Tuesday, August 31, 2010

Laporan Lewat

Dua Panggilan Basi Untuk Berbuka Puasa

PETANG semalam saya menerima 'panggilan basi' jemputan berbuka puasa. Pertama panggilan basi dari Zaid Ibrahim, yang mengajak berbuka puasa di Seksyen 4, Wangsa Maju. Panggilan basi kedua daripada Sallahuddin Ayub yang mengajak berbuka puasa di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

Biarlah panggilan itu basi, lewat dan nampak seperti terdesak, namun saya tetap berterima kasih. Setidak-tidaknya mereka ingatkan juga kepada hamba Allah ini.

Saya memenuhi panggilan basi dari Zaid Ibrahim. Sebabnya ia berdekatan dengan rumah saya, dan Seksyen 4, di situ adalah lokasi kediaman saya lebih 10 tahun. Majlis Zaid juga saya rasa lebih membuka selera kerana diadakan penyampaian hamper dan bantuan kepada ibu tunggal dan juga orang kurang upaya (OKU).

Saya tidak mahu membandingkan antara dua majlis itu. Majlis melibatkan Salahuddin itu jamuan untuk para petugas media terpilih. Kabarnya seramai 50 orang medialis yang hadir. Media juga harus sentiasa dijaga dan dirawat. Alpa merawat kaum media ibarat buruk padahnya. Almaklumlah orang media ini sensitif dan punya daya hidu yang kuat.

Jika hendak dikira saya sepatutnya tidak menghadiri kedua-dua majlis itu. Kerana undangan sudah basi, sudah menjelang waktu hendak berbuka puasa. Tetapi seperti saya katakan tadi kerana majlis Zaid lebih hampir maka saya permudahkan diri. Apapun terima kasih kepada Sallahuddin yang masih ingat meskipun muazim sudah memegang pembesar suara untuk melaungkan azan bagi menandakan waktu berbuka sudah tiba baru dia teringatkan saya.

Sebelum ini Zaid tidak pernah sampai ke Wangsa Maju. Apa lagi bersolat maghrib di surarau situ. Tetapi kini setelah dilantik menjadi Pengerusi Perhubungan PKR, menyebabkan Zaid terpaksa mencemar duli ke kawasan itu. Terpaksa!

Khabarnya sudah tiga kali Zaid turun ke Wangsa Maju. Semuanya melibatkan pertemuan dengan rakyat marhaen. Baguslah. Kalau Zaid bercadang hendak menumpang kasih penduduk dalam Parlimen Wangsa Maju, beliau kena kerap turun. Penduduk Wangsa Maju kini masih dalam terkilan gara-gara tindakan 'bekas' ahli Parlimen mereka, Wee Chong Keong meninggalkan mereka tanpa sepatah khabar.

Hari ini orang Wangsa Maju sakit dan terguris. Mereka mungkin juga serit. Tetapi kalau Zaid dapat cari penawar terbaik mungkin ianya sembuh. Masih ada harapan untuk Wangsa Maju terus ditawan PKR dalam pilihan raya akan datang walaupun bekas calon dari MCA, Yong Teo Lock rajin menemui rakyat di Wangsa Maju.

Melihat kepada sambutan malam tadi, nampaknya penyolong Pakatan Pembangkang di Wangsa Maju masih belum berubah. Mereka masih terus bersama Pakatan Rakyat. Pas juga memberi sokongan padu. Yang Dipertua Pas Wangsa Maju juga turut sama hadir. Kedatangan Zaid itu sedikit sebanyak telah mengubat hati mereka yang luka kerana dicalar balarkan si Chong Keong. [wm.kl. 5:00 pm 31/08/10]

Susupan Tengahari

Janganlah Keterlaluan Ambil Kesempatan Atas Kelemahan Umno

AKHIR-AKHIR ini berbagai kejadian atau aksi pelik diluar kebiasaan adat dan normal politik kedengaran berlaku. Ada juga perlakuan dilakukan oleh seseorang lebih dari sekali. Mungkin ada yang beranggapan kejadian ini menunjukkan manusia sudah semakin maju dan terbuka. Dari satu sudut mungkin ianya boleh diterima baik. Dari segi lain kejadian itu berlaku kerana keadaan parti yang memerintah semakin lemah dan ditolak menyebabkan ianya sukar untuk bertindak dengan tegas.

Tetapi dari sudut kepetingan bernegara kejadian-kejadian itu mengecewakan. Ia semacam mencabar keupayaan satu pihak lain. Dua perisitwa yang boleh dipetik dan dijadikan sebagai contoh; ialah kejadian orang bukan Islam masuk ke dalam surau seperti mana berlaku ke atas Ahli Parlimen Serdang, Neo Nie Ching.

Perbuatan Nie Ching itu tidak menjadi kesalahan. Islam tidak melarang orang bukan Islam memasuki ke masjid kalau mereka ada niat baik untuk mendapat penjelasan daripada penguasa agama seperti imam dan sebagainya. Tetapi perbuatan itu tetap dilihat satu kesalahan dalam konteks agama di negara ini.

Ini kerana sebelum ini perbuatan itu jarang atau pun tidak pernah berlaku langsung. Orang bukan Islam takut untuk melangkah masuk ke dalam rumah Allah. Rasa kurang berani dan bimbang itu mungkin kerana kejahilan dalam memahami Islam oleh penganut Islam sendiri dan juga bukan Islam.

Kejadian kedua ialah tindakan anak muda bernama Wee Meng Chee atau dikenali Namewee mengubah senikata lagu negaraku yang dikatakan berbentuk perkauman. Apa yang berlaku ini merupakan kali kedua melibatkan Namewee. Mungkin kali pertama ia boleh dianggap sebagai satu kesilapan dan kurang faham beliau mengenai tata negara. Tetapi bila berlaku kali kedua maka jelas ianya disengajakan. Ertinya beliau tidak ambil berat atas nasihat dan teguran pada kejadian kali pertama.

Kedua kejadian itu mengilankan orang ramai. Atau mereka yang kurang faham akan merasa geram dan marah. Semacam ada pencerobohan ke atas agama dan negara. Mungkin kejadian seperti dilakukan Nie Ching itu masih belum sesuai pada masa ini, mungkin ia menjadi biasa di masa akan datang.

Sesuatu yang perlu direnungi kenapa keadaan ini berlaku. Kenapa tindakan dianggap sebagai satu perubahan itu boleh sampai terjadi demikian. Jawabnya kerana mereka menyedari yang Umno semakin lemah. Umno kini dalam keadaan nyawa di hujung pedang. Kalau Umno kuat nescaya kejadian ini tidak akan berlaku. Umno sendiri yang menjadi tonggak kepada kerajaan BN juga menyedari akan kejadian ini.

Atas kepentingan politik apa saja perbuatan boleh dilakukan sekiranya ia memberi keuntungan kepada pihak menentang BN. Tetapi dari segi adat ia tidak wajar dilakukan dan tindakan-tindakan seperti itu kurang manis. Memang semua orang setuju untuk menjatuhkan Umno dan menukar kerajaan negara ini kerana kebejatannya. Tetapi tindakannya biarlah terkecuali daripada menyentuh soal agama dan negara.

Pada saya apa yang berlaku itu baik sengaja atau tidak, ia berlaku kerana Umno kini dalam keadaan lemah. Kalaulah kejadian itu memberi keuntungan kepada Umno rasanya parti itu juga sedia menerima dengan baik. Umno tidak akan bertindak melarang apa lagi mengambil tindakan. Malangnya kejadian itu merugikan Umno. Umum tahu sejauh mana sangat keikhlasan Umno dalam mendaulat agama dan bangsa. Justeru kebangkitan Umno mempertikaikan kejadian itu hanya satu munafik saja.

Bagaimana pun ingin saya sarankan supaya semua pihak hendaklah berhati-hati dalam mencari usaha dan ikhtiar dalam usaha hendak menjatuhkan di antara satu sama lain. Tindakan biarlah rasional dan tidak menyentuh sensitiviti orang lain. Bersikap tasamuhlah dalam keadaan apa sekali pun. Kepada pihak Pakatan Rakyat mereka perlu berhati-hati dalam kesungguhan melakukan perubahan jangan sampai ia dibenci oleh rakyat.

Kebebasan dalam berpolitik hendaklah dibatasi dengan kebijaksanaan agar maruah politik dan parti politik itu masih tetap terjamin.[wm.kl. 1:30 pm 31/08/10]

Selepas Subuh

Dun Semerak Catat Sejarah Milik Radio Sendiri

KATA orang kalau hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Di mana ada kemahuan disitulah ada jalannya. Selalunya mereka yang berkemahuan tinggi akan berjaya mencapai apa yang dihajatinya. Begitu juga kejayaan bukan saja milik kalangan ahli ilmuan dalam bidang tertentu, tetapi mereka yang tidak keahlian juga akan berjaya, asal ada keazaman yang tinggi.

Begitulah apa yang boleh dipadankan dengan kejayaan Pusat Khidmat Adun Semerak, Pasir Puteh Kelantan, khasnya kesungguhan Adunya, Wan Hassan Wan Ibrahim. Kejayaannya mewujudkan siaran radio internet sungguh mengejutkan saya. Saya tidak pernah terfikir sebuah Dun seperti Semerak yang berada di luar Kota Bharu Bandaraya Islam (KBRI) memiliki siaran radio berkenaan.

Siaran radio yang dinamakan Radio Ore Semerak (ROS) itu kini dalam tempoh percubaan. Ia dijangka dilancarkan secara rasmi oleh Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat. Menurut pengarah operasi Pusat Khidmat Masyarakat Adun Semerak, merangkap pengawal siaran dan operasi, ROS, sdr Ibrahim, siaran itu dilancarkan beberapa bulan lalu dan ia mendapat sambutan menggalakkan.

Setiap hari radio itu dilanggani kira-kira 800 hingga 1,200 dalam satu-satu masa.

Difahamkan bahawa Dun Semerak merupakan satu-satunya memiliki siaran radio seumpama itu. Ini sekali gus menjadikan Dun Semerak mencatat sejarah sebagai perintis radio internet dan meninggalkan 45 Dun lain di seluruh Kelantan.

Jelas sekali kejayaan mewujudkan radio itu membuktikan kesungguhan dan juga keazaman tinggi Wan Hassan dan para petugasnya. Kejayaan mewujudkan radio dalam talian itu (internet) menolak persepsi dan gelaran yang dilekatkan kepada Adun berkenaan sebagai Adun barangan Purba.

Wan Hassan memang seorang peminat barang-barang purba. Beliau memiliki barangan purba ada yang berusia lebih 500 tahun dengan nilain ratusan ribu ringgit.

Berbalik kepada kejayaan mewujudkan radio itu, ia dikendalikan oleh tiga orang DJ dan dua juruteknik yang berkerja secara sukarela dan bergilir-gilir. Antara pengisiannya ialah menyiarkan lagu-lagu, menyampaikan maklumat dan dalam masa sama ia menjadi penghubung antara masyarakat Semerak yang berada di mana-mana saja.

Penduduk Semerak juga boleh menggunakan siaran radio ini untuk menghebahkan berita atau maklumat di sekitar Semerak dan Pasir Puteh.

Semasa kunjungan saya bersama dua rakan, Lawyer Md Radzi Mustapa dan bekas Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Mohd Zaki Abdul Rahman saya sempat bersiaran secara langsung menerusi radio berkenaan.

Dalam pada itu menurut Wan Hassan beliau mengalu-alukan cadangan, kritikan untuk memperbaikkan lagi radio berkenaan. Beliau juga berhajat akan mempertingkatkan lagi mutu siarannya. "Kalau boleh kita mahu jadikan ROS ini sebagai radio alternatif kepada rakyat," jelasnya bangga.

Dalam pada itu beliau mengalu-alukan sebarang derma ataupun bantuan teknikal dari sesiapa saja demi meningkatkan siaran ROS itu. ROS boleh dikuti menerusi htpp://semerakloni.listen2myradio.com. Syabas dan tahniah kepada Dun Semerak khususnya Wan Hassan. [wm.kl.1:00 pm 31/0/10]

Tengah Malam

Catatan Untuk Sebuah Kemerdekaan

DARI birai jendela di tingkat 12 saya menghamparkan pemandangan ke arah pusat bandar Kuala Lumpur. Dari sudut ini sebahagian bandarya Kuala Lumpur yang indah dan permai jelas terbidas ke dalam mata. Dari kejauhan nampak puncak menara berkembar Petronas - lambang kemegahan dan kegoaan seorang bekas Perdana Menteri. Neon isyarat yang bekelip-kelip dari bangunan itu menyambar pemadangan.

