Monday, March 25, 2019

Naratif baru politik Malaysia

PERHATIAN 

TANPA menggantungkan agenda politik Malaysia yang sedia ada, kita perlu melihat naratif baru politik Melayu pasca Dr Mahathir kali kedua. Plot naratif baru politik sedang berjalan dan ia seakan tidak dapat dibendung lagi. Politik pasca Dr Mahathir sangat menarik perhatian dan mencabar sekaligus menjadikan politik Malaysia terus hidup.

Tindakan Nurul Izzah Anwar yang ada kalanya sukar untuk difahami semacam ada kaitan dengan kemunculan naratif baru politik Malaysia itu. Izzah seolah sedang mahu memberi isyarat kemunculannya.

Naratif baru ini akan didominasi watak-watak baru yang boleh menyebabkan kita terkesima. Sekaligus naratif ini akan membawa kekecamukan dalam politik.

Thursday, March 21, 2019

Umno tidak perlu buang masa dan wang saman wakil rakyatnya

ULASAN

UMNO akan menyaman kesemua wakil rakyatnya Adun dan ahli Parlimen yang bertindak keluar meninggalkan parti itu untuk menyertai parti lain. Perkara ini diumumkan oleh Setiausaha Agungnya Annuar Musa (foto).

Memetik sebuah laporan menyebut, Annuar memberi tahu semua bekas ahli parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Umno yang meninggalkan parti itu selepas Piraum lalu akan menerima notis saman berkenaan.

Beliau telah pun mengarahkan penal peguam dilantik berbuat demikian.
Sebelum ini Pemangku Presiden Umno Mohamad Hassan memberi tahu Umno tidak akan meneruskan tindakan saman ke atas wakil rakyatnya yang lari kerana masalah kewangan.

Tuesday, March 19, 2019

Terima kecacatan disuarakan wakil Tangga Batu

ULASA PARLIMEN

KISAH yang diceritakan oleh wakil Tangga Baru (Dr Rusnah Aluai) (foto) berkaitan sistem pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan kini agak kelam kabut, tidak tersusun dan penuh kecacatan, adalah tepat sekali.

Dr Rusnah menceritakan bagaimana kedudukan beliau sebagai wakil rakyat dipinggirkan, apabila tidak dijemput menghadiri program menteri PH dari Parti Amanah Negara (Amanah) di sebuah kem di Melaka. Beliau mendedahkan demikian sewaktu berucap membahas titah ucapan di Raja di sidang parlimen hari ini.

Monday, March 18, 2019

Pengekalan MCA dalam BN tak senangkan Pas?

ULASAN PAGI

MCA tidak jadi keluar daripada BN.
SELEPAS beriya-iya untuk meninggalkan BN, tiba-tiba MCA mengambil keputusan untuk kekal bersama BN. 

Kekal bersama BN bermakna kekal bersama Umno. Sebelum ini MCA memberi tempoh dua minggu untuk memikirkan kedudukannya dalam BN. Parti itu bersama sebuah lagi komponen MIC juga bercadang untuk membubarkan gabungan berusia  47 tahun itu.

Saturday, March 16, 2019

MP Umno jangan sertai PH untuk menganggu

ULASAN 

Dr Mahathir umum penerimaan rasmi bekas Umno Sabah
ke dalam Bersatu.
TAHNIAH kepada Bersatu kerana menerima kemasukan enam wakil rakyat dan dua senator daripada Umno Sabah.

Mereka merupakan kumpulan pertama wakil rakyat dan bekas Umno Sabah yang meninggalkan parti asal mereka untuk menyertai Bersatu.

Thursday, March 14, 2019

Anwar, Husam dan Mustapa perlu kemaskan kabinet Dr Mahathir

RENCANA KHAS

PARLIMEN ke 14 sudah masuk sidang yang kedua, di mana sidang kedua bermula Isnin lalu yang akan bersidang selama 20 hari. Kabinet kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang pertama kali dibentuk sudah berusia 10 bulan. Walaupun kabinet pertama Dr Mahathir itu relatif baharu, di mana terlalu awal untuk dinilai, tetapi sudah ada aspek tertentu yang boleh dibuat penilaian.
Ketiga mereka ini sangat layak untuk sertai kabinet.
Kita tahu, hampir 95% anggota kabinet Dr Mahathir seramai 28 orang terdiri daripada orang baharu yang pertama kali menjadi anggota kabinet. 

Tuesday, March 12, 2019

Gobind tidak perlu berlengah untuk bertindak

ULASAN

MENTERI Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo tampaknya berhati-hati untuk melaksanakan sekatan atau tindakan ke atas mana-mana portal termasuk media sosial yang memberi kebebasan kepada pelayarnya memberi komen tanpa tapisan kerana bimbang takut tindakan itu dikatakan menyekat kebebasan bersuara.

