Sunday, September 19, 2010

Mata Memandang Hati Memerhati

Projek Signboard Bersohor Oleh Barisan Nasional

TEKTIK propaganda Umno - apa saja mereka bangunkan projek tidak kira, sekolah, bangunan, masjid, jambatan ataupun jamban tahi maka akan ditunjukkan kepada umum. Satu signboard gergasi akan dibangunkan di sisi projek berkenaan dengan tulisan terang berbunyi; Projek Kerajaan Persekutuan guna untuk bersohor kepada rakyat kononnya mereka sajalah mengambil berat hal ehwal rakyat.

Mungkin kalau Umno tidak berbuat begitu orang tidak tahu yang projek itu dibangunkan oleh mereka. Bagi UBN mereka beranggapan rakyat negara ini masih buta huruf dan buta akal fikiran tidak tahu bahawa segala projek di negara ini dibangunkan oleh kerajaan Persekutuan yang ditunjungi UBN makanya ia kena ditonjolkan pada papan tanda. Mereka beranggapan rakyat belum memahamai sistem demokrai dan pentadbiran.

Di Jepun dan Amrika Syarikat serta Arab Saudia tidak pula ditulis pemakluman demikian di mana-mana projek yang dibangunkan. Malahan di Kelantan negeri yang sebesar mangkuk bubur itu pun tidak apa-apa projek dibangunkan untuk faedah rakyat ditulis sebagai projek kerajaan Negeri Kelantan. Kerajaan Kelantan tidak pun bersohor kepada rakyat.

Inilah bezanya antara kerajaan yang cerdik dan kerajaan yang terdesak yang sudah merasai apa saja sumbangan mereka kepada rakyat tidak diterima seadanya. Rakyat tidak akan membalas projek itu dengan terus memberi sokongan kepada mereka. Sebenarnya apa yang dilakukan kerajaan UBN ini satu penyakit jiwa. Kalau mereka yang rakyat menerima baik papantanda demikian tidak diperlukan lagi.

Sejauh itu sajalah IQ politik Umno. Semua benda dan semua perkara dieksploitkan untuk kepentingan politik. Walhal membangun apa-apa projek untuk kepentingan dan kemudahan rakyat adalah tanggungjawab dan fungsi sesebuah kerajaan yang tidak perlu disohorkan kepada rakyat. Sesiapa yang menerajui kerajaan Persekutuan menjadi tanggungjawabnya membangunkan negara tanpa perlu dihebuhkan. Tetapi kerana tahap politiknya masih rendah maka ia disohorkan demikian rupa.

Salah satu projek BN ialah membina - (sebenarnya menaikan taraf) taman rekreasi di Sungai Sam yang terletak di Jalan Kuala Krai - Gua Musang di persimpangan ke Dabong. Tercakung papan tanda yang memaklumkan projek berkenaan yang ianya di bangunkan oleh Kerajaan Persekutuan menerusi Kementerian Pelancongan bersama Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Kelantan. Projek itu adalah peruntukan dari RMK 9.

Adalah di situ sebuah surau yang boleh memuatkan 50 jemaah, sebuah wakaf dan bangku tempat berihat. Turut juga disediakan sebuah jamban. Jika dikira kesemua kos projek itu tidak pun sampai RM100 ribut tetapi papan tandanya hebat seolah-olah projek itu melebihi RM10 juta.

Menurut apa yang tercatat di papan tanda projek itu masuk tapak (mula kerja) Ogos 2009 dan dijangka siap pada Oktober 2009, dua bulan. Memang pun wajar sebab ianya kecil sebesar tahi mata saja. Nama kontrek juga dicatat disitu.

Walaupun tempoh penyempurnaanya sudah sampai, namun sampai kini ianya masih belum sempurna. Sudah hampir setahun masih belum dapat digunakan sepenuhnya. Jamban tidak boleh digunakan. Pintunya dipalang. Kemudahan air paip juga tidak berfungsi. Paip ada, air tak dak. Ada kepala paip sudah jatuh terkulai, macam kepala pejuang Melayu kena pancung dek Jepun disebabkan kejahatan brua Jepun dari bangsa Melayu.

Begitu juga dengan kemudahan eleterik untuk kemudahan surau. Pendawaianya masih belum selesai. Keadaan dalam surau lebih kurang macam kambing kambing saja. Sejadah berselerakkan. Persekitaran juga kotor dan berbau.

Persoalanya kenapa walaupun ianya sudah lama siap tetapi taman rekreasi itu belum sempurna? Apa sebab dan dimanakah kesalahannya?

Apakah kontraktor tidak dapat menyiapkan kerana ketiadaan wang? Ataupun sebahagian besar wangnya sudah disapu menyebabkan ia tidak sempat disempurnakan. Untuk menyiapkan ia memerlukan projek tambahan dari Rancangan Malaysia Ke-10?

Kalau kemungkinan ini berlaku keadaan itu ia tidak menghairankan kerana itulah fenomena yang berlaku dalam negara ini. Projek bukan saja tebengkalai, rosak dan roboh tetapi ada yang hanya ada papan tanda saja tetapi projek tidak menjadi langsung.

Ada juga projek yang kehabisan wang dan ditambah berkali-kali atau diadakan retender, tetapi tidak juga siap. Kenapa jadi begitu kerana wang disalah gunakan. Wang untuk menyiapkan projek melayang ke poket orang lain ataupun disonglap untuk biasa aktiviti politik. Para kontraktor yang selalu berurusan untuk mendapat apa-apa tander kerajaan Persekutuan (UBN) faham sangat mengenai hal ini kerana banyak sangat pengutip tol haram yang dihalalkan di tengah jalan.

Mungkin juga projek menaikkan taraf taman rekreasi Sungai Sam itu menjadi mangsa akan berbobrakan itu menyebabkan walaupun ianya sudah dianggap siap tetapi masih belum digunakan. Dipercayai bukan saja projek taman rekreasi itu saja tetapi projek-projek lain juga menjadi mangsa sama.

Semua kerja itu adalah projek hendak tipu dan pedayakan rakyat. Itulah sebahagian daripada bentuk siasah negara ini. Kerenah dan kebusukan inilah yang cuba hendak diatasi Najib Razak yang sampai kini masih belum berjaya. Bukan begitu Mat? Mat Maslan juga tentu suka kerana papan tanda koridor depu juga sudah roboh! [wm.kl 6:20 pm 19/09/10]
Post a Comment