Monday, March 31, 2014

Lojing yang indah dan hebat dimata?

CATATAN PERJALANAN                                                                

Selasa lepas menghantar anak perempuan ke kampusnya di Seri Iskandar, Perak saya melalui Simpang Pulai menuju Lojing untuk pulang ke kampung halaman di kampung Gual Nibong, Rantau Panjang, Kelantan. Perjalanan bersama tiga beranak tengah hari itu dari Simpang Pulai hingga ke Gua Musang melalui Lojing, melalui bukit bukit, menurun cerum dan lembah, sangat menyeronok dan menyegarkan minda.

Beginilah pemandangan disepanjang jalan di Lojing.
Pemandangan alam semula jadi yang segar di beberapa buah kampung Orang Asli, Post Broke, Kampung Raja dan lain hinggalah ke simpang ke Kuala Betis di Gua Musang mendamaikan. Alam flora dan fuana semulajadi masih kekal menjadikan keamanan yang dinikmati di negara ini bertambah-tambah.

Apa lagi angin dari tanah tinggi Lojing yang ketinggi 2,000 meter dari paras laut berhembus dari lereng-lereng banjaran Titiwangsa menyegar dan melegakan nafas. Kesejutan deruan anginnya cukup membolehkan kita tidak memerlukan penghawa dingin dalam kereta. Jarak dari Simpang Pulai ke Gua Musang sekitar 110 km, keadaan jalan yang lawas dan terelak kesibukan dan jam memakan masa kira-kira 1 jam 15 minit. 

Sunday, March 30, 2014

Mengapa Tokguru Nik Aziz menangis?

MENYELIT RASA                                                                               

Secara relatifnya seseorang yang tinggi tahap keimananya dia senantiasa merasakan dirinya berdosa dengan Allah. Dia akan menginsafi akan kelemahan dirinya, maka dia terus beristighfar kepada Allah sebanyak mungkin agar Allah memaafi dosa-dosanya baik kecil atau besar, sedar atau tidak. Itulah tahap seorang bertaraf waliyullah.

Tokguru menundukan muka sambil menagan sebak.
Semasa memberi tazkirah rengkas selepas Subuh Sabtu lalu Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat menangis sambil meminta rakyat Kelantan memaafkan segala kesalahannya semasa menjadi MB Kelantan selama 22 tahun.

"Maafkan segala kesilapan saya selama saya pimpin Kelantan," demikian rayu Nik Aziz diselai tangisan memilukan.

Beliau juga mengaitkan  sakit yang dihadapi kini mungkin kerana kifarat Allah ke atasnya. "Ni sakit saya mungkin Allah nak kifarat dosa saya atas apa kesalahan yang saya buat selama pimpin Kelantan."

Tujuh Cabang Keadilan Kelantan berebut ketua

PERKEMBANGAN PKR                                                                   

Abdul Aziz Kadir.
Kedudukan tujuh atau lapan ketua cabang PKR (Keadilan)  di Kelantan akan dicabar dalam pemilihan parti pada April depan. Ketentuan sahih mengenai maklumat ini akan diketahui 4 April depan apabila tarikh pencalonan ketua cabang berakhir.

Antara cabang akan melibatkan pertanding ialah Kota Bharu, dimana ketua sekarang Abdul Halim Harun akan ditentang oleh Ketua AMK Kelantan Azihan Che Seman, ketua cabang Jeli, Mat Sulaiman pula akan ditentang oleh Ramlan Mat, ketua cabang Kuala Krai, Roslan Putih akan ditentang oleh Halimah.

Lain-lain cabang akan menyaksikan perlawanan, Pasir Puteh, ketua sekarang Mohd Noor Sidik ini akan ditentang oleh Ismail Mohamad manakala ketua cabang Gua Musang pula akan berlaku perlawanan di antara Shah Amiruddin dengan Penyelia Dun Paloh Noraini Hussein yang juga ketua cabang Rantau Panjang.

Kekuatan Pas Kelantan masih belum tergugat

HIMPUNAN REFROMASI                                                                

Ahmad Yaakub berucap pada himpunan Reformasi 2:0
Kelmarin dulu berlangsung dua event politik di Kelantan. Satu, diskusi yang mengundang bekas TPM Musa Hitam dan bekas Exco Kelantan Husam Musa. Majlis diskusi malam itu dianggap sebagai majlis semi ilmiah yang akan membentangkan sejarah dan potensi politik Malaysia di masa depan. Pemilihan dua tokoh membicarakan tajuk, "Politik Malaysia: du
lu dan sekarang", dilihat satu perencanaan jitu untuk memberi kefahaman politik kepada generasi terkini sebagai satu perbandingan.

Dua perkara yang memerasankan saya dengan dua event berkenaan. Pertama, kurangnya sambutan, kedua mauduk majlis itu tidak kesampaian. Bukan saja masa terhad, (dua jam setengah), tetapi persoalan yang dibangkitkan oleh pengerusi Dr Muhammad Agus Yusuf, tidak fokus kepada tajuk tetapi mencecer ke soal-soal bersifat personal mengenai kedua ahli panel.

Memali: Siapa bohong Musa atau Mahathir?

DISKUSI 2                                                                                         

Sebaik saja Musa Hitam menjelaskan yang Mahathir Mohamad berada di dalam negara sewaktu kejadian berdarah Memali, saya sudah bayangkan yang Mahathir akan menafikan dakwaan Musa itu. Pendedahan Musa itu menuntut Mahathir bersuara. Kalau takdir masa ini Mahathir berada dalam ICU, dan Tuhan telah menarik suaranya daripada berkata-kata, Mahathir kena jawab dengan cara menulis. Kalau tangannya mengalami gengren, dia harus menulis dengan kaki.

