Tuesday, August 18, 2009

Pilihanraya Permatang Pasir 1

Perang Akhir Syabaan: Nik Aziz Lawan Harussani?

PRITTTT....! Pilihan raya kecil Permatang Pasir, Pulau Pinang sudah pun bermula semalam. Untuk kesekian kalinya dua musuh tradisi yang mungkin sampai ke ahirat(?), Umno dan Pas bertemu dalam gelanggnng politik sekali lagi dan akan berlawan antara satu sama lain.

Pas telah meletakan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Mohd Salleh Man sebagai calonnya. Manakala UBN meletakkan Setiausaha Umno Bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Othman sebagai calonnya. Perbezaan jelas antara antara kedua-dua calonnya ini seorang agak berusia dan seorang pertengahan.

Keduanya tentu ada kelebihan tersendiri menyebabkan parti masing-masing menyandangkan harapan kepada mereka. Walaupun politik hari ini memberi peluang lebih kepada Pas, tetapi UBN juga menaruh keyakinan besar kepada pilihan raya berkenaan. UBN mahu menjadikan keputusan pilihan raya itu sebagai penanda aras baru pengaruh UBN di negeri berkenaan terutamanya kepada pengerusinya, Ahmad Zahid Hamidi.

UBN jadi lebih bersemangat untuk menyertai pilihan raya itu ekoran lonjakan pengaruhnya di Manek Urai yang lalu. Walaupun sebelum ini UBN mengaku kalah awal tanpa menyertai pilihan raya kecil Penanti tidak lama dulu atas alasan yang dangkal untuk mengelakkan malu besar pada pilihan raya itu, tetapi nampaknya kekalahan tipisnya haya 65 undi di Manek Urai merangsang UBN untuk menyertai pilihan raya itu walaupun terpaksa menyanggah keputusan yang diambil sebelum ini iaitu enggan menyertai pilihan raya Penanti kerana tidak ingin membazirkan wang rakyat.

Sementara bagi Pas pilihan raya 25 Ogos itu akan dijadikan peluang untuk memperbaiki kedudukannya serta menebuskan apa yang berlaku di Manek Urai. Sesungguhnya nasib dialami Pas di Manek Urai tempoh hari benar-benar mencabar Pas Kelantan khususnya. Justeru pilihan raya Pengkalan Pasir adalah peluang bagi Pas membuktikan kekuatan mereka.

Kemenangan yang bakal diraih Pas di Permatang Pasir nanti juga bolehdilihat sebagai keberkesanan jentera pilihan raya Pas di Permatang Pasir.

Ini kerana sehingga ini tidak ada bentuk kempen atau pun pendekatan pelik di ambil Pas Pulau Pinang seperti mana dilakukan Pas Kelantan pada pilihan raya Manek Urai tempoh hari. Di Permatang Pasir ini tidak ada halangan kepada tokoh tertentu dan juga pendekatan 'lokaliti' seperti di Manek Urai. Pendekatan lokaliti yang lebih mirip politik Orang Asli di Manek Urai itu tidak ditiru Pas Pulau Pinang.

Disebabkan Permatang Pasir diangap kubu Pas di Pulau Pinang, maka Pas akan cuba merembahkan UBN semahunya. Pas mungkin tidak mengharap majoriti yang mereka perolehi pada pilihan 2008 sebanyak 5,433 tetapi cukup kalau Pas berjaya mempertahakan majoriti atas 3,000. Kejayaan itu bolehlah disifatkan kemenangan besar kerana pilihan raya kecil yang selalunya UBN akan menggunakan apa saja ruang, senjata, herta benda dan wang ringgit.

Sebaliknya kalau UBN boleh mengurangkan majoriti Pas sampai bawah 1,000 untuk ia menjadi petunjuk tidak baik bagi Pas dan juga Pakatan Rakuat. Harus diingat Permatang Pasir termasuk dalam kawasan kubu kuat Penasihat PKR Anwar Ibrahim. Kemerotoan majodiri Pas bermakna kemesorotan juga pengaruh Anwar.

Isu yang akan dilambungkan dalam pilihan raya ini hampir sama, tidak banyak beza dengan isu-isu yang dimainkan pada pilihan raya Manek Urai. Isu nasional yang akan dibangkitkan Pas tentulah mengenai kematian misteri Teoh Beng Hock, isu 1 Malaysia, wabak selesema babi dan juga tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM yang kini gila-gila sedang menyiasat pegawai-pegawai Exco dan Adun Pakatan Rakyat Selangor.

