Thursday, November 30, 2017

Bila Tengku Razaleigh berubah sikap, wajar Pas juga mengubah haluan...

ULAS ISU

Kelihatan Najib bergerak untuk meninggalkan rumah
Tengku Razaleigh?
Mesyuarat badan perhubungan Umno Kelantan yang diadakan di Langgak Golf semalam memberi satu moment terbaik buat Umno negeri itu. Kunjungan para pemimpin Umno Kelantan kepada Tengku Razaleigh Hamzah perkara biasa, kerana menghormati beliau sebagai pemimpin veteran dan tokoh banyak jasa di Kelantan.

Tetapi apabila mesyuarat pun diadakan di rumah beliau apa lagi presiden Umno Najib Razak ikut sama hadir tentu ia istimewa.

Monday, November 27, 2017

Wujudkan akta halang gunakan agama untuk jadi alat politik

NOTA PETANG

Pandangan yang dilontarkan oleh Menteri Komunikasi dan Multi Media Salleh Said Kruak (foto) yang mengatakan sesetengah ahli politik menggunakan agama sebagai momokan politik tujuan menakut-nakut dan memecahkan rakyat adalah tepat.

Tegasnya juga tindakan itu boleh mengagalkan usaha pembentukan perpaduan rakyat.

Beliau juga mengatakan ahli politik bersikap begitu sebagai orang yang bankrup idea yang secara tidak langsung juga menjadi pemecah  perpaduan yang berselindung di sebalik doktrin agama.

Pas Kedah terus diserang "bena perang"

SESUDAH SUBUH

Amiruddin serah borang keahlian PPBM.
Berita besar dalam jelumu politik negara dan sedikit memeranjatkan semalam ialah tindakan Ketua Pembangkang Pas di DUN Kedah, Ir Amiruddin Hamzah yang keluar meninggalkan parti itu dan menyertai Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM).

Keterkejutan besar ialah bagi Pas, manakala terkejut kecil ialah bagi orang-orang Amanah. Penyertaan Amiruddin itu memberi pukulan buat Pas Kedah. Walaupun kata seorang pemimpin Pas Kedah tindakan Ir Amiruddin itu sudah dijangkakan kerana beliau sudah lama berada dalam majlis-majlis Pakatan Harapan tetapi ia tetap sesuatu mengejutkan.

Thursday, November 23, 2017

Ulasan ringkas sidang Dun Kelantan

ULASAN

Bermula awal tengah hari tadi hingga ke petang Dewan Undangan Negeri Kelantan mendengar penggulungan perbahasan ucapan Bajet 2018. Saya berkesempatan mengikutinya dari jauh penggulungan oleh beberapa Exco, TMB dan juga MB sendiri itu dari dalam kenderaan.

Tampaknya persidangan kali ini berjalan lancar dan tidak riuh randah seperti sebelum ini. Perbahasan dan penggulungan juga aman dan sedikit berisi. Apakah kerana disepanjang penggulungan itu, disebabkan kesemua 12 orang wakil BN dan wakil tunggal Amanah tidak ada dalam dewan? Jadi pencelahan dan gangguan-gangguan bertubi-tubi tidak berlaku maka keadaan ini memberikan peluang baik kepada wakil kerajaan menjawab dengan lenang?

Tuesday, November 21, 2017

Ketidaklulusan permohonan PH tanda Najib takut?

RESPONS

Najib Razak dan para pembantu serta panglimanya sering kali bermadah dengan penuh keberanian kononnya kerajaan pimpinannya masih diyakini rakyat. Pelbagai fakta mengenai kehebatan kerajaanya dikemukakan kepada umum, sampai setengahnya diulang baca berkali-kali.

Seorang pembaca berita di stesen televisyen memberi tahu dia sendiri sudah muak membaca skrip sama di depan tv berulang kali sehingga rasa mukanya dah kematu kerana dicemuhi oleh penonton. Tetapi katanya apakah daya kerana kerja, terpaksa juga menahan muka diludah orang di skrin tv.

Saturday, November 18, 2017

Syabas Anwar, Zahid dan Najib mengajar seni politik yang jilah

ULASAN PERISTIWA

Najib dan Zahid bersama isteri masing-masing menziarahi Anwar.
Kita senang dan gembira apabila perdana menteri Najib Razak bersama isteri Rosmah Mansor dan Zahid Hamidi bersama Hamidah Khamis datang menziarahi Anwar Ibrahim di hospital. Gambar kunjungan mereka tular di media sosial disaksikan puluh ribu pasang mata. Ramai orang seronok melihat gambar itu termasuk juga saya.

Friday, November 17, 2017

Wisma Tokguru jadi rebutan adik beradik

TAZKIRAH PAGI

Solat hajat di Wisma Tokguru. Foto: Hairie Harun.
Ahli dan penyokong Pas Kelantan semalam dan malam tadi bersorak dan bertakbir besar kerana meraikan kemenangan atas penolakan injuksi dibuat Husam Musa. Husam membuat injuksi terhadap orang bernama Yassin Yusuff daripada membawa Pas memasuki ke premis Wisma Tokguru di Salor.

Dua hari mahkamah mendengar perdebatan terhadap injuksi dibuat Husam itu dan semalam memutuskan bahawa injuksi itu ditolak, serentak itu membenarkan Pas memasuki premis berkenaan untuk melakukan upacara solat syukur dan hajat yang sudah dirancangkan sebelum ini. 