Sejajar dan seiringi dengannya beberapa bangunan pencakar langit yang lain, kelihatan sinis dan pesmis kerana cemburu kepada keegoaan menara berkembar itu. Biarlah panorama itu berbalah sesamanya. Jauh di sudut hati terbetik rasa bangga dan megah kerana panorama yang disaksi dibeberapa buah negara membangun juga wujud di sini. Namun kemegahan itu terkoma seketika bila mana tiba-tiba berarak sepatah pertanyaan, siapakah yang memilik itu semua?

Sebenarnya rasa cemburu itu tidak perlu timbul. Kalau semangat Malaysia bergumpal dalam diri, ia tidak menjadi persoalan. Sesiapa yang memiliki segala kemegahan dunia itu, ia adalah hak rakyat negara ini juga. Kemegahan itu adalah perkongsian bersama. Makanya kalaupun tidak dapat menjamah dan memiliki dengan tangan cukup dengan mata. Iya mata.

Di langit udara pekat. Awan seakan tidak bergerak meskipun setapak. Macam ada tanda-tanda hujan akan turun. Di sekeliling yang lain, suasana temaram nan tenang persis menanti sesutau. Dari jendela ini dapat saya merasakan denyut nadi setiap warga ibu kota ini. Bahawa mereka semua sedang menanti detik 12:00 tengah malam dengan penuh perhatin dan debaran. Debaran sama yang dirasai bila setiap kalai tiba saat, tarikh dan hari 31 Ogos.

Demikian keramatnya detik 12:00 tengah malam yang akan menginsutkan detik kedewasaan kemerdekaan kita, 31 Ogos. Tepat pukul 00:00 maka bunyilah dentuman mercun memecah kepekatan malam terbit dari segala penjuru. Cahaya bagaikan kilat memacar ke atas bagikan alunan ombak kegembiraan dan kemegahan sekalian manusia. Suasana yang tadi tenang bagaikan lautan berombak laksana bangkitnya sebuah raksasa dari bumi. Di kejauhan juga terdengar pelbagai suara menjerit dan laungan dengan berbagai makna sebagai mengapriasasikan kemerdekaan.

Untuk kira-kira 15 minit langit Kuala Lumpur dan sekitarnya riuh randah. Di mana-mana kelihatan pancaran bunga api bagaikana mahu memberi tahu makhluk dilangit bahawa alam di bawah milik mereka selamanya. Suasana sungguh gamat dan gegak gempita dan kalut.

Dalam menghayati dan merenungi keriuhan yang melautan itu tiba-tiba terusik di hati apakah keriuahan dan kegembiraan itu suatu masa nanti akan bertukar menjadi kebisingn dan kebingitan sebuah peperangan? Sebuah percakaran dan sebuah perbalahan? Bunyi yang kalut dan riuh itu adalah bayangan kepada satu tragedi benar?

Naunzubilahiminazalik... tidak! Saya mendoakan dan mengharapkan agar kegembiraan, keriuhan dan gegak gempita kemerdekaan ini tidak akan bertukar menjadi gegak gempita sebuah peperangan. Biarlah ia kekal dengan erti dan makna hari ini. Bahawa api dan dentuman itu tetap kekal menjadi sebuah kemerihan dan kebanggaan - lambang kebebasan dan kebesaran bangsa Malaysia.

Kebisingan itu adalah luapan semangat kecintaan dan perpaduan. Api itu adalah menjadi pancaran semangat untuk terus mencerahkan bumi tercinta ini selamanya. Jangan tukar api kegembiraan dan kebebasan itu dengan api peperangan yang manakutkan. Warna yang berbagai rona dan bak kialau belian ini jangan sapu dengan warna merah darah. Jangan tukarkan riuh kegirangan itu kepada suara ketakutan dan histeria.

Biarlah Kuala Lumpur terus mengulik kedamaian untuk semua orang kandatipun alas tidur masing-masing berbeza saiz dan berbeza kempukkan.

Jangan khianati kemerdekaan kita sebaliknya isilah ruangnya dengan erti dan makna kita sendiri. Ayuh kita bergerak menujur kemerdekaan dan meninggalkan belenggu penyeksaan. MERDEKA! [wm.kl. 1:00 pm 31/08/10]

Monday, August 30, 2010

Sebelum Berbuka

Modal Dan Tektik Lama
Fitnah Kebangsaan Oleh Zainuddin Maidin


LAMA tak kedengaran nama Zainuddin Maidin, wajahnya juga lama tak timbul di kaca tv. Begitu juga kelibatnya di Taman Melawati, Hulu Kelang, Selangor juga sudah tidak nampak lagi.

Menjelang waktu Maghrib selalunya beliau akan bersendirian di sebuah kedai mamak di situ minum tea tarik. Walaupun ramai 'ahli kelab Maghrib" di kedai itu, tetapi tak ada siapa yang sudi duduk dan berbual dengannya. Kenapa? Tahulah sendiri. Wajahnya sudah cukup menggerunkan orang untuk bersapa dan berbual dengannya. Itu tidak lagi mendengar kenyataan dan kritikan dan hemburan kebenciannya kepada Pas dan Anwar Ibrahim.

Sebulan lepas baru saya tahu kenapa Zainuddin jarang muncul di Melawati, rupanya dia sudah berpindah ke kawasan baru. Di rumah banglo baru di Putrajaya. Wah... lepas bersara secara kalah dalam pilihan raya umum ke-12 lalu Zainuddin sudah membina banglo. Melarikan diri meninggalkan rumah lama di Taman Melawati. Itulah nikmat menjadi menteri kabinet. Nikmat inilah yang menjadi rebutan ramai.

Alih-alih hari ini suara 'cengel' Zainuddin kedengaran semula. Nada dan maksudnya sama iaitu untuk memburuk dan menghina Pas. Kali ini dia melempar fitnah kononnya Pas menyuruh Tunku Abdul Rahman Al Haj merampas harta orang Cina. Tidak cukup itu Zainuddin mendakwa Pas berpihak kepada Indonesia sewaktu berlaku konfrontasi Indonesia - Malaysia.

Kalau dengar, tuduhan itu teruk juga. Ia memberi gambaran Pas sebuah parti yang jahat, ekstrim dan tidak cintakan negara. Kalau mengikut hukuman dalam kitab lama orang yang membuat fitnah harus dipotong lidahnya. Tujuan Zainuddin membuat pendedahan itu bagi merenggangkan hubungan Pas dengan masyarakat Cina waktu ini. Mungkin Zainuddin sendiri merasai bahawa orang Cina sudah tidak menyokong Umno lagi maka beliau kena berkorban masa rihatnya kini membantu sama Umno.

Sambil menafikan kenyataan Zainuddin itu, Ketua Penerangan Pas Idris Ahmad meminta bekas Menteri Penerangan itu memohon maaf kepada Pas. Nampak marah betul Idris. Tetapi sebenarnya Idris atau Pas tidak payah sibuk melayan Zainuddin Maidin. Layanan akan memberi markah kepadanya, bahawa suaranya masih keramat dalam memburukkan Pas.

Apa yang baiknya diamkan saja. Anggaplah Zainuddin tidak wujud. Kenapa dikatakan begitu sebab pendedahan itu tidak memberi apa-apa bekas pun kepada rakyat. Rakyat sudah tahu dan kenal siapa dia Zainuddin Maidin. Seorang oportunis Melayu - mamak terakhir! Rakyat yang sihat dapat menilai sendiri sejauh mana kebenaran kata-kata Zainuddin itu.

Zaninuddin boleh bercakap lebih dan menggerunkan dari itu. Beliau boleh melemparkan Pas bersekongkol dengan komunis atau apa-apa gerakan subversif lainnya. Sebagai seorang pengarang, wartawan Zainuddin boleh mereka citpa apa saja kejutan demi kejutan. Atau sebagai orang yang termakan budi dan air ludah Umno beliau boleh mengatakan apa saja yang dia kira kerjanya itu akan menguntung Pas dan dikira sebagai pahala syurga oleh Umno.

Mungkin pendedahan karut Zainuddin itu boleh dijadikan umpan kepada Umno, tetapi bukan kepada pihak lain. Itu pun terbatas kepada orang Umno yang sudah menghidap kencing manis, darah tinggi ataupun sempuk yang melampau. Orang-orang Umno yang perut buncit dan kepala botak juga mungkin percaya. Tetapi kalau Melayu yang bebas dari sindrom bodek, ampu dan tidak taat membuta tuli tidak mudah menerimanya.

Kita menuntut Zainuddin mengemukakan bukti atau dokumen bersurat mengenai apa yang beliau tuduhan itu. Dalam hal ini ia tidak absah kalau hanya digunakan andaian ataupun hipotesis senget sebelah saja. Kalau Pas benar menyuruh Tunku Abdul Rahman rampas harta Cina, ia perli dijelaskan siapakah tokoh Pas yang bercakap itu? Mungkin audio video sukar untuk dikemukakan tetapi mungkin wajah atau atau lakaran muka tokoh itu boleh dikemukakan.

Begitu juga dengan tuduhan Pas memihak kepada Indoneisa dalam peristiwa Gayang Malaysia itu. Siapakah tokoh itu dan apakah bentuk bantuan yang diberikan Pas. Apakah Pas memberi maklumat, melindungi tentera Indonesia ataupun Pas membekalkan senjata?

Kalau orang waras dan tidak berhati busuk dengan Pas, bukan mudah Zainuddin Maidin melemparkan tuduhan itu. Ia mungkin terlebih dahulu berfikir kerana ianya ada implikasi buruk. Kegagalan menyediakan bukti menyebabkan orang akan menganggap beliau bercakap mengikut putaran lidah tidak bertulang semata-mata. Dan apa yang disuarakan itu merupakan fitnah kebangsaan oleh Zainuddin Maidin.

Apapun seperti dikatakan tadi, orang ramai bukan menelan begitu saja pendedahan dan air liur basi Zainuddin Maidin itu. Mereka tidak seperti Zainuddin yang tanpa memikir panjang menjadikan pendedahan itu sebagai modal untuk merenggangkan Pas dengan orang Cina. Saya percaya pendedahan dan modal Zainuddin itu bukan mengurang sokongan Cina kepada Pas sebaliknya akan bertambah kerana orang Cina benci kepada Melayu - mamak yang masih berpegang kepada mitos menganggapkan Umno sebagai pejuang Melayu.

Sepatah pertanyaan untuk Zainuddin Maidin, setelah Umno merdeka membawa ke hari ini, berapa banyakkah harta Melayu yang Umno rampas? Apakah dengan mencadangkan supaya dirampas harta Cina (itu pun tidak betul) lebih kejam daripada parti bangsa yang merampas hak-hak bangsanya sendiri. Tak percaya tanya Mat Maslan. Mat dah berbuka ke atau hari ini tak puasa, kerana uzur syarie? [wm.kl.6:15 pm 30/08/10]

Susupan Petang

Selamat Berjaya Kerajaan Kelantan

KURANG 15 jam menjelang detik 12:00 tengah malam yang akan mengenapkan 53 tahun Malaysia merdeka, kerajaan Pas Kelantan telah memfailkan saman di mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur pagi ini terhap Pertonas meminta syarikat Petroleum Nasional itu membayar royalti minyak 5% kepada kerajaan Kelantan.

Menteri Besar, Nik Abdul Aziz Nik Mat mengepalai rombongan kerajaan negeri memfailkan saman berkenaan. Hampir semua wakil rakyat Kelantan hadir menyatakan sokongan terhadap tindakan tersebut.

Apa yang berlaku hari ini satu lagi sejarah yang dicipta oleh rakyat Kelantan. Walaupun tindakan saman itu dilihat sukar untuk dimenangi selagi kerajaan UBN masih berkuasa, tetapi dari segi moralnya tindakan itu dikira betul dan jalan terakhir sebagai membela nasib rakyat Kelantan.

