Friday, October 30, 2015

Umno akan gantung mereka

PERHATIAN

Apakah mungkin Umno akan mengenakan tindakan disiplin kepada beberapa orang ahlinya bagi menyelamatkan Najib Razak. Kenyataan Setiausaha Agungnya, Teuku Adnan Mansor mengenai ada elemen gunting dalam lipatan atau api dalam sekan membayangkan sesuatu kejutan lagi akan berlaku dalam Umno.

Sebelum ini Adnan membayangkan parti itu akan mengambil tindakan kepada sekurang-kurang tujuh orang ahlinya. Katanya mereka ini sedang dipantau kegiatan mereka mendatangkan kesusahan kepada Umno.

Apabila Adnan mengatakan demikian menyebabkan pemerhati menumpukan kepada Muhyiddin Yassin, Shafei Afdal, Dr. Mahathir Mohamad, Rafidah Aziz, Sanusi Junid, Khalid Nordin dan Tengku Razaleigh Hamzah yang dikatakan tujuh orang itu.

Kalau Umno mahu mengambil tindakan terhadap mereka, mestilah ianya dibuat sebelum tiba perhimpunan agung Umno. Besar kemungkinan tindakan ke atas mereka ialah penggantungan sebagai ahli. Jika mereka digantung ia menyelamatkan apa yang dinamakan sebagai gerakan mendesak Najib dalam PAU.

Ulasan selanjutnya selepas saya pulang bercuti tiga atau empat hari. Wassalam Mso. [wm.kl.9:01 am 30/10/15]

Wednesday, October 28, 2015

Ajar beruk kita dahulu sebelum ajar beruk orang

 JERKAH SENJA

Husam berintraksi dengan surat.
Mengutus surat kepada pembesar negeri agar menjelaskan sesuatu isu atau pun memaklumkan apa-apa yang mungkin tidak diketahui oleh pembesar negeri dengan harapan ia diambil perhatian dan tindakan sudah menjadi fenomena baru sekarang ini. Apabila pemimpin bersikap mendiamkan masalah, surat adalah mekanisme terbaik untuk mengatasinya.

Bagaimana pun sedih sedikit, hal ini berlaku bukan sahaja dalam grup whatsaap tetapi terecer keluar juga ke dalam media massa yang dapat diakses oleh ramai orang. Orang politik nampak percaya masalah perlu diselesaikan secara terbuka. Pergolakan dalaman perlu dipertontonkan kepada publik.

Mengapa Abdul Aziz Bari sertai DAP

SEMBANG MALAM

Lama saya tidak berjumpa dengan bekas pensyarah Kuliyah Undang-undang UIAM, Dr Abdul Aziz Bari untuk berbincang dan berbual fasal politik. Kali terakhir saya bersamanya dalam sebuah forum di Kuala Lumpur di mana kami menjadi ahli pena.

Sembang dengan Aziz Bari turut diselit Zulqarnain. 
Kalau tidak silap isu yang dibicarakan malam itu mengenai Hudud di Kelantan. Selepas itu kami tidak berjumpa di mana-mana. Saya pula tidak turun ke majlis-majlis yang menampilkannya. Dalam forum itu saya memberi jaminan kepada mereka yang alergik dengan hudud supaya jangan bimbang kerana ia tidak akan dilaksanakan.

Apabila beliau menyertai DAP, hampir serentak dengan penyertaan Pak Samad (A Samad Said), teringin juga saya menemuinya untuk bertanya sebab dan musababnya. Aziz bukan boleh bercakap dengan telefon sebab beliau seorang yang tidak mesra telefon. Beliau berhubung dengan sesiapa sahaja menerusi e-mail sahaja. Kemisterian masih belum terjawab kenapa pakar perlembagaan ini tidak gemar kepada telefon.

Tuesday, October 27, 2015

Najib bantu Rozali Ismail beri konsensi bernilai RM8.2 billion?

KEJUTAN DARI PARLIMEN

Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli sekali lagi muncul dengan pendedahan baru kali ini mengenai konsensi untuk membina hospital canggih milik UITM di Puncak Alam yang telah diberikan kepada taukeh air Rozali Ismail.

Menurutnya beliau hairan kenapa konsensi itu diberikan kepada Rozali sedang syarikat milik Rozali dikatakan gagal menguruskan beberapa projek. Syarikat Rozali juga katanya menanggung kerugian dan bermasalah apabila di saman beberapa kontraktor.

Menurut Rafizi pemberian konsensi itu sebagai membantu Rozali. Rafizi mendedahkan perkara itu ketika berbahas di parlimen hari ini.

Menurut Rafizi kos pembinaan hospital UITM itu ialah sebanyak RM559 juta tetapi ia naik kepada RM8.2 billion apabila ia diberikan konsensi kepada Rozali Ismail untuk tempoh 22 tahun.

Pendedahan Rafizi ini merupakan satu lagi kejutan dan kita berharap Menteri Kewangan, Najib Razak akan menjelaskan perkara ini dalam Parlimen.  Menutup perbahasan Rafizi merayu anggota Dewan agar menyokong usul undi tidak percaya terhadap Najib. [wm.kl.12:42 pm 27/10/15]

Monday, October 26, 2015

TPPA bunuh minat Mustapa untuk tawan Kelantan

SENDU SENJA

Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed akhir-akhir ini seakan kurang bercakap dan memperdulikan kepada Umno Kelantan kerana banyak tertumpu kepada Perjanjian Perkongsian Trans - Pasifik (TPPA). Beliau seakan mendapat tekanan dan tugas khas daripada Najib Razak agar menyegerakan menyelesaikan proses menanda tangani perjanjian perdagangan tersebut.

Mustapa Mohamed
Penambahan seorang lagi menteri dan timbalan menteri MITI, menampakkan akan kesungguhan Najib mahukan TPPA disegerakan. Penambahan itu juga memberi konotasi seolah-olah Mustapa sangat perlahan dengan kerjanya dan tidak memuaskan hati Najib? Apakah begitu atau pun Mustapa berhati-hati mengadakan perundinagan demi perundingan bagi memastikan apabila dilaksanakan kelak TPPA tidak menyusahkan negara serta membebankan rakyat?

Thursday, October 22, 2015

Bajet 2016 mengelisahkan Najib

NYANYIAN MALAM

Esok Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri Najib Razak akan membentangkan Bajet 2016. Seluruh lapisan rakyat Malaysia menanti pembentangan bajet berkenaan dengan doa dan harapan ia membawa faedah dan ada manfaat besar bagi mereka.

Keadaan rakyat pada masa kini yang rata-rata terkesan dengan kesempitan hidup ekoran beberapa dasar dan polisi baru diperkenalkan kerajaan, termasuk pelaksanaan cukai GST, kejatuhan nilai ringgit dan sebagainya mengharapkan bajet itu memberi sedikit kelegaan kepada mereka.

Usul untuk gantung Kit Siang dibawa semula

DARI PARLIMEN

Terkini: Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang digantung selama enam bulan daripada menghadiri sidang dewan bermula hari ini. Keputusan dibuat dalam pengundian belah bahagi yang memutuskan 107 bersetuju manakala 77 tidak bersetuju. Kit Siang tidak mengundi bagi mempertahankan dirinya.

Parlimen ketika ini riuh kerana membahaskan usul untuk menggantungkan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang yang dikemukakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Azlina Othman Said.

Usul berkenaan sepatutnya dikemukakan semalam tetapi ia ditarik balik apabila wakil pembangkang mempertikaikan keperluan usul berkenaan dan cara mengemukakannya tidak mengikut peraturan.

Menyedari kesilapan itu pihak kerajaan dengan arahan speaker telah menarik balik usul itu.

Bagaimana pun pagi ini menteri di Jabatan Perdana Menteri Azalina sekali lagi mengemukakan usul berkenaan setelah memberi masa untuk Kit Siang yang dituduh menghina Speaker tidak mematuhi arahan speaker.

Pengemukaan semula usul berkenaan jelas dan terang bahawa maksud dipihak kerajaan untuk menggantung Kit Siang mungkin bimbang kerana pembangkang akan membentangkan usul undi tidak percaya kepada Najib Razak. [wm.kl.12:49 pm 22/10/15]

Wednesday, October 21, 2015

Saya sudah jangka Ahmad Yakob tidak akan berundur

JEREBU MALAM

Menteri Besar Kelantan Ahmad Yakob hari ini menamatkan teka teki dan penantian orang tertentu terhadap janjinya yang akan meletak jawatan sebagai MB sekiranya hudud tidak dilaksanakan di Kelantan pada tahun 2015.

Ahmad perlu sokongan.
Ketika berucap menggulung perbahasan di Dun Kelantan Ahmad lebih setahun lalu beliau menegaskan akan sedia hilang jawatan kalau hudud tidak dilaksanakan tahun hadapan (2015).

Penegasan Ahmad itu disifat sebagai satu janji dan ditunggu-tunggu pelaksanaannya apabila sudah tiba masanya. Dengan mengambil kira beliau berlatar belakangkan pendidikan agama dan kebetulan pula kini merupakan timbalan Mursyidul Am Pas, Ahmad dikira akan berpegang kepada penegasannya itu dan memahami akan kewajiban apabila berjanji?

Usul gantung Kit Siang ditarik balik

DARI PARLIMEN

Pendekar Amin diserang?
Setelah dipertikaikan oleh pihak pembangkang akhirnya usul untuk menggantungkan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang ditarik baik.

Speaker Pendikar Amin Mulia mengarahkan menteri di Jabatan Perdana Menteri Azalina Othman Said menarik balik usul berkenaan.

Sebaik Azalina bangun menarik balik usul itu, anggota pembangkang bersorak kemenangan sambil berterima kasih. Penarikan balikan usul itu menunjukkan pihak kerajaan kalah.

Parlimen akan bergelegak lagi petang ini

DARI PARLIMEN

Sidang parlimen petang ini mungkin akan panas dan riuh randah lagi apabila usul untuk menggantungkan ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang dikemukakan untuk dibahas. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Azalina Othman Said dilaporkan akan membawa usul tersebut petang ini.

Menurut Azalina usul itu sudah pun ditandatangani dan anggota dewan sudah pun dikerah agar berada dalam dewan petang ini.

Usul penggantungan Kit Siang itu dibuat apabila ahli parlimen Gelang Patah itu tidak sedia untuk akur kepada desakan Speaker, Pendikar Amin Mulia yang meminta Kit Siang memohon maaf kepadanya.

Monday, October 19, 2015

Usul undi tidak percaya terhadap Najib pembangkang bercanggah?

TAFSIR FIKIR

Terkini: Presiden PKR yang juga MP Permatang Pauh akan membawa usul undi tidak percaya terhadap Najib Razak yang sebelum ini akan dibawa oleh ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian. Perkara ini baru diumumkan di lobby parlimen sekejap tadi. 3:13 pm.

Dr Wan Azizah akan bawa usul.
Selain Bajet 2016 yang akan dibentang dan dibahas dalam sidang parlimen yang bermula hari ini, perkara yang ditunggu-tunggu sekal ian rakyat ialah usul undi tidak percaya terhadap Najib Razak. Usul itu akan dibawa oleh Ahli Parlimen PKR Hee Loy Sian.

Sudah ramai orang membuat telahan usul itu tidak akan mencapai tujuan dan matlamatnya. Najib tetap akan kekal di atas kerusinya sebagai perdana menteri. Bukan sahaja usul berkenaan tidak mencapai angka bilangan undi majoriti mudah sekurang-kurang 113, tetapi parlimen juga sudah menampakkan ia menjadi kuasa dan pagar untuk mempertahan dan menyelamatkan Najib.

Sunday, October 18, 2015

Semua orang kena hormat himpunan H60K

SUSUPAN PETANG

Malam tadi telah berlangsung himpunan apa dinamakan H60K, ia merupakan majlis parti agama, Pas. Semua mereka yang hadir pada himpunan itu berpakaian baju berwarna hijau. Semua pemimpin dari serendah-rendah pemimpin sampai ke pemimpin tertinggi hadir sama.