Tuesday, November 14, 2017

Wisma Tokguru, dendam Pas yang menguntungkan Amanah

DALAM "BEREKAN" HUJAN

Husam menasihat orang Amanah bertenang hadapi
kerenah Pas.
Tanggal 16 November, lusa adalah tarikh akhir yang ditetapkan oleh Pas Kelantan untuk memasuki Wisma Tokguru di Salor itu sebagai menandakan parti itu memiliki premis itu secara rasmi. Pada hari itu juga Pas akan mengadakan solat hajat dan syukur; dikerahkan para penyokongnya beramai-ramai. Khabarnya untuk menjayakan majlis itu dan bagi menarikan kehadiran disediakan makanan (upah) untuk 5,000 orang.

Ertinya Pas mensasarkan majlis itu nanti dihadiri 5,000 orang. 5,000 orang kalau mengikut kapasiti batalion dalam askar sebanyak lima batalion.

Sunday, November 12, 2017

Zahid gambarkan BN sangat terdesak di Penang

NOTA PETANG

Kesian Zahid Hamidi sampai terpaksa menggunakan ilmu "paranormal" dan hukum karma alam untuk mempengaruhi orang Cina di Pulau Pinang untuk membolehkan partinya BN merampas negeri itu apabila mengaitkan kejadian banjir kilat yang berlaku beberapa hari lalu sebagai petanda daripada Tuhan bahawa negeri itu akan dapat dirampas oleh BN.

Cara Zahid itu lebih kurang sahaja cara budak-budak parti agama (Pas) di negeri itu yang membuat andaian banjir yang berlaku di Pulau Pinang sebelum ini akan memberi kemenangan besar kepada parti itu.

Sampai ke situ sekali terdesaknya Zahid dan BN sampai terpaksa menggunakan hukum karma alam untuk menarik sokongan.

Thursday, November 9, 2017

Tidak perlu serah memorandum hina Bugis kepada Sultan

NOTA PETANG

Umno Selangor menghantar memorandum kepada Sultan negeri itu ekoran DUN Selangor enggan menerima usul berhubung cemuhan Dr Mahathir Mohamd kepada Najib yang dikaitkan dengan ethnik Bugis.

Jika difikir secara logik untuk apa Umno hantar memorandum kepada Sultan? Apakah perlu senda gurau hatta penghinaan dilakukan di pentas politik dibawa kepada Istana. Apakah Istana hendak dijadikan macam rumah Ketua Cawangan Umno menerima atau dibawa apa sahaja isu termasuk masalah longkang tersumbat, tikus mati untuk didengarnya. Begitukah?

Bagi saya yang tidak pernah berasa malu pun kalau orang mempertikaikan ethik saya yang mana ia hanya sebagai kulit sahaja, maka tindakan Umno itu tidak pun perlu. Katalah apa kepada kulit dimaafkan asalkan ia tidak menyentuh hati nurani dan maruah. Dan pihak Sultan juga tidak perlu bertindak jauh daripada hanya memberi ingatan lisan agar ia tidak diulangi lagi.

Bagi saya perbuatan Umno Selangor itu cuba mengheret Istana ke kanca politik untuk kepentingan Umno. Dan tindakan itu juga menggambarkan Umno Selangor makin dan makin terdesak, apa lagi setelah Azmin Ali umumkan tiga bulan bonos untuk kakitangan kerajaan Selangor. Sultan tentu lebih arif dan bijaksana melayani kerenah Umno itu.

Konotasi Dr Mahathir mengaitkan Najib sebagai Bugis itu samalah dengan persendaan Zahid kepada Mahathir sebagai Kutty. Sama. Malangnya kalau ada orang menyokong Dr Mahathir sama denganorang Umno itu kepada siapakah mereka hendak hantar memorandum membantahnya. Trims. [wm.kl.2:07 pm 09/11/17] Ubah suai dari Fb Mso.

Monday, November 6, 2017

PPWS maufakat demi keselamatan & kesejahtraan bersama

CATATAN SEKITAR

"United Siagans" bergambar sebelum mesyuarat.
Kesejahteraan hidup dalam sebuah taman perumahan di tengah-tengah ibukota kosmopolitan seperti Kuala Lumpur ini bergantung erat kepada kerjasama di kalangan penduduknya. Walaupun kerajaan atau pihak berkuasa (PBT) seperti DBKL, pasukan keselamatan (Polis)  bertanggungjawab dalam mengadakan prasarana dan mengawal keselamatan, namun nadi utama menjamin tercapainya matlamat bersama itu adalah para penduduknya.

Saturday, November 4, 2017

Pas Kelantan tunjuk berani di Salor dan Pasir Puteh

ULASAN PETANG

Para peniaga membantah perobohan pasar.
Ada dua isu yang heboh diperkatakan oleh orang ramai di Kelantan dewasa ini khasnya di kalangan pemain dan pemerhati politik di mana kedua-dua perkara atau isu itu tidak pun patut jadi isu panas.

Perkara itu ialah pembelian secara senyap tanah menempatkan Wisma Tokguru di Jalan Pendek, Salor dan kedua isu keengganan peniaga di pasar lama Pasir Puteh berpindah ke pasar baru, Siti Hajar.