Seperti mana kata Nik Aziz, tindakan itu adalah tanggugjawab dan amanah dipikul beliau untuk mengembalikan harta dan hak rakyat negeri Kelantan. Atas keyakinan bahawa Petronas telah menganiaya rakyat Kelantan yang menafikan pembayaran royalti itu, maka tindakan itu wajar dan menggembirakan seluruh rakyat Kelantan.

Kegagalan pihak kerajaan Pusat terutama Umno Kelantan menyelesaikan isu berkenaan membawa kepada pemfailan kes tersebut. Sebelum ini ada usaha meminta Tengku Razaleigh Hamzah menjadi orang tengah bagi menyelesaikan tuntutan berkenaan. Masa diberikan kepada bekas Pengerusi Petronas itu, tetapi nampaknya ianya gagal mencapai sebarang hasil.

Mungkin selepas Tengku Razaleigh gagal mendapat sebarang hasil itulah maka tindakan menyaman Petronas dilakukan. Sudah tentu bagi kerajaan Kelantan tindakan itu sudah difikir semasak-maskanya dan bukan keputusan individu tertentu saja, jauh sekali untuk merai populariti politik.

Kita tidak perlu komen panjang dan kita biarkan kepada penentuan mahkamah. Cuma apa yang hendak dikatakan sama ada kes itu dimenangi kerajaan Kelantan atau tidak namun ia memberi modal politik besar kepada Pas. Kerana itu dari satu sisi tindakan saman itu sebagai menambahkan modal politik buat Pas.

Itulah diharapkan Pas, tindakan saman Petronas itu demi menunjukkan mereka benar-benar berjuang untuk mengembalikan hak rakyat Kelantan yang dianugerahkan Allah kepada mereka. Dalam masa sama ia menunjukkan sikap sombong dan rakus Umno.

Bagaimana pun adalah baik juga dirasakan di sebalik cuba mendapat bayaran royaliti yang tidak dibayar sejak 2004 itu, kerajaan Kelantan juga berusaha agar harta benda rakyat lain tidak dibazirkan dan khazanah Kelantan lain seperti tanah, balak dan sebagainya turut sama dikawal.

Pertikaian mengenai hak royalti minyak ke atas Kelantan ini diperkatakan sejak awal Pas mulai menguasi Kelantan tahun 1990 dan ekoran itu kerajaan telah menubuhkan jawatankuasa petroleumnya sendiri.

Kepada kerajaan Kelantan diucapkan selamat menyaman, sekiranya itulah jalan yang difikirkan terbaik dan menguntungkan rakyat. [wm.kl.5:45 pm 30/08/10]

Friday, August 27, 2010

Sebelum Berbuka 5

BN Cerdik Sikit Dari Pak Pandir

KATA Najib Razak BN akan memutuskan hujung tahun ini sama ada keahlian langsung akan dibuka ataupun tidak. Perubahan itu bagi menjamin kelangsungan BN. Katanya keputusan itu akan dicapai dalam konvensyen BN nanti.

Mudah saja memahami kesediaan Najib itu. Ianya sebagai persiapan atau langkah tranformasi komponen berkenaan yang kini semakin hilang kepercayaan rakyat. Jawaban paling tegas kepada perubahan bakal dibuat itu menandakan BN sudah tidak mempunyai kekuatan dan keampuhan sendiri sehingga terpaksa membuka pintu kepada 'orang lain'?

Umno sudah dapat merasai bahawa ia kini sudah tidak kuat lagi. Nyawanya sudah berada di hujung pedang rakyat. Ia rapuh dan makin merebut. Begitu juga dengan MIC dan MCA yang menjadi tongkat seradang kepada Umno juga semakin condong dan 'bermumut'.

Logiknya kalau ketiga-tiga tiang seri itu sudah bermumut, reput dan gelonggong di dalam macam manakah BN hendak bertahan. Apakah penerimaan ahli langsung nanti boleh membantu BN? Dan ahli langsung itu nanti siapa? Apakah para pengundi mudah berjumlah 4.2 juta itu?

Siapakah ahli langsung itu nanti? Mungkin ia dibuka kepada NGO-NGO yang ada. Tetapi siapakah NGO itu. Bukankah NGO itu kebanyakannya juga dibangunkan oleh kalangan ahli Umno yang frustasi. NGO yang tidak berparti mereka tidak akan menyertai Umno. Ahli-ahli NGO ini sebenarnya sedang mencari alternatif dan sudah lama meninggal parti berkenaan. Fikirkan, kenapa mereka menubuh NGO, itu bermakna mereka tidak senang dengan kerajaan? Mungkin ada juga NGO yang menentang Pakatan tetapi jumlahnya tidak banyak.

Mereka yang berada dalam NGO selalunya bersikap anti estiblishement menentang atau kuranh bersetuju dengan kerajaan.

Perubahan hendak dilakukan itu mungkin baik, tetapi ia tidak praktikal kepada BN terutamanya Umno. Cara Umno itu samalah seperti menipu diri sendiri. Umno mengambil sepuluh butir cermin dan minta seorang manusia berdiri di depannya, dan bayang di dalam cermin itu semuanya dikatakan NGO yang menyokong Umno.

Kalau inilah caranya Umno cerdik sedikit daripada Pak Pandir. Pak Pandir yang pulang dari mengembumikan jenazah anaknya, merunggut kelegaan kerana disangka anak orang lain juga mati. Walhal anak yang ditemui dijalan itu adalah anaknya yang tercicir dari gulungan tikar disebabkan kebodohannya. Itulah BN/Umno dalam soal ini.

Apabila Najib sedia membuka pintu BN itu secara automtik menggambarkan BN tenat. Sebelum ini BN bukan main lain menutup rapat pintunya kepada sesiapa yang hendak masuk. Kalau dizaman keagungannya dulu bukan main lagii sombong, bukan tidak sedia menerima keahlian langsung tetapi, komponen yang sudah ada pun ditendang keluar. Itu.. Pas ditendang keluar tahun 1978 oleh Dr Mahathir Mohamad.

Mat Maslan mungkin tidak mengetahui sejarah ini. Tak percayalah cuba tanya dia. Mat betulkan yang MSO kata?

Tak percaya tanya Mat Maslan? [wm.kl*****]

Catatan: Catatan ini ditulis dua hari lepas tetapi tidak dipostkan disebabkan masalah gangguan internet.

Lihat Jangan Percaya 2

Sebuah Hotel Dan Sebuah Kenangan

Duhai matahari kau masuklah ke dalam biar nampak jelas semuanya. Jangan kau mainkan perasaan aku. Dalam gelap semuanya menjadi samar, semua tertanya-tanya. Apakah di ruang itu ada orang? Apakah di ruang itu hanya kosong? Atau di ruang itu, ah....

Takkan lari gunung dikejar! Tak percaya tanya Mat Maslan! [wm.kl. 3:40 pm 27/08/10]

Pulang Dari Masjid

Antara Teo Nie Ching Dan Khalid Samad Siapa Lebih Afdal?

WALAUPUN perbuatan mereka berbentuk amal tetapi saya tetap yakin ianya bermotifkan politik. Amal itu disertakan dengan harapan dan kehendak politik. Jika bukan kerana ada kepentingan politik bukan mudah atau mereka terliur untuk berbuat demikian. Kerana ia dikira songsang.

Begitulah apa yang boleh ditafsirkan terhadap lawatan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad ke kilang carlsberg baru-baru ini dan 'lawatan' Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching ke surau Al Huda Kajang Centre, Kajang Selangor semalam.

Khalid memberi tahu nawaitu dia mengujungi ke kilang arak itu ialah untuk melihat dari dekat operasi kilang berkenaan dan berbincang dengan pengurusnya. Katanya ia memberi manfaat dengan kujungan itu di mana Khalid dapat melihat sendiri masalah pekerja Islam di situ dan memberi beberapa cadangan mengatasinya. Di kilang itu terdapat 300 orang Islam berkerja di situ. (Bagus juga kalau Khalid tak peegi tidak tahu yang ada orang Islam mencari rezeki di situ!)

Beliau juga dilaporkan, mencadangkan agar kilang itu dipindah ke kawasan lain kerana kedudukannya sekarang ridak sesuai. Soal cadangan ini sikit tidak wajar kerana sebagai orang Islam yang menentang arak perlu mencadangkan agar ianya dihapuskan dan aktiviti kilang itu boleh bertukar kepada penanaman knaf.

Manakala kunjungan Nie Ching ke surau Al Huda semalam ialah untuk menyampaikan batuan kepada surau berkenaan bagi membaiki pagarnya. Nie Ching bukan memberi 'tazkirah' seperti mana dilaporkan, tetapi beliau masuk kerana dijemput. Sudah pasti penggunaan 'tazkirah' oleh media yang melaporkan itu merupakan fitnah besar, sebab maksud tazkirah itu lebih signifiken kepada memberi kesedaran mengenai agama bukannya kebendaan.

Sedangkan kunjungan Nie Ching itu untuk menyampaikan batu kepada surau berkenaan bagi memperbaiki paharnya. Kerja dilakukan Nie Ching itu termasuk dalam malan yang baik. Ia tidak menjadi masalah. Islam menerima bantuan (tenaga) orang bukan Islam untuk membina masjid dan surau. Tidak ada masalah.

Saya percaya ahli parlimen itu tidak akan masuk ke surau berkenaan sekiranya tidak dijemput, begitu juga Khalid Samad tidak akan ke kilang arak itu berseorangan.

Persoalannya apakah kalau mereka bukan ahli parti mana-mana parti mereka akan berkunjung ke tempat itu? Sebab sebagai seorang Islam begitu tidak kena kalau memasuki kilang arak. Begitu juga begitu tidak kena kalau orang bukan Islam memasuki ke surau. Tidak pernah dibuat orang sebelum ini. Memasuki kilang arak samalah menarik babi, ia tidak haram... tetapi perbuatan itu sonsang. Orang Melayu biasanya menarik lembu atau kambing.

Saya tidak mahu menjatuhkan hukuman atas kunjungan mereka berdua. Tetapi sebagai orang Islam pada saya kunjungan kedua mereka itu sangat sensitif. Tengoklah ianya sudah dipolitikkan. Makanya lain kali baik Khalid atau Nie Ching hendaklah berhati-hati. Kalaupun hendak menyampaikan mesej politik berserta kebajikan tetapi berbuatlah yang padan patut. Perbuatan mereka itu melampau samalah perbuatan pengundi Melayu tua di Sungai Buaya mencium tangan Kamalanathan semasa pilihan raya kecil tempoh hari. Mengaibkan sebab perbuatan mencium tangan itu hanya biasa dilakukan terhadap orang-orang yang mulia seperti tok guru dan pemimpin-pemimpin agung negara.

Apakah tindakan Nie Ching itu ataupun kesediaan jawatankuasa surau berkenaan menjemput wakil rakyat itu kerana mendapat ilham dari khutbah khatib Pa Ya Mat? Maksudnya selepas ada ktabib yang mendoakan kesejehtraan kerajaan DAP Pulau Pinang, maka surat Al Huda itupun berpendapat tidak ada masalah mengundang Nie Ching masuk ke dalam surau.

Hendak diingatkan betapa niat mereka ikhlas sekalipun tetapi keikhlasan itu tetap akan dipolitikkan seperti mana juga niat ikhlas kerajaan UBN kepada rakyat tetapi ia tetap dipolitikkan oleh Pakatan Rakyat. Dan kalau pun masing-masing hendak meraih sokongan politik biarlah berpadan patut jangan sampai merosak tradisi yang menjadi amalan sebelum ini. Cara itu pada saya bukan cara 1 Malaysia. Tidak begitu Mat, Mat mana, Mat Maslan lah Mat mana lagi? [wm.kl. 3:10 pm 27/08/10]

Mengiringi Azan Jumaat

Strategi Khatib Pak Ya Mat Mengena!

SUKAR untuk saya mengesahkan apakah khatib bernama Zakaria Ahmad (Pak Ya Mat) yang kini berjaya meneggelamkan Mat Maslan yang cuba memberi tahu rakyat bahawa Felda adalah sebuah institiusi kerajaan yang berjaya dan banyak membantu orang Melayu, ada strategi politik ataupun tidak apabila beliau membaca doa untuk kesejahteraan dan kemakmuran kerajaan Pulau Pinang dibawah pimpinan Lim Guang Eng.