Saya sempat minta penjelasan lanjut dari Musa.
Dan kalau kakinya juga mengalami gengren, dia harus merekodkan jawabannya dalam darah atau cebisan daging yang boleh dihantar ke frenseik untuk menterjemahkan jawabannya. Penjelasan Mahathir sangat penting bagi para pendedam terhadap tragedi yang meragut 14 nyawa pada 19 November 1985 itu.

Friday, March 28, 2014

Isu Memali: Musa perbetul fakta yang dikelirukan

DISKUSI 1                                                                                                      

Bekas Timbalan Perdana Menteri Musa Hitam malam tadi membetulkan fakta mengenai peristiwa Memali yang berlaku 28 tahun lalu sekaligus memberi maklumat baru yang sungguh mengejutkan mengenai pengkaitan dirinya dengan kejadian tersebut. Ada orang beranggapan kecelakaan nasibnya dalam politik adalah disebabkan hukum karma ke atas pembabitan beliau dalam tragedi berdarah yang meragut 14 nyawa dan puluhan lain yang cedera itu.

Musa sebagai veteran politik diraikan.
Lebih sadis, ada juga yang mengaitkan tragedi malang yang menimpa anak dan cucunya dalam runtuhan Highland Tower tidak lama dulu juga sebagai balasan ke atas kekejamannya menerusi peristiwa Memali.

Posisinya sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu menyebab secara automatik beliau dianggap sebagai orang bertanggungjawab atas kejadian berdarah itu. Untuk kesekian lama beliau dipersalahkan dan dicemuhi berhubung kejadian itu. Kalau disatukan segala maki hamun dan sumpah seranah ke atasnya mungkin sudah ribuan bakul. Mengapa tidak kejadian Memali itu merupakan tindakan politik paling sadis di negara ini.

Monday, March 24, 2014

Penantian MH370 sudah terjawab, ia terhempas

BELASUNGKAWA                                                                           

Penantian jawaban kepada kehilangan pesawat MH370 yang masuk hari ke-17 berakhir malam ini apabila ianya disahkan berakhir (terhempas?) di selatan Lautan Hindi. Perkara ini diumumkan perdana menteri Najib Razak Jam 10: 00 malam ini.

Pesawat MH370 dilaporkan hilang dari radar pada 8 Mac lalu kira-kira jam 1:30 pagi dalam penerbangan dari KLIA ke Beijing, China. Pesawat B700.200 itu membawa 239 penumpang bersama 12 anak kapal. Saat terakhir ia dikesan oleh radar tentera 2:15 pagi.


Kehilangan MH370 merupakan tragedi paling hitam dan paling merah buat negara yang memberi banyak iktibar dan pengajaran kalau ingin dikutip. Persoalan yang timbul di sebalik kehilangan itu bukan saja mengenai nasib pesawat berkenaan tetapi hal-hal sampingan lain yang menunjukkan kelemahan kita dalam beberapa aspek. 


Pengumuman malam ini hanya menjawab persoalan selama lebih 400 jam apakah kesemua penumpang itu masih hidup atau mati? Dengan pengesahan itu menjelaskan semua penumpang meninggal. Bagaimana pun misi pencarian masih diteruskan untuk menentukan apakah sebenarnya yang terjadi kepada pesawat malang tersebut.


Takziah kepada keluarga semua penumpang MH370.
[wm.kl.10:27 pm 24/03/14]

Sunday, March 23, 2014

PKR menang tanpa membawa erti besar?

ULASAN PRK KAJANG                                                                   

Pilihan raya kecil Kajang yang mulanya digerakkan menerusi projek Kajang Move sudah berakhir kira-kira empat jam lalu. Seperti dijangkakan awal-awal, kemenangan berpihak kepada PKR menerusi calonnya Dr Wan Azizah Wan Ismail. Azizah mengutip sebanyak 16,741 undi manakala lawannya calon BN, Chew Mei Fun mendapat 11,363 undi. Majoriti ialah 5,379.

Azizah diapit Anwar, pemimpin PKR selepas diumum menang.
Majoriti berkurangan sebanyak 1,445 berbanding yang diraih calon PKR Lee Chin Cheh dalam pilihan raya umum lalu, sebanyak 6,824 undi. Kekurangan majoriti sudah dijangka sekiranya peratus mengundi berkurangan. Ternyata peratus keluar mengundi relatif berkurangan sebanyak 16.3%. Peratus keluar mengundi pilihan raya kecil 72.1% manakala pilihan raya umum 88.4%.

PKR dan pendokongnya berhak bergembira dengan kemenangan itu. Kemenangan itu menyelamatkan kerusi Dun PKR di Selangor. Tetapi ia bukan kemenangan sebenarnya. Langkah Kajang dianggap gagal apabila Anwar Ibrahim tidak dapat bertanding kerana terhalang oleh keputusan mahkamah. Kegagalan Anwar itu menyebabkan pilihan raya kecil itu tidak membawa apa-apa makna.

Pertarungan sebenar di Kajang bermula

LANGSUNG KAJNAG                                                                      

[kemaskini] 
8:00 malam. Kedudukan terkini PKR memperolehi 16,086 manakala BN mendapat 10,407 majoriti 5,679. Hanya kira-kira 1,500 undi.

7:40 malam. PKR terus mendahului BN dengan kelebihan undi sebanyak 5,427 undi. Dengan 88% undi dikira PKR mendapat 15,055 undi manakala BN mendapat 9,628 undi. Apakah PKR mampu meraih 6,000 ke atas undi majoriti?

7:00 malam. Pengiraan undi sudah bermula. Daripada 53 peti undi yang dikira PKR sudah mengatasi BN. PKR mendapat 10,187 undi manakala BN mendapat 6,494. Dr Wan Azizah sudah mengatasi Mei Fun sebanyak 3,693 undi. Masih ada 35 peti undi dalam proses pengiraan.

