar kali ini hendaknya muslimat Pas mencari satu formula atau pun ‘tangkai’ untuk mengelakkan taradisi penyuburan demokrasi yang melampau ini dihentikan.

Sebaiknya muslimat sebagai kaum ibu, berjiwa pendidik, pengasih dan penyayang menunjukkan akan persepkatan mereka, dengan menajadi ‘madu-madu’ yang baik dalam sebuah saf kepimpinan. [wm.kl. 10:00 am 26/05/11]

Post a Comment