Sekiranya Pak Ya Mat ada strategi tersendiri dan mahu menenggelamkan populariti Mat Maslan, semisalnya, ternyata strategi itu berjaya dan mengena. Sejak Pengerusi Umno Pulau Pinang, Ahmad Zaid Hamidi cuba memberi imej buruk kepada Pak Yat Mat dan kerajaan Pulau Pinang, nama Pak Yat Mat menjadi sebutan di mana-mana. Gara-gara tindakan Zahid itu juga menyebabkan rakyat Malaysia tidak tahu kewujudan Pak Ya Mat di dunia ini, menjadi tahu dan kenal padanya.

Nama Pak Ya Mat disebut sepanajng masa sehari dua ini dan tindakannya itu dilihat dengan berbagai tafsiran. Yang nyatanya dia popular. Bukan saja Pak Ya Mat boleh menimbuskan kehebatan dan populariti ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang sering muncul dengan isu-isu kontroversi entah-entah yang menyerabutkan kepala, tetapi nama Mufti Perak, Harussani Zakaria juga terpinggir. Untuk kembali menjadi popular Harussani nampaknya kena cari idea baru dan merekasakan macam-macam lagi untuk mengejutkan orang ramai.

Orang melihat tindakan Pak Ya Mat itu sebagai berani dan sihat. Ia lebih sihat daripada tindakan Mutfi Perak yang cuba meletakkan kesalahan atas kelemahan Melayu kini kepada Pas dan PKR. Bahkan, kehebatan Pak Ya Mat itu juga mengatasi presiden Pas sendiri, Abdul Hadi Awang, dan Mursyidul Amnya, Nik Abdul Aziz Nik Mat, kerana mungkin mereka tidak akan tergamak mendoakan kesejahteraana untuk kerajaan Pulau Pinang tetapi dilakukan Pak Ya Mat. Saya berani berkata kalau Abdul Hadi dan Nik Abdul Aziz diundang membaca khutbah di Pulau Pinang mereka tidak berani melakukan apa yang Pak Ya Mat lakukan itu, mendoakan kesejahtraan kerajaan Lim Guan Eng.

Justeru apa yang Pak Ya Mat lakukan itu, menunjukkan dia berani. Beliau telah menambahkan nota baru dalam kitab-kitab siasah politik negara. Mengharuskan yang dirasakan haram sebelum ini. Tindakan ini sebagai hebat. Seseorang ustaz atau ulama seharusnya sedia membuka minda dan membawa pemikiran baru dalam usaha menyemarakkan agama.

Saya tidak sedia untuk mempertahankan tindakan Pak Ya Mat itu dengan turut mengcari hadith atau ayat Quran yang sewajarnya. Cuma saya nak katakan kalau Pak Ya Mat mendoakan untuk kemenangan BN dalam pilihan raya akan datang di dalam masjid ia tidak akan menjadi persoalan. Sudah tentu bukan saja Zahid dan Mat Maslan menyokongnya tetapi, Najib dan Rosmah juga bersetuju.

Apa juga yang saya suka dan syoknya bila mana Pak Ya Mat tidak mudah mengaku kalah. Dia tidak gentar dengan gertakaan Zahid. Dia mengakui apa yang dituduhkan ke atasnya dan mempertahankan sebagai tidak salah, cuma tempat saja tidak sesuai. Itupun dijawabnya selamba saja seperti orang memamah sireh. Inilah agamawan yang kita mahu, tegas dan tidak mengubah setiap apa yang diijtihadkan. Bila kita sudah yakin dengan ilmu yang kita pegang maka ia hendaklah diyakini sampai ke peringkat kul haqku yakin.

Pak Ya Mat juga juga tidak gentar bila Zahid terus cuba memanipulasikan kejadian itu dengan meminta Pak Ya Mat memohon kepada Yang Dipertua Agung. Kata Zahid siasatan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) ke atas Pak Ya Mat tidak cukup. Ia terlalu ringkas saja. Bila Zahid berkata begitu ia seakan mahu membuka semula balutan pekung di dadanya. Saya setuju kalau Zahid mendesak MAIPP buat siasatan semula, tetapi beliau juga harus meminta polis membuat siasatan semula ke atas laporan motoris bernama Amir Badzli yang didakwa dipukul oleh menteri itu.

Pak Yat Mat tidak pun takut dengan ugutan Zahid itu. Sebaliknya dengan tegas dia bertanya untuk apa dia memohon maaf kepada Yang Dipertua Agong kerana dia tidak bersalah. Iya tak iya juga macam mana Zahid nak suruh orang melahirkan anak daripada orang yang tak mengandung? Mat Maslan pun ketawa ayat ini, he he he...

Pernyataan Pak Ya Mat itu itu menempelak Zahid. Khatib itu tidak takut pun kepada menteri pertahanaan itu. Nampaknya Zahid bukan saja tampil untuk mempertahankan keselamatan negara, tetapi telah obius mempertahankan partinya Umno. Mungkin Zahid sedar selepas keris lucah Umno tidak mampu mempertahankan Umno, selepas C4, bom M 16, sterling dan sebagainya tidak boleh diguankan untuk mempertahankan Umno maka beliau cuba mengheret sultan agar memancung Pak Ya Mat.

Keberanian dan ketegasan Pak Ya Mat itu saya tegok bukan berhenti di situ saja. Orang seperti beliau diperlukan dalam membangunkan negara ini. Kerana itu saya rasa Pas atau PKR wajar kalau menyediakan kerusi untuk Pak Ya Mat dalam pilihan raya akan datang. Saya rasa kalau dia menentang Abdullah Badawi di Kepala Batas pun boleh menang. DAP tentu akan menyokong penuh Pak Ya Mat yang mendoakan kesejahteraan ke atas kerajaannya. Dan kalau ini berlaku maka satu lagi keajiaban politik Malaysia yang mana keajaiban ini menyebabkan Umno akan tumbang.

Pak Ya Mat adalah lambang kepada ustaz, ulama, saik, pemukul beduk, khatib dan para imam yang menentang Umno. [wm.kl.11:10 am 28/08/10]

Thursday, August 26, 2010

Ulasan Berita

Sekali Lagi Rakyat Kelantan Cipta Sejarah

HARI ini Mahkamah Persekutuan telah mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kota Bharu mengarah supaya Felda membayar ganti rungi sebanyak RM11 juta kepada 554 orang peneroka Felda Kemahang, Tanah Merah Kelantan.

Arahan itu muktamad dan ini bermakna Felda tidak ada ruang lagi untuk mengelak bagi tidak membayar ganti rugi berkenaan. Dengan arahan mahkamah itu ini bermakna sah bahawa Felda telah menipu dan menganiaya 554 orang peneroka berkenaan.

Setiap orang peneroka akan menerima bayaran sebanyak RM25,000 hingga RM35,000. (Banyak tu?) Mereka terpaksa tunggu selama lebih 10 tahun bagi mendapat hak mereka yang disonglap oleh Felda.

Mungkin peneroka berkenaan tidak lagi berhajat kepada wang berkenaan, dan ada setengahnya sudah meninggal dunia. (Abang sepupu saya yang juga peneroka awal di situ telah meninggal dunia dua tahun lepas. Selain beliau saya ada tiga lagi sepupu dan empat bapa tiga pupu).

Keputusan Mahkamah Persekutuan itu memalukan Felda berkenaan. Sebuah agensi kerajaan yang disanjung dan dipuja untuk membangun dan merubah nasib orang mikisn, tetapi didapati menipu para peneroka. Felda secara rakus telah memakan harga titik peluh peneroka.

Sepatutnya para pegawai Felad Kemahang memohon kemaafan kepada para peneroka atas kejadian itu. Kalau pengurusnya sudah meninggal dunia tetapi pengurus yang masih hidup harus menjadi galang ganti. Kalau boleh menteri bertanggunjawab terhadap Felda, Mat Maslan juga perlu memohon maaf atas apa yang berlaku sebagai mewakili anak pencetus idea menuduhkan lembaga berkenaan. Kalau Tun Razak masih hidup tentunya dia merasa malu dengan apa yang berlaku itu.

Apa yang berlaku itu satu pengajaran kepada Felda. Sudah tentu ia akan menjadi percedent kepada peneroka lain untuk mengambil tindakan yang sama. Baru-baru peneroka Felda Serting, Negeri Sembilan mengemukakan saman di mahkamah di Seremban. Rasanya selepas ini akan banyak lagi peneroka di tanah-tanah rancangan di seluruh negara akan mengambil tindakan yang sama. Ha... jaga Mat... jaga.

Bukan itu saja agensi kerajaan lain juga akan mengambil tindakan sama. Era kini eza agensi kerajaan mengambil tindakan ke atas kerajaan. Semua ini kerana penyelewengan, salah guna kuasa sudah tidak terbendung lagi.

Kemenangan dan kejayaan peneroka Felda Kemahang ini juga satu sejarah dan kemenangan kepada rakyat Kelantan. Ia sekali lagi membuktikan kehebatan dan keberanian orang Kelantan. Inilah kes pertama membabitkan peneroka dengan pengurus Felda. Hanya orang Kelantan saja yang berani menyaman Felda.

Syabas kepada peneroka Felda Kemahang Kelantan dan tahniah juga kepada dua orang peguamnya, Wan Rohimi Wan Daud dan Yusfarizal Yusuff atas kejayaan itu. Mungkin sudah lama peneroka ingin menyaman Felda tetapi tidak ada peguam yang berani dan sanggup berdepan dengan Felda yang dikawal oleh kerajaan. Sekali lagi syabas kepada semua pihak terlibat dalam kes saman berkenaan. Arhh... macam mana Mat Maslan... [wm.kl. 3:00 pm 26/08/10]

Selepas Terawih

Suhaimi Masih Bertanya-tanyakan Anwar

MALAM tadi seorang timbalan ketua bahagian Umno Kelantan berhajat untuk bertemu saya. Lama timbalan ketua bergelar Datuk ini tidak menghubungi saya. Tiba-tiba saja teringat dan ajak minum kopi. Tentu ada sesuatu yang mendorongnya untuk bertemu saya.

Saya sudah maklum kenapa Datuk seorang ini berhajat benar nak jumpa saya. Sebabnya ekoran posting 'berita dalam siasatan' mengenai seorang ketua bahagian Umno Kelantan yang dikatakan terlibat dengan rasuah sex.

Malangnya ketua bahagian berkenaan tidak jadi datang, ada hal lain. Dia akan menghubungi kemudian, tetapi tidak berbuat demikian. Tak mengapa saya tak ambil hirau sangat kepadanya. Lagi pun yang nak jumpa beliau bukannya saya. Mungkin saya rasa dia ada nak tokok tambah mengenai posting berkenaan. Rasanyalah.

Malam semalam walaupun tak jumpa dengan Datuk ini tetapi terserempak dengan Datuk lain, Suhaimi Ibrahim yang kini jadi Setiausaha Politik, kepada Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Wanita, Sharizat Abdul Jalil. Lama juga saya tak jumpa dengan Suhaimi. Selalunya di kopitiam itulah, sesekali terserempak dengan beliau membawa anak bininya makan. Pernah sekali Suhaimi membayar bil saya secara diam-diam.

Semalam saya bersama sdr Sabree Shafee - bloger Yang Kudengar Dan Kulihat, sdr Dr Wan Suhaimi (juga Datuk) dan seorang kawan tradisi dan sepermainan. Saya sudah nampak Suhaimi di satu meja di kopitiam berkenaan. Tetapi tidak mahu ganggunya dan membiarkan dia bersembang dengan beberapa orang kawan. Saya cuba call tetapi tidak perasaan panggilan saya.

Ketika beliau beredar hendak pulang dan melewati kami duduk, baru dia terperasaan kami lalu mendekati dan duduk bersama. Inilah kelebihan yang ada kepada Suhaimi. Seorang yang mesra dan pandai mengambil hati. Dia juga tenang, baik dan sedia mendengar apa saja yang kita katakan serta tidak sombong.

Walaupun saya kadang kala mengkritiknya secara berdepan, beliau hanya tersenyum saja menahankan pedih di ulu hatinya. Beliau tidak melenting dan akan mendengar sebaik mungkin. Kalau dia tidak setuju akan dikemukakan hujahnya dan minta kita membalas balik. Dia juga tidak loket untuk telefon semula mendapat penjelasan mengenai sesuatu yang tidak jelas. Itulah Suhaimi seorang yang mempunyai daya tahan yang kuat dan inilah melayakkan beliau untuk menjadi politician yang penuh pancaroba.