5:00 petang semua 15 pusat pengundian ditutup. Pengiraan undi di pusat pengundian bermula jam 6:00 petang. Sekitar jam 6:45 gambaran keputusan awal akan sudah diketahui.

4:33 petang. Seperti dijangkakan peratus keluar mengundi dalam pilihan raya kecil Kajang agak lemah berbanding dengan peratus keluar mengundi semasa pilihan raya umum lalu. Peratus keluar mengundi setakat jam 3:50 petang tadi sekitar 60.85%, dimana peningkatannya sekitar kira-kira 20%. Peratus jam 12:00 tengah hari mencatatkan 40.81% yang keluar mengundi. 

Adalah dijangka peratus keluar mengundi dengan tempoh mengundi hanya tinggal satu jam setengah lagi disekitar 78% saja mungkin tidak mencecah 80%.


Kerendahan peratus ini menyebabkan sasaran atau telahan awal oleh para penganalisa politik yang meletakkan calon PKR Dr Wan Azizah Ismail menang besar hingga mencecah 7,000 bakal meleset.


Faktor menjadi hambatan ialah kerana calon dan pilihan raya kecil itu sendiri tidak memberi apa-apa signifiken apabila calon awalnya, Anwar Ibrahim gagal bertanding. 

Saturday, March 22, 2014

Kegagalan mencari pesawat MH 370 kurangkan undi calon BN

UALASAN MALAM                                                                          

Kegagalan untuk menjelaskan secara tuntas berhubung kehilangan pesawar Mas, MH 370 yang hilang 15 hari lalu sedikit sebanyak memberi kesan kepada calon BN dalam pilihan raya Kajang besok. Pengundi yang celik maklumat tidak akan teragak-agak untuk tidak memberi undi kepada calon BN, Chew Mei Fun sebagai denda kepada kelemahan dan kegagalan kerajaan UBN mengesan pesawat tersebut.

Pengundi Kajang khasnya yang bermaklumat sama pendapat dengan kebanyakan orang awam lain yang kesal dengan cara Malaysia menangani kehilangan persawat yang membawa 239 penumpang bersama 12 anak kapal itu. Mereka bukan tidak dapat menerima takdir Allah tetapi cara musibah itu diuruskan menimbul keraguan dan tanda tanya.

Lautan manusia di mini stadium Kajang malam tadi

LAPORAN LEWAT                                                                           

[kemaskini] Mini Stadium Kajang malam tadi bertukar menjadi lautan manusia yang hadir untuk mengikut kempen menjelang hari mengundi pilihan raya kecil Kajang esok dan juga sempena pelancaran secara rasmi Reformasi 2:0. Esok 38,965 pengundi Kajang akan menentukan siapakah wakil baru mereka, sama ada Dr Wan Azizan Ismail ataupun Chew Mei Fun. Kempen akan berakhir sebelum jam 12:00 tengah malam ini dan malam tadi merupakan kempen terakhir.
Dari satu sudut di stadium Kajang malam tadi.

Reformasi 2:0 untuk membela Anwar Ibrahim yang dianggap diperlakukan tidak adil dan zalim telah dirancang sebaik sahaja mahkamah rayuan telah menjatuhi lima tahun penjara terhadap Anwar kerana dakwaan liwat.

Lautan manusia malam tadi itu menjadi indikator bukan siapa yang akan menang, tetapi ia menjadi petunjuk berapakah majoriti yang akan dikutip oleh Wan Azizan. Berdasarkan sambutan hangat pada majlis malam tadi, sudah pasti Azizah akan menang dengan besar. Kemenangan bagi Mei Fun pada ketika ini sangat mustahil, seperti mustahilnya akan ditemui pesawat MAS MH 370 yang hilang.

Tuesday, March 18, 2014

Ahli parlimen Umno dipanggil ke satu pertemuan khas 25 Mac?

HANGAT TENGAH HARI                                                                

Dalam negara seakan sedang bergabun dengan kehilangan pesawat MH370 dan para pemimpin tertinggi Umno pula dalam kebuntuan mencari penyelesaian ke atas kehilangan itu tiba-tiba terdengar satu khabar ahli-ahli Parlimen Umno akan dipanggil untuk menghadiri satu pertemuan khas pada 25 Mac ini? Pertemuan itu terbatas kepada ahli-ahli parlimen yang tidak ada jawatan dalam Kabinet.

Himpunan itu katanya diaturkan oleh bekas perdana menteri yang masih hidup. Jelas ianya bukan Abdullah Ahmad Badawi. Rancangan pertemuan dengan ahli-ahli Parlimen itu menimbulkan tanda tanya. Difahamkan Najib Razak sudah pun memaklumkan perkara ini dan sedang memantau.

Monday, March 17, 2014

Konsert FMFA adalah petaka buat Malaysia

ULASAN ISU                                                                                      

Pelbagai bangsa yang sertai festival berkenaan.
Kalau tidak kerana kehilangan pesawat MH 370 yang membawa 239 orang penumpang bersama 12 anak kapal dalam penerbangan dari KLIA ke Beijing, sudah tentu kematian enam orang remaja kerana mengambil dadah pada konsert Festival Future Music Asia 2014 (FMFA) di stadium Nasional Bukit Jalil, 13 Mac lalu akan menjadi berita gempar buat negara kita. Malapetaka itu merupakan sejarah busuk dan hitam buat negara ini.

Kejadian seperti itu sedikit sebanyak mencalarkan kesucian negara ini yang dianggap Islam dan mengambil pendekatan 'wasatiyyah' dalam soal pentadbiran, pengamalan agama dan juga melayan kepentingan-kepentingan agama lain.

Separuh perjalanan Azizah dijangka menang besar

TINJAU KAJANG                                                                              

Kempen pilihan raya kecil N 25 DUN Kajang sudah berlalu hampir separuh. Ia bermula sebaik selesai proses penamaan calon pada 11 Mach dan akan berakhir menjelang tengah malam hari mengundi 23 Mac. Kegiatan kempen kedua-dua pihak, PR dan BN berjalan seperti biasa walaupun pilihan raya berkenaan seakan terganggu dek kehilangan pesawat MH 370 yang membawa 239 penumpang sampai ke saat ini masih belum terjawab.

