Sunday, May 6, 2012

Rakaman Rasa

Ilir Sungguh Pemuda Pas Kelantan

Salah satu pemandangan bunga kristal di I City.
"Ilir" (boleh disama ertikan advance dalam tindakan atau idea mendahului orang lain) Dewan Pemuda Pas Kelantan (DPPK) apabila mengadakan majlis makan malam di I-City di Sham Alam Selangor malam tadi.

I-City merupakan taman mandian cahaya dan germelapan dengan neon kristal yang menakjubakan mata memandang, ia menjadi  tempat orang ramai melepas kepenatan selepas lelah mengejar rezeki. 

Sebahagian pimpinan pemuda Pas Kelantan yagg hadir.
Komuniti pinggir bandar akan membawa anak atau keluarga masing-masing untuk menyeduk udara malam di situ. I-City satu-satu Madinah... yang unit dinoslagiakan sebagai salah satu taman dalam syurga.

Anak-anak muda remaja pula akan menjadikan I-City kawasan bersiar untuk menggemukkan berahi. Mereka akan melepak dan berputar-putar di situ sambil merakam gambar atau video berlatar belakangkan kerlipan atau cerah alam laksana dalam syurga. Menjelang Maghrib mereka akan membawa jiwa hamba itu situ dan akan bersurau selepas menjelang tengah malam. Malamnya mereka saling bertukar gambar di wall Fb.

Meja VVIP, Azizah, Tok Guru, Latif dan Abdullah.
Untuk masuk ke taman itu dikenakan bayaran mengikut kadar berapa lama kereta di parking. Demikian latar belakang tempat yang dijadikan venue Pemuda Pas untuk makan malam bagi memenuhi tabung pilihan raya mereka.

Atas kejayaan itu diucapkan syabas kepada DPPK. Dari sisi kejayaan atau kemampuan Pemuda Pas Kelantan mengadakan majlis di situ memberi tafsiran sebagai memulakan langkah untuk menawan Putrajaya. Sebelum ini Pas Kelantan telah menciptakan slogan, Langkah Ke Putrajaya Bermula di Kota, dan tampaknya Pemuda telah menayahutnya dengan 'menawan' dulu I-City!

Tok Guru dikerumuni sebaik tiba.
Selama ini apa-apa majlis Pas tidak dapat mengelak dari atau mesra dengan perkarangan masjid atau pun dewan sekolah Arab. Apabila Pas 'bermakan malam' di tengah-tengah keriuhan dan gemerlapan bebintang dan lokasi riadah umum itu menunjukkan Pemuda sudah moden dan memecahkan tradisi kumpulan itu selama ini.

Jujutan hadirin menghulurkan derma disambut Tok Guru.
Mungkin apa yang dihasratkan Pemuda Pas Kelantan dengan mengadakan majlis makan malam di situ berjaya dicapai. Kehadiran MB Kelantan Tok Guru Nik Abdul Aziz, Presiden PKR Dr Wan Azizah dan Tang Seng Geok juga meriahkan lagi majlis itu. Banyak juga meja yang dibeli walaupun hampir separuh daripada mejanya tidak bertuan. Tetapi tidak mengapa, wang sudah pun dipunggut menerusi penjualan meja lagipun tujuan majlis itu adalah untuk mengumpul wang.

Sumbangan untuk tabung Dewan Pemuda juga turut bertambah apabila para hadiri seorang demi menghulurkan derma ikhlas untuk tabung itu yang diterima Tok Guru. Ia ditambah lagi dengan pelelongan beberapa barang milik peribadi Tok Guru seperti, kasut, vest, kain pelikat dan baju gumbang serta jam tangan. Di mana hasil pelelolongan itu hampir RM10,000 berjaya dikutip.

Penjualaan gambar potret Tok Guru.
Lebih ilir lagi majlis malam tadi disusupi dengan acara dikir barat di mana acara yang tidak pernah ketinggalan dalam apa-apa majlis yang melibatkan anak-anak atau orang Kelantan. Kemunculan atau keperluan dikir barat ini seolah-olah kepentingan budu dalam hidangan.

Sebahagian orang ramai mengikuti persembahan Dikir Barat.
Ramai juga pengunjung taman itu turut memerhati dan mengikuti dikit barat. Mungkin juga yang hadir itu orang Kelantan. Orang Kelantan sangat peka kepada budaya dan aroma makanan mereka. Cuma sayang pengajur majlis itu tidak peka untuk memberi apa-apa goodits kepada penononton tidak diundang itu. Mungkin pengarah tidak terfikir ia akan menjadi perhatian orang ramai kerana lokasinya terbuka. Kalau disediakan goodits setidak-tidak matlamat diadakan di situ untuk menarik perhatian orang ramai kepada Pas tercapai.

Beberapa bekas pimpinan Pemuda Pas Kelantan juga hadir malam tadi. Antara Abdullah Yaacob yang kini merupakan Adun Air Lanas dan Pengerusi BBC Kelantan, Anggota Exco Abdul Fatah Mahmod. Ada juga ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, YDP Pas Jeli, Apandi Mohamad dan lain-lain. Bagi saya sesuatu yang dirasa majlis malam tadi cacat kerana bekas timbalan Ketua Pemuda Pas Nik Mohamad Abduh Nik Abduh Aziz tidak kelihatan. Tapi tidak mengapa mungkin beliau keuzuran atau pun tercicir dari dijemput. Mungkin DPPK beranggapan dengan kehadiran Nik Aziz sudah mencukupi. [wm.kl.7:19 pm 06/05/12]
Post a Comment