Selalunya bila dia berjumpa saya dia tidak pernah lupa bertanya; apakah khabar Pak Sheikh. Itulah ayat mukadimah dia dengan saya. Saya tidak tahu kenapa, mungkin dia memahami 'hubungan' saya dengan Anwar. Atau seolah-olah dia merasakan saya mengikuti seitap jejak perjuangan Anwar menyebabkan beranggapan saya mengetahui luar dan dalam mengenai Anwar. Dan pada saya dari amalan/sikap itu menunjukkan nama Anwar masih terlekat di hatinya walaupun dia sudah bertukar bos kepada Najib Razak dan Sharizat kini.

Apa juga yang beliau ingin tahu atau bertanya setiap kali berjumpa, ialah apakah Anwar akan dipenjara dan apakah Pakatan Rakyat akan menang dan bagaimana dengan nasib Umno dalam pilihan raya akan datang.

Malam tadi sebelum saya memaklumkan perkembangan terkini Anwar saya sempat memberi pandangan ikhlas kepadanya supaya menjaga Sharizat baik-baik. Jangan sampai Sharizat diperalatkan oleh Rosman binti Mansor. Sebab saya lihat bila bercakap soal wanita Rosmah lebih berkuasa dari Sharizat dan ada kalanya Sharizat berstatus sebagai PA Rosmah saja. Gaya Rosmah mengendalikan aktiviti dan projek wanita seolah-olah dialah menteri.

"Tolonglah Mi jaga Sharizat jangan sampai jadi PA Rosmah. Kelemahan yang berlaku kepada Sharizat orang akan tuding kepada you Mi, sebab you setiausaha politiknya. Suhaimi terkebel-kebel dengan kening berkerut mendengar kata-kata saya itu.

Suhaimi adalah dikenali dengan orang Anwar. Semasa Anwar kena tangkap tahun 1998 dulu beliau antara ratusan sang setia Anwar yang berlonggok di rumah Anwar. Tetapi sayangnya beliau tidak konsisten dalam menyokong Anwar. Antara percaya dengan tidak apa yang berlaku terhadap Anwar sering kali membedal atma jiwa politiknya. Al akhirnya dia terpaksa juga mufarakah dari Anwar selain daripada kerana tidak yakin bahawa rezeki akan datang kalau terus menyokong Anwar.

Suhaimi adalah salah seorang dari sebahagian kumpulan yang terbuang dari menjadi penyokong Anwar. Tetapi yang nyatanya beliau lebih soleh dan pengertian berbanding dengan Ezam Mohammad Noor yang bertindak membelasah Anwar. Walaupun Suhaimi berundur dari Anwar kerana masalah hidup, tetapi beliau tidak pernah menghentam dan memburukkan Anwar. Jauh sekali untuk mengharapkan Wan Azizah menceraikan Anwar.

Selain topik Anwar, selalunya juga Suhaimi tidak akan tinggal bertanya fasal Umno. Dia mahu pandangan dan dapatan bebas mengenai Umno. Jadi malam tadi bila dia tanya fasal Umno Pahang, saya berceritalah mengenai kedudukan Umno Pahang yang parah. Kalau mengikut maklumat enam atau lapan kerusi parlimen akan hanyut dalam pilihan raya akan datang. Dia juga mengakui bahawa orang Cina kini tidak menyokong Umno lagi. Dengan mengambil perangkaan Tengku Razaleigh Hamzah saya mengatakan 85% orang Cina sudah menolak Umno.

"Jadi Umno akan kalahlah!" tanya beliau. "Iya jawab saya!" tegas. Ini menyebabkan Suhaimi mengerut kening dan anak matanya terkebel-kebel di sebalik kaca matanya.

"Ini bahaya Sheikh?" tukasnya cemas.
"Iya bahaya," tekan saya serius dan disokong oleh Sabree dan Wan Suhaimi.

"Habis apa nak buat?" persoal beliau melontarkan kegusaran.

"Jalannya satu saja, Melayu kena bersatu. Umno kena lebih ikhlas melihat penyatuan Melayu bukan mahu mengundang Pas untuk menyelesai dan menyelamatkan kedudukannya. Tapi saya lihat Umno tidak ikhlas dalam soal ini. Bagi tahu Najib kalau dia ikhlas nak satukan Melayu, dia kena panggil sama Anwar Ibrahim..." balas saya panjang lebar menjadikan dahinya terus berkerut. Sesuatu yang mungkin difikirnya, apa yang saya kata itu betul tetapi payah untuk dilakukan.

Malam tadi Suhaimi secara perlahan mahu membawa isu mengenai Anwar sokong Amerika atau Amerika sokong Anwar. Tetapi hujah itu cepat dipatahkan, dengan sepotong pertanyaan saya, apakah dengan menyokong Najib Malaysia mampu berdepan dengan Amerika? Mungkin kerana malam atau berat dengan pertanyaan ini, bekas Presiden GPMS ini memohon untuk berundur.

Syoknya sebelum berundur, beliau sempat dilaungkan dengan slogan "Hidup Anwar..." oleh Sabree menyebabkan sekali lagi wajah Suhaimi merah. Mungkin terasa tercabar dan malu dengan slogan itu, beliau meninggalkan sepotong kata-kata, kita ada prinsip dan kita ada sistem. Maksunya laungan itu tidak mungkin diterima Suhaimi kerana kini beliau sudah berboaskan Najib. Namun nelihat kepada lenggang lenggok dan ombak politik Suhaimi saya rasa tidak mustahil kalau selepas ini setelah Anwar jadi PM dia akan mengubah kiblat perjuangannya sekali lagi. Merdeka 53. [wm.kl.1:00 t/hati 26/08/10]

Wednesday, August 25, 2010

Lihat Jangan Percaya!

Sebuah Hotel Dan Sebuah Kenangan!

LIHAT betapa indahnya pemandangan ini. Pemandangan lautan yang luas terbentang dari sebuah hotel bertaraf lima bintang. Keindahan dan kecantikan dari luar mengasyikkan mata memandang. Tetapi apa yang berlaku dalam salah satu kamar hotel ini pada satu tarikh dan satu ketika mengejutkan.

Bagi mereka yang pernah menginap di sini, tentu tidak akan melupai setiap detik dan perisitwa yang berlaku dan kini dalam dakapan kenangan! Terpandang saja pemandangan ini maka terhimbaulah kenangan lalu itu yang mungkin meresahkan sukma jiwa. Menyesal tidak berguna melainkan ratiblah ayat-ayat taubat nasuha.

Lautan Api Kapal Belayar

Tengku Razaleigh Pun Tidak Yakin Dengan Umno

HAMPIR setahun juga saya tidak mengunjungi Tengku Razaleigh Hamzah atau mengadakan interviu dengannya. Kalau dulu dikira kerap juga Tengku Razaleigh 'disutning' oleh Siasah dan banyak aktiviti beliau dilaporkan oleh Siasah. Tapi akhir-akhir ini agak kurang.

Saya rajin mengikut beliau ke mana saja, terutamanya sewaktu beliau 'berkempen' untuk lawan Najib Razak sebagai PM dan sekaligus memenuhi undangan pelbagai majlis memperkukuhkan Melayu.

Tengku Razaleigh walaupun pada masa itu kurang yakin bahawa beliau akan mendapat pencalonan kerana sistem kouta dalam Umno, tetapi terikut juga bila mana para penyokong setianya memberi keyakinan. Orang yang bersungguh menyakinkan Tengku Razaleigh akan dapat lebih 20 pencalonan kemudian layak bertanding jawatan presiden ialah orang yang tinggal di Hulu Kelang.

Beberapa kali orang Hulu Kelang ini 'berselehen' dengan saya, bercanggah pendapat mengenai sokongan terhadap Tengku Razaleigh. Dalam pengamatan saya yang melihat kepada ketatnya Najib dan Rosmah kawal Umno sukar untuk Tengku Razaleigh mendapat pencalonan. Saya kata kepada seorang taukeh Tengku Razaleigh yang sangat mempercayai orang Hulu Kelang ini; kalau Tengku dapat 10 pencalonan pun kira sudah besar.

Orang Hulu Kelang ini memang beriya mahukan Tengku Razaleigh bertanding. Dia mahu tumpang dua tiga mangkuk saja untuk survive politiknya. Maka diarahlah kerja-kerja kempen kepada budak-budanya, di Penang, Perak dan Kedah. Semuanya tidak menjadi. Apa yang dapat, kenyang perut kerana bila Tengku Razaleigh turun dapatlah minum air setitik dua.

Ternyata apa yang saya ramalkan itu benar. Tidak ada satu pun bahagian yang berani mencalonkan Tengku Razaleigh. Walaupun ada ketua bahagian sudah berikrar dengan meletakkan tangan dekat telinga sambil menyatakan pendirian mahu menyokong Tengku Razaleigh, namun akhirnya kecut nperut juga.

Selepas persidangan Umno tamat dan sah Tengku Razaleigh tidak mendapat cukup pencalonan saya menjarakkan sedikit darinya. Tidak banyak majlis beliau saya hadiri. Kerana permainan itu dikira sudah selesai. Apa yang saya nak tengok sejauh mana kebaijaksanaan orang Hulu Kelang mencatur nasib Tengku Razaleigh. Namun perkembangan dan pemikiran politiknya, kritikan dan tindakan menyokong Kelantan mendapatkan royalti minyak saya perhatikan penuh minat.

Bagi saya Tengku Razaleigh masih hidup dan masih diperlukan. Dia masih dikunjungi bukan saja untuk meminta bantuan kewangan tetapi idea juga baik dalam pentadbiran dan pengurusan kewangan. Penyokongnya masih ada dan mereka tetap setia. Kesetiaan ini kerana pendirian tegas dan istiqamah Tengku Razaleigh.

Mereka yang menyokongnya semasa zaman Parti Semangat 46, masih ada hingga kini kecuali dia tiga kerat yang sudah terjumpa guni gandung berisi wang telah melupainya. Jelas mereka ini berkawan dan bersahabat buat atas erti persahabatan sejati tetapi mahu mengambil kesempatan saja. Samalah apa yang berlaku ke atas Anwar Ibrahim, hampir separuh sahabatnya termasuk ayam didiknya sendiri terbang keluar tingkap dan berkokok membahamnya balik atas jula jambu! memang dia jambu!

Isin lalu saya menemui Tengku Razaleigh untuk adakan interviu, bagi mendapat pandangan beliau mengenai beberapa isu. Saya merasakan perlu mendapat pandangannya terutamanya dalam beberapa isu agak mendesak waktu ini seperti masalah perpaduan Melayu dan juga masalah dalaman Umno.

Kenapa saya memilih untuk mencungkil ini semua daripada beliau, sebab Tengku Razaleigh bercakap dengan fakta. Pada saya dia juga seorang yang tulus dan ikhlas dan tidak tahu bermain 'ilat' dalam politik. Tengku Razaleigh seorang yang menghormati undang-undang dan punyai adat hidup yang tinggi. Beliau juga berani akan mengkritik sesiapa saja termasuk partinya sendiri. Keberanian ini kerana beliau memilik wisdom - kemuliaan tersendiri.

Dalam beberapa topik yang dibualkan itu, yang menarik ialah mengenai nasib dan masa depan Umno. Bagi Tengku Razaleigh Umno seakan sudah tidak ada masa depan lagi. Makin lama makin lemah. Usaha membangunkan Umno tidak menjadi. Umno dianggap persis 'barang' yang sudah tidak berdaya. Tidak bersemangat dan hanya nafsu saja kuat dan hidup pun bergatung kepada 'renyukkan' saja.