Husam berkempen di mini stadium Kajang.
Kejadian itu sedikit sebanyak menyebabkan fokus kepada pilhan raya itu terganggu atau menjadi kurang hangat dan penting, tidak seperti beberapa pilihan raya kecil sebelum ini. Paling baru ialah pilihan raya kecil DUN Sungai Limau, Kedah.

Selain faktor kehilangan pesawat MH 370 itu, pilihan raya itu juga menjadi dingin apabila calon awal yang digembar gemburkan akan diturunkan oleh PR (PKR) menerusi projek apa dinamakan Kajang Move tidak menjadi kenyataan. Kekosongan kerusi berkenaan adalah untuk membolehkan Anwar Ibrahim bertanding bagi dilantik menjadi Menteri Besar Selangor.

Sunday, March 16, 2014

MH 370 harapan masih ada

ULASAN AHAD                                                                                 

Najib: Kenapa takut hadapi wartawan?
Tengah hari semalam Najib Razak tampil memberi kenyataan akhbar (sebenarnya mengumum) perkembangan baru berhubung kehilangan pesawat MH 370. Beliau membaca kenyataan yang sudah disiapkan berupa laporan terbaru dengan beberapa 'titik' pertemuan. Penampilan Najib mengambil alih sidang akhbar daripada sepupunya yang juga pemangku Menteri Pengangkutan, Hishamuddin Hussein sangat dinanti-nantikan oleh semua orang dan diharap ia memberi khabar besar.

Orang ramai mengira apabila Najib sendiri tampil memberi sidang akhbar ia dikira nokhtah kepada kehilangan pesawat berkenaan yang sudah masuk hari ke 9 lapan itu. Saya sendiri menunggu penampilan Najib dengan meramalkan dia mengumumkan kesimpulan dan meletakkan nokhtah mengenai pesawat berkenaan. Najib tidak akan muncul di sidang akhbar kalau hanya setakat untuk memberi kronologi yang sudah ribuan kali diucapkan pada sidang akhbar sebelumnya. Itulah doa semua orang.


Friday, March 14, 2014

Ulang tahun kekalahan Pas 36 tahun lalu penting diingat

ULASAN LEWAT                                                                              

Malam 11 Mac lalu telah berlangsung mini pengisahkan kecil untuk mengingati satu peristiwa yang penting bagi Pas Kelantan khasnya, rakyat Kelantan amnya iaitu tarikh kejatuhan kerajaan Pas tahun 1978 pada tarikh tersebut. Ia diadakan di rumah transit Pas Kota Bharu yang dibuka sempena pilihan raya kecil Kajang.

Wan Rahim dan Mohd Noor selaku pengkisah.
Mulanya tiga tokoh atau veteran Pas Kelantan yang juga bekas Adun dijangka memberi pengisahan, tetapi yang datang hanya seorang sahaja, bekas Adun, Ahli Parlimen dan juga Speaker DUN Kelantan, Wan Rahim Wan Abdullah. Dua lagi Hashim Omar dan Abdul Fatah Haron tidak hadir tanpa sebab-sebab dimaklumkan.

Sayang sambutan majlis itu juga tidak membanggakan apabila hanya 19 orang saja yang datang itu pun termasuk dua tiga orang veteran.

Thursday, March 13, 2014

Cuba hidu aroma dimulut Annuar bila dia sokong Hudud

PANDANGAN                                                                                   

Begitu bersungguh nampaknya Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Annuar Musa menggesa kerajaan Kelantan agar melaksanakan hukum Hudud di negeri itu. Katanya dalam satu sidang akhbar di parlimen hari ini, inilah masanya untuk dilaksanakan hukum yang menjadi impian rakyat Kelantan itu.

Annuar boleh bantu percepat Hudud.
Tidak ada pihak yang menghalang pelaksanaan hukum berkenaan termasuk perdana menteri. Menurutnya, perdana menteri tidak ada kuasa menghalangnya sambil mendakwa dia sudah membaca peraturan PM tidak boleh menghalang sesiapa hendak melaksanakan huduh.

Justeru Annuar menyeru agar semua pihak menyokong pelaksanaannya. Bagaimana mengenai Umno ia tidak berbangkit sebab hukum Hudud yang diluluskan di DUN Kelantan tahun 2003 itu masih belum digezet?

Manakala semasa membahas titah ucapan di raja, Annuar dipetik sebagai berkata untuk melaksanakan undang-undang berkenaan telah pun melepasi tiga tahap utama eksekutif, legislatif dan judiciary?

Warga emas bernama Haji Lah Genting disaman?

SELANG BERITA                                                                              

Amo Haji Lah Genting, mengajar...
Seorang warga emas yang mengakui dirinya sebagai Haji Lah Genting, ditahan Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) disebabkan memandu kereta yang tamat tempoh cukai jalan.

Kejadian itu tidak dapat dipastikan dimana, cuma melihat kepada latar belakang rakamn video yang disebar dalam Facebook ianya seakan di Kelantan.

Rakaman video itu telah tersibar secara meluas di dalam Facebook sejak malam tadi.

Wednesday, March 12, 2014

Maklumat, ulasan live mengenai MH 370 tambah menyerabutkan

RENUNGILAH                                                                                   

Benar kehilangan pesawat MH 370 yang sudah masuk hari kelima boleh dianggap aneh dan ia mengegarkan dunia. Para pemimpin dan ketua-ketua jabatan tertentu negara kita sendiri sudah pening dan bingung memikirkannya. Setakat ini tidak ada apa-apa 'solusi' berhubung kehilangan pesawat B777-200 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal itu.

