Monday, February 29, 2016

Ulasan saya tindakan Mahathir akan diposkan esok

PERHATIAN

Rekasi awal saya tindakan Dr Mahathir Mohamad bersama isteri keluar Umno petang ini ia memberi ruang kepada parti agama (Pas) untuk lebih rapat lagi dengan Umno. Pemimpin tertinggi Pas akan ambil kesempatan atas masalah dihadapi Umno untuk lebih mendekati Umno dalam agenda meperluaskan bentuk ta'awun dengan Umno.

Saya menjangkakan Dr Mahathir pula selepas ini akan menjadi politcian profesional yang bebas untuk bergabung dengan mana-mana organisasi dan juga siasah bagi menyerang Najib. Tidak mustahil bekas PM itu akan tampil di atas pentas Pakatan Harapan, khususnya di pentas Parti Amanah Negara (AMANAH).

Ironisnya melihat perkembangan ini sebuah lagi parti pembangkang bertindak sebaliknya. Saya menjangkakan pimimpin tertinggi Pas akan berada sepentas dengan Umno untuk membela dan mempertahankan Najib atau pun mereka terus menjauhi gabungan pembangkang lain sebaliknya menguatkan ikatan mesra dengan Umno.

Pembelaan dan pertahanan itu akan ditafsirkan sebagai suatu ta'awun dengan agama dan bangsa. Tentu ahli dan penyokong parti itu diberi penerangan dengan berlindung di sebalik tektik dan strategi.

Tunggu ulasan lanjut saya mengenai isu ini esok. Wassalam Mso. [wm.kl.8:52 pm 29/02/16]

Muhyiddin - jangan harapkan sisik dari keli

ULASAN LAMBAT

Muhyiddin Yassin cuba mencari justifikasi kenapa jawatannya sebagai timbalan presiden Umno digantung? Apakah beliau masih memperkaui bahawa Umno masih lagi sebuah parti yang berpegang kepada prinsip demokrasi dan ia masih menjadi sebuah badan siasah yang ada wibawa?

Begitulah, jika ditafsir nada kekecewaannya atas apa yang berlaku. Muhyiddin mengungkit dan mempersoalkan tindakan ke atasnya dibuat bukan berlandaskan fakta yang konkrit sebaliknya lebih kepada kepentingan untuk menjaga kuasa sang presiden. 

Muhyiddin menghuraikan jawatannya digantung kerana mengkritik presiden parti demi kebaikan dan masa depan parti. Jadi apabila ia berlaku begitu menunjukkan dalam Umno tidak lagi meletakkan kepentingan parti yang disuarakan ahlinya, tetapi lebih mengutamakan kepada ketua.

Thursday, February 25, 2016

Gantung jawatan Muhyiddin tidak selesai masalah Najib

MINDA SORE

Nazri Aziz yang selamanya dikenali kawan rapat dan sepermainan Najib Razak terus melakukan perang saraf (psywar) ke atas Muhyiddin Yassin, mahukan timbalan presiden Umno itu keluar dari Umno. Tampaknya Nazri ada pelan dan perancangan tersendiri dalam usaha untuk memberi ketenangan kepada rakan baiknya itu (Najib), dan sekaligus mengurangkan tekanan dalaman terhadap Umno yang kini kian parah dan lelah.

Muhyiddin Yassin
Nazri Aziz
Bagi Nazri dia berpendapat selagi Muhyiddin berada dalam Umno, "menjadi duri dalam daging", selama itu kawannya tidak tenang dan terbuai-buai dengan kejelekan yang didakwa menyebabkan tidurnya tidak berapa "jenak". Dan Umno juga terus bekah dan pecah dari dalam perlahan-lahan serta membusuk gara-gara pemecatan Muhyiddin.

Wednesday, February 24, 2016

Beranikah Peguam Negara seret Mahathir ke mahkamah?

RASA PETANG

Polis telah pun selesai mengambil keterangan daripada Dr Mahathir Mohamad berhubung satu laporan polis dibuat beberapa pihak ke atas bekas PM itu. Dr Mahathir disiasat di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan. Mengikut kanun ini jika didapati bersalah Mahathir boleh dihukum penjara selama dua tahun, atau denda atau kedua-dua sekali.

Dalam satu laporan Dr Mahathir berkata beliau, tidak gentar dengan keterangannya dirakam polis dan akan menyatakan kebenaran di mahkamah kelak. Beliau sengaja tidak menjawab beberapa pertanyaan secara spesifik kepada pertanyaan pegawai polis yang merakam keterangannya kerana beliau ingin jelas dan nyatakan di mahkamah.

Kita berharap agar kertas siasatan itu disegerakan untuk diserahkan kepada Peguam Negara. Dan kalau boleh Peguam Negara segera pula mendakwa Dr Mahathir di mahkamah.

Tuesday, February 23, 2016

Tiada rasuah dalam tander balak di Selangor

KENYATAAN

Penjelasan daripada Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS) berhubung projek jajaran talian penghantaran eletrik 275/132 dari PMU Mahkota Cheres dan PMU Mahkota Cheras Hartamas dan projek talian penghantaran eletrik 275KV (1,000 MVA) PMU Bukit Tarek ke PMU Chubadak (Ubah talian), menamatkan tohmahan kononnya kelulusan projek itu tidak telus dan berbau rasuah.

Mohamed Azmin Ali
Penjelasan JPNS menerusi kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Pengarah Perhutanan Selangor Dr Mohd Puat Dahlan hari ini memberi gambaran tohmahan berlaku rasuah ke atas kelulusan projek berkenaan oleh pentadbir Selangor khasnya Menteri Besar dan Exconya adalah tidak benar sama sekali dan sengaja diputarbelitkan untuk tujuan tertentu.

Penjelasan oleh JPNS itu seharusnya dijadikan penamat kepada tanggapan negatif kepada pentadbiran Selangor khasnya kepada Mohamed Azmin Ali.

Friday, February 19, 2016

Dana RM2.6 billion dan MH370

SELOKA SORE

Wang dana RM2.6 billion yang tidak dinafikan Najib Razak ianya dimasukkan ke dalam akaun peribadinya menjadi satu seloka perkara benar yang berlaku dalam negara ini. Kenapa dikatakan seloka sebab perbicaraan mengenainya ada kalanya penuh sinisme, lelucoh dan memelikkan.

Buat masa ini kejadian ini suatu seloka yang sama tarafnya dengan nasib pesawat Mas MH370 yang hilang dan masih belum dijumpai sampai kini yang juga sudah menjadi seloka.

Rakyat Malaysia teringat-ingat akan pesawat berkenaan, apa lagi daripada kalangan anggota yang waris warahnya menjadi mangsa. Mereka bermimpi-mimpi dan berharap pesawat malang itu akan ditemui dan semua yang berada dalam pesawat itu pulang dengan selamat penuh dengan girang gembira.

Thursday, February 18, 2016

Zahid sang peniup serunai dengan tedung

CATATAN TENGAHARI

Sedari dulu hingga sekarang kalau bercakap mengenai Ahmad Zahid Hamidi orang tidak akan lalai daripada memperkatakan suatu kehebatan yang ada kepada anak Jawa Bagan Datoh ini, yakitu mempunyai PR (public relation) yang cukup baik. Saya ingin menambah, bukan sahaja PR yang baik yang menjadikan beliau disenangi, tetapi satu lagi kebolehan konsisten Zahid ialah licit memuji alias membodek.

Penjelasan tabung solidariti Mohamad Sabu

PERNYATAAN

Perjuangan menegakkan kebenaran (haq) dan membela rakyat bukan sesuatu yang mudah. Ia memerlukan kepada orang yang bukan sahaja berani untuk memperjuangkannya, tetapi yang ikhlas, gigih dan istiqamah. Kerana itu bukan semua orang betah atau dapat mempertahankan diri berada dalam gelanggang perjuangan.

Nasib atau diri seorang pejuang itu tidak menentu, dan mereka sebenarnya dalam keadaan merbahaya dan terdedah kepada bermacam bentuk fitnah dan tribulasi.

Status pelancaran Tabung Solidariti Mat Sabu.
Kerana itu seorang pejuang apabila ia melangkah turun dari rumahnya menuju ke medan jihad, telah menganggap sebelah kakinya sudah berada dalam penjara. Ertinya mereka sudah pun terikat. Justeru meyedari betapa besar pengorbanan yang perlu dibayar oleh seseorang pejuang itulah maka saya bangkit untuk menyatakan simpati dan solidariti kepada sdr Mohamad Sabu apabila mendapat tahu bahawa beliau kemungkinan berhadapan dengan tindakan bankrupsi apabila mahkamah memerintahnya membayar RM200,000 berikutan tuntutan dibuat oleh seorang manusia lain.

Tuesday, February 16, 2016

Kalau oposisi nak menang di Sarawak ikut formula Azmin

PANDANGAN

Pendapat penganalisa politik akademik daripada Sarawak bahawa Pas jangan bermimpi untuk mendapat sebarang kerusi dalam pilihan negeri Sarawak yang dijangka akan diadakan April nanti adalah terlalu sombong dan bongkok.

Mohamed Azmin Ali
Pandangan itu seakan mendahului takdir. Walaupun ia beralasan, tetapi kenyataan itu agak keras dan ia semacam satu tektik untuk menakut-nakutkan pembangkang dan mahu memberi kemenangan selesa kepada parti yang memerintah Sarawak kini.

Parti oposisi tidak perlu bimbang dengan pendapat berkenaan.

Memang kalau dilihat kepada trend politik waktu ini, susah untuk pembangkang terutamanya Pas memenangi sebarang kerusi di Sarawak. Masalah yang berlaku dalam parti itu, seperti perpecahan sehingga tertubuhnya Parti Amanah Negara (AMANAH) menyukarkan harapan parti itu menang. Apa lagi Amanah pula menyatakan kesediaannya untuk ikut sama bertanding dalam pilihan raya nanti.

Sunday, February 14, 2016

Asyraf Wajdi perlu banyak belek kamus politik

ULAS ISU

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Asyraf Wajdi Dusuki (foto) berharap supaya pelantikan Haron Din sebagai Ketua Kluster Sosial Dakwah Majlis Perundangan Islam (MPI) tidak dipolitikkan ini kerana . menurutnya Haron paling tepat bagi mengepalai kluster itu dan ia sebagai satu penghormatan kerajaan kepadanya.

Asyraf juga kata pelantikan itu bukan satu penghinaan kepada Haron Din seperti disifatkan oleh sesetengah orang. Bekas Naib Presiden Pas, Husam Musa pesimis dengan pelantikan itu dan beranggap ia menghina Pas.

Sokongan Asyraf atas pelantikan Haron itu kerana dia mengenali Haron sebagai tokoh dakwah negara berbanding dengan politik. Tanggapan itu memang betul jika dilihat perjalanan perjuangan Haron yang tersekat-sekat dalam politik dan dakwah.

Saturday, February 13, 2016

Seperti disaran Husam dihadap ke Jawatankuasa Disiplin

TERKINI

Tiada tindakan drastik terhadap Husam Musa diambil oleh Pas hari ini apabila mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pas memutuskan bahawa bekas Naib Presiden Pas itu akan dirujuk kepada Jawatankuasa Disiplin parti dalam kadar segera.

Ertinya tidak ada apa-apa tindakan terhadap Husam seperti didesas desuskan termasuk sama ada dipecat daripada Pas atau digantung keahliannya.

Menurus laporan dipetik, Timbalan Presiden Pas Tuan Ibrahim Tuan Man memaklumkan mesyuarat yang dipengerusikan Abdul Hadi Awang memutuskan Husam dirujuk kepada jawatankuasa disiplin selepas meneliti laporan berhubung salah laku Husam ada kes.

Friday, February 12, 2016

Jadikah Husam dipecat atau digantung keahlian esok?

SEBUAH SALAM

Orang dalaman parti agama (Pas) yang rapat dengan Ibu Pejabat parti itu di Jalan Raja Laut semacam sudah dapat menduga apakah nasib bakal diterima bekas Naib Presiden Pas, Husam Musa esok.

Husam milik kekuatan sendiri.