Selain itu beliau juga bercakap soal perpaduan, dan paling menarik saya rasa ialah mengenai kedudukan politik Melayu yang kritikal. Beliau berpendapat baik Pas maupun Umno mungkin tidak dapat membentuk kerajaan dalam pilihan raya akan datang jika tidak bergabung dengan mana-mana pihak. Kedua-duanya gagal membunuh antara satu sama lain. Beliau tidak mahu mengajak Pas dan Umno duduk sekali, tetapi katanya untuk menyelamatkan Melayu ianya harus ada kuasa ketiga. Siapa atau pihak mana akan jadi kuasa ketiga? Ikutilah interviu penuh dalam Siasah terbaru. [wm.kl.3:20 pm 25/08/10]

Tuesday, August 24, 2010

Sebelum Berbuka 4

Perkembangan Mengenai Seorang Ketua Bahagian Umno Terima Rasuah Sex

POSTING mengenai berita yang masih dalam penyiasatan, Umno Kelantan Bakal Terkejut Besar, ekoran seorang Ketua Umno Bahagian di Kelantan dikatakan menerima rasuah sex nampaknya menjadi berita hangat. Jumlah pelawat dan penjenguk ke blog Merah Tinta dan lain-lain blog yang link berita berkenaan juga meningkat ketara.

Saya sendiri jadi tidak senang duduk. Sehingga kini lima ketua bahagia Umno Kelantan atau wakil mereka menghubungi saya inginkan kepastian siapakah ketua bahagian berkenaan. Itu tidak termasuk penjenguk dan ahli politik termasuk ternama menghubungi menerusi SMS ingin mengetahui isi lanjut mengenai berita itu.

Ada yang merayu-rayu minta saya menyebut namanya. Berita itu nampaknya menganggu kepala banyak orang dan mengurangkan dosa pahala Ramadhan. Jelas dari ketua bahagia atau wakil mereka yang menghubungi saya kelihatan cemas dan bimbang. Kenapa? Hanya mungkin Mat Maslan yang tahu!

Dijelaskan setakat ini blog ini belum bersedia mendedahkan nama ketua bahagian berkenaan. Tunggulah siasatan selesai dijalankan. Walaupun gambar wajah ketua bahagian itu sudah ada dalam simpanan saya, tetapi belum 'tergamak' untuk mendedahkannya.

Yang agak lucunya dalam teka teki berbagai andaian dibuat. Paling melucukan ada orang tertentu menuduh ianya Mustapa Mohamed, ketua Umno Kelantan sendiri.

Di sebuah kedai kopi di Bachok berlaku bercakapan dan telahan berkenaan selepas terawih malam tadi. Seorang telah berseloroh mengatakan ia mungkin Mustapa Mohamed. Manakala seorang lain menolak keras. Bagaimana pun seorang pengujung kedai kopi membalas mengatakan, dalam politik tidak ada yang mustahil. Begitulah lapor sumber di Bachok.

Tambah beliau ada orang nampak warak tetapi perangai macam syaitan, ada pula yang perangai brutal tetapi beriman.

Selain itu ada juga panggilan memberi tahu kononnya mereka juga ada beberapa kes lagi membabitkan ketua bahagian Umno di Kelantan. Kes itu juga membabitkan skandal dengan isteri orang, ajak pramugari bercuti di Langkawi selepas kalah pilihan raya, memilik rumah besar di KL dan sebagainya.

Diingatkan apa-apa andaian mengenai berita yang dipostingkan itu bukan di bawah tanggungjawab saya. Saya hanya akan mendedah berdasarkan fakta dan maklumat yang jelas. Pendedahan mengenai keburukan orang politik ini bukan saja terbatas kepada ketua bahagian Umno saja tetapi ketua kawasan Pas juga tidak akan dibiarkan.

Sabarlah menunggu kerana tidak akan lari gunung dikejar! [wm.kl. 6:40 pm 24/08/10]

Luka Hati Sakit Mata

Pesta Jual Minyak Petrol Malaysia Di Golok

TIDAK dinafikan banyak kemudahan termasuk subsidi yang diberikan oleh kerajaan untuk membantu rakyat negara ini. Dalam setahun berbillion ringgit kerajaan sumbangkan. Itu semua untuk menjamin kesejahteraan rakyat negara ini. Antara

bentuk subsidi yang disalurkan ialah melalui harga minyak petrol, bayaran insentif untuk petani dan sebagainya.

Tetapi malangnya sesetengah insentif atau subsidi itu bukan saja tidak dikecapi oleh rakyat sepenuhnya, sebaliknya ada ianya disedut oleh pihak lain yang tidak ada kena mengena dengan negara ini.

Kemudahan disediakan kerajaan untuk rakyat negara ini turut dinikmati alis disamun sewenang-wenangnya oleh orang luar.

Salah satu ialah subsidi harga minyak petrol. Sejumlah berbillon ringgit ditanggung kerajaan kerana ingin membantu rakyat mendapat harga minyak murah. Tetapi sumber ini turut sama diambil kesempatan oleh rakyat luar.

Tidak mengapa kalau mereka menumpang sedikit nikmat negara kita. Tetapi apa yang kesalnya tindakan mereka sudah melampau, melebih-lebihi dari rakyat negara ini sendiri dan kadangkala menyusahkan pula. Mereka bukan saja menikmati minyak itu untuk diri sendiri tetapi dijual sebagai sumber rezeki mudah.

Pada saya aktviti ini satu aktviti penyamunan hak rakyat negara ini yang disediakan kerajaan. Sedih lagi 'penyangatan' dilakukan secara terang-terangan tanpa segan silu dan rasa bersalah lagi. Notis dan pemberitahuan tidak dipedulikan, dan seolah-olah arahan itu tidak berlaku langsung.

Pergilah ke mana-mana petrol pam di sempadan seperti di Tumpat, Tanah Merah atau pun Rantau Panjang. Puluhan kenderaan Thailand berbaris untuk mengisi minyak. Pemandangan ini semakin menyolok mata terutamanya waktu petang dan pagi. Puluhan buah kereta dan motosikal berbbaris dan berasak-asak di stesen-stesen minyak berhampiran sempadan.

Suasana di sesetengah stesen minyak tak ubah seperti di sebelah Siam bila mana semua kenderaan yang berbaris berplat Thailand.

Paling menyesalkan mereka mengisi bukan saja untuk keperluan kenderaan mereka, tetapi untuk tujuan perdagangan. Jual minyak. Inilah sikap atau perbuatan yang dianggap sudah melampau dan tidak boleh dimaafkan lagi. Gara-gara inilah kerajaan menanggung kerugian kerana subsidi yang diberikan turut sama disedut oleh rakyat luar.

Siapa tidak marah kalau harta benda kita dijual sesuka hatinya. Sebelum ini saya tidak percaya mengenai kegiatan haram yang telah halal ini. Tetapi kunjungan saya ke Golok dalam misi Kembara Ramadhan dua tiga hari lepas menceritakan segala-galanya.

Di bandar Golok di mana-mana jerung atau sudur boleh dilihat minyak petrol kita dijual dalam botol dengan harga RM2.70 sen. Mereka akan peragakan minyal dalam botol di atas rak ringkas yang didirikan di tepi-tepi jalan. Lagaknya macam jual air mineral saja. Untuk sebotol mereka akan mendapat keuntungan kering sebanyak 50 hingga 70 sebotol.

Paling merujakan di batang jalan di Golok ia seperti kawasan industri minyak petrol. Di jalan ini berderetan gerai jual minyal petrol dalam botol didirikan. Kerana berleluasanya penjualan minyak haram ini menyebabkan stesen minyak di Golok lenggang atau tidak dikunjungi langsung oleh motorsikal. Kapasiti julan dalam botol sesuai untuk motosikal.

Seorang penjual memberi tahu dia mampu menjual antara 50 hingga 100 botol sehari dengan pendapatan antara RM40 hingga RM60 sehari. Peniaganya senang saja, ambil minyak di Rantau Panjang yang jaraknya tidak sampai 2 km, masukkan dalam botol dan jual.

Mereka bebas menjual tanpa ada apa-apa tindakan dan pengawalan dari kerajaan Thailand.

Apa yang menjadi tanya tanya ialah kenapa begitu mudah minyak itu dibawa masuk? Apakah ada kerjasama dengan penjual minyak? Ataupun kerana pihak penguatkuasa dibuat sambil lewa saja ataupun pihak penguatkuasa dan stesen minyak juga menjadi anggota sendiket? Nampaknya begitu lah sebab kalau tidak ada tangan yang membuka penyelak di sebelah dalam tidak semudah itu pencuri masuk. [wm.kl. 10:50 am 24/08/10]

Sesudah Sahur

Indonesia Si Abang Yang Sentiasa Gedebe

SEDIH dan kecewa apabila membaca berita mengenai tindakan melampau dan biadap sekumpulan rakyat Indonsia yang mengadakan unjuk perasaan di kedutaan Malaysia di Jakarta bertindak memijak dan melumurkan najis ke atas Jalur Gemilang, bendera negara.

Perbuatan itu meskipun tidak menyakitkan fizikal rakyat dan negara Malaysia tetapi ia cukup menghiriskan hati dan perasaan rakyat negara ini. Ini kerana bendera adalah kehormatan dan maruah sesebuah negara. Apa juga penghinaan dilakukan ke atasnya sesuatu yang sensitif.

Jadi apabila ianya diinjak dan dilumurkan najis samalah, kepala rakyat negara ini diinjak dan disapu tahi. Perbuatan itu sungguh hina dan tidak bertamadun. Membuli kepala orang lain adalah perbuatan yang paling hina dan keji.

Malang sekali, masih ada kelakuan tidak beradat yang berlandaskan emosi semata-mata. Di keadaan hari ini dan apa lagi antara dua buah negara berjiran sepatutnya kejadian itu tidak berlaku. Tetapi kerana kumpulan itu cetek mengenai semangat kejiranan dan lebih bersultan di mata, maka berlakulah perbuatan yang menghinakan itu.

Timbul persoalan apakah kejadian ini menunjukkan Indonesia, negara serumpun dengan Melayu telah melupai asal usul mereka atau pun tidak mempedulikan kepada orang lain. Selalu merasakan diri 'gedebe' dan kuat. Ataupun pemerintahan Indonesia gagal untuk mentertibkan rakyat negara berkenaan?

Indonesia bolehlah dianggap sebagai abang kepada Malaysia. Kalau tarikh kemerdekaan diambil kira untuk mengukur cerdik atau bodoh rakyat sesebuah negara itu, ternyata rakyat Indonesia lebih awal cerdik dari rakyat Malaysia.

Indonesia merdeka awal 12 tahun dari Malaysia. Indonesia merdeka 1945 manakala Malaysia 1957. Sepatutnya kemerdekaan yang diperolehi awal 12 tahun itu Indonesia menjadi negara pembimbing. Dengan pengalaman dan semangat menentang penjajah Indonesia yang ampuh ia bertindak memberi petunjuk dan teladan yang baik kepada si adik. Disepanjang masa sepatutnya rakyat Indonesia memberi tunjuk ajar kepada rakyat Malaysia dan bukannya mempamirkan sikap buruk.

Tetapi malang tampaknya kenyataan itu tidak berlaku. Kemerdekaan yang diperolehi awal itu gagal untuk diraih dan dipergunakan sebaik mungkin oleh segelintir rakyatnya untuk menjadi manusia yang bermaruah tinggi dan tahu menghormati hak orang lain.

Tindakan kumpulan yang menamakan diri mereka sebagai Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) itu menghina dan mencabar maruah rakyat negara. Kejadian menghina, membakar bendera negara ini juga bukan sekali. Tetapi sudah acap kali. Seolah bagi segelintir rakyat Indoneisa membakar bendera Malaysia satu permainan harian buat mereka.

Nasib baik setiap kali berlaku kejadian seumpama itu rakyat Malaysia tidak 'ikut erel' dan membiarkan saja dengan memendamkan marah. Bukan soal rakyat negara ini takut atau pengecut tetapi tidak mahu melayani perbuatan budak-budak nakal begitu. Bayangkan macam mana jadinya kalau Malaysia 'ikut erel' atau ada sekumpulan orang Malaysia yang juga berperangai begitu? Tentu keadaannya memburukkan lagi

Tindakan kumpulan Bendera itu bukan apa sangat. Puncanya ialah ekoran insiden yang berlaku di perairan Malaysia - Indonesia yang melibatkan penahan nelayan dari Malaysia dan penahan pegawai Kelautan dan Perikanan Indonesia oleh Polis Marin yang didakwa menceroboh perairan Malaysia. Itu saja. Kalau kumpulan berkenaan waras ia tidak perlu sampai membuat tindakan protes dan main baling-baling tahi kerana kedua-dua pihak telah melepas 'tahanan' masing-masing.