Dari satu sudut kehilangan membingungkan semua orang itu telah membantu usaha memperkenalkan negara ini di mata dunia. Kempen Tahun Melawat Malaysia 2014, turut mendapat kesan kelabaan dari kejadian itu. Kenapa tidak, dalam sekelip mata saja nama Malaysia menjadi pertuturan negara-negara di seluruh dunia. Orang makin mengenali dan pandai menyebut perkataan MALAYSIA dan nama Malaysia Airline System juga menjadi butiran ratiban.

Tetapi sayangnya kehebatan nama negara kita dalam warna dan variasi yang tidak begitu menyenangkan. Negara kita mendapat kesan langsung atas tragedi itu. Kesan yang kita dapat ialah kesan negatif dan tidak berapa elok untuk sesebuah negara. Reputasi pembangunan dan kemajuan negara kita sedikit terjejas.

Tuesday, March 11, 2014

Nenek minta berdoa agar cucunya selamat

LAPORAN SORE                                                                              

Selepas selesai proses penamaan calon pilihan raya kecil Kajang di Bangi tadi saya bersama dua rakan, Dr Wan Suhaimi dan Zaki Abdul Rahman, ke Shah Alam untuk menziarahi rumah keluarga co-pilot Fariq Abdul Hamid, 27 yang turut terlibat dalam kehilangan pesawat MH 370. Hajat untuk menziarahi keluarga Fariq ini petang semalam lagi, tetapi kerana hal tidak dapat dielakkan terpaksa ditangguhkan.

Halimah, tetap berdoa.
Co-Pilot Fariq Abd Hamid
Kedatangan kami disambut oleh Abdul Ghafar bapa saudara Fariq yang kebetulan rakan kami di Pasir Mas.

Menurut Ghafar, anak saudaranya itu merupakan anak sulung daripada lima adik beradik dan masih belum berumah tangga.

Kebetulan semasa kami sampai, keluarga itu menerima tetamu dari akademi penerbangan tempat dimana Fariq mengikuti kursus penerbangan, Pengarah akademi berkenaan dan dua orang instruktornya bernama Rajit dan Michael.

Presiden berjumpa Naib Presiden di Kajang

PERKEMBANGAN KAJANG                                                           

Akhirnya 38,065 pengundi yang berdaftar di N 25 DUN Kajang akan berpeluang memilih dua orang wanita untuk diangkat menjadi wakil mereka pada 23 Mac nanti sebagai mengganti Lee Chee Cheh. Presien PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail, 63 dan Naib Presiden MCA Chew Mei Fun telah diistyharkan sebagai calon pilihan raya kecil berkenaan secararasmi jam 10:15 pagi tadi.

Pertembungan satu sama satu di Kajang, Mei Fun dan Azizah.
Beberapa orang yang sebelum ini, melaung-laungkan akan ikut bertanding tidak seorang pun tampil menyerahkan borang pencalonan. Mungkin juga mereka terlupa yang hari ini adalah hari penamaan calon.

Antara mereka ialah bekas Ketua Umno Kota Bharu, Zaib Ibrahim. Zaid sudah pun beberapa kali turun ke Kajang untuk meninjau kedudukan dan mencari penyokong. Tetapi disebabkan Anwar tidak ikut bertanding, Zaid menarik diri. Apakah tujuan dan maksud Zaid berpolitik? Jelas dia berpolitik hanya acah-acahan sahaja dan bukan sesuatu yang serius.

Sunday, March 9, 2014

Sah, Dr Wan Azizah calon PKR di Kajang

BARU SAKNI                                                                                      

Petang semalam saya menyusupkan catatan kemungkinan Presiden PKR, Dr Wan Azizah Ismail akan dicalonkan sebagai calon pilihan raya kecil Kajang sebagai menggantikan Anwar Ibrahim yang ternafi haknya untuk bertanding selepas dijatuhi hukuman lima tahun penjara.

Catatan yang saya lepaskan petang semalam.
Catatan saya itu berdasarkan maklumat dalaman yang diperolehi semasa menghadiri Konvensyen Pakatan Rakyat petang semalam. Dan tengah hari ini ramalan itu menjadi kenyataan apabila Anwar Ibrahim mengumumkan isterinya itu sebagai calon di Kajang.

Pengumuman itu dikira tepat untuk memastikan PKR meraih kemenangan besar dalam pilihan raya berkenaan. Dr Wan Azizah dikira dapat menarik sokongan undi kaum wanita dan pengundi atas pagar yang bersimpati dengan nasib diterima oleh suaminya.

Sukar untuk diramalkan, apakah Dr Wan Azizah akan memenuhi pelan transisi sebagai MB Selangor seperti dirancangkan melalui Kajang Move?

Pengertian daripada sebuah kecelakaan

JALA SIMPATI                                                                                   

Sudah hampir 35 jam kehilangan dari radar pesawat B777-200 yang membawa 239 penumpang masih belum terjawab. Pihak berkuasa yang bertanggungjawab mengesan dan mencari pesawat MH 370 berkenaan sedang bertungkus lumus untuk mendapat cerita di sebaliknya. Sudah pasti juga kepala para pemerintah diserabuti dengan pelbagai persoalan sebaik saja ia dimaklumkan secara rasmi. Mereka juga sudah pasti tidak nyenyak tidur kerana tragedi itu terpikul di atas pundak mereka.

Semua orang yang waras melahirkan rasa terkejut, simpati dengan kejadian. Ada yang menjadi 'angau' sendiri membuat berbagai spekulasi dan mengemukakan berbagai teori, mengira apa sebenarnya yang berlaku. Apakah kerana kerosakan teknikal atau pun ada elemen keganasan.

Pokoknya tragedi kedua yang menimpa pesawat syarikat penerbangan nasional negara (MAS) itu membingungkan. Kejadian seperti itu boleh dikatakan jarang sekali berlaku. Sesuatu kejadian (aircrash) tidak lama untuk diketahui lokasi dan tempat kejadiannya.