Desas-desas kuat bertiup besok Pas akan membuat pengumum penting bersabit Husam Musa. Ada dua kemungkinan akan berlaku dan diterima Husam esok, sama ada dipecat daripada Pas atau tindakan digantung keahlian. Itulah yang diharap sesetengah orang Pas yang sudah skeptikal sangat dengan bekas "assoib" Allahyarham Tokguru Nik Abdul Aziz itu.

Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan sudah memberi "angin" dengan mengatakan Husam boleh dikenakan tindakan termasuk dengan bentuk tindakannya sekali. Suara Setiausaha Agung adalah suara dalaman parti?

Thursday, February 11, 2016

22 Tahun menjadi MB apa yang Nik Aziz tinggalkan?

RENCANA KHAS

Husam menyambut kedatangan Tokguru penuh hormat.
Esok 12 Februari bersamaan 3 Jamadi Awal 1437 genap setahun Allahyarham Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggalkan kita. Mungkin ramai orang menulis mengimbaukan nostalgia dan juga menyebut jasa dan budinya yang dicetak sepanjang beliau menjadi MB dan berjuang dalam Pas sempena genap setahun pemergiannya itu.

Dan saya juga tidak terkecuali berbuat demikian. Artikel ini bukan bererti saya mengenangnya setelah 365 hari ketiadaanya, tidak... saya mengenangnya hampir setiap hari. Kekosongan yang ditinggalkan "memohonkan" kerinduan yang rendang buatnya. Al Fatihah untuk Tokguruku.

Wednesday, February 10, 2016

Minta maaf tidak update blog

PERHATIAN

Hari ini seharian di hospital untuk rawatan lajutan diri. Tidak sempat untuk update blog. Isu politik pula macam musim durian luruh berlambak-lambak dan tidak terkejar. Tetapi ada dua mauduk yang akan saya sorot esok, mengenai Mohamad Sabu baling mikrofon dan genap setahun Allahyarham Tokguru Nik Aziz kembali ke Ramatullah. 

(Perkembangan diri saya Alhamdulilah bertambah baik dan gagah).

Peristiwa bendera BN yang dipasang tertumus (terbalik) di Kedah rasanya tidak perlu disorot, saya lepaskan kepada bloger di Utara melaporkannya. Kejadian itu agak menarik juga. Manakala desas desus parti agama (Pas) akan membuat pengumuman penting mengejutkan Sabtu ini akan diulas kemudian. Mungkin hari Jumaat. 

Ramai yang whatsaap dan PM bertanya saya apakah berita atau perkara yang hendak diumumkan itu. Setengah sudah dapat mengagak, dan setangah lain seperti biasa menuduh saya sengaja mainkan perasaan, membuat spekulasi bodoh. Bodoh ke cerdik kita tunggu. 

Hanya jauhari mengenali manikam. Terkilas ikan di air sudah dapat dikenali jantan betina atau pondan dan bapuk.

Apa-apa pun tunggu "bukroh" (bukroh tu gak esoklah bahasa Arab). Insya-Allah. Wassalam Mso. 

Tuesday, February 9, 2016

Sabtu ini Pas akan buat keputusan penting dan mengejutkan?

PANAS ELNINO

Sabtu ini parti agama Pas diberitakan akan mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Kerja Parti. Mesyuarat itu dikira penting dan bakal mengumumkan satu keputusan yang mengejutkan khalayak politik. Dipercayai sebelum mesyuarat itu diadakan satu mesyuarat lain yang khusus dijalankan.

Biarlah saya tidak menyebutnya di sini terlebih dahulu. Dari maklumat dalaman perkara yang hendak diumumkan sudah pasti akan dilakukan. Ia seakan sudah dimuktamadkan?

Dalam pada itu kita berharap biarlah Pas membuat ralat terhadap apa yang hendak diumumkan itu. Tangguh dan fikir dahulu. Ini untuk kebaikan parti itu juga. Walaupun segala alasan dan maklumat yang diterima dianggap benar dan sahih, tetapi tindakan bakal dibuat itu tidak merupakan satu kebijaksanaan dan memberi kebaikan kepada parti pimpinan ulama dari Terengganu itu.

