Saturday, September 4, 2010

Renungan Ke Dalam

Ahli PKR Harus Berjiwa Besar - Elak Perpecahan

PARTI Keadilan Rakyat (PKR) ketika ini sedang mengadakan pemilihan pemimpin peringkat cabang yang bermula pada 27 Ogos lalu. Pencalonan pimpinan peringkat kesemua 205 cabang akan selesai 12 September ini. Pengundinya akan bermula sebulan kemudian yang akan diikuti dengan pencalonan untuk pimpinan tertinggi (MPT). Pencalonan ini akan dibuat semasa cabang mengadakan mesyuarat masing-masing.

Proses pemilihan pemimpin dalam PKR kali ini berlainan sedikit berbanding dengan proses sebelum ini berikutan pindaan perlembagaan parti berkenaan baru-baru ini yang turut meminda peraturan pemilihan pemimpin. Menerusi keadaah baru ini, pimpinan peringkat cabang boleh mendaftarkan untuk bertanding apa saja jawatan dengan mendapat satu penyokong dan satu pencadang.

Manakala bagi calon MPT pula seseorang itu harus mendapat sokongan daripada peringkat cabang. Jika ada cabang mencadangkan mereka dan mendapat sokongan mereka layak bertanding sebarang jawatan. Proses itu masih seperti dulu tetapi yang ketara berbeza ialah cara pengundi bukan dengan angkat tangan tetapi melalui kertas undi (sulit).

Kesemua pertandingan akan diawasi oleh Jawatankuasa Pemilihan. Jawatankuasa yang bertugas mengawasi mesyuarat ini diambil dari negeri berlain dari cabang berkenaan bagi mengelakkan sebarang keraguan.

Menurut Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, proses pengudian dan pengesahan calon akan berlaku dalam tempoh sebulan. Setiap calon yang mendapat pencalonan akan mengisi borang dan menyatakan kesediaan mereka untuk bertanding kepada Jawatankuasa Pemilih.

Pemilihan kali ini juga dikira hangat dan menarik. Ini berikutan semua jawatan kecuali Presiden yang kini disandang oleh Dr Wan Azizah Ismail akan dipertandingkan. Dua jawatan utama menjadi rebutan ialah Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

Dr Syed Husin Ali yang kini memegang jawatan Timbalan Presiden dijangka tidak akan mengekalkan kedudukan itu. Pengunduran Syed Husin ini membuka peluang perebutan jawatan berkenaan. Sudah ada beberapa nama yang disebut-sebut berminat untuk merebut jawatan itu. Mereka ialah Naib Presiden, Mohamad Azmin Ali, Mustapa Kamil Ayub dan Peengerusi Perhubungan PKR Wilayah Persekutuan, Zaid Ibrahim.

Walaupun ada beberapa nama lagi, tetapi inilah tiga nama yang popular dan dikira bakal mendapat pencalonan tertinggi dari peringkat cabang dan sedang diperkatakan umum.

Pertandingan perkara biasa dalam mana-mana parti politik. Hendaknya begitu jugalah dalam PKR. Pertandingan akan menggambarkan sejauh mana kesuburan demokrasi dalam parti berkenaan. Perubahan kaedah pemilihan yang memberi peluang kepada akar umbi memilih dilihat usaha PKR untuk mengembalikan demokrasi dan memberi peluang kepada seluruh ahli membuat pemilihan.

Apa yang dilakukan PKR ini adalah percubaan yang masih terbuka kepada buruk dan baiknya. Sekiranya keadah ini baik dan sempurna ia boleh ditiru oleh parti-parti lain yang ada masalah mengenai proses pemilihan terutamanya Umno. Dalam pada itu PKR kena benar-benar menjamin proses itu berjalan lancar dan tidak ada kepincangan besar yang jelas.

Zaid Ibrahim awal-awal menaruh kebimbangan mengenai ketelusannya terutamanya kepada jawatan kuasa pilihan raya itu. Ada munasabah kegusaran Zaid itu memandangkan sebahagian daripada ahli PKR adalah ahli Umno sepertinya. Mungkin kerana beliau mengetahui bagaimana manipulasi berlaku dalam pemilihan menyebabkan beliau bimbang.

Tetapi Zaid jangan risau. Kini mereka berada dalam parti baru, PKR. Kalau perangai tipu menipu, menjamun untuk mendapat undi diteruskan juga itu bermakna perangai busuk dalam Umno masih terbawa-bawa ke dalam parti baru itu. Buanglah perangai itu dan kembalikan kepada keadaan politik dan demokrasi tulen. PKR adalah alternatif kepada Umno.

Bila memerhati pemilihan pemimpin ini, apa yang dibimbang akan berlaku perpecahan. Peristiwa yang pernah berlaku di Kemaman tahun 2004 dulu jangan berulang kembali. PKR sesungguhnya amat kerdil untuk menghadapi perpecahan seperti itu. Disebabkan kalah dalam pemilihan akhirnya mereka bertindak berundur atau pun menjadi tidak aktif dalam parti.

Ini kena dipastikan betul-betul. Seluruh calon dan puak yang hendak meletakkan calon biarlah berjiwa besar. Bertanding perkara biasa dan bukan penyelesaian kepada satu kesudahan. Pertandingan untuk menawarkan diri sebagai pemimpin. Kalau kita tertakdir dipilih, terima dengan penuh jujur dan ikhlas. Kalau tidak, juga kena redha. Ingatlah jawatan bukan untuk dimegahi tetapi amanah rakyat untuk dilaksanakan tanggungjawab.

Kalau masing-masing tidak dapat menerima hakikat ini, atau memberi jaminan kepada diri sendiri tidak boleh menerima keputusan yang tidak berpihak kepada kita, elok jangan bertanding. Usahlah rosakkan kesetiaan kita selama ini kepada parti dengan sedikit peristiwa saja, kalah dalam pertandingan. Usah menuruni lubuk kalau tidak pandai berenang.

Kepada penyokong Zaid Ibrahim, Mohamad Azmin atau Mustapa Kamil Ayub atau sesiapa sahaja periksa kekuatan diri masing-masing sebelum maju. Kalau kita merasakan akan kecewa jika kalah, baik jangan bertanding. Sebaliknya kalau rasa kuat dan sedia menerima dan redha dengan keputusan, nah teruskan.

Sekali lagi diingatkan jangan jadikan peristiwa pertandingan itu mengecil dan melemahkan parti. Dan adalah diharap proses pemilihan baru diperkenalkan PKR ini dapat dijayakan dengan sesempurnanya oleh seluruh ahli PKR. [wm.kl. 11:00 am 04/09/10]

No comments: