Thursday, January 31, 2013

Mahathir Terus Melontar Najis Ke Mukanya

CATATAN SORE                                                                                                              

Mahathir: Nafikan dulu buku ini.
Selepas bekas KM Sabah Salleh Said Keruak membuat dakwaan Anwar Ibrahim terlibat dalam projek IC palsu di Sabah, saya sedang menunggu perkembangan selanjutnya. Saya tidak nampak kenyataan dan dakwaan Salleh itu memberi impak besar dan akan tersambung bukan oleh beliau tetapi orang lain.

Tentu akan ada hulubalang lain akan menyambung dakwaan Salleh itu.  Apa dilakukan Salleh itu sekadar membuka idea, macam mana untuk menyejutkan hati rakyat Sabah dari terus membenci Umno.

Bagaimana pun Anwar Ibrahim terus membalas kenyataan Salleh itu secara ringkas dengan mengatakan dia tidak terlibat. Barang kali kenyataan itu sudah mencukupi bagi Anwar tanpa memberi hujah dan bukti tambahan. Dan mereka yang mengikuti perbicaraan dan siasatan RCI ternanti-nanti dengan penuh minat untuk mengetahui perkembangan selanjut.

Wakil Rakyat Tunggu Hasil Laporan Polis Dibuatnya

CATATAN PAGI                                                                                                             

Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelantan yang dipukul menyebabkan cedera di bahagian leher dan punggung masih tertanya-tanya mengenai laporan polis yang dibuatnya berhubungan serangan oleh dua lelaki terhadapnya.

Setelah lebih dua minggu laporan polis dibuat beliau belum menerima apa-apa perkembangan atau maklumat mengenai status laporan berkenaan ini menyebabkan timbul tanda tanya, apakah polis sudah mengambil tindakan menyiasat kejadian itu atau belum?

"Sesuatu yang agak menghairankan juga kerana sehingga kini saya tidak mendapat apa-apa maklumat mengenai laporan polis itu saya, atau prosudernya memang begitu?" kata Adun berkenaan memaklumkan perkara berkenaan dengan rasa kesal.

Disebabkan keadaan itu beliau keliru apakah laporan itu disiasat atau tidak dan ia menghairankan kerana biasanya dalam kes-kes melibatkan orang kenamaan polis cepat bertindak.

Dalam kejadian tengah pada 17 Januari lalu di sekitar Jalan Bayam Kota Bharu, wakil rakyat berkenaan diserang oleh dua orang lelaki. Gara-gara itu menyebabkan beliau tercedera di bahagian leher dan punggung. Kecederaan di bahagian punggung agak serius dan kemungkinan ia boleh membawa kecederaan kekal.

Ekoran kejadian itu wakil rakyat yang baru sepenggal menang itu membuat laporan polis di Balai Polis Kota Bharu dua hari kemudian pada 19 Januari setelah dinasihatkan mendapat laporan perubatan terlebih dahulu. Laporan itu diterima dan dimaklumkan kes itu akan disiasat di bawah Seksyen 323 KK yang akan disiasat oleh Inspektor Siti Alina Mohd Adil Natkunasingam.

Bersama laporan polis itu disertakan juga perakuan dari doktor yang merawat wakil rakyat itu dan yang mengesahkan berlaku kecederaan agak membimbangkan.

Beliau sangat berharap agar laporan polis itu akan diambil tindakan segera demi keadilan semua. [wm.kl.8:35 am 31/01/13]

Wednesday, January 30, 2013

Cabaran Ali Rustam Dedah Tahap Politiknya Setakat Lutut

SUSUPAN PETANG                                                                                                         

Di antara pemimpin Umno yang membuat ulasan terhadap tindakan Dewan Syura Ulama PAS yang memecat seorang ahlinya yang dilantik menganggotai dewan berkenaan, iaini bekas TP PAS, (dikenalai sebagai 'orang itu' (OI) ) ulasan dari Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustamlah yang saya rasakan paling dangkal dan 'songeh' sekali.

Ali Rustam: Politik rendah.
Kalau Najib Razak dan Mahathir Mohamad cuba membelitkan dengan menuduhkan pemecatan 'orang itu' kerana OI mengikutnya (Najib) pergi ke Gaza agak ada juga mutunya walaupun sangkaan itu berniat jahat dan melset kerana majlis syura membuat keputusan itu lebih awal sebelum 'orang itu'  pergi ke Gaza.

Namun ulasan Ali terhadap insiden itu dengan mencabar PAS memecat orang itu sesuatu yang lucu dan memalukan serta menjatuhkan maruah dan martabat politik. Lebih dungu dan 'budak' lagi apabila beliau mengatakan Nik Aziz dan Abdul Hadi tidak berani memecat 'orang itu' kerana pengaruh 'orang itu' lebih hebat dari Nik Aziz dan Abdul Hadi. Hahaha...

Saya tertanya-tanya bagaimana orang Melaka boleh menyanjungi Ketua Menteri yang gagap itu sehingga lebih 130,000 hadir ke rumah kenduri anaknya kalau itulah standard kualiti ulasan politiknya.

Ali menyifatkan PAS tidak berani memecat orang itu kerana bimbang kehilangan pengaruhnya yang banyak. Waduh...waduh waduh si Mulan....  Dengan mesen pengiraan apa Ali menghitung pengaruh orang itu. Apakah dia belajar menghitung dengan sipembakar jambatan, Rais Yatim yang membuat hitungan ke atas peserta Bersih yang jauh beribu-ribu batu pembohongan dari kebenarannya itu?
 

Tuesday, January 29, 2013

"R" Cabar Awang Adek Berdebat Isu Royalti

SENYUM TEATARIK                                                                                                       

Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak Dan Gas Ke Kelantan (Royalty) telah menghantar surat rasmi mencabar Timbalan Menteri Kewangan Awang Adek Hussein untuk berdebat berhubung royalti petroleum yang sepatutnya diterima oleh Kelantan sebagai negeri pengeluar minyak.

Kepala surat "R" dituju kepada Awang Adek.
Surat yang bertarikh 15 Rabiluawal 1434H bersamaan 27 Disember 2013 itu (saya kira tersilap) telah dihantar kepada Awang Adek di tiga alamat, satu di Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), Kota Bharu di pejabat Umno Kelantan dan di pejabat Awang Adek di Putrajaya bagi mengelakkan ianya tidak diterima Awang Adek.

"R" memberi kelonggaran kepada Awang Adek untuk menentukan tarikh debat.

"Mengambil penghormatan YB Datuk sebagai anggota Kabinet Malaysia yang semestinya terlalu sibuk jadi pihak kami bersedia mengosongkan jadual pada tarikh dan masa yang YB Datuk tetapkan sendiri bagi menjayakan program debat tersebut," demikian antara kandungan surat berkenaan.

Surat itu ditandatangani oleh Setiausaha R Kelantan Mohd Hisyumuddin Ghazali.

Pihak "R" juga menetapkan tajuk debat; Royalti Atau Wang Ehsan - Demi Rakyat Kelantan."R" memberi tempoh lima hari untuk Awang Adek menjawab surat berkenaan.

Mungkin sedikit malang kalau surat yang diemailkan kepada saya itulah juga dihantar kepada Awang Adek menyebabkan menteri itu tidak akan membalasnya kerana tarikhnya masih jauh kira-kira 11 bulan lagi. Keadaan ini tambah buruk kalau Awang Adek jahil takwim Islam. "R" diharap perbetulkan tarikh surat berkenaan dan dihantar semula kepada Awang Adek. [wm.kl.7:04 pm 29/01/13]

PAS Kelantan Perlu Gugurkan 20 Wakil Rakyat Sebagai Calon

ANALISA                                                                                                                                 

Abduh: tanding Pasir Mas?
Demi mengemukakan satu barisan calon yang berkualiti dan mantap ke arah mewujudkan sebuah kerajaan berwibawa selepas pilihan raya umum akan datang (insyaAllah) PAS Kelantan perlu menggugurkan 20 hingga 23 orang wakil rakyatnya dari terus menjadi calon.

Adalah dibimbangi kalau PAS tidak bersedia menggugurkan wakil-wakil rakyat ini ia bakal mempengaruhi pengundi untuk tidak memilih PAS dalam pilihan raya akan datang. Mereka ini perlu digugurkan kerana beberapa sebab dan faktor.