Sebenarnya Gobind (foto) tidak perlu berfikir panjang untuk bertindak dengan kuasa yang ada di bawah kementeriannya kerana gejala fitnah, penghinaan dan pemutar-belitan maklumat dalam media sosial kini sangat ketara sekali atau dalam bahasa sekarang sudah "giler".

Tindakan menghalang dan menyekat itu bukan bermaksud menyekat kebebasan bersuara sebaliknya demi kepentingan umum dan ia juga sebagai penyuburan demokrasi di negara ini.

Sunday, March 10, 2019

Kerajaan gabungan PAMUM boleh guna formula 2, 2, 2,1.

ULASAN 

Perundingan rasmi pembentukan jawatankuasa
teknikal gabungan PAMUM.
PENGESAHAN penggabungan di antara Pam (was known as PAS) dengan Umno (PAMUM) tidak boleh dipandang ringan. Mungkin orang boleh gelak cara parti agama itu (Pam), berpolitik apabila melihat kepada sikap sorong tarik atau papan jungkit para pemimpinnya, tetapi penggabungan dengan Umno sesuatu yang boleh mengganggu dan membuka selera baru politik Malaysia.

Friday, March 8, 2019

Hadi, Mat Hassan alatkan Dr Mahathir untuk singkir Anwar?

ULASAN 

Usaha untuk gugatkan hubungan Dr M - Anwar.
RAMAI yang seronok dan menadah tangan bersyukur, apabila Pas dan Umno mengambil keputusan untuk bergabung dengan menjadikan Melayu dan agama sebagai landasan.

Kedua parti itu menjadikan keadaan bangsa Melayu yang kritikal dan kedudukan Islam terancam dewasa ini, dibawah kerajaan PH menyebabkan mereka mengambil keputusan.

Tuesday, March 5, 2019

Bergabung: Umno - Pas lakukan Harakiri.

SUSUPAN PETANG

Kenyataan bersama pemimpin Umno dan Pas
ke arah penggabungan.
URA-URA, sebenarnya bukan ura-ura lagi tetapi sudah jadi kenyataan Umno dan Pas bergabung. Bukan cubaan tetapi benar-benar. Hanya tunggu perasmian sahaja. Sebelum itu orang Pas berapi-rapi penaka jilatan "Hutamah" menuduh dan menganggap rancangan itu sebagai fitnah dan ia untuk memburuk-burukkan Pas.

Monday, March 4, 2019

Implikasi dan kesan Pirake Semenyih kepada PH dan BN

ULASAN SEMENYIH
[Bhg 2).

PIRAKE Semenyih memberi signifikan tersendiri kepada dua parti PH dan BN. Keputusan dan perjalanan pilihan raya itu perlu diambil perhatian oleh kedua-dua parti demi kepentingan masing-masing.

Pakatan Harapan (PH) sebagai parti kerajaan sangat-sangat perlu menjadikan pilihan raya itu sebagai bukan sahaja, bahan kajian akademik tetapi detik untuk mula bertindak secara agresif untuk menyelamatkan keadaan.

Sunday, March 3, 2019

BN berhak untuk menang di Semenyih

ULASAN SEMENYIH
[Bhg 1)

Zakaria dijulang kemenangan.
PERANG (Pirake) Semenyih selama dua minggu telah pun tamat dengan berpihak kepada BN yang berjaya merampas kerusi N 24 berkenaan. Calon BN, Zakaria Hanafi memperolehi 19,780 berbanding dengan calon PH Muhammad Aiman Zainali memperolehi 17,866 undi. Majoriti diraih Zakaria sebanyak 1,914 undi.

Friday, March 1, 2019

Kemana lagi Pas hendak lari?

CATATAN SORE
"Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap." al-Isra'" 81.
OH.. berlinang mata saya mengenang nasib parti gemula chek (Pas) dengan apa yang berlaku kini. Sungguh tegal mereka yang melakukannya, itulah detapan nastapa di sanubari. Bohonglah kalau hati tidak sedih dengan apa yang berlaku dan menimpa Pas sekarang ini, sebab parti itu dicintai saya sejak dari kecil lagi.

Apakah balanya. Nasib malang satu demi satu menimpa Pas, bukan kerana lawan tetapi kerana ulah pemimpinnya sendiri. Harapkan pagar pagar memakan padi. Teringat sebuah kata-kata jika sesuatu itu diserahkan kepada bukan ahli, maka tunggulah kemusnahannya. Apakah kejadian ini menjadi tanda-tanda pertengahan dan akhir akan kemusnahan parti agama itu lebih besar lagi? Begitukah. Nauzubillahiminazalik.