Perkara itu boleh dilupakan begitu saja jika kumpulan berkenaan memiliki semangat kejiranan yang tinggi. Ataupun jalau mereka menyedari bahawa terdapat kira-kira 2 juta rakyat negara itu yang mencari makan dan beranak pinak di sini. Mereka tidak perlu sampai menyerang kedutaan Malaysia dan melumurkan tahi. Jelas perbuatan itu semacam sengaja mahu mengheret rakyat negara ini ikut mengikut rentak mereka. Ianya ada motif tertentu.

Apapun insiden seperti hendaklah tidak akan berlaku di lain kali. Indonesia harus memberi didikan akhlak kepada kumpulan berkenaan. Walaupun ekoran tindakan itu tidak ada balasan dari Malaysia, tetapi Indonesia harus merasa malu kepada dunia seluruhnya. Sedarlah tidak ada rakyat di negara maju yang main baling-baling tahi dan melumurkan bendera negara lain dengan tahi.

Sesungguhanya perbuatan kumpulan Bendera itu bukan satu keberanian tetapi menjelaskan akan keburukan tabiat dan juga perangainya. Apabila najis boleh dijadikan alat permainan atau senjata maka tahulah kita sejauh mana hati budi dan keupayaan seseorang itu. Monahara oh Monahara di mana engkau? [wm.kl. 5:20 am 24/08/10]

Monday, August 23, 2010

Laporan Lewat

Wakil Rakyat Umno, PKR dan Pas
Berpakat Usung Jenazah


SAYANG gambarnya tidak ada. Kalau ada ia mungkin boleh dijadikan teladan dan iktibar yang cukup baik. Ia juga boleh dijadikan bukti bahawa orang Melayu masih bersatu dan dapat bekerjasama dalam hal-hal keagamaan dan kemanusiaan. Mereka boleh bergaduh dalam hal lain tetapi boleh sepakat dalam hal lain.

Seorang kawan yang menghadiri solat jenazah abang Daud Kedai Piah, Kota Bharu Kelantan Sabtu lalu telah memberi tahu yang tiga orang wakil rakyat sama-sama mengusung jenazah abang Daud turun dari rumah sebelum disambung orang lain ke tanah perkuburan.

Mereka ialah ahli parlimen Ketereh, Abdul Aziz Kadir, Adun Umno Kok Lanas, Alwi Che Amat dan Adun Pas, kadok, Azami Mohd Nor. Kejadian ini adalah satu sejarah bagi penduduk di Parlimen Ketereh khasnya dan Adun Kadok amnya.

Kehadiran mereka tidak dirancang dan masing-masing hadir atas tanggungjawab sebagai seorang Islam dan juga selaku peranan wakil rakyat yang senantiasa mempedulikan rakyat.

Bagi Alwi walaupun kawasan di luar kawasan abang Daud tetapi beliau hadir atas hubungan waris antara beliau dengan cikgu Daud. Manakala Abdul Aziz pula selaku ahli Parlimen. Kedai Piah berada dalam kawasan parlimen diwakili Aziz.

Begitu juga kedatangan Azami atas kapasititnya sebagai wakil rakyat kawasan Kadok di mana abang Daud merupakan pengundi di dalam kawasannya. Sikap kepedulian Azami tanpa mengira warna parti anutan cikgu Daud boleh dibangga dan diberi pujian.

Abang Daud seorang tokoh politik yang terkenal di era 70-an dan 80-an. Beliau dikenali ramai serta diugeruni kerana ketegasannya. Allahyarham juga seorang ahli politik tempatan yang dimalui ramai.

Kerjasama sepontan antara tiga wakil rakyat itu sungguh istimewa dan tentu menyentuh hati mereka yang memandangnya. Ia mungkin boleh dijadikan ilham untuk membentuk kerjasama antara Melayu dari tiga fraksi politik berbeza, PKR, Umno dan Pas. Kalau dalam soal-soal keagamaan dan kemanusiaan boleh bekerja sama, saya tidak fikir dalam politik perkara yang lebih penting untuk survival Melayu kalau mereka tidak boleh bergabung.

Sejahat mana atau sebenci orang Melayu kepada Melayu lain tetapi orang Melayu tetap berhak untuk solat jenazah dan mengusung jenazah ikhwannya, tanpa ada yang tergamak mencegahnya. Bagaimana pun sebaik dan seakrab mana seseorang Melayu dengan bukan Melayu - bukan Islam kawan itu tidak berhak (boleh) untuk solat dan tidak manis untuk mengusung jenazah ke tanah perkuburan.

Apakah sehinggakan orang Melayu berdepan dengan tradegi seperti kematian itu baru hendak bersatu? Al fatihan atas kematian abang Daud. [wm.kl. 7:50 pm 23/08/10]

Susupan Tengahari

MPM - Zaman Membunuh Orang Dengan Keris Sudah Berlalu

MAJLIS Perundingan Melayu (MPM) yang disertai oleh lebih 100 NGO Melayu telah mengadakan persidangan meja bulat kelmarin. Persidangan itu dipanggil ekoran MCA membuat 12 resolusi menuntut hak mereka. Serentak itu dikeluarkan kenyataan - mendedahkan ada segelintir orang Melayu berusaha untuk menghapuskan institusi raja.

(Itu sajalah yang termampu dibuat oleh MPM, bersidang, buat kenyataan ataupun bersorak di tepi jalan tirus idea Anwar Ibrahim berdemonstrasi).

MPM dakwa mereka yang terlibat adalah mereka yang bodoh dan boleh diperalatkan oleh golongan tertentu. Golongan tertentu itulah ialah Cina. Hujah MPM ialah ekoran empat kejadian yang membabit raja. Antaranya mengenai penggunaan gambar sultan Johor atas banner PKR dan terbaru penguguran nama sutlan dalam khutbah dan diganti dengan nama Guan Eng.

Saya tidak tahu apakah pemimpin MPM ini kalangan mereka yang profesional dari berbagai bidang ataupun terdiri dari mereka yang kuat Melayu, bernama Andak, Damak, Lelak ataupun Alang yang benci kepada orang Cina? Adalah malang kalau NGO dipimpin oleh orang berkenaan. Apakah tindakan begitu tidak menentang konsep 1 Malaysia diwar-warkan Najib?

Ke manakah arah perjuangan dan politik mereka. Hampir 100% pemimpjn mereka terdiri dari ahli, bekas pemimpin Umno. Jadi orang nampak apakah motif dan tujuan mereka. Jadi bila mereka menentang Cina mempertahankan Melayu secara penuh emosi apakah ia menguntungkan Umno?

Tindakan MPM itu mencelarukan Umno sendiri. Bersama BN Umno melaungkan perpaduan dan kerja sama menerusi BN, di luar Umno bersikap anti Cina. Inilah dikatakan Umno sudah hlang arah dan hilang kompas dalam usaha mempertahankan parti berkenaan. Dolak dalih pendirian ini disedari dan difahami oleh orang bukan Melayu.

Seperkara lagi kononnya kalau mereka benar-benar pembela sutlan dan raja-raja Melayu, mereka boleh pertahankan institusi itu sampai ke akhir hayat. Hanya segelintir saja yang berusaha untuk menghapuskan institusi itu seperti mana dakwa mereka. Jadi saya rasa MPM terutamanya NGO Perkasa yang perkasa itu boleh tangkap seorang demi seorang golongan segelintir itu dan tambat dipokok kayu kemudian sula mereka. Tiru apa yang dibuat dalam filem-filem Melayu klasi.

Kenapa nak risaukan mereka yang segelintir itu? Ataupun MPM hanya kuat cakap dan berani bersuara atas akhbar saja. Saya tenguk MPM hanya tahu bercakap tetapi tidak tahu berbuat. Dongengan orang Melayu masih ketat dalam kepala MPM. Sepatutnya MPM sudah sedar bahawa kerja mereka sia-sia saja dan tidak mencerminkan situasi politik yang profesional.

Usaha yang pratikal untuk memperkasa Melayu tidak pula dibuat. Misalnya kalau MPM mengambil berat terhadap nasib Melayu mengapa mereka tidak jadi orang tengah membawa Pas, PKR dan Umno di meja perundingan. Ataupun mengemukakan formula untuk mensejahterakan politik negara ini. Itu baru boleh dikatakan NGO yang profesional dan disegani ramai.

Saya melihat cara MPM memeprtahankan hak dengan menggunakan semutar, lembing atau tombak sudah tidak relevan lagi. Cara kuno itu sudahpun berakhir. Hari ini orang sudah tidak takut lagi kepada semangat Hang Tuah, Hang Jebat itu. Sekarang orang takut kepada kepintaran dan kebijaksana orang mengolah diri. Zaman orang membunuh orang dengan keris susah pun berlalu! Tenguklah bekas Adun Umno yang mati baru ini pun membunuh diri dengan pistolnya sendiri. [wm.kl. 1:00 t/hari 23/08/10]

Berita Dalam Siasatan

Umno Kelantan Bakal Terkejut
Seorang Ketua Bahagian Terima Rasuah Sex?


[kemaskini] KALAU berjalan lancar, Umno Kelantan bakal dikejutkan satu berita besar yang memalukan seluruh parti Melayu berkenaan dan sekaligus mengaibkan juga Tok Empat Umno Kelantan, (ketua Umno Kelantan) Mustapa Mohamed. Ceritanya ialah mengenai tindakan seorang ketua Umno bahagian yang dikatakan telah menerima rasuah sex dari seorang ahli wanita juga dari parti berkenaan.

Kejadian ini berlaku beberapa hari sebelum puasa lalu.

Buat masa ini pihak yang sedang mengumpul maklumat mengenai kejadian itu sudah memperolehi lebih 90% bahan-bahan bukti untuk dibawa ke tengah termasuk kepada Suruhanjaya Percegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Antara bahan bukti ialah perbualan (SMS) di antara ketua bahagian berkenaan dengan wanita tersebut ketika melalukan rundingan rasuah berkenaan.

Maklumat lanjut sedang dikumpul. Wanita berkenaan juga dimaklumkan bersedia untuk diambil keterangan dan membuat pendedahan. Jika tidak ada aral melintang percakapan 'beramaran' dengan beliau akan dapat diikuti dan akan disiarkan dalam blog ini. Nama wanita itu sudah diperolehi tetapi bagi mengelakkan dia ditekan dirahsikan dulu.

Dari sumber yang dipercayai, wanita berkenaan telah pun menyerahkan dirinya kepada ketua bahagian berkenaan di sebuah hotel. Gambar ketua bahagian berkenaan semasa di hotel juga sempat dirakam oleh wanita berkenaan.

Ceritanya begini; wanita Umno berkenaan telah memohon bantuan kewangan sejumlah RM10,000 dibawah skim sebuah institusi yang dikelolakan oleh kerajaan Barisan Nasional. Untuk mendapat bantuan ini biasalah, wanita berkenaan kena mendapat sokongan PPM - Pegawai Penyelia Mukim kemudian akan disahkan oleh Ketua Bahagian Umno.

Wanita berusia lebih 30an ini - anak dara tualah kiranya, memohon bantuan berkenaan untuk memulakan perniagaan. Dia telah melalui proses biasa. Tetapi selepas lama menanti kelulusannya dia menghubungi atau bertanya ketua bahagian berkenaan.

Ketua bahagian itu telah menjanjikan akan cuba membantunya dengan memberi syarat tertentu termasuk sedia untuk memberikan khidmat sex dengannya. Kerana yakin dan terpadaya wanita berkenaan sedia menurut kehendak ketua bahagian berkenaan. Mereka berjumpa di sebuah hotel.

Beberapa bulan selepas menunggu permohonan tetapi tidak diluluskan menyebabkan wanita berkenaan mulai bising. Untuk menutup rahsia itu dari tertedah ketua bahagian berkenaan dikatakan telah membayar sebanyak RM600 kepada wanita berkenaan yang dimasukkan ke dalam akaun. Bayaran itu sebagai menutup supaya kisah itu tidak di dihebohkan sementara usaha mendapat bantuan RM10,000 itu diusahakan.

Semua rakaman bercakapan dan SMS semasa 'rundingan dan tawar menawar' yang berlaku antara ketua bahagian dengan wanita berkenaan dan termasuknya jumlah pemakluman pemberian wang sebanyak RM600 juga disimpan dalam bentuk SMS dan akan didedahkan wanita berkenaan.