Antaranya, kerana menghadapi masalah kesihatan kronik, mengalami kes-kes peribadi, (mini skandal) kurang berprestasi sebagai wakil rakyat parti memerintah dan sudah lebih dari dua penggal menjadi Adun atau tidak kurang tiga kali bertanding dalam pilihan raya.

Tamrin Tempelak Brua Umno

BERITA SINGAKAT                                                                                                              

Semalam anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghaffar Baba, Tamrin menempelak para brua Umno yang tidak habis menakut-nakut orang Melayu khasnya di kampung dengan menimbulkan cerita-cerita yang tidak masuk akal kerana terdesak untuk menang dalam pilihan raya.

Tamrin sedang menyampaikan ceramah.
Kata Tamrin, Umno menerusi agensinya sanggup memperbodoh-bodohkan orang Melayu sampai sanggup menengelamkan fakta yang ada di depan mata mereka.

Misal kata beliau, boleh agen Umno bercerita kepada orang Melayu kampung sekiranya Pakatan Rakyat menang lagi di Pulau Pinang negeri itu akan terus menjadi milik Cina, hari ini pun dakwa mereka DAP sudah berkuasa apabila Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri.

Dengan nada lelucoh Tamrin menyebut satu persatu bekas-bekas Ketua Menteri Pulau Pinang sebelum ini; katanya KM Pulau Pinang pertama ialah Wong Pow Nee (1957 - 1969) ialah seorang berbangsa Bugis, yang kedua Lim Chong Eu (1969 - 1990) soorang berbangsa Jawa, ketiga Koh Tsu Khoon (1990 - 2008) berbangsa Bajau.

"Hanya kini baru Lim Guan Eng baru berbangsa Cina," sinis Tamrin.

Monday, January 28, 2013

Pengguguran TP PAS Perkara Biasa

MENYELAK DIRI                                                                                                           

Pengguguran bekas timbalan presiden PAS, dari menjadi ahli Majlis Syura Ulama tidak perlu diberi ulasan panjang. Pemecatan itu adalah perkara biasa. Seperti mana kata Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat suami isteri pun bercerai jadi pengguran itu adalah perkara biasa.

Orang PAS tidak perlu menangis dan bersedih, apa lagi tercabut kain, terimalah semua itu sebagai takdir. Cuma ingat satu sahaja, PAS adalah sebuah jemaah dan bukan milik individu. PAS lebih besar dari sesiapa hatta Nik Aziz. Siapa pun dia namun jemaah mengatasi segala-galanya.

Seorang pergi meninggalkan PAS ribuan yang memasukinya. Selagi PAS tetap atas perjuangan asal ia tetap menjadi pilihan. Jangan ambil kira yang melarikan diri kerana mereka mengejar sesuatu yang PAS tidak dapat berikan kepada mereka. Ini sudah terbukti sejak penubuhannya tahun 1952 PAS terus membesar dan disokong hingga apa yang wujud hari ini.

Justeru isu bekas timbalan presiden itu hanya sebesar tahi cicak terpotong dua saja.

Sebelum ini pun ramai yang diambil tindakan dan kerana itu mereka terus berjauhan dengan PAS malah ada yang menghentam dan memaki hamu PAS dari belakang. Itu biasa. Dan PAS tidak pun terjejas apa-apa. Sebab apa, yang diperkirakan orang ialah PAS bukan orangnya.

Dalam kes bekas timbalan presiden itu, ianya jelas. PAS telah memberi beberapa kali peringatan tetapi dia terus dengan keputusan dan kepercayaannya. Siapa yang boleh memujuk atau menahan dia? Dia bukan seorang budak yang perlu diberi tunjuk ajar. Dia menjadi ahli Parlimen PAS dua kali. Dia juga pernah menjadi timbalan presiden dua penggal, jadi dia berada di tempat paling tinggi. Tidak bererti bila sudah sampai ke tempat itu dia berada di pihak benar, tidak.

Sesuatu yang mungkin dia tidak sedar bahawa kemenangan dia untuk jawatan timbalan presiden PAS dulu bukan atas kredibilitinya. Kemenangan itu adalah kerana strategi politik. Inilah yang salah ditafsirkan oleh beliau sehingga beliau merasakan dia lebih berhak untuk menjadi timbalan presiden kemudian dia merasakan berpengaruh.

Saya akan menceritakan detik-detik awal bagaimana dia dicalonkan untuk mencabar Allahyarham Hassan Shukeri untuk merebut jawatan timbalan presiden yang ditinggalkan oleh Abdul Hadi Awang selepas ketiadaan Allahyarham Fadhil Mohd Noor. Ramai mungkin yang tidak tahu cerita di sebalik ini. Dan dia juga tidak insaf apa yang berlaku di sekitar dirinya.

Orang PAS perlu mengucap selamat berjuang dalam wadah baru kepada beliau. Kalau dia memilih Umno itu adalah pilihan yang tepat baginya bila dilihat kepada karektor dan juga pembawaannya. Angkatlah tangan dan berdoalah semoga dia berjaya dengan caranya sendiri. Mereka yang kekal dalam PAS hendaklah istiqamahkan perjuangan. [wm.kl.8:47 pm 28/01/13]

Iktibar Lawatan Najib Ke Gaza, Palestin

RENUNGAN                                                                                                                     

Dalam minggu ini ada dua lawatan dilakukan oleh tokoh besar politik negara ini. Satu lawatan ke luar negara melibatkan Perdana Menteri Mohd Najib Razak, melawat ke Gaza, Palestin, kedua lawatan Menteri Besar Kelantan Nik Abdul Aziz Nik Mat ke Penang, Malaysia. Kedua lawatan itu membawa signifiken tersendiri dan ia bersifat politik namun tetap ada cebisan-cebisan kebaikannya.

Najib melalui satu jalan di Gaza.
Najib menamakan lawatan ke Gaza sebagai lawatan kemanusiaan, untuk melihatan kesangsaraan umat muslim di sana yang diserang oleh Israel. Lawatan Najib adalah pertama kali dan dicatatkan sebagai satu sejarah buat dirinya dan Malaysia, kerana menjadi perdana menteri pertama melawat bumi Gaza.

Najib menghabiskan masa enam jam untuk melihat dengan mata kepala sendiri kesangsaraan dan kekejaman Israel terhadap Gaza dan penghuninya. Najib melahirkan rasa 'kemanusiaannya' dan menggali erti humaniti terhadap apa yang dilihat itu. Dalamn kunjungan itu beliau berjumpa dengan Perdana Menteri Palestin Ismail Haniyeh sempat bergambar dengan kanak-kanak menjadi yatim piatu akibat keganasan Israel laknatullah.

Sunday, January 27, 2013

Rafizi Tunggu Zahid Di Mahkamah

KENYATAAN                                                                                                                     

Pengarah Pusat Strategi PKR Rafizi Ramli menjelaskan beliau tidak pernah mengeluarkan apa-apa kenyataan mohon maaf kepada Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam satu kenyataan yang dikirimkan sekejap tadi, Rafizi menjelaskan beliau tetap dengan pendirian sebelum ini bahawa perkara ini - saman oleh Zahid - diteruskan di mahkamah dan dia tidak akan berganjak.

"Saya tetap dengan pendirian sebelum ini bahawa perkara ini akan diteruskan di mahkamah dan saya tidak akan berganjak dari terus membawa soal salahguna dana Angkatan Tentera Malaysia," tegas Rafizi.

Rafizi membuat kenyataan itu apabila beredar berita bohong di blog pro UBN kononnya beliau membuat kenyataan mohon maaf kepada Ahmad Zahid Hamidi ekoran ura-ura Zahid hendak menyamannya kerana mendedahkan penyalahgunaan wang kementerian pertahanan.

Beri Kerusi Kepada DHPP Fikir Implikasinya

FIKIR AHAD                                                                                                                     

Cadangan PAS untuk meletakkan calon bukan Islam yang bergabung dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) mungkin sesuatu pendekatan yang baik dari segi pluralisme politik apa lagi dalam PAS berusaha untuk mengestblishkan parti itu kepada semua orang tanpa dibatasi sempadan agama atas 'maslahat' dakwah.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Bagaimana pun cadangan itu tidak semestinya praktikal untuk masa panjang. Apakah pimpinan PAS sudah memikirkan lebih jauh dari itu, siap dengan peraturan-peraturan yang telah digubal untuk menghadapi implikasinya dari keterbukaan itu nanti. Bagaimana sekiranya satu masa nanti jumlah penyokong PAS yang tidak Islam itu meningkat berkali ganda?

Kini ahli kelab itu 35,000 tetapi dalam masa dua tiga tahun lagi katakan menjadi 50,000? Sekiranya kebenaran PAS memberi laluan itu berpandu kepada nisbah kapasiti 35,000 tentu ia akan bertambah apabila jumlah ahli kelab itu meningkat. Apakah ini tidak akan menjadi masalah dan bebanan kepada PAS?

Tarik Balik Pengharaman Hindraf, Tidak Bijak

RENUNGAN PAGI                                                                                                             

Semalam Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menarik balik pengharaman pertubuhan Hindu Rights Action Force (Hindraf) sebuah pertubuhan ekstrem kaum India bawahan. Pertubuhan ini diharamkan pada 15 Oktober 2008 sewaktu pentadbiran Abdulah Ahmad Badawi.

Salah satu aksi Hindraf.
Surat pemakluman Hindraf dibenarkan bergerak itu dihantar semalam.

Penarikan balik pengharaman ini dilihat satu lagi tindakan terdesak dan rasa gerun UBN untuk menghadapi pilihan raya kerana bimbang dengan sokongan masyarakat India. Kononnya disebabkan tindak tanduk pertubuhan ini pilihan raya 2008 Umno tidak mendapat majoriti 2/3 di parlimen.

Hindarf diharam setelah pertubuhan itu berjaya mengadakan tunjuk perasaan besar-besaran dari kalangan kaum India. Pertubuhan ini membuat 18 tuntutan kepada kerajaan.

Saturday, January 26, 2013

Betulkah Senarai Calon PAS Kelantan Dirombak?

RENCANA KHAS                                                                                            

Seharusnya untuk memastikan kemenangan dan kejayaan di dalam pilihan raya, keputusan serapi mungkin perlu dibuat dari semua sudut. Ia bukan saja dalam persiapan jentera pilihan raya, persiapan isu, peruntukan yang mencukupi, tetapi juga soal calon.

Calon merupakan aspek paling penting dalam pilihan raya. Selalunya selepas orang memilih dan menilai parti untuk disokong, mereka akan melihat siapa dia sosok atau individu yang akan jadi calonnya.

Walaupun apa yang hendak dipaparkan oleh sesebuah parti itu mengenai dasar, matlamat ataupun agenda perjuangannya tetapi aspek calon juga akan diambil kira. Selepas semua aspek tadi dihitung dibandingkan, maka calon adalah perkara terakhir akan ditilik oleh pengundi. Sekurang-kurang 20% peribadi dan syaksiah calon menjadi penyumbang ke arah kemenangan.

Mungkin atas peri penting dan mustahaknya perkara itu menyebabkan PAS Kelantan diberitakan telah merombak semula calon-calonnya. Senarai yang sudah dikatakan sudah lengkap, dipinda sedikit untuk memastikan persiapan dibuat secara rapi dan calon tidak menimbulkan masalah. Tindakan ini patut dipuji dan menunjukkan PAS kali ini benar-benar menghalusi mengenai calon dan bukan tangkap muat saja atau dibuat atas nasihat dari satu sumber, bukan kolektif.

Friday, January 25, 2013

Kalimah Allah Bukan Isu Serius

TAZKIRAH JUMAAT                                                                                                         

Perkara kalimah Allah masih belum reda-reda lagi. Ia terus dicanang dan dilaungkan. Yang melaung dan mempersoalkan bukan Umno tetapi NGO yang mengambil upah untuk mendapat sesen dua dengan Umno bagi memelihara anak dan isteri. Ada juga yang jadi tukang laung kerana mengharapkan sebuah kerusi dari Umno dalam pilihan raya akan datang.
Raja-Raja Melayu Malaysia.

Setiap hari mereka mencanang ke hulu ke hilir. Beribu ela kain sudah digunakan untuk membuat sepanduk mengutuk pihak Pakatan Rakyat. Penjelasan, seruan dan sebagainya agar menghentikan perkara itu tidak dipedulikan.

Mereka yang kurang cerdik akan memuji golongan yang memperjuangkan kalimah Allah agar tidak digunakan dalam Bible. Tetapi bagi mereka yang cerdik, faham dengan kedudukan kalimah berkenaan hanya tersenyum simpul sambil melihat kebangangan politik mereka. Mereka melihat gelagat yang pertahanan isu itu sebagai perbuatan laksana anak kambing menghidu buntut ibunya saja. Bodoh dan tiada faedah.

Bendera PKR Dan PAS Dicalit Degan Lambang Salib

BERITA                                                                                                                                    

Bendera PKR yang dicop lambang salib diturunkan.
Satu perbuatan jahat yang sungguh mencelakan dilaporkan berlaku di Johor malam tadi apabila bendera PAS dan PKR dicalitkan (print) dengan lambang salib. Kejadian itu berlaku di Batu Pahat Johor.

Selain bendera itu dicop dengan lambang salib ianya juga ditulis dengan perkataan-perkataan buruk menghina kedua-dua parti itu, ini menggambarkan si pelakunya seorang yang belum tamadun ataupun "gedebe tahi kucing."

Cara berpolitik tidak bermoral ini juga menunjukkan pihak yang melakukan perbuatan itu dalam keadaan terdesak dan nazak.

Tidak dipastikan apakah perletakan lambang salib itu pada bendera kedua-dua parti itu yang telah dipasang, atau ia disiapkan awal-awal kemudian dipasang malam tadi.

Beberapa helai bendera yang dicop lambang salib itu telah diturunkan. Satu laporan polis berhubung kejadian itu dikatakan telah dibuat pagi ini.

Kegiatan atau perbuatan seperti ini sepatutnya tidak berlaku dan semua pihak harus berkempen secara tertib mengikut lunas-lunas demokrasi.

Pihak polis dan juga SPR perlu memastikan ia tidak merebak. Paling penting pastikan apakah ia perbuatan salah satu pihak yang bertentangan di antara satu sama lain atau pun ada anasir-anasir lain yang berniat jahat melaga-lagakan kedua-dua pihak.

Dibimbangi sekiranya perkara jahat ini tidak dibenteraskan kemungkinan ia boleh mencetuskan sesuatu yang lebih buruk kelak apabila ada pihak yang tidak dapat mengawal keadaan bertindak membalas balik perbuatan itu.

Perletakan lambang salib ini mungkin ada hubung kait dengan isu kalimah Allah dan juga provokasi oleh pihak tertentu yang memperbodoh-bodohkan rakyat kampung kononnya kalau Pakatan Rakyat memerintah Malaysia ianya akan dikuasai oleh Kristian. [wm.kl.11:36 am 25/01/13]

Thursday, January 24, 2013

Belum Pilihan Raya Umno Johor Dan Bermasalah

ANGIN TEBERAU                                                                                                                   

Belum apa-apa Umno Johor sudah berdepan dengan kekalutan yang boleh menjejaskan kecemerlangan parti itu di negeri kelahirannya sendiri. Parlimen belum dibubar lagi sudah ada bilik gerakan Umno yang dilaporkan tutup. Apa jadi? Apakah ini menunjukkan tanda-tanda jelas bahawa Umno juga akan kehilangan Johor?

Khalid Nordin
Kejadian seperti ini belum pernah berlaku di Johor yang dianggap sebagai negeri kubu kuat Umno sejak 60 tahun.

Angin Teberau yang berhembus dari Johor kini menghangatkan. Laporan menceritakan beberapa bilik gerakan pilihan raya yang dibuka oleh beberapa cawanagan Umno bahagian Pasir Gundang telah ditutup. Laporan ini agak menggemparkan.

Penutupan itu bukan satu gimik atau gurauan tetapi ia serius. Penutupan itu katanya ada sangkut paut dengan sikap negatif MB Johor Abdul Ghani Othman kerana tidak memberikan hak milik tanah kepada mereka.

Cawangan-cawangan dilaporkan terlibat ialah di kampung Senibong, kampung Pelentong Baru dan kampung Seri Makmur. Selain itu beberapa buah cawang di beberapa buah kampung di bahagian itu juga akan menurut kemudian. Sekurang-kurangnya ada tiga lagi cawangan yang bertindak menutup bilik gerakan mereka. Pengesahan penutupan bilik gerakan itu dibuat sendiri oleh ketua kampung-kampung berkenaan, bukannya oleh bloger pro Pakatan.

Mahathir, Ibrahim Menyusahkan Najib

PANDANGAN                                                                                                                    

Pada saat tibanya pilihan raya umum ke-13 Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor sangat mengharap akan ada waktu damai bagi Umno. Najib sangat mengharapkan ada kesenggangan masa kritikal untuk menghadapi pilihan raya. Najib perlukan ketenangan dan sedikit olak menenangkan situasi.

Ibrahim dan Mahathir menyusahkan Najib.
Disebabkan itu beliau cuba berlunak dengan rakyat. Najib memberi wang kepada rakyat dalam berbagai bentuk dan jenama. Semua entiti masyarakat beliau dekati dan menanganinya dengan semesra-mesranya yang boleh. Sepatah ayat dalam skrip lakonan untuk menawan hati rakyat tidak ditinggalkan.

Satu masa Najib hampir berjaya memancing hati semua orang. Rakyat marhain senang dengan cara Najib mengingati mereka. Walaupun rakyat tahu itu adalah sebahagian hipokrasi pilihan raya tetapi rakyat menerimanya. Rakyat memberi simpati kepada Najib sebagai membalas budi baik Najib memberi berbagai insentif dari wang saku rakyat juga.

Wednesday, January 23, 2013

Minyak Pula Tersimpan Di Bawah Pasar Siti Khadijah?

BERITA TERKINI                                                                                                                  

Kebergantugan negeri Kelantan kepada royalti petroleum untuk pembangunan Kelantan mungkin tidak akan wujud lagi sekiranya Kelantan didapati mempunyai rezeb minyak di daratan seperti mana yang dijelaskan oleh Exco Kanan Kerajaan Kelantan, Husam Musa hari ini.

Najib meninjau aktiviti peniagaan di pinggir pasar Khadijah.
Sudah parti nilai rezab di darat itu lebih senang untuk diuruskan daripada mengharap royaliti petroleum 5% yang terikat dengan perjanjian Petroleum 1975 yang sengaja telah disalah tafirkan oleh Petronas dan kerajaan Pusat bagi menafikan hak rakyat Kelantan.

Sekiranya apa yang dinyatakan Husam hari ini satu kebenaran ia merupakan satu lagi anugerah Allah kepada Kelantan yang tidak ada nilainya. Apakah ini juga termasuk dalam 'maunah' dan 'keramah' Tokguruku Nik Aziz sebagai pemimpin utama kerajaan Kelantan kini?

Tuesday, January 22, 2013

Puad, Mat Maslan Perlu Tiru Saifuddin

MENITI SENJA                                                                                                                        

Puad Sarkashi perlu memperbetulkan standard dirinya sebagai anggota kabinet agar ianya tidak sampai ke tahap haprak. Banyak sudah perkara yang diutarakan Puad tidak mencapai standard beliau sebagai timbalan menteri. Isu atau topik yang diucapkan oleh Puad tidak lebih dari standard presiden Perkasa(m) saja. Patut Puad bezakan dirinya dengan presiden NGO itu kerana dia mempunyai latar belakang dan disiplin diri yang jauh lebih menarik.

Sekurang-kurang dua perkara yang Puad sentuh tetapi ia meragukan dan boleh dipersoalkan. Pertikaian beliau berhubung isu itu juga tidak meletakkan beliau seorang yang berkualiti. Jauh sekali setaraf dengan kedudukan dia sebagai seorang bergelar doktor falsafah (Phd). Barang kali ada kebenarannya juga sesetengah kawan yang mempertikaikan dari mana Puad mendapat Phd kerana tahap keilmuan yang ditunjuk tidak sampai ke peringkat itu.

Apakah ia sama dengan standard kedoktoran yang diperolehi oleh Ahmad Zahid Hamidi?

Penduduk Beringin Rendang Saman Petronas

SUSUPAN PETANG                                                                                                        

Memanglah rakyat Kelantan bukan seperti penduduk negeri Beringin Rendang, dalam filem "Nujum Pak Belalang" mereka tidak boleh diperolok-olokkan atau membiarkan begitu saja apa-apa penyamunan ke atas hak milik mereka. Dalam berhadapan dengan pencurian hasil minyak Kelantan, rakyat Kelantan tidak mudah mendiamkan diri, mereka terus bertindak dan berikhtiar penuh insaf dan tanggungjawab untuk mendapat hak mereka.

Husam: Memberi kenyataan kepada wartawan selepas seraah saman.
Menurut hitungan mereka berbillion ringgit hasil royalti petroleum yang ditemui di perairan Kelantan tetapi tidak dikembalikan kepada rakyat Kelantan hanya kerana Kelantan dibawah pemerintahan PAS. Penafian hak, diskriminasi dan pencurian di siang bolong inilah menyebabkan rakyat Kelantan bangkit menuntut hak mereka.

Wujudnya kumpulan baju merah yang menampalkan lambang "R", di Kelantan hari ini kemudian melerak ke seluruh negara adalah kerana pengkhianatan itu. Walaupun perjuangan "R" lebih merupakan tekanan psikologi terhadap Umno khasnya Najib Razak namun sedikit sebanyak ia menyebabkan pihak Petronas dan Kerajaan tidak boleh tidur lena.

Bekas Exco Tidak Bayar Hutang Pilihan Raya RM140,000

MENJOLOK MENTARI                                                                                                  

Masa minum di restoran Sudut Cahaya berhampiran bangunan PAS di Jalan Dato' Pati Kota Bharu tengah hari semalam saya berjumpa dengan kawan lama, bekas wakil rakyat PAS yang kini sudah jadi veteran namun masih aktif berkerja untuk kelangsungan PAS. Dia bolehlah saya anggap sebagai adviser parti secara tidak rasmi.

Bekas wakil rakyat ini pernah menjadi pegawai khas kepada Menteri Besar Kelantan. Pengambilan beliau itu untuk satu masa sudah pasti sebagai penasihat politik kepada Nik Aziz dan juga menyeliakan pegawai-pegawai muda lantikan politik kepada MB.

Dalam kesempatan itu banyaklah yang sempat kami bicarakan. Beberapa sejarah PAS yang sebelum ini tidak pernah didengari oleh generasi hari ini juga terungkit sama. Ralik juga mengenang nostalgia. Paling emosi di dalam perbualan semalam ialah bagaimana kekaguman beliau kepada Tokguruku Nik Abdul Aziz.

Monday, January 21, 2013

Rakyat Kelantan Ketawakan Najib, Hasan Kena Mohon Maaf

OLE OLE MALAM                                                                                                             

Baru sampai rumah dari Kelantan dalam rangka menjalani satu misi khas di sana. Selepas Najib Razak kunjung ke Kelantan saya perlu balik untuk mengambus tapak-tapak jejaknya? Hehe. Hari ini hujan turun di sekitar kawasan Najib mengadakan program semalam. Jadi tapak jejak Najib sudah habis hilang, tak sempat saya menyapunya.Jadi saya fokus seratus peratus kepada misi utama.

Seperti tapak jejak Najib hilang maka begitu juga hilangnya kesan dan ingatan orang kepada tujuh perkara yang Najib janjikan. Seperti mana kata Husam Musa dalam satu kenyataanya hari ini, cara Najib berjanji dengan syarat Umno menang di Kelantan adalah satu penghinaan terhadap rakyat Kelantan.

"Tidak memberi kesan apa-apa bos," begitulah pula tutur seorang peniaga kain di Kota Bharu mengulas mengenai janji Najib semasa minum di restoran Sudut Cahaya.

"Tapi katanya ramai orang?" usik saya kepada seorang penghulu di tempat berlainan.

"Memang ramai sebab dikerah, cikgu pula pagi-pagi lagi dah berada di kawasan RTC untuk melakukan senam arobik dengan Rosmah Mansor," kata tok penghulu yang menjaga hal ehwal orang-orang Cina. Beliau mengakui ada 350 orng pengundi Cina dibawah seliaannya.

Banyak ulasan mengenai janji Najib semalam. Berbagai-bagai versi dan satu pun tidak positif. Janji Najib diperli dan diketawai oleh rakyat Kelantan. Tetapi saya memberi ingatan kepada mereka (orang PAS) supaya jangan seronoknya.

Di sini saya nak sebut juga sikit sikit sebagai ole-ole malam ini iaitu mengenai berita 'busyro' keputusan mahkamah yang mendapati Utusan Melayu bersalah kerana memfitnahkan Anwar Ibrahim.

Keputusan itu saya rasa dinanti-nantikan oleh semua orang. Keputusan itu menunjukkan segala apa yang surat khabar itu cakap mengenai Anwar adalah bohong dan fitnah. Pun begitu surat khabar yang sudah terkenal dengan bohong dan fitnah itu tidak akan berhenti, ia akan meneruskan agendannya kerana sangat terdesak.

Ia semacam sudah melakukan 'hara kiri' dalam dunia persurat khabaran. Utusan sudah tidak tinggal apa-apa maruah lagi. Baginya ia akan melakukan seberapa banyak fitnah demi membela Umno kerana ia tahu selepas ini surat khabar itu akan tiada lagi.

Di sebalik keputusan itu ada orang bernasib baik dan perlu jaga mulutnya selepas ini. Dia tidak boleh cakap ikut sedap saja. Orang dimaksudkan itu ialah Hasan Akidah. Nasib baik Anwar tidak ikut saman beliau kalau tidak dia juga pasti akan dihukum bersalah memfitnah Anwar seperti mana nasib diterima Utusan.

Dan kalau Hasan benar seorang yang jujur, ada integriti apabila Utusan sudah didapati bersalah atas kenyataan yang dibuatnya, Hasan automatik kena memohon maaf kepada Anwar. Dia kena malu dan ambil tanggungjawab. Utusan menerima nasib malang dan mungkin kena bayar ratusan ribu itu ialah kerana 'pembohongan' dan 'fitnah' Hasan Akidah.

Kalau Hasan tidak tampil membuat permohonan maaf Anwar boleh mempertimbangkan untuk memulakan saman ke atas Hasan pula berasaskan kenyataannya yang dipetik oleh Utusan itu. Tetapi kenapa Anwar tudak menyaman sama Hasan bersekali kerana bagi Anwar, Hasan adalah tahi kuku saja bagi Anwar. Maaflah catatan ini bertabur sedikit. Selamat malam dan istirehat. [wm.kl.11:25 pm 21/01/13]

Sunday, January 20, 2013

Orang Kelantan Bukan Rakyat Negeri Beringin Rendang

ULASAN                                                                                                                           

Najib Razak terus memperolok-olok dan mempermainkan rakyat Kelantan dengan mengulangi beberapa tawaran yang hendak diberikan kepada rakyat Kelantan sekiranya Umno berjaya merampas Kelantan dari tangan PAS. Tawaran dan jani itu telah dibuat setiap kali dia memijak bumi Kelantan. 

Najib: Buat tawaran lagi.
Baru sekejap tadi Najib sekali lagi berjanji akan membina lebuh raya dari Kota Bharu - Kuala Krai. Pembinaan itu katanya akan dibuat secara berperingkat-peringkat. Pembinaan lebuh raya itu termasuk dalam tujuh perkara di mana tiga darinya adalah janji baru yang dibuat sempena kunjungan ke Kelantan hari ini.

Janji atau tawaran lain ialah pembinaan sebuah stadium memandangkan perkembangan bola sepak di Kelantan kini memberangsangkan dan juga pembinaan rumah untuk rakyat sebanyak 3,000 unit.

Beliau juga sekali lagi menjanjikan hendak menyediakan kemudahan air bersih di Kelantan yang didakwa oleh Umno, air Kelantan bermasalah. Tawaran untuk menyelesaikan masalah air di Kelantan ini sesuatu yang tidak wajar dibuat oleh Najib atau dijadikan syarat sekiranya Umno menang di Kelantan baru hendak dilaksanakan.

Karpal Singh Harus Memahami PAS

SESUDAH SUBUH                                                                                                                                 

Dalam demokrasi yang membenarkan kebebasan bersuara hatta kepada mereka yang gagap, sengau ataupun telor semuanya boleh bersuara. Itulah demokrasi yang difahami dan dituntut. Walaupun suara yang disuara itu jelas bertentangan dengan nilai diri ataupun wujud konflit tetapi kerana atas nama kebebasan ia boleh dilakukan.

Karpal Singh
Atas dasar itu jugalah Pengerusi DAP Karpal Singh terus bersuara bagi memenuhi erti dan makna demokrasi tadi. Beliau tidak langsung cuba memahami atau pun menghormati hak-hak orang lain. Justeru beliau mahu memujuk Presiden Pas Abdul Hadi Awang supaya mengkaji semula keputusan majlis syura ulama mengenai kalimah Allah.

Karpal mahu Majlis Syura Ulama atau PAS membuat keputusan selari dengan ketetapan Pakatan Rakyat berhubung penggunaan kalimah Allah. Pakatan Rakyat bersetuju perkataan Allah diguna pakai oleh semua dan ia boleh diterjemahkan dalam bahasa Melayu.

Saturday, January 19, 2013

Najib Sakit Kepala Dengan Gelagat Egois Mahathir

LASTIK MALAM                                                                                                               

Semasa berucap dalam majlis dinamakan Bicara Mahathir di bawah tajuk Masa depan Melayu dan Islam selepas PRU-13, anjuran Karangkraf, Mahathir Mohamad terus mempamirkan keegoaan dan sifat 'maksumnya' tidak mahu mengakui kesalahaan dan dosa-dosa politiknya masa silam kandati ia telah nyata bagaikan baris.

Mahathir: Licit.
Dia jauh sekali bukan seperti Lecen Amrstrong yang mengakui mengambil dadah untuk berjaya dalam perlumbaan kayuh basikal. Dari sudut ini atlik itu ternyata lebih berintergriti berbanding dengan bekas seorang perdana menteri yang setengah orang mengkultuskan PM terhebat di Asia Tenggara.

Di majlis itu dia tetap memperagakan dia adalah maha hebat, maha bijak dan maha pandai serta maha Melayu. Manakala orang lain adalah maha bodoh, maka dangkal dan maha haprak. Dari masalah yang timbul kini dan menyebabkan sesetengah orang Melayu menggigil untuk melihat masa depannya, beliau tidak sedikit pun mahu ralat apa lagi membuat apologi. Beliau tetap menyalahkan orang lain. Memanglah seroang yang sombong dan bongkok tidak akan mengaku yang tahinya busuk.

Dia terus tunding dan tunding kepada semua orang. Atas sikap dan keegoanya itulah maka beliau mendapat gelaran MAHAFIRAUN. Mahathir barang kali merasai wajar dia merasa ego begitu dan dia hebat sehebat Firauan kerana berdasarkan kepada rekod-rekod 'jenayah' politik masa lampau yang begitu istimewa dan berjaya meletakkan beliau di puncak jaya.

Wakil Rakyat Kelantan Kena Tampar

PANAS                                                                                                                               

Gedebe sungguh orang Kelantan. Seorang wakil rakyat hari ini di tampar sebanyak tiga kali sehingga pecah bibir mulut. Tulang punggung wakil rakyat berkenaan juga didapati retak kerana terjatuh apabila cuba melarikan diri dari terus ditampar.

Kejadian itu katanya berlaku di Berek 12, Kota Bharu hari ini.

Gara-gara itu wakil rakyat menang satu penggal itu kini sedang di rawat di sebuah hospital pakar di Kota Bharu.

Kejadian itu berlaku katanya ada kena mengena dengan satu projek yang bernilai RM400,000.

Wakil rakyat berkenaan bercadang untuk melaporkan kejadian itu kepada polis. Tunggu laporan sepenuhnya. [wm.kl.5:54 pm 19/01/13]

Friday, January 18, 2013

Tidak Perlu Mahfuz Bermurah Hati Dengan Deepak

JELANG MAGHRIB                                                                                                            

Niat baik Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar untuk menjadi perantara bagi mendapatkan imuniti kepada taukeh karpet Deepak Jaikishan patut dipuji tetapi tawaran atau keperluan itu wajar dipertimbangkan sebaik mungkin. Mafuz tidak sepatutnya bermurah hati menawarkan dirinya untuk membantu Deepak.  Buat apa, dan sudahkah beliau membuat kajian dan penelitian untung dan laba dengan cara itu?

Deepak Jaikishan
Memberi jaminan untuk mendapatkan imuniti kerpada Deepak, bermakna Mahfuz cuba memberi perlindungan - 'suaka' politik kepada Deepak di atas apa yang kononnya beliau akan dedahkan. Sebelum apa-apa ada eloknya kalau Mafuz membuat pemeriksaan ke atas DNA Deepak.

