Saturday, June 5, 2010

Respons Laporan

Cerita Mengenai Syed Hamid Sudah Hampir Benar

BELUM sampai 12 jam saya postkan maklumat mengenai pembatalan perlantikan Syed Hamid Albar sebagai Pengerusi Lembaga Tabung Haji (LTH), sebuah portal berita pro Kerajaan telah melaporkan Syed Hamid telah dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pengakutan Awam Darat (SPDA).

Menurut laporan perlantikan Syed Hamid akan berkuatkuasa pada 1 Jun iani sama dengan berkuatkuasanya perlantikan beliau sebagai Pengerusi LTH.

Menurut portal berita berkenaan yang memetik sumber terdekat dengan Syed Hamid mengesahkan perlantikan itu. Dalam pada itu lapor portal itu juga menyebut, Najib Razak akan mengumumkan senarai suhanjaya itu tidak lama lagi. Manakala menurut laporan itu Syed Hamid enggan mengesahkan perlantikan berkenaan.

Beberapa jam lalu saya mendedahkan mengenai apa yang dikatakan campur tangan Rosmah dalam perlantikan Syed Hamid sebagai pengerusi LTH. Dari makluman bekas pemimpin Pemuda sebuah kawasan memberi tahu pelantikan Syed Hamid sebagai pengerusi LTH dibatalkan kerana campur tangan Rosmah.

Jamil Khir dikatakan telah meminta Syed Hamid supaya menarik balik pembatalan dan tidak memasuki pejabat.

Saya juga melaporkan sebagai pertukaran Syed Hamid akan dilantik mempengerusi sebuah syarikat (GLC) lain.

Sekiranya benar pertukaran itu dibuat dengan melantik Syed Hamid sebagai pengerusi suruhanjaya, SPAD itu bermakna janji Najib untuk melantik Syed Hamid mempengerusi sebuah GLC seperti mana difahamkan tidak kesampaian.

Adalah dirasakan munasabah kalau perubahan itu, dari menjadi pengerusi GLC kepada suruhanjaya kerana apalah yang Syed Hamid dapat lalukan hanya dengan menjadi pengerusi kepada sebuah suruhanjaya.

Nampaknya nasib ahli Parlimen Kota Tinggoi, Johor itu terus malang, mulanya hendak dilantik menjadi Pengerusi Petronas, alih-alih kepada sebuah suruhanjaya yang mana ia tidak melibatkan soal perancangan ekonomi, korprat atau perdagangan. Kita tunggu perkembangan selanjtunya. [wm.kl. 11:35 am 05/06/10]


Ia juga munasabah kalau ada halangan
Post a Comment