Hari ini timbul berbagai pro kontra mengenai himpunan berkenaan. Mereka yang skeptikal kepada Pas menyifatkan himpunan tersebut hanya sebagai satu acara "onani" sahaja. Iaitu satu himpunan menunjuk bulu, syok sendiri tanpa memberi kesan dan faedah besar.

Hujah mereka himpunan itu tidak membawa apa-apa makna kerana himpunan yang ramai tidak semesti akan menghasilkan kemenangan. Ada yang berpendapat lebih afdal kalau himpunan itu digunakan untuk menyelesaikan masalah dan penyakit yang berlaku dalam Pas terutamanya di Kelantan sendiri.

Sidang parlimen bermula esok sangat menakutkkan Najib

KATA AHAD

Najib akan berdepan sidang parlimen menakutkan.
Esok parlimen ke-13 penggal ke-3 akan bersidang untuk kali ketiga. Susun atur dan kedudukan dalam sidang esok berubah ekoran berlaku beberapa peristiwa dan perkembangan terbaharu dalam parti politik.

Kedudukan beberapa orang yang menjadi menteri tetapi kini tidak lagi menjadi anggota kabinet berubah tempat duduk.

Yang pastinya kedudukan Muhyiddin Yassin yang berada di sebelah Najib Razak sebagai PM akan berubah. Muhyiddin akan diasingkan jauh bersama ahli MP Umno veteran lain. Tempat Muhyiddin itu akan diduduki oleh TPM baharu Zahid Hamidi.

Thursday, October 15, 2015

Sah Saifuddin sertai PKR

TERBARU

Parti Keadilan (PKR) menarima seorang lagi tokoh hari ini apabila bekas ahli Majlis Tertinggi Umno, Saifuddin Abdullah telah diistyharkan menyertai parti tersebut. Presiden Keadilan, Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu sidang media khas diperjabat parti itu di Damansara tengah hari ini mengumumkan kemasukan Saifuddin ke dalam PKR.

Dua minggu lalu PKR menerima penghijrahan dua tokoh politik veteran dan juga pimpinan Pas, Kamaruddin Jaafar dan Muhammad Mohd Taib. Kamaruddin merupakan bekas ahli jawatankuasa kerja Pas manakala Muhammad yang juga bekas MB Selangor adalah bekas naib ketua penerangan Pas Pusat.

Kedua-dua tokoh Pas itu diberi tempat dan jawatan dalam PKR sesuai dengan pengalaman luas mereka dalam politik.

Begitu juga Saifuddin katanya akan dilantik menjadi Setiausaha Eksekutif Pakatan Harapan yang akan mengandungi tiga parti PKR, DAP dan Amanah. Penyertaan ketiga-tiga mereka itu sudah tentu memberi suntikan semangat dan kekuatan kepada kepimpinan PKR.

Kehadiran Saifuddin yang dikenali sebagai tokoh belia dan membawa pemikiran politik baru akan meransang anak-anak muda untuk menyertai PKR.

Dalam pada itu sudah pasti dengan pengumuman rasmi bekas MP Temerloh itu beliau akan memulakan era baru dalam politik dengan menjadi ahli politik pembangkang. Kerenah dan cabaran termasuk hemburan personal akan banyak diterimanya selepas ini.

Terlalu awal apakah beliau akan dicalon oleh Pakatan Harapan pada pilihan raya akan didatang di kerusi parlimen Temerloh ataupun akan berpindah ke kawasan lain? Tetapi yang pasti Saifuddin akan menjadi calon istimewa dalam pilihan raya akan datang mewakili PKR. Kehadirannya di Temerloh menyebabkan ahli Parlimen itu sekarang ini tidak cukup "siku dan lutut" untuk menyelamatkan diri. Haha. [wm.kl.1:27 pm 15/10/15]

Tuesday, October 13, 2015

Kunjungan Ibrahim ke pejabat parti agama tidak mengejutkan

BERITA PETANG

Ibrahim bersalam dengan presiden parti agama.
Dua peristiwa politik yang berlaku semalam dan hari ini di negara kita, ia mungkin memeranjatkan bagi mereka yang tidak berapa faham dan fasih dunia politik serta berfikir sejalur dalam siasah.

