Thursday, September 30, 2010

Menghurai Kata

Siapa Pengarah Pilihan Raya Pas di Galas?

TAMPAKNYA Umno telah mendahului Pas untuk menghadapi pilihan raya kecil Galas. Belum apa-apa Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihan Raya. Bila masa pula Tengku Razaleigh kembali menjadi penting bagi Umno. Bila masa pula nama Tengku Razalegih tercokol dalam kepala Muhyiddin? Tut tut Tengku Razaleigh dihubungi untuk menerima perlantikan secara terhormat itu dan diberitakan telah bersetuju.

Biarlah saya tidak mahu mengulas panjang sebab dalam posting sebelum ini saya telah menyentuh mengenai kedudukan Tengku Razaleigh dalam pilihan raya berkenaan. Pada saya keadaan Tengku Razaleigh macam kereta mati dalam gear untuk menghadapi pilihan raya berkenaan. Dengan sikap dan pendirian beliau bersama kerajaan negeri mengenai isu royalti sebelum ini menyebabkan beliau sukar untuk 'bergerak' kalau benar beliau menjadi pengarah.

Tetapi di sini apa yang hendak saya fokus ialah kepada Pas. Kalau Tengku Razaliegh menjadi Pengarahnya, siapakah pula di pihak Pas? Apakah ianya langsung akan diberikan kepada Pengarah Jabatan Pilihanraya Negeri, (JPN) Abdul Fatah Haron ataupun diperingkat pusat kepada Naib Presiden, Tuan Ibrahim Tuan Man? Sebelum ini Pas mengganti-gantikan pengarah pilihan rayanya di kalangan pemimpin tertinggi Pas.

Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa pernah menjadi pengarah pilihan raya. Jika tidak silap semasa berlaku pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang dan Hulu Selangor.Sallahddin Ayub juga pernah diberi tanggungjawab menjadi pilihan raya semasa di Bagan Pinang, Negeri Sembilan. Manakala Mustapa Ali menjadi pengarah pilihan raya kecil Kuala Terengganu.

Jadi semua orang-orang penting Pas sudah menjadi pengarah dan menunjuk bakat dan kebolehan masing-masing. Memang cara Pas menyerahkan tugas itu elok kerana ia merupakan latihan untuk menambahkan pengalaman kepada para pemimpinnya. Mereka itu kelak akan menjadi orang penting Pas suatu masa nanti.

Tetapi bagaimana untuk pilihan raya kecil di Galas kali ini. Saya rasa Pas perlu merombak status quo yang ada hari ini. Pas harus memulakan di Galas dan menguji akan perubahan ini. Umum tahu pengarah pilihan raya kecil Manik Urai diserahkan kepada Fatah Haron atas kapasitinya sebagai Pengarah JPN. Ia dibantu oleh Wan Abdul Rahim Wan Abdullah sebagai penasihat setia. Memang kena kalau pengarah utama diambil dari kalangan pemimpin Kelantan sendiri.

Pas menang di Manik Urai tetapi dengan majoriti tipis 65 undi. Banyak kepincangan semasa pilihan raya berkenaan yang menjadi sebutan dan kenangan. Sejak awal lagi ia dimulai dengan rasa konfident yang tinggi, ego dan penuh sentimen yang mana akhirnya memakan diri sendiri. Pengarah telah merasakan pilihan raya itu haknya dan dia berkuasa penuh sehingga menghalang pemimpin luar untuk memasuki Manik Urai. Belum pernah berlaku di mana-mana pilihan raya pemimpin luar Pas dihalang masuk ke Kelantan. Sikap ataupun keputusan diambil pengarah pilihan raya itu sesuatu yang luar biasa dan penuh prejudis.

Kata Wan Abdul Rahim pilihan raya Manik Urai adalah pilihan raya lokal, bukan nasional. Itulah alasan yang diberikan. Gara-gara itu menyebabkan pemimpin luar terasa malu dan terhina dengan arahan berkenaan.

Ternyata pendekatan dan tektik digunakan Fatah dan Wan Abdul Rahim itu tidak berhasil. Ia memakan diri sendiri. Beliau juga masih bermain dengan cara psywar cara lama untuk mempengaruhi pengundi. Isu-isu yang dimainakn juga tidak begitu membuka selara. Hanya isu royalti minyak yang dicetuskan oleh Husam Musa (foto) saja dianggap dapat membuka mata pengundi.

