Thursday, March 25, 2010

Reaksi Kilat

Sidang Khas DUN Perlu Untuk Selesai Pergeseran Istana

KELAB Penyokong Kerajaan Kelantan (BBC) mencadangkan agar diadakan sidang khas Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membicangkan pergeseran istana Kelantan waktu ini. Pengerusinya, Abdullah Yaacob dalam sidang akhbar lewat petang ini berkata sidang itu boleh diadakan dalam waktu terdekat.

Pergeseran istana Kelantan semakin meruncing apabila hari ini Setiausaha Sulit Sultan, Wan Hashim Wan Daud mengistyharkan titah Sultan yang memecat Tengku Muhammad Faris sebagai Pemangku Raja. Pengumuman itu walaupun dilihat sebagai satu lawak tetapi ia menimbulkan kegemparan rakyat bawahan.

Dalam pada itu Abdullah menegaskan BBC senantiasa menyokong kerajaan yang menumpahkan taat setia kepada Pemangku Raja yang sebenar. Turut sama mendampingi Abdullah membuat kenyataan, timbalanya Drs Zainuddin Awang Hamat.

Wajar kalau kerajaan negeri menerima cadangan BBC tersebut. Dalam sidang itu boleh dibincangkan atau mengambil apa-apa langkah drastik untuk menghentikan pergeseran. Perkara paling penting ialah mencari penyelesaian bagaimana untuk menabalkan Tengku Faris sebagai Sultan Kelantan sekiranyan Tuanku Ismail benar-benar sudah tidak mampu menjalankan tugasnya.

Dengan membiarkan keadaan berterusan dalam delima hari ini, ia menyebabkan keadaan di Kelantan tidak menentu. Kenyataan akhbar dari pihak-pihak tertentu yang menyentuh soal istana dan kedudukan Pemangku Raja boleh mengelirukan keadaan.

Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar juga perlu mengambil sikap tegas dan berani dalam soal ini. DUN Kelantan tidak menghadapi masalah untuk membuat sebarang pindaan undang-undang jika perlu dalam menyelesaikan kes ini kerana kerajaan menguasai majoriti lebih 2/3 dewan. [wm.kl. 5:20 pm 25/03/10]

5 comments:

bat8 said...

Tuan MSO

Pada ambo, pergolakan yang berlaku di istana kelantan itu lebih kepada pergolakan keluarga, seperti keluarga-keluarga kita semua. Disebabkan keluarga diraja ini berkaitrapat dengan masalah perlembagaan negeri, maka kita nampaklah ianya sebagai satu krisis yang boleh membabitkan rakyat dan negeri. Tetapi ia tetap merupakan krisis keluarga.

2. Kita rakyat kelantan tahu punca pergolakan istana kelantan. Disatu pihak kita lihat seorang anak muda yang ingin berbuat kebaikan. Dipihak yang lain, orang tua yang ingin mempertahankan sesuatu untuk keluarganya.

3. memandangkan pada hakikatnya masalah istana kelantan masaalah keluarga, eloklah diselesaikan secara keluarga. "jong-jong", anak-anak kaki janganlah campur tangan. Apatah lagi melibatkan DUN dan apratus kerajaan.

4. Terbaca ambo dari blog bahawa FRU pun doh masuk istana. malu weh.

5. Ambo suka mencadangkan agar orang tua dikalangan kerabat diraja masuk campur sebagai orang tua dan orang tengah. Ambo tok tahu siapa yang sesuai. Mungkin Kuli boleh menjadi orang tengah. Kuli adalah bapa saudara dan tok saudara pihak yang terlibat.

Orang lain berilah peluang kepada keluarga diraja menyelesaikan masaalah ini sesama mereka. Orang lain jangan campur tangan.

bat8

NH Shah Alam said...

Tragedi kisah silam berulang lagi... Bagaimana Kes Tengku Indra kekanda kepada Sultan Yahya dihalau dari keluarga diraja. Kalau mengikut sejarah Tengku Indra (ayah kepada Tengku Ibrahim yang UMNO pernah tabalkan dulu) sepatutnya jadi sultan kelantan. Tetapi kerana krisis Istana menyebabkan beliau terpelanting dan Sultan Yahya (ayahanda kepada Tuanku Ismail) jadi Sultan Kelantan..

Adakah sejarah akan berulang yang mana adik Tengku Faris iaitu Tengku Fakry akan menjadi Sultan Kelantan?