Penjara Anwar melingkupkan Umno

LAPORAN LEWAT                                                                           

Keputusan Mahkamah Rayuan mesabitkan lima tahun penjara ke atas Anwar Ibrahim atas tuduhan liwat bukan saja menyekat peluang Ketua Umum PKR itu untuk bertanding dalam pilihan raya Kajang 23 Mac ini, tetapi ia juga memberi kesan negatif dan risiko kepada Umno dan BN.

Seorang pegawai bekas Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi, berkata rakyat akan makin membenci dan meluat kepada Umno dengan apa yang berlaku kerana mereka melihat tektik politik Umno memenjarakan Anwar itu sebagai mengulangi perkara sama yang menjijikkan.

Katanya rakyat tidak memahami proses mahkamah, prosuder perbicaraan dan sebagainya, tetapi apa yang diterima Anwar itu dianggap satu kezaliman yang sukar untuk diterima.

Saturday, March 8, 2014

Dr Wan Azizah mungkin calon PKR di Kajang?

SPEKULASI                                                                                       

Dr Wan Azizah Wan Ismail
Ekoran Anwar Ibrahim dijatuhi hukuman lima tahun penjara oleh Hakim Mahkamah Rayuan petang semalam menyebabkan peluang Anwar untuk menyertai pilihan raya kecil Kajang menjadi tanda tanya. Sama ada Anwar dapat bertanding atau tidak belum diputuskan lagi. Pihak PKR dikatakan sedang menyemak undang-undang negeri Selangor bagi memastikan perkara itu.

Sekiranya undang-undang Selangor menghalang Anwar, PKR tidak ada usaha lain melainkan kena mencari calon pengganti Anwar.

Dalam menanti semakan undang-undang itu PKR sudah ada pelan B untuk meneruskan pilihan raya berkenaan. Beberapa nama telah dicadangkan agar mengganti Anwar Ibrahim. Antara nama yang disebut-sebut ialah Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, Mustapa Kamil Ayub atau pun Saifuddin Nasution Ismail.

Penjara Anwar, kehilangan MH 370, tangisan kita bertimpa timpa

KESIMPULAN SORE                                                                        

Himpunan di Bilik Gerakan PKR Sikamat malam tadi.
Sebelum negara terkejut dengan laporan sebuah pesawat Boieng 777-200 milik MAS (MH 370) dilaporkan hilang dari kawalan dan sehingga kini tidak dapat ditentukan nasibnya, negara terlebih dahulu terkejut dengan keputusan drastik Hakim Mahkamah Rayuan yang menjatuhkan hukuman lima tahun penjara ke atas Anwar Ibrahim kerana dakwaan meliwat. Malaysia menerima dua bencana dalam tempoh tidak sampai 12 jam.

 Hukuman ke atas Anwar itu ditangisi oleh rakyat Malaysia. Ia dirasai oleh semua rakyat yang mengharapkan wujudnya keadilan dan kebenaran dalam proses perundangan negara ini dan tidak ada campur tangan mahkamah ke atas apa-apa kes atau apa lagi menjadikan mahkamah sebagai senjata untuk memenjarakan musuh politik.

Friday, March 7, 2014

Anwar akan dirihatkan dalam penjara kali kedua?

TERKINI                                                                                            

[kemaskini] Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara lima tahu ke atas Anwar. Sementara pelaksanaan penjara ditetapkan Anwar dibenarkan ikat jaminan RM10,000. 7:02 malam.

Mahkamah Rayuan mendapati Anwar Ibrahim bersalah atas dakwaan meliwat pembacuh kopinya enam tahun lalu. Hukuman bagaimana pun belum diputuskan. Dengan perkembangan terbaru ini bermakna pelan transisi, Kajang Move sudah berkecai.

Anwar merenung jauh mengenang nasib politiknya.
Malam ini Anwar akan tampil di Kajang dipentas ceramahnya seperti biasa. Mungkin ada amanat penting yang beliau hendak sampaikan malam ini.

Seperti diduga senario politik Malaysia juga akan berubah 360 darjah. Mereka yang selama ini benci dan dendam kepada Anwar boleh bersorak dan melompat. Apa yang mereka hajati dan doakan telah termakabul.

Khalid sudah hampir untuk jadi persis Mohamad Nasir

SPEKULASI                                                                                       

Politik sungguh kejam dan tidak ada perikemanusiaan. Dalam saat-saat kritikal bagi Anwar Ibrahim menentukan hidup matinya sama ada dapat bertanding atau tidak dalam pilihan raya kecil Kajang bagi membolehkan beliau menjadi MB Selangor, di luar mahkamah kawannya Abdul Khalid Ibrahim telah membuat penegasan tidak akan melepaskan jawatan itu.

Apakah makna dan erti ini semua? Hari ini Khalid Ibrahim telah membuat penegasan yang beliau tidak akan melepaskan jawatan menteri besar Selangor. Perkara itu jelasnya telah dimaklumkan kepada Sultan Selangor. Sebelum ini Khalid dikatakan diberi surat oleh partinya berhubung kedudukannya sebagai MB selepas projek Kajang Move, dan sejurus itu dispekulasikan beliau menghadap sultan.

Penegasan Khalid ini bolehlah dianggap satu pengkhianatan yang dihalalkan oleh politik. Tidak sewajarnya beliau membuat kenyataan itu atas menjawab persoalan itu ketika Anwar sedang bergelut di mahkamah terhadap rayuan pembebasannya oleh pendakwa.

PKR Kajang, kenapa ISMA membisu?