Manakala di sebelah UBN pula sudah pasti akan menggunakan pendekatan politik Najib Razak sebagai isu utama mereka. UBN tidak akan lekang dengan isu pembangunan seperti mana Pas yang tidak pernah mis memperkatakan isu keagamaannya. Politik dunia dan akhirat akan terus dimainkan. Isu-isu peribadi mengenai Anwar juga akan turut sama dimainkan di samping isu keretakan dalam Pakatan, terutamanya sikap DAP dengan Pas. Laungan 'Anwar Pengkhianat" mungkin juga lebih bergemercingan lagi di Permata Pasir.

Apabila melihat pilihan raya Permatang Pasir ini ia sudah mula menunjukkan sympthom menarik yang tidak seharusnya berlaku. Misalnya pertuturan Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengeluarkan kenyataan kononnya anggota Umno tidak akan masuk syurga dilihat sebagai perasmian kempen Pas yang bakal menimbulkan kontroversi dan kesenimbungan kebencian Umno kepada tok guru ini.

Sudah pasti kenyataan Nik Aziz itu akan menjadi isu dan kontroversi. Walaupun isu itu sudah lama tetapi ia dipercayai akan dieksploitasikan oleh Umno. Soal ahli Umno tidak akan berbau syurga (alias kafir) ini sudah lama ditagang oleh Pas. Isu ini sering kali tenggelam timbul mengikut musim.

Apabila Mufti Perak yang merangkap 'Mutfi UBN' telah menjawab pertuturan Nik Aziz itu ia akan 'membekahkan' perbalahan dan polemik agama antara Pas dengan Umno. Harussani dalam kenyataan balasnya terhadap kata-kata Nik Aziz itu menjelaskan tidak ada mana-mana nas menyatakan syarat seseorang yang ingin masuk syurga itu mereka perlu menjadi ahli politik.

Kenyataan balas Harussani itu sudah tentu akan diberi tindakan selepas ini dan naasnya beliau akan dipalu oleh orang Pas.

Untuk apa Harunsani membalas kenyataan Nik Aziz itu? Bila dia balas ia akan berpanjangan dan menimbulkan polimek. Wahal isu sudah lapok. Pada saya Nik Aziz sengaja menimbulkan isu untuk meletakkan dirinya terus menjadi sebutan dan popular. Apabila beliau berkata begitu, beliau akan dikecam kiri dan kanan oleh UBN. Dan kecaman inilah yang Nik Aziz perlukan untuk meraih simpati khasnya pengundi Islam di Permatang Pasir untuk terus menyokong Pas.

Atas wajah politik di sinilah bijaknya Nik Aziz dalam melambungkan isu untuk kepentingan Pas. Beliau mungkin tidak peduli atau mengirakan musibah atas kata-katanya itu seperti mana Harussani fikirkan.

Kalau Harussani memikirkan kata-kata Nik Aziz itu boleh merosakkan akidah, tetapi tidak bagi Nik Aziz kerana ia bertolak dari niat politiknya. Kalau Harussani merasakan kata-kata Nik Aziz menyinggungkan perasaan Umno namun tidak itu yang dirasakan bagi Nik Aziz, malahan beliau (Nik Aziz) mungkin merasakan wajar ahli Umno dihukum dengan kata-kata sebegitu.

Apapun sama-sama kita tenguk sejauh mana fatwa lapok Pas yang diulang Nik Aziz itu apakah ianya dimakan oleh pengundi Permatang Pasir atau pun tidak. Kalau ianya berkesan sudah pasti Pas akan menang besar mungkin sampai mencecah majopriti 10,000 kerana pegundi Melayu atau Islam yang mewakili kawasan itu sebanyak 14,652.

Sebaliknya kalau Pas menang hanya sekitar 3,000 undi ini bermakna kira-kira 10,000 pengundi Islam di situ tidak teruja dengan fatwa Nik Aziz itu! [wm.kl 8:00 am 18/08/09]

1 comment:

encik big said...

alhamdulillah...
yang benar tetap benar..
yang batil tetap batil...