Saya setuju Sidang DUN Khas Kelantan dibuat bagi menyelesaikan kemelut ini.

chegarMD said...

tuan mso, tulisan bat8 saya rasa tepat, krisis yg berlaku dlm istana ,mereka yg harus selesaikan campor tangan kerajaan negeri akan mengeruhkan lagi keadaan,percayalah dia akan menjadi isu di antara pas dan umno perkara seperti ini tidak baik utk kerajaan negeri yg sedang bergelut dgn masalah royalti dan tuduhan liar dari umno kpd kerajaan negeri setiap hari seolah2 pilihan raya akan d adakan sehari dua ini.

anafakir said...

salam..ambo melihat seperti juga apa yg disuarakan oleh bat8 di atas cuma krisis ini berlaku disebabkan ada unsur peribadi.Jika tidak kerana kepentingan peribadi dan kepentingan puak mustahil krisis ini boleh berlarutan.YTM Tengku Mahkota dilihat seorang bakal raja yg berjiwa rakyat, bersifat merakyat, begitu mudah mendekati dan didekati, mampu membimbing rakyat untuk menikmati kesejahteraan di bawah payung pemerintahannya tetapi masih ada pihak tertentu yg begitu 'benci' dgn sifat dan fi'il baginda YTM Tgku Mahkota yg begitu disukai rakyat. Dalam hal, ini rakyat boleh menentukan pilihan mereka.Tengku Faris Petra adalah calon yg amat sesuai untuk menerajui istana Kelantan jika Paduka Ayahanda Tengku Mahkota tidak mampu untuk memerintah,Tengku Faris adalah putra sulung, baginda yg sepatutnya memerintah Kelantan dan jajahan takluknya bukan selain dari baginda.Masalah istana menjadi rumit kerana melibatkan ahli keluarga terdekat...cuma hebat dan bijaksananya Tengku Mahkota ini ialah baginda tidak mudah melenting, tidak mengeluarkan kenyataan atau apa-apa titah yg mendahului majlis perajaan negeri.Baginda Pemangku Raja sentiasa mengambil sikap berdiam diri,itu melambangkab baginda seorg yang tahu adab sopan, menghormati ayahanda dan istana.Terdidik dengan begitu luhur, memiliki ilmu agama yg mencukupi untuk baginda menerajui Kelantan pada bila-bila masa sahaja jika disahkan sebagai pemerintah Kelantan.Utk pihak tertentu, hormatilah YTM Tengku Mahkota sebagai Pemangku Raja, usahlah lebih sudu dari kuah,taat setialah kepada pilihan DYMM Tuanku Sultan Kelantan yg memilih Tengku Faris sebagai Pemangku Raja.Tengku Faris adalah sebaik2 pilihan untuk mengambilalih tampuk pemerintahan istana selain paduka ayahanda baginda...sedih la ambo selaku rakyat kelantan melihat wibawa Tengku Faris dicabar sebegitu rupa.Cuba renung jika suatu masa Tengku Faris ditakdirkan memang pemerintah Kelantan dan jajahan takluknya..mana nak letak muka mereka yg lebih sudu dari kuah mencalar dan menconteng arang di muka Tengku Faris pada ketika ini.Tak kira siapa pun mereka, bila Tengku Faris sah menjadi pemilik mutlak takhta Kelantan, akan wujud satu dimensi baru pada ketika itu.Tengku Faris mungkin melakukan sesuatu untuk memastikan pemerintahannya berjalan dgn aman dan makmur..buat mereka yg tidak sebulu dgn Pemangku Raja ini, reda lah dgn kenyataan bahawa Tengku Faris adalah pewaris yg paling layak untuk memerintah Kelantan...tidak yang lain selain dari banginda.

Munzir said...

masalah keluarga... kalau masalah keluarga jiran sebelah bleh la suruh selesai sendiri, paling tidak panggil tok ketua... ni masalah keluarga diraja... raja yg akan jadi pemimpin, ketua agama negeri kelate yg ambo dan sekalian rakyat sayangi... raja xleh dipilih seperti sistem demokrasi, tp sekurang-kurangnya hok sekadar ambo nampak sari dua ni, biarlah pelantikan dibuat dengan adil dan mengikut undang-undang sedia ada...

satu lagi, disebalik apa yg kita tengok dari luar masalah keluarga, ambo rasa lebih dari tu, ada pihak2 ghaib hok duk kipas mengipas cucuk mencucuk bakar membakar satu pihak, kalau tidak masakan kickdefella berminat nk ulas pasal isu nih....