REAKSI                                                                                              

Beberapa rakan termasuk penganalis politik kelas sarjana bertanyakan saya bagaimana dengan sikap dan pendirian Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) yang sebelum ini ikut meletakkan calon di Kajang dalam pilihan raya umum lalu, tetapi kali ini mendiamkan diri. Mereka ingin tahu apakah Ngo Islam-Melayu yang dianggap pendokongnya kalangan cendekiawan muda Islam itu, akan ikut sama bertanding atau tidak dalam pilihan raya kecil Kajang 23 Mac ini?

Pertanyaan dan persoalan itu tentulah muncul apabila Isma seakan 'mentenggilingkan' daripada bercakap fasal pilihan raya kecil berkenaan.

Terhadap pertanyaan itu, saya mengambil sikap mendungukan diri saja. Saya hanya tersenyum di dalam hati bila mengenangkan Ngo yang rajin menampilkan diri membicarakan isu-isu bersangkut bangsa dan agama ini.

Ada sebab kenapa saya mendiamkan diri, kerana sedikit sebanyak saya dapat membaca latar sejarah parti yang diambil untuk dijadikan alat berpilihan raya oleh Isma, iaitu Berjasa. Juga dapat membaca kilau didalam kilat Ngo berkenaan dengan memerhatikan penglibatan mereka dalam berbagai aktiviti yang ada kaitan langsung dengan agensi kerajaan (sebut Umno). Tingkah itu membolehkan kita membuat firasat sendiri.

Thursday, March 6, 2014

Ahmad Yaakub sanggup berhenti MB asalkan hudud dilaksanakan

SIDANG DUN KEL                                                                            

Ahmad, tak jadi MB tak pa asal hudud dilaksana.
Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yaakub sanggup kehilangan jawatan Menteri Besar Kelantan asalkan hudud dilaksanakan di negeri itu.

Beliau membuat penegasan itu dalam sidang DUN Kelantan tengah hari ini semasa menggulung perbahasan titah ucapan di Raja.

Katanya; "saya tak apa kalau tak jadi MB asalkan hudud dilaksanakan," disambut dengan tepukan meja oleh ahli Dewan.

Penegasan dan pengakuan Ahmad itu menggambarkan beliau tulus dan serius untuk melihat hudud dilaksanakan di Kelantan sehingga sanggup mengorbankan kedudukan dan pangkat.

Apa jadi kepada Kajang Move kalau Anwar tak layak tanding?

SPEKULASI                                                                                       

Rayuan pihak pendakwaan raya terhadap pembebasan Anwar Ibrahim dari tuduhan meliwat 'pembacuh kopinya' bermula hari ini sehingga esok. Rayuan berjalan selepas Anwar gagal untuk mengenepikan Shafei Abdullah daripada mengepalai barisan pendakwa.

Perbicaraan berlangsung di hadapan tiga hakim Mahkamah Rayuan; Balliah Yusof, Aziah Ali dan Mohd Zawawi Salleh. Rayuan ini berjalan penuh debaran dan teka teki. Nasib Anwar akan ditentukan dalam perbicaraan ini, bukan saja apakah dia layak menjadi calon pilihan raya kecil Dun Kajang ataupun dia akan dihantar ke penjara.

Untuk menilai perkembangan ini agak sukar, kerana keadilan dalam perbicaraan ini bukan menjadi tanda asas untuk menentukan nasib Anwar. Sekiranya mahkamah tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak, kepercayaan kepada mahkamah boleh diletak. Sebaliknya kalau mahkamah dipengaruhi mana-mana pengaruh dan kepentingan, keadilan diharapkan itu sia-sia saja.

Wednesday, March 5, 2014

Khalid akan muncul di TV3 malam ini

MAKLUMAT                                                                                     

[kemaskini] 11: 55 pm Interview Khalid Ibrahim berhubung isu air yang disiarkan TV3 malam ini tidak menimbulkan apa-apa kontroversi. MB Selangor Abdul Khalid Ibrahim yang dijangka diasak dan dimanipulasikan oleh penemuramah Johan Jaaffar, menjawab dengan tenang dan tulus berhubung isu air.

Menjawab provokasi dari Johan, yang bertanya, apakah MoU itu akan diteruskan sekiranya berlaku peralihan pemimpinan di Selangor, Khalid jelas, perjanjian itu hendaklah diteruskan demi rakyat. Bukan soal siapa yang menjadi MB tetapi kepentingan rakyat perlu diutamakan.

Mengenai jawatan MB selepas pilihan raya kecil Kajang, Khalid mengatakan dia serahkan kepada rakyat. "Sekiranya rakyat mahukan saya, InsyaAllah terus menjadi MB Selangor." Kesimpulannya interview khas itu sedikit sebanyak dapat memberi penjelasan tentang isu air dan menampakkan akan keseriusan dan keikhlasan Khalid dalam berusaha menyelesaikan masalah rakyat. 11:55 Malam.

Khalid Ibrahim akan muncul dalam TV3 malam ini menerusi slot interview. Interview itu dirakamkan kelmarin. Beliau dikatakan akan memberi penjelasan berhubung dengan isu MoU untuk penstrukturan semula air di Selangor yang menjadi isu sejak ia ditanda tangani.

Tidak diketahui apakah slot itu berbayar. Kita tahu TV3 sebelum ini agak skeptikal dengan kerajaan Pakatan Rakyat termasuk di Selangor.

Untuk menerima jemputan TV3 itu adalah hak Khalid sebagai MB dia berkuasa untuk menjelaskan perkara berhubung dengan kepentingan rakyat. Tidak diketahui apakah slot itu berbayar atau percuma? Kita tahu TV3 sebelum ini agak skeptikal dengan kerajaan Pakatan Rakyat termasuk di Selangor.

Tuesday, March 4, 2014

Ketua sayap parti ditangkap khalwat dengan orang Terengganu

LAPORAN LEWAT                                                                            

Semalam saya menerima pesanan rengkas (sms) dari seorang rakan memaklumkan ketua kepada sayap sebuah parti politik telah ditangkap berkhalwat. Menurut rakan itu, dia minta saya menyiasat mengenal pasti siapakah gerangan yang kena tangkap atas alasan saya ada konteks dengan orang politik di negeri bahagian Utara itu.

