Thursday, April 22, 2010

Untung P Raya Hulu Selangor 5

Bendera PKR Sudah Berkibar Di Kampung Kerandang

KALAU dua hari lalu tiada kibaran bendara atau poster calon PKR di tampal di kampung Keradang, Sungai Tegi, Hulu Berenam hari ini susananya sudah berubah.
Walaupun poster BN kelihatan bertambah dari sebelum tetapi ia sudah mulai ditindih oleh poster wajah Presdien PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Anwar Ibrahim dan Zaid Ibrahim.

Balai raya yang sebelum ini terbiar sepi kini diwarnai dengan poster calon PKR. Keadaan balai raya itu juga dikemas dan kelihatan berseri-seri.
Kertas atau risalah yang memburukkan kerajaan Selangor dan PKR yang diselit di papan tanda balai raya berkenaan dua hari lepas sudah tidak ada lagi.

Balai raya itu dihias dalam sekelip matanya. Semuanya kerana untuk meraikan kehadiran calon PKR, Zaid Ibrahim dan rombongan kempennya.
Zaid mencuri peluang untuk melawat ke kampung itu
apabila diberi tahu penduduk kampung berkenaan menghadapi masalah dengan tanah mereka.

Jadi untuk meninjau sendiri apakah masalahnya Zaid sanggup datang ke kampung berkenaan.
Kedatangan itu tentulah mengembirakan dua pihak; penduduk berkenaan dan juga Zaid. Kehadiran sebahagian daripada penduduk kampung berkenaan membolehkan Zaid mendengar masalah mereka panjang lebar.

Lebih bererti lagi kepada penduduk kampung peneroka haram itu, apabila Dr Wan Azizah Ismail turut sama mengunjunginya. Walaupun sudah tersesat jalan untuk memasuki ke kampung berkenaan tetapi presiden PKR itu tidak berputus asa untuk mencarinya semata-mata kerana ingin mendengar rintihan penduduk berkenaan dan mengiringi Zaid menemui orang ramai.

Lebih 300 penduduk kampung berkenaan menghadapi masalah tanah yang mereka terokai sejak 20 tahun lalu belum mendapat geran. Status tanah itu masih sebagai tanah TOL. Mereka Permohonan mendapatkan geran telah dibuat di zaman kerajaan BN lagi. Bagaimana pun ia ditolak akhir tahun lepas.

Setiap seorang memilik dua ekar di mana keluasan seluruh kampung itu 1,500 ekar.

Zaid ketika diraikan oleh kira-kira lebih 50 orang penduduk berkenaan yang hadir menjelaskan beliau akan membawa masalah itu ke tengah. Katanya, "saya datang ke sini bukan untuk memancing undi tetapi melihat dari dekat masalah penduduk di sini.

"InsyAllah saya akan cuba membawanya supaya masalah ini dapat diselesaikan sebaik mungkin," katanya. Beliau juga terkilan dengan kerenah kerajaan yang sukar untuk meluluskan tanah kepada rakyat.

Katanya, sepatutnya kerajaan tidak mengambil masa lama untuk melulusakan tanah untuk rakyat, apa lagi keluasannya hanya dua ekar saja.

Jaminan Zaid itu melegakan kira-kira penduduk yang hadir. Setidak-tidaknya mereka merasakan keluh kesal mereka didengar dan dipedulikan. Zaid juga berjanji kepeduliannya kepada nasib penduduk itu bukan bergantung kepada keputusan pilihan raya 25 April ini. Katanya apa yang penting rakyat diberi pembelaan dan keadilan sewajarnya. [wm.kl. 8:45 pm 23/04/10]

2 comments:

Unknown said...

Salam Sdr MSO

Tahniah kerana menggerakkan PKR datang ke Kg Kerandang yang selama ini dipinggirkan oleh UMNO dan PR juga. Kerabat saya di Sg Choh pun ada yang belum sampai ke Kg Kerandang . Saya akui saya ahli UMNO tapi pilihan saya adalah melayu Islam yang bertanding melawat kapir MIC .

sinach zawawi said...

salam mso..

smalam dlm buletin utama, samy vello menyatakan dia akan bersara awal,jika kamalanathan menang dan g palanivel dilantik senator dan seterusnya ke timbalan menteri..ujar beliau,itu jg yg termaktub dlm perjanjian pertukaran utk meletakkn kamalanathan jd ccalon instead of palanivel.. thus, ur statement before is soo true.. my respect to u..thanks