Dua peristiwa itu ialah sidang akhbar yang diadakan oleh Dr Mahathir Mohamad yang turut sama dihadiri oleh Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin bersama Naib Presiden Umno Shafei Afdal serta dituruti sama oleh ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, bekas presiden MCA Ong Tee Keat dan bekas Setiausaha Agung Umno Sanusi Junid.

Peristiwa itu berlaku semalam di Yayasan Kepimpinan Perdana Puteraja.

Monday, October 12, 2015

Pakatan terakhir untuk singkirkan Najib

TERKINI

Sidang akhbar Mahathir di Yayasan Perdana.
Pagi ini telah berlangsung satu sidang media khas yang dikendalikan oleh Mahathir Mohamad di pejabatnya di Yayasan Perdana.

Sidang media itu untuk menyatakan bantahan terhadap penahanan bekas ketua Umno bahagian Batu Kawan, Khairuddin Hassan yang menyerang Najib Razak bersabit isu 1MDB.

Wednesday, October 7, 2015

Permintaan Majlis Raja-Raja memberi tekanan kepada Najib

ULASAN

Harapan berupa gesaan Majlis Raja-Raja Melayu supaya siasat terhadap syarikat 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) yang bermasalah dan dikatakan menanggung kerugian RM42 billion disegera dan mengambil tindakan tegas kepada mereka terlibat memberi petanda bahawa isu tersebut serius dan berat, kalau tidak masakan Majlis itu turut sama memberi perhatian.

Jarang sekali Raja-Raja ikut campur tangan atau membuat teguran dalam kes-kes yang dipolitikkan seperti itu apa lagi membabit pemimpin kerajaan. Majlis itu selalu cermat dan berhati-hati sebelum membuat teguran sesuai dengan kemuliaanya. Jadi apabila ia tidak dapat mendiamkan diri maka ia sesuatu yang parah.

Mustapa perlu elak dari terkena percikan najis Najib

KATA PAGI

Mustapa harus waspada.
Pelaksanaan cukai GST telah meninggalkan kesan yang cukup memarahkan rakyat, khasnya rakyat marhaen. GST juga dibenci oleh peniaga. Walaupun tindakan itu dibantah secara meluas oleh badan-bandan Ngo dan pembangkang demi menyelamatkan rakyat dari terbeban, tetapi semuanya sia-sia sahaja.

Para propagandis kerajaan begitu bersungguh menyakinkan rakyat bahawa GST untuk kebaikan rakyat, bukan menyusahkan rakyat.

Seorang propgandis tersohor kerajaan dan Umno, Ahmad Maslan bukan main lagi seronok sehinggakan mempamerkan kebodohannya dalam mempertahankan GST. Kerajaan dengan mengambil kira kempen Ahmad Maslan akhirnya melaksanakan cukai baru itu.

Tuesday, October 6, 2015

Gesaan Majlis Raja-Raja memberi tekanan kepada Najib

STOP PRESS

Permintaan Majlis Raja-Raja Melayu agar siasatan terhadap 1MDB dilakukan dengan segera dan tindakan tegas diambil memberi gambaran perdana menteri Najib Razak dalam keadaan tertekan.

Pertikaian isu 1MDB yang menjadi perhatian ramai dan meletakkan Najib dalam "kandang salah" sudah mendapat perhatian Majlis Raja-Raja itu menunjukkan isu itu sudah ke tahap teruk. Majlis Raja-Raja jarang membuat teguran atau perhatian khusus dalam hal-hal sebegitu. Esok saya akan cuba ulas isu ini. Wassalam Mso.

Husam penulis petisyen rakyat Kelantan

SESUDAH SUBUH

Sejak tidak menjadi Exco dan dilepaskan segala tugas dan tanggungjawab dalam kerajaan negeri Kelantan, nampaknya Adun Salor, Husam Musa tidak sunyi dan sepi daripada untuk terus berkhidmat dan berjuang kepada rakyat. Ketiadaan jawatan itu bukan menjadi sebab untuk dia mendiamkan diri atau membiarkan sesuatu penyelewengan terus bermaharajalela.