Saya hanya mendiamkan sahaja, dan beranggapan maklumat itu kisah lama. Sebelum ini seorang ketua kepada sayap parti juga dilaporkan ditangkap kerana berkhalwat dengan pasangannya seorang pemimpin tertinggi parti di negeri di Utara juga. Sebelum itu ketua sayap parti itu dilaporkan pernah makan angin dengan seorang pemimpin parti berkenaan.

Monday, March 3, 2014

Berapa billion nilai MoU di Kelantan semalam?

TANYA MALAM                                                                              

Kerajaan Kelantan semalam menanda-tangani (MoU) dengan kerajaan Selangor untuk membangun tujuh projek pembangunan sosio ekonomi dan pendidikan, antaranya membina pusat halal hub bertaraf antarabangsa, sekolah Tahfiz Sains, rawatan air dan sistem horas.

Khalid dan Ahmad wujudkan kerjasama.
Projek ini akan dibangunkan oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan PKINK.

Manakala tiga lagi projek ialah, mengembangkan sistem pajak gadai Islam, Ar Rahn, pembangunan wifi dan jalur lebar di Selangor dan mewujudkan pusat pengumpulan pemasaran bagi produk makanan halal keluaran usahawan Kelantan dan Selangor.

MoU ditandatangani Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yakub dan Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim dengan disaksikan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Abdullah serta Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Kelantan dan Selangor.

Kata siapa yang boleh dipegang Faekah atau Rafizi?

ULASAN ISU                                                                              

Tampaknya MoU penyusunan semula air Selangor di antara Kerajaan Selangor dan kerajaan Pusat yang ditanda tangani 26 Februari lalu terus dipertikaikan dan menjadi isu hangat. Pertikaian yang teruk berlaku adalah sesama PKR sendiri. Pertikian ini secara tidak langsung, sedikit sebanyak menjejaskan keyakinan orang ramai kepada wibawa kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang diungguli PKR.

Mengenai isu ini, ada dua pihak, satu, yang menyokong langkah Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim yang menanda tangani MoU itu dalam keadaan tergesa-gesa dan tidak cukup matang, dan satu lagi yang mempersoal di sebaik rasional penandatangan MoU itu pada saat Pakatan Rakyat berdepan dengan pilihan raya penting di Kajang. Yang merasakan curiga di atas tindakan Khalid, menganggap Khalid sebagai sebagai hendak melindungi sesuatu.

Kedua-dua pihak ini kebetulan terdiri dari mereka dari fraksi PKR. Apakah sudah ada dua kumpulan dalam sebuah kapal bernama PKR? Tampaknya begitulah. Kalau ini berlaku ibarat kata, tidak akan ke manalah bahtera PKR dan apakah pelayarannya akan selamat? Selalu terjadi apabila kapal mempunyai dua nakhoda, mudahlah kapal itu akan karam.

Sunday, March 2, 2014

Adakah sembahyang khas untuk mengekang kenaikan harga barang?

SOAL MALAM                                                                                  

Dr Mohd Asri Zainal Abdin menyarankan supaya pemimpin kerajaan mengajak rakyat supaya solat Istisqa, iaini meminta hujan turun dan juga agar bumi yang panas dan kering ke belakang ini menjadi sejuk.

Solat agar hujan turun kata Asri, diamalkan di Nabi Muhammad dan ia menjadi sunnah (ikutan) bila berlaku kemarau panjang. 

Solat Istisqa katanya sembahyang khusus ditanah lapang. 

Sekurang-kurang saya berpengalaman mendirikan soal Istisqa di Makkah semasa mengerjakan umrah.

Saturday, March 1, 2014

Abdul Hadi, PRK Kajang bawa mesej besar

ULASAN                                                                                               

Malam tadi buat pertama kali Presiden Pas, Abdul Hadi Awang turun ke gelanggang pilihan raya kecil di Kajang dalam rangka memastikan Pakatan Rakyat menerusi Anwar Ibrahim akan menang dengan majoriti besar bagi melonjakan sokongan rakyat untuk PR ke Putrajaya.

Hadi PRK Kajang penting.
Kehadiran Abdul Hadi itu secara automatik menolak suara-suara sumbang termasuk di kalangan anggota Pas sendiri yang menganggap pilihan raya itu tidak perlu dan membazir. Saya tidak kira kehadiran Abdul Hadi itu hanya sebagai pemanis mulut saja, tetapi ia adalah komitmen serius Pas dalam pilihan raya berkenaan.

Berucap melancarkan jentera pilihan raya pemuda PR, di Taman Mesra Kajang malam tadi, Abdul Hadi berkata pilihan raya kecil Kajang besar makna dan ertinya untuk menyampaikan beberapa mesej kepada kerajaan BN.

Faekah harus jelaskan anasir hendak ganggu MoU?

SEBUKA MATA                                                                                    

Faekah perlu sebutkan siapakah anasir luar itu.
Bekas Setiausaha Politik MB Selangor, Faekah Husin yang dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Incorporate (MBI) mengakui pengambilalihan ekuiti empat syarikat konsensi air di Selangor tidak diberi tahu kepada semua pemimpin Pakatan Rakyat disebabkan ketidakpastian perjanjian itu sebelum ianya dimuktamadkan.

Faekah juga mengatakan persefahaman (MoU) itu ditandatangani dalam keadaan mengejut dan tergesa-gesa.

Beliau yang dilantik untuk menjadi perunding penstrukturan semula air itu, mengatakan ia tidak diberi tahu kepada sesiapa kerana ada anasir luar yang akan menganggu penstrukturan air itu yang sangat diperlukan oleh rakyat Selangor.