Tuesday, September 14, 2010

Meluah Murih

Awang Adek Terus Main Politik Pak Mat Trafik

KATA Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Awang Adek Hussein Kelantan akan dibekalkan air bersih sekiranya Umno memerintah Kelantan. Selagi lagi Awang Adek patah balik ke belakang dan terus bermain dengan tektik politik Pak Mat Trafik. Tahukah macam mana politik Pak Mat Trafik.

Pak Mat ini gila. Dia selalu duduk dekat bulatan Tuan Padang di Kota Bharu bertindak sebagai polis trafik. Bila lapar dia akan minta duit dengan orang seringgit. Kalau bagi dua ringgit atau lima ringgit dia tidak akan ambil. Dia hendak seringgit saja. Pak Mat Trafik tidak pernah mengubah nilai mata wangnya, seringgit dari awal hingga ke akhir. Nah begitu jugalah politik Umno di Kelantan tak pernah melakukan anjakan paradigma.

Budak bodoh pun akan dapat menduga dan menilai politik rendah mutu oleh Awang Adek itu.

Kalau benar Umno nak bantu rakyat Kelantan, Awang Adek tidak payah tunggu Umno menang, perintah Kelantan beliau boleh bekalkan air bersih kepada rakyat Kelantan pada hari ini juga. Masalah air bersih di Kelantan sudah sampai ke tahap yang menggerunkan sekali. Benar kata Awang Adek di mana-mana orang memperkatakan tentang air berwarna perang di Kelantan. Kalau rendam baju putih bertukar jadi merah. (Mungkin air di rumah wakil rakyat saja yang bersih dan putih).

Kenapa Awang Adek hendak mendenda rakyat Kelantan. Bila beliau berjanji begitu, kalau Umno tidak menang bermakna rakyat Kelantan terus menikmati air berwarna. Apakah begitu yang harus dilakukan oleh seorang pemimpin? Seorang berkelulusan Phd memilik doktorat seharusnya tidak bingung seperti ketua cawangan yang hanya lulus SRP dan SPM gread tiga.

Berhantilah melakukan politik hukum, denda yang telah diamalkan sejak berzaman dulu. Politik sedemikian dilakukan Umno sejak Awang Adek belum menganggotai Umno lagi. Tidakkah Awang Adek menyedari hukuman atau politik denda begitu tidak pun merubahkan keadaan. Orang Kelantan tetap juga memberi sokongan kepada Pas.

Awang Adek asalnya orang kampung. Kampungnya di Perupuk Bachok Kelantan. Dia anak petani dan pemajat pokok kepala. Dia seharusnya bersimpati dengan nasib orang kampung. Orang kampung gembira bila orang cerdik seperti Awang Adek jadi pemimpin. Mereka ingat boleh tumpang. Yalah orang kampung yang susah dan miskin akan mengetahui penderitaan dan denyut nadi orang kampung.

Tetapi bila Awang Adek juga berperangai macam golongan bangsawan, mendenda orang kampung, memperolok-olok orang kampung apa bezanya Awang Adek dengan golongan bangsawan. Biarlah golongan bangsawan saja yang memperolok-olokkan orang kampung. Yang menjadikan orang kampung sebagai badut, kemudian mentertawakan rami-ramai. Kita orang kampung bantulah nasib orang kampung.

Saya tidak yakin ugutan Awang Adek itu akan diendahkan oleh rakyat Kelantan. Mereka akan tetap minum air perang atau berkeladak daripada memangkah Umno cara Awang Adek hendak lakukan itu. Belajarlah keperibadian dan perangai unik orang Kelantan. Kalau kamu melakukan ugutan, desakan ataupun nak tunjukkan babil henelan, mereka sedikitpun tidak hairan.

Kalau kamu seribu kali henelan, mereka berjuta-juta kali henelaan. Sebab itulah walaupun susah, payah, daif mereka tetap memilih Pas parti yang berlemah lembut.

Cuba Awang Adek kata Umno akan salurkan air bersih walaupun tak menang pilihan raya, saya percaya ada orang Kelantan yang istyharkan menyokong Umno sampai mati. Kalau Awang Adek tetap juga bermain politik Mat Trafik itu saya kira tak guna beliau masuk politik, baik duduk di Bank Negara saja.

Orang berfikir macam Awang Adek dan Setopa anak lelaki Setwa tidak memberi guna satu setengah dinar Kelantan pun kepada rakyat Kelantan. Tidak. Tak percaya tanya Mat Maslan? [wm.kl. 11:10 am 14/09/10]

8 comments:

Pemuda Ansorullah said...

mantap pak MSO. ulasan pak mSO memang terbaik!!!

Mr. President said...

Setuju sangat...

Mr Chemicals Supplier said...

Salam,

oghe putih kato "They never learned!"

ahmad yani said...

Anehnya awang adek ini. Dia orang kelantan tapi tidak tahu keperibadian orang Kelantan.

NH Shah Alam said...

Sungguh mantap ulasan Tuan haji.. Awang Adek ni orang baru dalam politik..

Beliau bukannya pemimpin UMNO yang berjuang untuk rakyat. Beliau adalah bekas Penolong Gabenor Bank Negara. Keje dia kira duit sahaja...

Dia tak pernah fikir tentang kesusahan orang ramai. Beliau kena belajar lebih mendalam lagi Ilmu Politik Rakyat Kelantan. Beliau kena muhasabah diri kenapa beliau kalah dalam PRU-12 baru ni.. nampaknya beliau masih belum sedar bahawa langit itu tidak selalunya cerah, tiba masanya akan mendung dan hujan serta kilat akan sabung menyambung. Dikala itu tiada manusia yang akan berani keluar bermain di padang permainan.

Awang adek kena sedar dan jangan jadi macam Anuar Musa yang terus terpinggir dari Politik tanah air. nasib baik beliau jadi Presiden KAFA, kalau tidak entah kemana beliau sekarang ini... Belajar macam mana politik mulut celupar Anuar Musa yang akhirnya merugikan diri sendiri..

ab12 said...

Saya hairan macam mana Awang Adek boleh berfikiran begitu. Politik sempit. Yang peliknya, bila orang macam dia masuk PAS ke, mereka berfikir untuk rakyat dan negerinya.

anafakir said...

Saya mcm tak percaya itu modal politik Datuk Awang Adek utk menawan Kelantan...isu air ni bukan setakat di Kelantan jah sudah jadi isu satu negara.Dulu Melaka,lepas tu Pahang kemudian Selangor..semuanya isu air.Air keruh sbb pembalakan berleluasa.Dan siapa yg kuat 'tarik' balak tu..?

Bila penggondolan terjadi,kerajaan Kelantan juga yg dituduh..sdgkan pihak sebenar yg terlibat tidak dibuktikan.

sribuat said...

salam,
ahli politk yang cerdik dan matang serta berpekerti tinggi berpolitik semasa pilihanraya sahaja.
Habis pilihanraya dia akan melaksanakan amanah tanpa sempadan politik.
Kalau kita berbuat kebaikan dengan ikhlas, Insyaallah tanpa riuh rendah pun orang akan tahu.