Sebenarnya cara Fatah dan Abdul Rahim sudah out of date - lapok. Pemikiran dan strategi mereka juga tidak konteporari. Tektik dan strategi yang mereka gunakan mungkin sesuai dan berkesan untuk tahun 60-an dan 70an tetapi bukan di alaf baru ini. Di zaman pengundi sudah celik minda dan celik IT, tektik dan strategi begitu sudah tidak boleh dipakai lagi. Di sinilah kelemahan bilik gerakan Pas yang diketuai Fatah gagal mengesani dan menganalisa keadaan pengundi.

Hari ini pengundi mudah mahukan hujah dan fakta. Mereka mahu mendengar jawaban dan bidasan bermutu oleh pemimpin terhadap pihak lawan. Mereka mahukan idea dan mahu menilai idea. Kalau pemimpin tidak dapat mengemukakan idea baru, tidak kreatif mereka akan ditolak. Seseorang pengarah harus mendahuui masa, arif dan bijak untuk mempersonakan orang ramai serta mematahkan hujah pihak lawan dengan fakta.

Retorik atau lawak jenaka dalam mematah hujah sudah tidak memberi kesan lagi. Jenaka dan seloka Abu Nawas juga sudah tidak memberi impak besar. Tetapi cara itulah nampaknya digunakan Fatah setiap kali membuat kenyataan atas kedudukan sebagai Pengarah Pilihan Raya Kelantan. Lagipun kalau Fatah menjadi pengarah ia boleh menimbulkan masalah dengan Pas. Fatah dikatakan tidak mempunyai hubungan yang baik dengan Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Yusuf. Keadaan ini boleh menganggu jentera pilihan raya Pas dari kalangan Muslimat kerana Zailah adalah ketua muslimat Kelantan.

Benarlah apa yang disunggung oleh sdr Sabree Shafii di dalam blognya yang meminta Pas menilai semula keberkesanan Fatah dan Wan Abdul Rahim sebagai pengarah pilihan raya. Saya rasa pandangan Sabree itu ikhlas demi melihat Pas menang cemerlang dalam pilihan raya itu nanti. Kalau beliau mahu lihat Pas tewas sudah tentu beliau akan memuja dan memuji kehebatan Fatah!

Dalam pada itu saya melihat Pas Kelantan memiliki sosok yang boleh dilantik menjadi pengarah untuk pilihan raya Galas kali ini. Ada dua tokoh yang saya nampak boleh diberi kepercayaan dalam hal ini dan mereka berkelayakan. Mereka ialah Takiyuddin Hassan dan Husam Musa. Kebetulan pula mereka sebaya dan dianggap sebagai pemimpin yang akan meneruskan perjuangan Pas di masa depan.

Ada beberapa keistimewaan kepada mereka. Dari segi kelulusan dan pengalaman melayakkan mereka. Mereka adalah pemimpin tertinggi Pas Kelantan. Takiyuddin pernah memeganf jawatan Ketua Penerangan dan Setiausaha Badan Perhubungan. Sementara Husam adalah Timbalan II Pesuruhjaya. Sejauh mana kemampuan mereka perhatikan kepada gerak kerja mereka dan kenyataan yang mereka keluarkan berdasarkan fakta dan hujah yang kemas. Mereka bukan jenis beretorik. Kerja mereka juga ada sistem, ada analisa, ada rumusan dan kesimpulannya.

Saya rasa Pas boleh mencuba untuk memberi kepercayaan kepada mereka menguruskan pilihan raya di Galas kali ini. Sesuai dengan kedudukan Husam sebagai Timbalan Pesuruhjaya Pas Kelantan diberi tanggungjawab untuk menguruskan logistik peringkat negeri manakala Takiyuddin menguruskan logistik peringkat pusat sesuai dengan kedudukannya sebagai Penolong Setiausaha. Dalam erti kata lain mereka harus duduk sebilik.

Walaupun tokoh-tokoh seprerti ini sudah berkemampuan dan mempunyai ketrampilan dalam mengendali pilihan raya tetapi Pas nampaknya belum pernah memberi kepercayaan sepenuhnya kepada mereka. Justeru elok kalau di Galas ini tanggungjawab mempertahankan kerusi berkenaan digalaskan ke atas bahu mereka.

Dalam masa sama Fatah, Wan Abdul Rahim atau Abdul Halim Abdul Rahman (kumpulan Tiga Abdul) kalau tidak mahu rehat tetapi boleh diberikan tugas hanya sebagai penampal poster sahaja dan bukan berada di bilik gerakan. Dengan pengalaman lama mereka sudah pasti mereka akan mampu untuk menampal poster walaupun di atas puncak pokok balak di Galas. [wm.kl.8:20 30/09/10]
Post a Comment