Apakah yang bakal diperolehi dari Deepak untuk kepentingan PAS. Apakah Deepak akan memberi sesuatu lonjakan untuk PAS? Dan relevankah rahsia atau dokumen-dokumen atau maklumat akan diberikan Deepak untuk dijadikan isu.

Tanpa menafikan pendedahan Deepak berhubung urusniaga termasuk pembelian tanah dengan Raja Roopiah dan juga hubung kaitnya dengan Rosmah Mansor dan Najib Razak, rasanya Mahfuz atau mana-mana pihak dari Pakatan Rakyat tidak perlu ghairah dengan apa yang didedahkan itu. Mereka perlu berwaspada dan melihatnya dari berbagai dimensi.

Bolasepak, Annuar, Komando & Anak Raja Johor

TAZKIRAH JUMAAT                                                                                                        

Dunia bola sepak negara ini bukan saja kontroversi dengan pertukaran pemain dari satu pasukan ke satu pasaukan menerusan perdagangan pemain, tetapi ia juga menjadi kontroversi dengan elemen-elemen lain yang setengah tidak ada kena mengena langsung dengan dunia bola sepak.

Komando yang dikatakan ternampak di stadium.
Misalnya perpindahan pemainan bernama Mat Yo dari Kelantan ke Johor menimbulkan sedikit kegawatan, iaini perasaan marah penyokong Kelantan. Mereka tidak boleh menerima perpindahan Mat Yo itu kerana dengan ketiadaan penyerang itu mereka merasakan Kelantan tidak akan menyengat  lagi.

Nama Mat Yo itu sendiri sudah sebati dengan budaya orang Kelantan dalam memanggil nama seseorang yang disukainya dengan sebutan pendek dan ringas. "Mat Yo", adalah nama manja dan kesayangan. Jadi bila Mat Yo ini dibeli oleh Johor dan Mat Yo pula setuju timbullah kemarahan. Penyokong Kelantan tidak bersikap profesional dalam hal ini dan mereka tidak tahu bahawa bola sepak di Malaysia hari ini bukan lagi bersifat kenegerian.

Perkara ini tidak membimbangkan kerana ia fenomena biasa. Ia seperti hujan musim banjir. Lepas banjir fobia kepada hujan akan berhenti. Demikian dengan Mat Yo (nama sebenarnya NorAzlan Talha... betul ke?) apabila Kelantan menggantinya dengan pemain lain sebagai pengganti, lama kelamaan isu Mat Yo dan rasa marah kepadanya pun akan sirna. Selebat mana hujan semua air akan mudik ke lautan.

Mahathir Pemanipulator Sejarah : Azmin

KENYATAAN AKHBAR                                                                                                        

Mahathir seorang yang angkuh tidak pernah menyesal dengan kesalahan dan manipulator sejarah yang tidak bertanggungjawab, demikian tegas Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali. 

Katanya percubaan Mahathir untuk mengheret bapa kemerdekaan Tunku Abdul Rahman dalam kekotoran yang dilakukan adalah satu perbuatan kekotoran dan hina. 

Kata Azmin, Mahathir cuba mengheret nama Tunku untuk menghalalkan perbuatannya memberi IC palsu kepada warga asing di Sabah sama dengan apa yang Tunku Abdul Rahman laksanakan selepas merdeka yang memberikan IC menerusi dasar Jus soli. 

Berikut adalah kenyataan penuh Azmin:


Kenyataan terkini oleh Tun Dr Mahathir Mohammad untuk membersihkan dirinya daripada segala salahlaku dalam pemberian kad pengenalan haram yang sedang dalam siasatan oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja menggambarkan dirinya sebagai angkuh, tidak menyesal dan manipulator sejarah yang tidak bertanggung jawab.

Percubaan Dr. Mahathir untuk mengheret Perdana Menteri yang pertama, Tunku Abdul Rahman, dalam kekotoran ini adalah keji dan hina. Beliau cuba untuk mengaburi pandangan rakyat dengan menyamakan penipuan kad pengenalan yang dikendalikan dalam keadaan sembunyi semasa beliau memegang tampuk kuasa Perdana Menteri dengan pemberian kewarganegaraan di semenanjung Malaysia semasa era Tunku.

Beliau berterusan menghina akal kita dengan menganggap bahawa rakyat tidak berupaya untuk membezakan antara operasi gelap yang diselubungi rahsia yang sememangnya suatu jenayah dengan perkara yang berlaku dengan keputusan secara kolektif semasa pembentukan sejarah kemerdekaan kita. Maka, yang kedua itu bukanlah subjek siasatan sepertimana projek kad pengenalan tersebut. Oleh itu Dr. Mahathir harus hentikan sikap berdolak-dalih beliau yang mengalih tumpuan kita terhadap isu utama.

Projek haram ini berlaku hanya dua minggu sebelum Plihan Raya Umum 1994 dan Dr Mahathir harus berhenti berpura-pura yang beliau tidak mampu melihat kaitannya dengan konklusi yang jelas bahawa wujud skim kewarganegaraan untuk undi.

Saya tetap terkejut apabila mendapati bahawa pesalah-pesalah dalam penipuan tersebut telah menginap di rumah Aziz Shamsuddin dan membuat manfaat daripadanya sebagai pusat operasi untuk mengeluarkan kad pengenalan palsu tersebut. Tidak lebih mengejutkan apabila ada keterangan bahawa Megat Junid Megat Ayub pernah mengarahkan pegawai atasan Jabatan Pendaftaran Negara untuk mengeluarkan resit penerimaan kad pengenalan itu.

Aziz Shamsuddin dan Megat Junid tidak mungkin mampun melaksanakan penipuan yang sebegitu rapi tanpa arahan atau persetujuan daripada orang atasan mereka, yang tentunya ketika itu adalah Dr. Mahathir.

Saya tetap dengan seruan saya bahawa Dr. Mahathir harus disiasat atas dakwaan mengkhianati rakyat dan Negara dengan menjual kedaulatan kita dengan mengizinkan skim keji ini hanya untuk memastikan UMNO dan Barisan Nasional kekal di Sabah.

Mohamed Azmin Ali
Timbalan Presiden
[wm.kl.11:56 am 18/01/13]

Sudah Sediakah PAS Kelantan Untuk Berdepan Dengan UBN?

ANALISA                                                                                                                           

Mungkin masa masih ada sedikit lagi untuk PAS Kelantan memperbetulkan mana-mana yang tidak betul dan menyempurnakan mana-mana yang cacat. Gunanya untuk memantapkan semua jentera bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13. Saya tidak tahu apakah PAS sudah berada dalam keadaan siap sedia seratus peratus dari semua segi atau macam mana. Logistiknya, bilik gerakannya, petugas-petugas pilihan raya ataupun senarai calon-calonnya.

Mustapa dan Nik Aziz: Kedua-duanya harapan rakyat.
Sebagai parti yang menerajui kerajaan yang berusia 22 tahun dan sudah melalui beberapa kali pilihan raya, saya  mahu menganggap PAS sudah pun siap sedia mengenai perkara itu. Kesiapsiagaan PAS barang kali jauh lebih baik dari UBN. Apa lagi PAS Kelantan yang dianggap sebagai universiti kepada PAS negeri-negeri lain, tentulah PAS Kelantan lebih bersedia dan mantap.

Saya tampak hari ini PAS Kelantan masih steady dan selesa saja. Kenapa saya berkata begitu, kerana kalau PAS masih belum siap sedia tentulah PAS tidak ralik dengan beberapa program yang saya fikir tidak memberi impak bear kepada PAS dalam persiapan menghadapi pilihan raya. PAS akan mulai serius dan mengaturkan gerak kerja memantap dan mengemaskan pasukan untuk berdepan dengan ketumbukan musuh kalau PAS tidak dalam zone selamat kini? PAS boleh melupakan program-program lara atau pun bersifat hiburan kosmetik.

Thursday, January 17, 2013

Fathul Bari Berkahwin Gadis Filipina?

USIKAN MALAM                                                                                                              

Harap sangat ulama muda Umno yang lantang dan berani serta sesekali melahirkan pandangan kontroversi mengenai Islam ini menjelaskan berhubung penyebaran surat pengesahan perkahwinan beliau dengan gadis Filipina bernama Maria Joy Erlado.

