Monday, April 26, 2010

Foto Hari Mengudi Hulu Selangor

Yang Tersambar Lensa Kamera Saya

DALAM membuat tinjauan untuk melihat suasana hari pembuangan undi di pilihan raya kecil Hulu Selangor semalam, 25 April saya sempat merakam suasana dan gelagat di beberapa buah pusat pembuang undi. Banyak!

Dalam ruang terbatas dan tenaga terhad ini saya postkan beberapa keping saja untuk tatapan dan cenderamata untuk penjenguk setia blog ini.

Sebenarnya ada beberapa perkara menarik pada hari berkenaan yang memerlukan kupasan untuk menjadi iktibar kita semua. Kita, terutamanya mereka yang mencintai demokrasi ala pilihan raya. Pada saya ada anjakan yang perlu dibuat untuk masa datang dan saya yakin anjakan ini dapat dilakukan oleh generasi adik dan anak-anak saya.

InsyaAllah dalam kesempatan lain saya akan kupasan. - MSO.

Salah satu kain rentang yang dipsang di lokasi pilihan raya, pada saya ia tidak relevan.

Sivarasa masuk ke kawasan pengundian di Serendah dengan menundukkan muka ke bumi!

Polis trafik antara entiti yang mempunyai tugas besar menjamini lalu lintas berjalan lancar demi mengsukseskan demokrasi!

Dua wanita Melayu separuh abad ini menjadi perayu undi untuk Kamalananthan.

Pengarah Pilihanraya PKR, Fauziah Salleh memperkatakan sesuatu kepada petugas dan pengawal pusat mengundi PKR di Serendah.

Dua generasi baru menjadi perayu undi kepada PKR. Mereka dahagakan kebenaran dan keadilan!

Dalam panas terik terjumpa dengan Muhammad Agus Yusuf penganalisa politik dari menara gading.

Bergambar dengan petugas PKR di pusat mengundi di Bukit Teratai. Sebahagiannya adalah rakan FB saya.

Apabila PKR kalah inilah saja pengubat hati sdr Rushdan, bergambar berlatar belakangkan billboard orang yang disanjungi dan kasihinya.

Kumpulan orang baju merah (bukan petak-petak merah) yang menjadi geng provokasi di pusat-pusat pengundian.

2 comments:

PAS TAMAN PAYA JARAS PERMAI said...

Sdra MSO,

Sememangnya kekalahan adalah sesuatu yang memeritkan. Namun begitu anggaplah ia sebagai satu pengajaran dan peringatan agar jangan leka dan lalai dengan kemenangan yang telah dikecapi. Dalam hal ini pastpjp telah menjangkakan kekalahan dipihak PR atas beberapa faktor:

1. Isu hindraf

Kekalahan besar BN dlm pilihanrya 2008 adalah disebabkan kemarahan masy India atas penahanan beberapa aktivis hindraf di bawah ISA. Demi mendapatkan kembali sokongan masy India, Najib telah membebaskan mereka dan memberi layanan yg baik terhadap mereka. Keadaan ini berjaya mengembalikan sokongan masy India terhadap BN. Jadi, mereka sudah tiada isu yang perlu dipendamkan untuk memusuhi kerajaan BN.

2. Isu 3 ADUN

Seperti yg sedia maklum ketiga-tiga ADUN dlm P094 adalah dikuasai oleh BN dgn majoriti yg cukup selesa iaitu lebih 6000 undi. Atas alasan itulah Muhyidin menjangkakan kemenangan adalah sekitar jumlah tersebut. Kemenangan PKR dlm pilihanraya yg lalu adalah protes rakyat Hulu Selangor ke atas Palanivel. Ini kerana lebih 1400 undi yg rosak. Itu adalah jumlah yg cukup besar. Namun sekarang undi itu sudah kembali ke pangkuan mereka.

3. Isu PKR

Isu ini adalah cukup getir dan perit untuk diatasi oleh PKR. Dgn lompatan oleh Zahrain, MP Nibong Tebal, Kulim Bdr Bharu serta yg paling terkesan ialah Dr Halili Rahmat selaku anak jati Hulu Selangor telah menghakis kepercayaan rakyat Hulu Selangor terhadap kepimpinan DSAI. Keadaan ini mencalarkan maruah serta integriti PKR selaku parti tunjang di Selangor. Ditambah dgn asakan yg cukup hebat oleh Najib selaku Pengerusi UMNO di Selangor.

4. Isu Calon

Pembunuhan karakter yg keterlaluan oleh BN melalui kempen mereka telah mencalarkan imej Zaid selaku calon PKR. Ini telah menjadikan pengundi2 melayu di kwsn FELDA tidak memberikan undi yg cukup baik kepada Zaid. Apatah lagi paparan peribadi Zaid sebelum ini telah membuatkan org2 melayu FELDA tidak mengundi beliau (sdgkn pemimpin UMNO yg masih bergelumang dgn najis arak mereka tak sedar)


5. Isu Rasuah Pilihanraya

Kesungguhan Najib begitu ketara apabila berjaya 'mengebom' penduduk Hulu Selangor dgn habuan wang yang cukup besar di saat2 akhir. Ditambah dgn bantuan mahathir (lidah bercabang) itu telah mengembalikan nostalgia org2 lama terhadap UMNO. Fenomena ini berulang dgn apa yg mereka lakukan ke atas penduduk Manik Urai. Bygkan drp 1400 undi majoriti dlm PRU 2008 telah menyusut kepada hanya '56' undi shj dalam PRK 2009. Sdgkan kawsn itu telah dperintah sejak 20 tahun yg lalu oleh PAS...jadi tak hairanlah dgn apa yg telah berlaku di Hulu Selangor.

6. Isu SPR

Badan yg dianggap tidak 'menyebelahi' mana2 pihak ini adalah juga faktor penyumbang kepada kekalahan PKR. Melalui pemindahan 14000 pengundi ke kwsn lain telah memberikan ruang yg cukup luas kpd UMNO untuk mengekalkan undi mereka dlm PRK ini. Ini dapat dilihat melalui usaha2 yg cukup terancang dlm memastikan kemenangan kepada BN.


Namun begitu, kalau ditinjau undi yg diperoleh PR tidaklah semakin kecil tetapi semakin bertambah...

2008(23,177) - Zainal Abidin Ahmad
2010(23,272) - Zaid
Bertambah 95 undi

Jadi bukanlah rakyat tidak menyokong PR tetapi pertambahan undi tidaklah sebanyak undi BN. Apatah lagi undi rosak pun sudah 731 berbanding tahun 2008 adalah 1461 undi

Apa-apa pun pastpjp berharap agar PR bekerja dengan lebih keras lagi untuk memenangi hati rakyat..mungkin apa yg dilakukan selama ini masih belum mencapai apa yg dinginkan oleh pengundi.

itu shj pandangan saya
sekian...

Unknown said...

Salam,
Pak MSO,ini kali pertama saya bagi komen dlm ruangan ini selepas sekian lama mnjadi pembaca, pada saya senario PRK Hulu Selangor ini sama ketika PRK Pendang selepas perginya Datuk Fadhil Ahmad Presiden PAS waktu tu, Mohd Hayati Osman kalah dalam PRK tu tapi majoriti yg PAS perolehi bertambah, , biasalah PRK semua menteri boleh turun dgn setiap instrument kerajaan terpalit sekali.kemudian dalam PRU selepasnya beliau menang sampai la ni mungkin senario ini mungkin berulang kembali.