Terbaru, sikap tidak senonoh ketua bahagian berkenaan katanya akan dibawa ke pengetahuan ketua Umno Kelantan, Mustapa Mohamed dan presiden pareti dalam tempoh terdekat.

Tunggu perkembangan lanjut. [wm.kl. 7:00 am 23/08/10]

Jelas dan Kata

Antara Dua Buka Puasa

DUA hari tidak up date blog kerana melakukan kembara Ramadhan bersama seorang sahabat. Selepas posting catatan berbuka puasa dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Ling Guan Eng (yang kini difitnahkan sebagai didoakan oleh khatib dalam khutbah Jumaat) Khamis lalu saya tinggalkan blog saya tanpa di isi. Banyak juga penjenguk rasa sakit hati dengan catatan berkenaan. Melayu yang anti Cina 'murih' benar dengan kedatangan saya ke majlis berbuka puasa anjuran Guan Eng.

Saya tidak pasti fitnah terhadap Guan Eng itu sudah selesai atau semakin membara di Pulau Pinang. Saya percaya Umno akan terus eksploitkan isu berkenaan. Al maklumlah Zaid Hamidi seorang Islam tulen.

Tetapi menurut Dr Mohamad Nor Manute, beliau sudah mendapat penjelasan dari kerajaan Pulau Pinang mengenai isu khutbah mendoakan Guan Eng itu. Katanya tuduhan itu tidak benar. Tidak ada imam lantikan Majlis Agama Pulau Pinang yang mendoakan kesejahteraan Guan Eng dalam khutbah seperti mana yang timbul itu.

"Apa yang berlaku ialah imam jemputan yang membaca khutbah itu. Imam itu mendoakan kesejahteraan kerajaan Pulau Pinang dan bukan istimewa untuk Guan Eng." begitu jelas Dr Muhammad Nor Manute ketika bertemu dengannya sekejap tadi, di rumah Tengku Razaleigh Hamzah. Permainan isu khutbah itu menunjukkan Zahid Hamidi yang memimpin Umno Pulau Pinang tak ubah seperti petani yang sudah kehabisan baja untuk pokoknya di mana sanggup mengambil najis sendiri sebagai pupuk.

Kehadiran saya ke majlis berbuka puasa anjuran Guan Eng itu menyebabkan ada yang telah menganggap saya diperdaya oleh Guan Eng. Mereka mengkelaskan saya sebagai Melayu yang mudah dipujuk? Wah, kontroversi juga dari sisi otak sesetengah penjenguk. Saya rasa tak salah untuk saya hadir pada majlis berkenaan. "Saya adalah saya" yang tidak pernah membentangkan sempadan dengan sesiapa pun! Saya boleh berkawan dengan sesiapa juga. Dalam konsep ini benarlah kata Tok Guru Ana, kalau syaitan sedia membantu untuk kebaikan dengan syaitan pun boleh berkawan. MasyaAllah, masyaAllah!

Rasanya dua tiga penjenguk setia blog saya yang tidak faham dengan tulisan itu dan menuduh saya boleh diupah nasi sepinggan untuk memuji Guan Eng ialah mereka yang otak kemetot dan dangkal. Mereka yang otak kemetot senantiasa mempersempitkan pemikiran mereka dengan perkara jumud begitu dan selalunya merasakan pandangan dan tindakan mereka saja yang baik.

Sekali lagi saya nak jelaskan kehadiran saya pada majlis Guan Eng kerana dia "memadah" saya. Dia menitikkan pesanan. Justeru saya menghormatinya.

Seribu kali kalau pun saya mengenali Nik Abdul Aziz, atau Abdul Hadi kalau tidak ada pelawaan saya tidak akan pergi. Dalam Islam menghadiri majlis kenduri adalah haram kalau tidak dijemput apa lagi kalau majlis itu melibatkan protokal dan ada jamuan. Majlis seumpama itu melibatkan persediaan makanan. Kehadiran yang tidak diundang boleh menyebabkan tuan rumah bermasalah semisalnya makanan disediakan tidak mencukupi. Sebaliknya kalau dijemput kehadiran itu wajib.

Lainlah kalau pada majlis kematian atau majlis 'menolak kereta' mampus. Miskipun orang tidak jemput pun kita wajib hadir atas kapastiti sebagai orang Islam. Orang Islam patut bertolong bantu di antara satu sama lain ke arah kebaukan.

Dimaklumlan sepanjang hidup saya, saya tidak pernah menerima undangan untuk berbuka puasa dengan Nik Aziz atau Abdul Hadi Awang atau mana-mana pemimpin tertinggi Pas. Tidak! Pelik bukan? Ini realiti. Saya tidak kesal, tetapi apa saya nak ceritakan Guan Eng adalah seorang pemimpin Cina yang mesra media. Kalau pun tindakan itu ada motif politiknya, itulah kebijaksanaan Guan Eng dengan ahli politik lain.

Saya dapat tahu beliau mendahului pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat lain yang meraikan petugas media dan bloger pro oposisi. Bak kata kawan sdr Sabree Shafii dalam Facebooknya, undangan Guan Eng itu menunjukkan KM Pulau Pinang itu menghayati syiar Ramdhan.

Begitu juga dengan majlis berbuka puasa atau apa-apa majlis oleh Perdana Menteri, baik di zaman sesiapa pun, saya tidak dijemput atau sengaja menghadirikan diri. Walaupun kawan-kawan pelawa dan kehadiran itu halal sebagai penulis, saya tidak hadir. Saya hanya akan hadir majlis terbuka dan bukan majlis melibatkan makan atau minum. Ini juga sebahagian dari kod etika penulis atau wartawan.

Jadi kepada penjenguk blog ini yang otak kemetok dan mempertikaikan dan menyesali kehadiran saya pada majlis Guan Eng itu harap fahamlah kenapa saya hadir majlis Guan Eng tempoh hari. Cuba jangan persempitkan pemikiran dengan fahaman-fahaman atau sikap yang menunjukkan ketertutupan (jumud) pemikiran kita.

Berbuka puasa dengan Tengku Razaleigh Hamzah.

Dan baru sekejap tadi, sebaik sampai ke rumah dari kembara Ramadhan saya terus bergegas ke rumah Tengku Razaleigh Hamzah di Ampang untuk memenuhi undangannya berbuka puasa dengan beliau. Meskipun saya masih dalam edah kembara, saya percepatkan balik demi memenuhi undangan Tengku Razaleigh. Sebenarnya sudah dua tahun saya tidak berada dalam majlis berbuka puasa di rumah Tengku Razaleigh walaupun pada tahun-tahun sebelumnya tidak mis.

Jadi apabila hari Rabu lalu setiausaha peribadi Tengku Razaleigh, Haji Riduan menelefon dan menjemput, saya telah meletakkan jemputan itu sebagai penting dan wajib untuk saya hadir. Kerana itu walaupun keletihan saya memaksakan diri untuk berbuka puasa dengan Tengku Razaleigh dan bertarwaih bersama.

Mungkin ada juga setengah dari penjenguk nanti beranggapan saya sekali lagi diupah dengan sepinggan nasi oleh Tengku Razaleigh. Harapnya tidak begitu. Saya kira sesiapa pun tidak pernah termakan upah dengan Tengku Razaleigh bila menghadiri majlis berbuka puasa di rumahnya. Mengajak orang berbuka puasa kemudian menunaikan solat terawih beramai-ramai di surau di rumahnya merupa rutin tahunan beliau yang jarang diketahui umum termasuk juga para ustaz.

Kegitan merai dan mengimarakkan bulan Ramadhan ini sudah bertahun dilakukan Tengku Razaleigh tanpa dihebuhkan kepada umum. Saya pernah merunggut pada satu tahun sewaktu bersembahyang terawih di rumahnya, apakah ada pemimpin lain yang berbuat seperti Tengku Razaleigh ini? Atau pun di rumahnya memilik sebuah surau yang boleh memuatkan sekitar 140 orang? Saya kira tidak ada.

Bukan saja pemimpin politik, rasanya raja-raja Melayu yang menjadi ketua agama Islam juga tidak berbuat demikian. Adakah istana raja yang setengahnya mempunyai bilik lebih dari 20 buah memiliki surau sebesar surau di rumah Tengku Razaleigh? Kemudian diimarakkan surau itu dengan sembahyang terawih dan tadarus Quran di sepanjang bulan Ramadhan. Rasanya tidak ada?

Inilah kelebihan yang ada kepada Tengku Razaleigh tetapi tidak ada kepada rumah orang lain. Tapi tidak banyak yang mengetahui kelebihan ini. Apabila difikirkan, kesedaran dan kewajiban Tengku Razaleigh ini samalah apa yang dibuat oleh Nik Aziz dan para pemimpin Pas yang lain atau para tok guru dan ulama dahulu. Di tepi rumah mereka ada masjid atau surau yang kemudian rumah Allah itu diceriakan dengan kegiatan agama. Maka begitu juga dengan Tengku Razaleigh ada surau yang dimeriahkan dengan kegiatan agama, yang berbezanya dia bukan ustaz dan tok guru.

Bukan bermakna saya ingin mengatakan Tengku Razaleigh lebih agamanya. Tetapi dalam menganjurkan kegiatan dan menyediakan tempat ibadat Tengku Razalegih ternyata telah mendahului beberapa bekas perdana menteri dan perdana menteri waktu ini. Sepatutnya apa yang disedaiakan Tengku Razaleigh itu juga terdapat di rumah bekas-bekas pemimpin negara yang lain.

Seperti mana sebelum ini majlis berbuka puasa rumah Tengku Razaleigh tetap meriah. Semua jemputannya hadir. Dan mereka yang hadir adalah mereka yang juga hadir pada tahun tahun sebelum ini. Malahan ada muka-muka baru yang sebelum ini tidak nampak dan agak liar dengan Tengku Razaleigh kerana masalah politik juga kelihatan.

Kehadiran yang konsisten ini menggambarkan bahawa kawan dan sahabat, penyokong dan pengkagumnya tetap bersamanya. Mereka ini yang setia dengannya. Mereka yang bersimpati atas nasib politiknya yang kurang bernasib baik. Mereka ini adalah yang iklhas bersama Tengku Razaleigh kandatipun Tengku Razaleigh tidak mempunyai kuasa meluluskan projek atau mengurniakan AP.

Dan malam ini satu saya melihat tetamu Tengku Razaleigh terus bertambah. Kalau sebelum ini kebanyakan tetamunya terdiri dari pemimpin NGO, pegawai tinggi kerajaan yang telah pencen, ataupun rakan-rakan politik, penulis dan sasterawan yang mengkagumi perjuangan istiqamah Tengku Razaleigh mengenai Melayu, tetapi kali ini kedapatan beberapa bekas menteri dan timbalan menteri kabinet. Kelihatan juga beberapa beka ketua bahagian Umno dan ahli korporat yang bernasib malang dalam politik. Tidak ketinggalan juga rakan Tengku Razaleigh yang menjadi pemimpin dalam parti pembangkang - Pakatan Rakyat.

Mungkin Tengku Razaleigh tidak merasai bahawa kawannya makin bertambah - sebab beliau tidak jadikan majlis itu majlis politik, tetapi saya melihat ke situ. Mereka yang hadir ini rata-rata yang tidak bersetuju dengan apa yang berlaku dalam Umno kini. Mereka ini juga yang baru sedar kebenaran yang Tengku Razaleigh perjuangkan selama ini. Ironisnya ada yang datang itu mereka yang dulu menentangnya, atau pun bersekutu dengan lawan Tengku Razakeigh dalam politik Umno.

Sebelum balik.. ketika berbual dengan Tengku, katanya Ramadhan kali ini bagi ada sedikit kelainan di mana dia tidak menjemput rakan-rakan politik di kalangan vvip dan juga tetamu di raja. "Kali ini saya hanya panggil rakan-rakan yang ada pada majlis ini saja." Bila ditanya kenapa, Tengku tidak menjawab dan hanya tersenyum. Saya cuba menyelaminya kenapa, mungkin rakan-rakan yang disenaraikan dalam tetamu malam ini mereka lebih ikhlas ataupun lebih menyeronokkan beliau sebagai tuan rumah. [wm.kl. 6:20 am 23/08/10]