Menurut fotostat surat pengesahan itu yang dikirimkan kepada saya malam ini oleh seorang penjenguk, perkahwinan Fathul Bari dengan Maria Joy Erlado itu berlangsung di pejabat The Islamic Committe of Songkhla Thailand pada 29 Mei 2012.

Surat pengesahan itu tertuju kepada Konsul Jeneral Malaysia sebagai pemakluman rasmi berhubungan pernikahan itu.

Menurut surat pemakluman itu yang menjadi jurunikah ialah Naib Kadhi Syarie Wilayah Songkhla Abdul Wahab Senawan Abdullah.

Pernikahan itu kemudian disahkan oleh Mahkamah Syariah Terengganu. Turut diemilkan kepada saya salinan fotostat bahagian pertama satu writ mahkamah - permohonan perkahwinan orang bernama Fathul Bari bin Mat Jahya (pemohon) dengan Maria Joy Erlado (responden).

Permohonan saman itu didengar di hadapan hakim Ismail Yahya yang bersidang sebagai Hakim.

Tiada apa yang perlu disembunyikan perkara yang baik ini. Dan Fathul Bari yang dilihat seorang ulama muda yang berani, berterus terang perlu tampil ke hadapan menjelaskan perkara ini. Adalah cantik kalau beliau mengadakan majlis walimatus urus secara terbuka, kalau boleh di PWTC.

Kalau perkara ini benar saya bagi pihak penjengok blog Merah Tinta mengucapkan selamat pangantin baru kepada kedua pasangan tersebut. [wm.kl.1:41 am 17/01/2013]

Wednesday, January 16, 2013

Mungkin Khairy Akan Tanding Atas Tikit PKR?

MEMAHAMI STRATEGI                                                                                                     

Khairy Jamaluddin Abu Bakar sendiri pernah berkata beliau mungkin tidak akan bertanding dalam pilihan raya ke-13. Saya pernah membuat spekulasi antara ahli parlimen Umno yang mungkin tidak akan dicalonkan semula ialah Khairy Jamaluddin.

Khairy: Terselamat.
Ada 'chemestry' tersendiri kenapa kalau Khairy tidak dicalonkan. Kedudukan Khairy didalam Umno tidak begitu selesa dan bernasib baik seperti orang lain. Dia tidak disenangi oleh pemimpin Umno sendiri. Ada orang yang bermusuh dengannya dan tidak pernah berhenti menyerang dan mengkritiknya.

Adalah dipercayai kenapa Najib Razak tidak memberi apa-apa jawatan kepada menantu bekas PM ke 5 ini adalah kerana mengikut telunjuk apa yang diajarkan bekas PM sebelum ini. Mahathir Mohamad semasa menjadi PM dia tidak memberi apa-apa jawatan kepada Zahid Hamidi walaupun Zahid ketika itu adalah ketua pemuda. Zahid dilantik menjadi menteri apabila Abdullah Badawi menjadi perdana menteri.

Rakyat Kelantan Lebih Kaya Dari Melayu Johor

SUSUPAN PETANG                                                                                                         

Pendedahan dibuat oleh Presiden Dewan Peniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Syed Ali Alattas bahawa orang Melayu di Johor paling miskin mungkin tidak menjadi kudis gatal kepada pemimpin Umno Johor. Baik Abdul Ghani Othman, Muhyiddin Yassin apa lagi Ahmad Maslan, fakta itu tidak penting buat mereka asalkan saja mereka senang dan kaya raya.

Syed Ali: Johor miskin.
Peduli apa dengan nasib orang Melayu Johor. Lagi pun orang Melayu Johor versi lama cukup berpuas hati asalkan Umno memerintah negeri berkenaan. Bagi mereka sudah cukup Umno terus mentadbir Johor, jangan peduli apakah nasib mereka dan masa depan mereka, janji Umno masih terus hidup maka mereka juga akan hidup. Umno persis nyawa kepada orang Johor.

Kenapa saya kata begitu, sebab masalah kemiskinan dan keterhimpitan orang Melayu Johor ini bukan perkara baru, ia bukan berlaku sehari dua ini. Ia mulai merebak sejak zaman Muhyiddin Yassin menjadi MB Johor lagi. Ketika itu kerajaan Johor meluluskan dasar orang luar boleh memiliki tanah di Johor seberapa banyak yang mereka ingin. Dasar tanah Johor sangat rapuh berbanding dengan dasar tanah Kelantan yang ketat dan istimewa.

Pujian Najib Kepada HKR Tidak Ikhlas

ULASAN HKR                                                                                                                 

Najib Razak tampaknya cuba hendak menunjukkan baik dengan pembangkang dan dalam masa sama untuk melembutkan hati rakyat apabila beliau mengucapkan terima kasih kepada para peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) Sabtu lalu kerana himpunan itu berlangsung dalam keadaan aman dan tidak menimbulkan sebarang kekalutan dan kekacauan seperti sebelum ini.

Yang duduk di kaki lima itu adalah SB.
Kata Najib, dia ucap terima kasih kepada Pakatan Rakyat kerana berjaya berhimpun secara baik, walaupun tegasnya dia tidak bersetuju dengan Pakatan Rakyat. Ucapan terima kasih Najib itu disambut dengan rasa senang hati oleh setiap peserta himpunan dan juga orang ramai yang bersimpati dengan Pakatan Rakyat.

Sejak lebih 10 tahun lalu 'ini kalilah' perdana menteri mengucap terima kasih kepada pembangkang. Cara itu terima kasih itu menunjukkan Najib setidak-tidak ada sedikit telor masak merah. Begitu pun beliau tetap 'bermukah kata' dengan mengatakan kejayaan himpunan itu adalah kerana kejayaan polis kawal keselamnatan.

Pujian terhadap polis itu menjadi pesimis kepada mereka yang menyertai himpunan. Apa yang boleh lakukan pada hari itu, dari bentuk mana kawalan dilakukan polis? Sekali lagi Najib mendapat gambaran serong mengenai peranan polis. Apakah sebuah halikeptor yang berlegar-legar di langit stadium hari itu adalah pasukan polis yang membuat kawalan agar hujan tidak turun?

Tuesday, January 15, 2013

Kisah Singa Membelasah Impala Dalam Forum Siswa

SENTUH SIKIT                                                                                                                   

Tindakan moderator satu forum menghalang peserta daripada menerus memberikan hujah dan pandangan sehingga ditariknya mikrofon adalah satu tindakan sangat mendukacitakan dan tidak melambangkan ianya sebagai forum akademik di kalangan mahasiswa. Kejadian itu berlaku dalam forum bertajuk "Wanita dan Politik" yang diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM) bulan lepas.

Moderator yang kini sedang dicemuh oleh umum didalam facebook dan internet itu bernama Syarifah Zohra Jabee Syed Miskin yang juga merupakan Pengerusi Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M).

Syarifah menarik mikrofon untuk halang Bawani bercakap.
Kejadian malang itu berlaku apabila Zohra yang bergaya sebagai modeling tidak menutup aurat tidak tahan dengan teguran dan kritikan KS Bawani terhadap PTPTN dan menyatakan kesalan atas sikap penganjur yang memburukkan himpunan Bersih sebagai disertai orang gila.

Gara-gara itu Zohra yang berada di pentas terpaksa membuat catwalk turun mendekati Bawani dan berdiri dengan tujuan mahukan siswa India itu menghentikan penghujahan dan pandangannya, malangnya Bawani tidak mudah mengalah.

Monday, January 14, 2013

Ketua Misi Bantuan Ke Gaza Ditahan Bersama Wang RM500,000 Di Airport?

TERKINI                                                                                                                               

Berita ini belum disahkan secara rasmi oleh pihak berkuasa negara. Seorang ketua NGO yang rapat dengan sebuah parti politik Malaysia telah ditahan di lapangan terbang Cairo dua tiga hari lepas kerana membawa keluar wang sejumlah kira-kira RM500,000 dari negara itu.

Tidak dapat dipastikan wang itu dalam not negara mana, tetapi jumlahnya dikata kira-kira RM500,000.

Wang itu katanya adalah lebihan daripada wang yang dibawa hasil derma orang ramai untuk misi bantuan rakyat Palestin di Gaza.

Menurut sumber yang dapat dengan pejabat kedutaan Malaysia di Cairo, penahanan ketua NGO itu diketuai oleh pejabat kedutaan Malaysia di Mesir dan dipercayai membantu meyelesaikan panahanan berkenaan.

