Sunday, May 6, 2012

Celoteh Murai 13/12

Hujan Sudah Nak Turun!

Berkhutbahlah si Salentia mencadangkan kepada kerajaan supaya mengambil tindakan tegas kepada pihak menganjurkan himpunan Bersih. Katanya tindakan itu bukan saja kepada rakyat biasa - peserta, tetapi hendaklah dikenakan kepada kepala-kepalanya.

Antara nama yang disebut oleh Salentia ialah Anwar Ibrahim dan Ambiga. "Kerajaan perlu kenakan tindakan tegas kepada mereka," katanya.

Murai sangat bersetujuan dengan saranan Salentia itu. Sesiapa juga individu tidak kira besar atau kecil, berkaki dua atau empat yang melakukan kegiatan dan ancaman kepada negara kena diambil tindakan. Jangan biarkan mereka merosak binasakan dan mengucar kacirkan keharmonian kaum yang dialami sekarang ini.

Tetapi Murai nak tanya apakah benar Anwar dan Ambiga itu individu yang mendatangkan masalah kepada negara? Cadangan bernafsu dan beracun Salentia itu harus ditilik dengan mata terang dan kepala jilah. Apakah tindakan mereka untuk membela rakyat, menjatuhkan kerajaan korup dan busuk itu jahat? Di mana-mana di dalam dunia ini pemerintah yang tidak adil, sombong, serta tidak menghayati denyut nadi rakyat ia akan di tentang.

 Baca atau tolong bacalah sejarah kejatuhan kerajaan dan penguasa syaitan di dunia ini kepada Salentia. Mungkin dia jahil mengenai hal ini. Murai rasa pemandangan tidak berapa jauh kerana dia masih bermain politik dalam tempurung. Politik Salentia lebih kurang 'gogat' dalam kelontong nyur sahaja. (Gogat ialah jejentik yang menetes dalam buah kelapa yang ditebuk tupai. Di dalamnya ada air masam menjadi kloni gogat.) Dia akan melenting, menjerit dan juga merasa dunianya di situ sudah luas. Nah begitu juga Salentia - politiknya dan perjuangannya politik gogat dan dunianya dalam tempurung.

Murai curiga macam mana dia boleh memimpin Perkasa(m), kalau pengetahuan dan corak berfikirannya hanya melingkungi dalam nyiur kelotong yang busuk itu? Mereka kerana itulah menyebabkan perjuangan Ngo itu lebih banyak membawsa kerosakan dan menjadi liabiliti kepada parti Umno dan Melayu. Sebenarnya orang seperti Salentia yang menjadi dalang dan penghasut kepada bangsa Melayu, rasis itu juga perlu ditangkap.

Murai yakin kedudukan dan maruah Umno lebih bermoral kalau orang seperti Salentia dihukum. Kecurigaan kaum lain kepada Melayu juga kendur kalau orang-orang seperti Salentia diambil tindakan. Bagi Murai kalau Salentia benar inin melihat ketenteraman rakyat negara ini yang berbilang kaum beterusan, dia perlu 'menyendung' (ikat dirinya di batang getah) dirinya sendiri. Paling baik mintalah mana-mana ketua Ngo yang 'ngor" - ngor ini ialah bodoh, tolol, bangang dan kurang siuman mencurah minyak tanah ke atas Salentia dan cucuh api.

Murai nak bagi tahu dan nak tanya sikit kepada Salentia. Apakah dia dapat bezakan di antara kerajaan dengan sikap orang yang menjadi kerajaan. Dan apakah dia tahu dan arifi apa dia yang diperjuangkan Bersih. Murai rasa 250,000 yang menyertai Bersih itu lebih besar, berwawasan dan ikhlas dari Salentia. Mereka tidak meramas tahi sendiri, ataupun tahu membasuh najis di punggung. Salentia, Murai jamin tidak peduli soal kebersihan dan kesucian itu kerana dia bukan saja setakat ramas, punggung yang tengik pun di hidu. Tangan yang digunakan basuh kencing pun dikucup macam kucup bunga kedondong...

Apa dilakukan Bersih ialah untuk mensucikan kerajaan. Untuk membersihkan proses pilihan raya di negara ini. Kalau Salentia sihat dia dapat melihat kekotoran kerajaan itu. Bersih bukan menentang kerajaan, tetapi menentang polisi dan strategi buruk yang dibuat oleh orang menjadi kerajaan hari ini. Ia adalah berbeza. Kalau Umno jujur, bersih dan gantlemen, kenapa dia harus liat untuk membersihkan proses demokrasi negara ini?

Murai nampak dalam soal ini Salentia bukan bercakap mengenai perkara asas. Cadangannya ialah untuk membodek si Burung Botak Mulut Merah sahaja. Tidak lebih dari itu. Kenapa Murai kata begitu, kerana semasa dia cenderong dan sedang mencari longkang semasa ditendang Umno dia juga menyokong tindakan oposisi.  Dia juga ikut sama menjerit dan bertempik - tunjuk perasaan bersama rakyat.  Lupa dah ke?

Mungkin dia lupa apa yang pernah dilakukan selepas berjaya menjadi wakil rakyat. Namun sejarah dan ingatan orang yang waras, bagi orang ada prinsip, bagi orang yang tidak mencium punggung dan mengucup tangan digunakan basuh kencing, akan ingat dan senantiasa membelek sejarah dilalui Salentia yang penuh berliku, menaiki bukit dan menuruni lembah itu.

Murai harap semoga Salentia sembuh dari sakit mental kerana kalau tidak sembuh tertakdir Pakatan Rakyat memerintah sudah tentu penyakinnya akan menjadi-jadi sehingga memerlukan suntikan ubat tidur... Salenmtia akan jadi sasan dan gila...

Murai: Simpan semua gambar-gambar Salentia yang tidak tergamak untuk disaksikan walaupun oleh Utusan Malaysia.

Post a Comment