Sebagai seorang yang kreatif, Husam ada berbagai cara untuk memaknakan dirinya sebagai wakil rakyat biasa dan orang yang pernah diharap-harapkan untuk menjadi pemimpin nombor satu di Kelantan. Selepas bertindak menjadi MB swasta yang banyak membantu dan menyediakan pelan menyelamatkan (meringankan) kepada mangsa banjir hampir setahun lalu, kini Husam muncul pula dengan kerjaya baru sebagai "penulis petisyen rakyat".

Saturday, October 3, 2015

"Hari ini saya tolong cik Rohani, esok-esok cik Rohani tolong saya pula.."

SIULAN SORE

Asyraf kena bantu Ahmad Yaakub.
Rombakan kabinet yang dilakukan Najib Razak dua bulan lalu yang ikut sama terlantiknya Pengerusi Yayasan Dakwah (Yadim) Dr Asyraf Wajdi Dusuki sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri sedikit sebanyak sebagai memberi saguhati kepada parti agama, Pas di atas sikap lunak parti itu dengan Umno sejak ke belakangan ini.

Pas atau mereka yang berada dalam parti itu khasnya di Kelantan tentu rasa gembira dengan perlantikan Asyraf itu. Bagi mereka perlantikan Asyraf itu bolehlah dianggap sebagai termakhbulnya sebuah doa. Pas sangat berharap akan ada orang dalam Umno atau kerajaan yang berminat dengan Hudud.

Friday, October 2, 2015

Apabila dua orang yang saya kenali bergaduh

SENYUM PAGI

Apakah Mahathir di belakang Shabudin?
 Shahbudin baik dengan Mahathir
Mulanya saya tidak ada hajat pun untuk menyentuh dan mengulas mengenai pertelingkahan dua orang yang saya kenal, Ahmad Zahid Hamidi dan Shahbudin Husin. Zahid adalah Timbalan Perdana Menteri, manakala Shahbudin hanya seorang penulis bebas atau bloger seperti saya.

Dua-dua saya kenal dan saya kawani sampai kini kecuali Zahid, sebab dia sudah jadi TPM.

Masa sebelum jadi ketua pemuda Umno Zahid pernah juga sampai ke laman flat saya, di Wangsa Maju dan begitu juga Shabudin selalu minum "teo O" di flat saya.

Cuma beza saya dengan Shahbudin dari konteks Zahid dan Umno, ialah Shahbudin seorang ahli Umno. Shahbudin pernah menjadi naib ketua Pemuda Umno bahagian Wangsa Maju, di mana diderah ini saya bermukim sejak lebih 30 tahun lalu.

Kenapa saya jadi teringin hendak komen mengenai "perbalahan" mereka berdua ialah apabila basen Zahid di Jakarta bernama Chairul Anhar ikut sama memberi penjelasan dalam membela Zahid. Menurut Chairul dia mengesahkan perbelanjaan perkahwinan anaknya dengan anak lelaki Zahid, pembiayaanya ditanggung semua olehnya.

Thursday, October 1, 2015

Harapan kepada pemimpin pasca merdeka

ILUSI PAGI

Sudah kesekian lama keinginan saya untuk menyaksikan kepimpimnan negara ini diambil alih atau diberi peluang kepada para pemimpin pelapis yang ada hari ini. Pemimpin pelapis negara ini yang saya maksudkan atau golongkan mereka yang lahir selepas merdeka, 1957, (pemimpn pelapis pasca merdeka). Mereka kini berusia dibawah 60 tahun ke bawah.

Husam Musa (Pas)
Khairy (Umno)
Negara kita atau madrasah politik kita banyak melahirkan tokoh-tokoh pemimpin dibawah 60 tahun yang boleh diharapkan menjadi pemimpin masa depan. Mereka, suka atau tidak suka akan mengambil alih kepimpinan dari order lama. Order lama ialah mereka yang berusia atas 60 tahun hari ini. Kebanyakan mereka akan mengisi borang pencen secara pilihan atau terpaksa apabila usia mencecah 65 tahun.