Ketua NGO berkenaan kerap membawa misi bantuan kemanusiaan di beberapa buah negara dan terbaru di Filipina.

Penahanan ketua NGO bersama wang RM500,000 itu menimbulkan persoalan kenapa wang itu harus dibawa balik kenapa tidak dihabiskan saja untuk membantu rakyat Palestin yang sekarang ini dizalimi oleh Israel.

Maklumat penahanan ketua NGO ini katanya telah pun ada ersebar di beberapa Facebook rakyat Malaysia yang berada di Timur Tengah termasuk di Dubai. Berita penahanan ini bagaimana pun masih belum tersebar di kalangan pelajar Malaysia di Mesir, Jordan khasnya.

Mungkin sumber lain dan pelajar di Mesir boleh merisik pihak kedutaan bagi mengesahkan kejadian ini. Berita lanjut sedang ditunggu. [wm.kl.1:15 pm 14/01/13]

Kalimah Allah PAS Sepakat

SUSUPAN PAGI                                                                                                              

Isu kalimah Allah yang sengaja digembar gemburkan sehingga menunjukkan jahilnya sesetengah umat Islam di negara ini termasuk orang berilmu (ulama), sudah boleh dianggap selesai dan tidak perlu menimbulkan pertikaian lagi tentangnya khasnya di dalam PAS. 

Malam tadi Majlis Syura Ulama telah membuat ketetapan jelas berhubung isu berkenaan yang sebelum ini menampakkan kecelaruan dan perselisihan di kalangan sesama PAS sendiri. Dengan penjelasan atau pun keputusan ini hendaknya jangan lagi ada sesiapa atau individu di dalam PAS yang merasa lebih pandai atau berhak untuk bercakap mengenainya.

Kenyataan akhbar Majlis Syura.
Keputusan dibuat majlis syura perlu dipatuhi oleh semua pihak melainkan Umno atau pun para ustaz perut labuh yang sememangnya mencari makan dengan menjadi propagadis Umno dalam bidang agama.

Satu kenyataan akhbar mengandungi tiga perkara berhubung keputusan itu telah dikeluarkan malam tadi yang ditandatangani bersama oleh Mursyidul Am, Nik Abdul Nik Mat dan timbalannya Dr Haron Din.

Intipati keputusan berkenana, adalah, kalimah Allah bersifat universal ia boleh disebut oleh sesiapa saja tetapi kalimah itu tidak boleh diterjemahkan dalam apa-apa bahasa asing dan kekal mutlak dalam bahasa Arab.

Sekiranya ada usaha untuk menterjemahkan ke dalam bahasa asing ia hendaklah dicegah.

Selain berhubung kalimah Allah majlis syura ulama juga membincnag isu amanat Haji Hadi dan mendesak kerajaan agar memberi masa kepada Abdul Hadi membuat penjelasan berhubung isu tersebut.

Sokongan India Merosot, Melayu Meningkat

ANALISA SUBUH                                                                                                     

Dakwaan presiden MIC, G Palanivel bahawa sokongan masyarakat India terhadap Pakatan Rakyat merosot memang tidak boleh dinafikan. Ukuran terbaru sokongan masyarakat India ialah kepada Himpunan Kebangkiran Rakyat (HKR) Sabtu lalu. Ternyata sekali bilangan masyarakat India begitu kurang.

Perhatikan berapa orang India dalam kelompok ini.
Saya membuat hitungan rambang mengenai perkara ini dengan mengambil masa kira-kira 20 minit untuk memerhati orang ramai yang berjalan di sebatang jalan menuju ke stadium merdeka pada tengah hari itu. Dalam perhatian saya setiap kelompok yang dipurata sebanyak 10 orang, ianya terdiri dari lima Melayu empat Cina dan satu India - 5 Melayu 4 China 1 India.

Dengan permerhatian ini boleh dianggarkan komposisi mereka yang hadir pada himpunan itu terdiri dari 50% Melayu, 40% peratus Cina dan 10% India serta ethnik lain. Kalau diterjemahkan ke dalam angka 50,000 Melayu, 40,000 Cina dan 10,000 India.

Sunday, January 13, 2013

Majlis Syura Ulama Pastikan HKR Tidak Terusik

PERINGATAN                                                                                                                     

Malam ini majlis syura ulama Pas dikatakan akan bersidang. Persidangan ini adalah rutin bagi jawatankuasa berkenaan berbincang dan mengambil pandangan dalam beberapa hal khasnya mengenai perkembangan yang terkini. Ia akan dipengerusikan sendiri oleh Mursyidul Am, Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Antara isu yang dijangka akan disentuh oleh majlis itu berhubung dengan isu yang sengaja dibangkitkan untuk pecah belah PAS iaitu Amanat Haji Hadi dan isu Kalimah Allah yang diungkitkan oleh Lim Gua Eng.

Media massa PB sedang menanti penuh minat kedua-dua isu ini. Justeru majlis syuara hendak harus berhati-hati dan bijak melayan media massa PB berhubung isu ini. Selepas himpunan kebangkitan rakyat (HKR) semalam media massa kini tidak ada isu lagi untuk menjadi lidah syaitan kepada UBN bagi memburuk-buruk dan memperorak-peranda Pakatan Rakyat.

Jadi mereka menanti isu baru. Apa yang dikehendaki ialah sikap atau keputusan oleh majlis syura terhadap dua isu itu. Mereka mahukan akan ada pendirian tidak sekata di antara ahli majlis syura. Dan paling diharap akan ada kenyataan berbeza di antara satu sama lain.

HKR: UBN Perlu Lawan Dengan Himpunan Raksasa

ANALISA                                                                                                                               

Kejayaan Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) semalammembawa pengertian berlainan kepada Pakatan Rakyat dan UBN. Bagi Pakatan ia memberi makna besar dan pakatan itu wajar merasa merasa gembira kerana ia berjaya menutup beberapa isu yang disondorkan ke atas mereka ke belakangan ini.

Anwar keliling stadium sambil lambai tangan kepada hadirin.
Pastinya himpunan berkapastiti setengah juta itu menjadi benteng mengukuhkan halangan dari diserangan UBN ke atas mereka. Secara tidak langsung gah himpunan itu yang bergema ke seluruh negara malahan di santero dunia menyebabkan isu-isu yang digunakan UBN untuk menyerang PR rakyat tenggelam begitu saja.

Berlainan dengan pihak UBN, himpunan itu membuat UBN khasnya Umno "kenalin" sampai berlaga gigi atas dengan gigih bawah terpaksa mencari tektik dan juga peluru baru untuk diserang kepada Pakatan Rakyat. Segala tuba dan racun yang dihembur ke dalam minda rakyat hari hari ini, menjadi tawar dan 'dawas' dengan himpunan semalam. Himpunan semalam juga boleh disifatkan hujan sehari yang melanda kemarau setahun.

Mulai sore semalam membawa kepada hari ini, esok dan rapat ke pilihan raya orang ramai akan bercakap mengenai kejayaan himpunan berkenaan. Orang akan melihat akan keseriusan dan nekad rakyat bangkit untuk menumbangkan UBN. Ia akan menjadi momentum cukup power dan bersakti untuk rakyat membuat tindakan dalam pilihan raya kelak.

Saturday, January 12, 2013

HKR Yang Memeningkan Kepala Media PB

CATATAN DAN PERISTIWA                                                                                                  

Saat ini sudah tentu bilik berita beberapa agensi berita PB kalut dan para wartawannya sibuk sedang menyiapkan berita atau laporan mengenai Himpunan Kebangkitan Rakyat yang baru berakhir sekejap tadi untuk disiarkan malam atau pagi esok.

Doa Nik Aziz turut diaminkan bukan Islam.
Sudah tentu ada wartawan yang tergaru-garu kepala untuk membuat intro berita masing-masing mencari sudut atau angle mana yang hendak diambil agar ia menarik dan menyeronokkan hati taukeh mereka dan dalam masa sama menyakiti hati penyokong Pakatan Rakyat.

Yang penting juga berita itu nanti memberi damage kepada Pakatan Rakyat dan biarlah kalau boleh rakyat membenci Pakatan Rakyat. Kalau perlu direka, mereka perlu merekanya sebaik mungkin kandati najisnya 'berbolot sampai ke atas belakang. Itu tidak menjadi masalah, dalam dunia media massa di negara ini soal kebenaran, sumber yang sahih dan kod etika itu tidak penting itu adalah perkara nombor dua