Rakyat perlu berani untuk perbetul kepincangan negara

SELEPAS SUBUH

Tengku Razaleigh menyampaikan ucaptama.
Kemunculan media sosial yang merupakan instrument yang dicipta untuk kemudahan manusia berhubung, berintraksi atau untuk memperolehi dan menyebar maklumat telah memberi ruang baharu kepada orang ramai dan ia makin popular.

Selain media baharu menjadi pengganti kepada media massa konvensional, ia juga berfungsi menjadi alat penyambung antara seseorang dengan seorang yang lain tanpa mengira sempadan dan jarak. Cara untuk aplikasi dan aksesnya juga mudah dan rengkas, sesiapa boleh mengakseskannya asalkan memiliki peranti capaian internet.

Monday, February 8, 2016

Sokong keputusan Peguam Negara apakah Khalid ditekan?

RASA JIWA

Khalid Nordin
Selepas selesai menyingkirkan Mukhriz Mahathir sebagai MB Kedah, Umno membuka langkah seterusnya dengan mengadakan kempen mengukuhkan sokongan kepada Najib Razak. Umno mungkin lega kerana isu penyingkiran Mukhriz di Kedah tidak berapa meruncingkan, bila mana proses menggugurkan Mukhriz berjalan lancar.

Mukhriz dan bapanya seakan sudah mati akal untuk berhadapan dengan Najib dan semua peluru yang dilepaskan Mahathir seakan semua tidak lut untuk melumpuhkan Najib.

Pun begitu kempen mengukuhkan kedudukan Najib sebagai presiden diteruskan juga dengan memulakannya di Johor. Kempen ini bagi memastikan Najib mendapat sokongan teguh Umno dan sekaligus melemahkan Dr Mahathir untuk mengatur serangan balas seterusnya.

Wednesday, February 3, 2016

Berapa lama pula Ahmad Bashah mampu bertahan sebagai MB?

ANALISA 

Pergolakan dan kemelut politik dalam Umno Kedah yang dilihat berakhir hari ini apabila Mukhriz Mahathir telah mengumum meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar dan serentak itu nama Ahmad Bashah Md Hanapiah (foto) diumum sebagai penggantinya, bukan merupakan titik nokhtah kepada segala-galanya di negeri Jelapang Padi itu.

Pelantikan Ahmad Bashah bukan bererti dunia politik Umno Kedah akan aman dan tenang, sebaliknya selepas ini ia akan memulakan babak baharu yang lebih menarik dan dramatik. Kalau sebelum ini, Mukhriz bermati-matian untuk menjaga kedudukan dan maruah politiknya dari "jatuh berdebuk", selepas ini giliran Bashah pula berbuat demikian. Malahan Bashah mempunyai tugas berat untuk mempertahankan diri dan kedudukannya.

Kemelut politik Umno Kedah akan diulas esok

PERHATIAN

Saya akan menyorot pergolakan politik Umno Kedah yang membawa kepada perletakan jawatan MB Kedah oleh Mukhriz Mahathir hari ini, malam ini atau esok. Bagi saya pergolakan atau kemelut dalam Umno Kedah itu masih belum berakhir. Malahan episod hari akan membuka fasa baharu.

Pelantikan Ahmad Bashah Md Hanafiah sebagai MB mengganti Mukhriz bukan memuktamadkan segala-galanya, bahkan ia dilihat bakal menghanguskan hutan riung dan lalang Umno seluruhnya. Jauh sekali untuk memadamkan api dan bara yang sedang menjilat tubuh Umno Kedah khasnya.

Najib Razak orang menjadi ruh di sebalik pergolakan itu juga tidak dapat lena walaupun Mukhriz sudah turun takhta. Umum sedang menanti apakah tindakbalas Dr Mahathir Mohamad seterusnya? Dan penting juga untuk melihat apakan labauntung parti oposisi di Kedah? Wassalam Mso.

Tuesday, February 2, 2016

Tindakan Ali Rustam songsang

ULAS ISU

Tindakan Ali Rustam yang marah kepada Pengarah Operasi Khas SPRM Bahri Mohd Zain yang mengatakan SPRM bercadang membuat rayu berhubung kes dana RM2.6 billion dan SRC International melibatkan Najib Razak jelas menunjukkan pembelaan buta oleh bekas Ketua Menteri Melaka itu dan suatu tindakan songsang.

Kenapa Ali perlu marah dan menyarankan SPRM mengambil tindakan displin kepada Bahri sedang pegawai itu menyatakan haknya untuk menegakkan keadilan yang diimpikan rakyat? Tentu apa dinyatakan pegawai itu berdasarkan kepada hujah dan bidang kuasa yang ada. Ali patut membuat kajian minat rakyat berkaitan perkara itu, menyokong langkah dicadangkan Bahri ataupun Peguam Negara, Apandi Mohamed.

Pas boleh selamatkan maruah Najib ekoran krisis Umno Kedah

SESUDAH SUBUH

Pergolakan politik Umno di Kedah yang kini sudah berlarutan hampir dua minggu kini benar-benar menekan Najib Razak. Orang yang ditekan Mukhriz Mahathir nampak sudah releks dan dianggap menang apabila usaha menyingkirkan secara bergerombolan gagal.

Walaupun sudah tiga empat kali pertemuan diadakan di antara kumpulan yang hendak singkir Mukhriz dengan Najib Razak, namun ia tidak membuatkan hasil. Keadaan menjadi lebih parah lagi apabila perjumpaan kesemua Adun BN dengan Pemangku Raja semalam gagal mencapai kata putus.

Andaian yang dibuat awal, pertemuan kesemua Adun BN dengan Pemangku Raja semalam akan menamatkan teta teki siapa MB baharu meleset meletakkan krisis politik Umno Kedah dalam keadaan tidak menentu dan berkecamukkan. Belum tahu siapa yang terkorban dan dikorbankan dalam pergolakan berkenaan.

Monday, February 1, 2016

Husam dan Takiyuddin jangan pedihkan mataku...

SUARA JIWA

Dua orang yang satu masa dahulu pernah saya harapkan akan menjadi tunggak dan pemimpin Pas Kelantan hari ini bergaduh sesama sendiri. Keduanya saling lempar melempar mercun dan bom asap sehinggakan boleh melemaskan orang lain yang berada berhampiran mereka. Mereka yang saya maksudkan itu ialah Husam Musa dan Takiyuddin Hassan.

Takiyuddin dan Husam ketika mesra.
Sewaktu timbul kisah Tiga Abdul yang cuba hendak merampas kedudukan Allahyarham Nik Aziz Nik Mat sebagai MB, mereka berdua inilah yang diharap menjadi dua daripada tiga "tungku berjerang" untuk mempertahankan Nik Aziz dan kerajaan Kelantan.

Harapan itu disandarkan kepada kedudukan dan potensi mereka sebagai pemimpin masa depan Pas. Sesuai dengan penampilan mereka sebagai golongan profesional kehadiran mereka sangat diharap oleh kepimpinan ulama dibawah Nik Abdul Aziz. Mereka diharap akan mengseimbangkan dunia dan akhirat dalam kerajaan Pas Kelantan.

Pas Kelantan harus waspada dengan pelantikan Annuar dan Hashim

MAKRIFAT MINDA

Semalam Najib Razak telah menyusun semula eksekutif Majlis Tertinggi Umno dalam rangka memperkuatkan parti itu serentak dengan niat presiden Umno itu untuk melenyapkan Mukhriz Mahathir dari arena politik Umno. Dalam penyusunan itu Najib telah membuat pengubahsuaisan dan pelantikan dan penjawat baharu.

Annuar Musa
Hashim Abdullah
Antaranya ialah pelantikan Annuar Musa sebagai Ketua Penerangan Umno yang baharu sebagai mengganti Ahmad Maslan. Ahmad Maslan walaupun diberi tugas baharu yang baginya disenangi, selaku Pengarah IT dan media baharu, sebenarnya pertukaran itu satu penurunan pangkat.

Wajar kalau Najib menukar Ahmad Maslan memandangkan beberapa aksinya ataupun tugasnya sebagai ketua penerangan Umno sebelum ini lebih banyak memberi kesan buruk daripada kesan baik kepada parti itu disebabkan hypo pandai dan tahu. Ahmad Maslan suka menunjuk-nunjukkan beliau terlebih pandai. Dalam Umno pula orang yang terlebih pandai tidak digemari.